Keresés

Részletes keresés

unartis: Creative Commons License 2017.10.16 0 0 6740

Ha örökzöld is jó akkor Európai vagy olasz ciprus(cupressus sempervirens) télálló formái, ezek a hazai növényekről származó magoncok közül kerülhetnek ki.

Esetleg Arizonai ciprus(cupressus arizonica), ezek strapabírónövények, a téli hideget is mindennemű gond nélkül elviselik itt az alföldön is(Csongrádon lakom).

Ezek a mediterrán növények nem szenvednek a tuják betegségeitől!

Előzmény: lavanda (6708)
memorix Creative Commons License 2017.10.16 0 0 6739

-royal burgundy T150, T200

- Perzsa varázsfa

Előzmény: kapornai (6704)
gabesz.mi074 Creative Commons License 2017.10.14 0 0 6738

Üdvözlettem! 20db diófát ültettem el konténerest1 méter magasságúak.Sajnos nem csináltam még sossem szükség volna hozzáértö tanácsra. Ezek oltott diófák és az oltás helyénél azt mondták a be tekert fóliát szedegessem le ami agaszt nem tudom gondot okoz e.50cm esgödröt ástam ,az aljára ületö tablettát tettem,10cm föld,földlabda 28cm majd behuztam 10 cm földdel. Drén csövet függőlegesen a földlabda mellé tettem,félek hogy a fagy esetleg be kerül ide és a gyökérzetben kárt tesz. Kérhetek véleményt?Az oltásnak nem lesz baja hogy be van huzva földdel,és hogy le tekertem a fóliát?Amit az eladó mondott.

robida Creative Commons License 2017.09.12 0 0 6737

Akkor fordíts a dolgon, és mond ki, mi az, ami biztosan nem lesz. Az ültetést váltogatva is csinálhatod, oszlopos tiszafa, aztán valami futó, megint oszlopos tiszafa, megint valami futó..ezek is csak ötletek, és nyugi:)

Előzmény: lavanda (6736)
lavanda Creative Commons License 2017.09.10 0 0 6736

" olvasgass utána növényeknek, aztán letisztul szépen, meglátod. "

 

Órákat ülök a gép mellett és egyre reménytelenebb. Az idő viszont sürget, hiszen ősz van.  Amint alakul a kert, a terasz, jelentkezem.

A segítségetek köszönöm!

Előzmény: robida (6734)
CBNora Creative Commons License 2017.09.08 0 0 6735

A japán lonc viszont mindent kibír, talán még az edényes tartást is, és félig-meddig örökzöld, tényleg takarna, jobban, mint egy rózsa. Egy terasznyi felületen azt is kordában lehetne tartani, és az illata...

Előzmény: robida (6734)
robida Creative Commons License 2017.09.08 0 0 6734

Értem. Végülis nem te leszel az első, akinél edényben vannak növények:) Kicsivel jobban oda kell figyelni a földnek a cseréjére, a tápanyagok utánpótlására, aztán ennyi. Még gyümölcstermő növényt is futtathatsz, ha akarsz (szőlő vagy kivi). Ami még lehet: rózsa, búbos lonc (mert ez nem olyan agresszív, mint a japán), esetleg vegyesen is. Csak nézelődj mindenféle oldalakon, olvasgass utána növényeknek, aztán letisztul szépen, meglátod. 

Előzmény: lavanda (6733)
lavanda Creative Commons License 2017.09.07 0 0 6733

Robida, a páfrányfenyőt bárkinek odaadom, pénzt sem kérek érte. Van egy  ismerősöm, úgy tűnik, ért hozzá, rábízom.

 

Klemátiszt semmiképp nem akarok ( nagyon szomorú emlékem fűződik hozzá ). Kívülről van hely, de a terasz melletti 70 cm-es járda után/mellett. Innen körülményes lenne a teraszra futtatni.

 

 

Előzmény: robida (6732)
robida Creative Commons License 2017.09.07 0 0 6732

A páfrányfenyőt próbáld meg eladni, itt az ősz, ilyenkor pont alkalmas, és ha jól csinálják, simán túléli. Az örökzöldek, ha jól látom, borókák voltak...

 

 

A "belátásgátló'" jó ötlet, nincs hely kívül, hogy közvetlenül földbe tett? Cserépben (edényben) legfeljebb bizonyos klemátisz fajták fogják bírni. 

Előzmény: lavanda (6731)
lavanda Creative Commons License 2017.09.06 0 0 6731

 

 

 

 

A fát '10-ben vagy '11-ben ültettük.  A város kertészének a segítségét kértem, ő beszélt rá, hogy vegyem meg ezt a fát. Az nem mentség, hogy ebben az időben rengeteget dolgoztam, semmire nem volt időm. Megvettem, elültettük, azt sem tudtam, hogy mit. A fotó '13. májusában készült. A fa azóta nem sokat fejlődött, a törzse valamivel vastagabb, a lomb pedig nyomorult. Nagyon sajnálom szegény fát, ha át lehetne ültetni, szívesen odaadnám bárkinek.

 

A szomszéd felőli oldalon mindenképp kell valami belátásgátló ( hülye kifejezés, de ennek már ipara van, így nevezik ), erre mindenképp futtatnék növényt. Ezt viszont  csak úgy tudom elképzelni, hogy cserépbe ( dézsába?) ültetem, s a növényt majd kívülről futtatom. A terasz mellett közvetlenül  a 70 cm szélességű járda húzódik. Találtam egy régi fotót a teraszról, a szomszéd felől. Rengeteget bajlódok azzal, hogy ez a belátás izé milyen legyen.

 

 

Erre gondoltam, legalábbis ez az elem mindenképp jó lenne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: robida (6730)
robida Creative Commons License 2017.09.06 0 0 6730

Utólag jutott eszembe, hogy futónövényben nem gondolkodsz? A keskeny oldalon például? Az is egy megoldás pl.

 

 

A páfrányfenyőt nem szabadna sehogyan metszeni, ugyan nagyon lassan nő, de akkor is nagy kert kell neki, mert egyszer nagy fa lesz belőle. Ezen esetleg majd gondolkodj el, lehet, hogy meg kellene válnod tőle, ugye azt mondod, kicsi amúgy is a kert, és még cseresznyefa is van ültetve, ami szintén nagy területet igényel.

 

Várom majd a képeidet, akkor jobban lehet tervezgetni. De ne izgulj, a kertben pont az a jó, hogy változtathatsz, és bármikor újra kezdheted:) 

Előzmény: lavanda (6728)
Magdi60 Creative Commons License 2017.09.05 -1 0 6729

Kakukkfióka :-)

(én még nem láttam ilyet)

lavanda Creative Commons License 2017.09.05 0 0 6728

Robida, a blogodba mindenképp bevetem magam.    A szomszéd felől nem ültethetek fát, erre az 1,30 m szélességű területre lehetetlen. Kerestem ugyan, de a tuján kívül más sekély gyökerű fát nem találtam. Így aztán ide un. átlátásgátló megoldást keresek. Ez csak asztalos munka lehet, nem kevés kiadással. Az udvar felőli részre, meg az előkertbe már  könnyebb lesz fát találni. A szomszéd felől  cserjék jönnek. Ezt is meg kell oldani hamarosan, mert tavasszal nem akarok ültetni. Szeretném megmutatni neked a ginkgo bilobát. Csúnyán elbánt szerencsétlennel egy férfiember, akit a metszéssel megbíztam. Épp a vezérágat metszette le. Szegény fa, úgy néz ki, mint akit fejbe vertek. Ráadásul olyan féloldalasan hajt, megy a cseresznyefa felé. Úgy gondolom, meg kellene metszeni, de ehhez majd a véleményed kérem ki. Majd, ha lesz egy működőképes fényképezőgépem.

Az eddigi segítséged köszönöm!

robida Creative Commons License 2017.09.04 0 0 6727

Mivel jön a tél, és a hosszú álmodozások sora:) igazából blogként indult, jobban mondva most is él a Csodás kertem blog, ha ezt így beírod, akár a blog kezdetéig visszaolvashatsz. A Dupontii egy történelmi gallica rózsa, ami nagyon igénytelen, de csak egyszer virágzik. Mielőtt legyintenél rá, az egyszer virágzóknak megvan az az előnyük, hogy egyrészt a fővirágzás káprázatos, utána meg nem kell állandóan vagdosni az elnyílottakat, hogy újra nyíljon, a bokor pedig általában szép habitusu és egészséges. 

 

Köszönöm, hogy megnézted:)

Előzmény: lavanda (6726)
lavanda Creative Commons License 2017.09.01 0 0 6726

Robida, a kerted gyönyörű, így részleteiben is. Az igazi persze az lenne, ha bejárhatnám. Néhányat a növényeid közül kijegyzeteltem (

krizatémféle, Juniperus Old Gold , zsálya, levendula , mamutfenyő, dupontii (???? szép cserje),  Tuscany Superb(?), szárnyas kecskerágó, táskavirág (??? ), Annabell Horti ? tarka levelű som, japánfű, Perennial Blue Abélia, tárnicslonc ). Vagy ezért, mert szép, néhányat meg azért, mert talán én is próbálkozhatnék vele. Valamikor,  néhány évvel az ide költözésünk után, nálunk is volt valami kertféle. Aztán elment a szüleim kutyája, jött a kuvaszunk és a német vizslánk. A kuvasz ás, a vizsla rág. Egy tő levendula, s néhány sásliliom maradt, ők is azért, mert az előkert be van kerítve.

 

Az oldalad elmentettem, majd még nézelődöm. Köszönöm, Robida!

Előzmény: robida (6725)
robida Creative Commons License 2017.09.01 0 0 6725
Előzmény: robida (6724)
robida Creative Commons License 2017.09.01 0 0 6724

Nincs mit, persze én könnyen vagyok az átlagos talajommal, de megjegyzem, nagy a fák tűrőképessége, de nyilván olyant válassz, ami alapból bírni fogja. Sok sikert.

Előzmény: lavanda (6723)
lavanda Creative Commons License 2017.08.30 0 0 6723

Robida, végigvettem a sort. A talaj mifelénk eléggé silány. Az Alföldön élünk, nálunk már tavasztól ritka kincs az eső ( persze előfordult nemrég,  élőben láthattam, hogy milyen az a hurrikán ). Most megnéztem végre, mit jelent az, hogy üde talaj. Az oszlopos bükk és gyertyán szenvedne nálunk. Feketefenyő van az utcánkban is, csak épp nem tudtam, hogy ez a neve, Nagyon szép fa, a gazdasszonynak van stílusérzéke, teljesen mediterránra fazonírozta a házat, előkertet. Szóval ez a fenyő már rég foglalkoztat engem, a baj az, hogy a mi házunkban semmi mediterrán nincs. Oszlopos páfrányfenyő. Ennek a pici udvarnak a közepén sínylődik egy példány, bár nem oszlopos. Verekszik a helyért a szivarfával és a cseresznyefával. Aránytalanul kicsi az udvarunk,  még az oszloposhoz is. 

 

A tiszafa ( a hímivarú ) viszont minden tekintetben jónak tűnik. Lementettem a fotóját, barátkozom vele.

 

Robida, köszönöm  a segítséged!

Előzmény: robida (6722)
robida Creative Commons License 2017.08.30 0 0 6722

Én mindenképpen az oszlopos fákat javasolnám. A thujákat ebben a szárazságban valószínúleg a borókaszú támadta meg, és valóban, a ciprusokat, h.ciprusokat, borókákat, leylandikat is szívesen fogyasztja. 

Örökzöldből oszlopos tiszafával lehet próbálkozni, a Taxus media Hicksii vagy Hillii nagyon jó, metszhető, magától is oszloposan növekvő, viszont hónyomásra érzékeny (tehát vagy le kell rázni, vagy összekötni) fák. Mondjuk a metszés ezt is megoldja. Aztán ott van a fekete fenyő oszlopos fajtája (Pinus nigra Fastigiata), ami szintén igénytelen.

Lombhullatóból az oszlopos gyertyán nem annyira kényes, mint ahogyan írják, nálam elég sok fajtája van, a Fastigiatától kezdve a Lucas-ig (ez utóbbi a legkarcsúbb). Egyébként a kert igényel némi gondozást, ezt azért bele kell kalkulálni. Ültetésnél szárított marhatrágya, ezt utána is télen a tövükhöz rakni (egy-egy lapáttal elég), és nyáron a nagy melegben egy-egy vödör víz 4-5 naponta azért nem a világ. 

Oszlopos egyébként szinte mindenből van, nagyon szépek az oszlopos páfrányfenyők, oszlopos bükk (ebből van vörös levelű is, Dawyck Purple néven).

 

Előzmény: lavanda (6715)
lavanda Creative Commons License 2017.08.28 0 0 6721

Amúgy is jön hozzánk redőnyös/árnyékolós, meg asztalos. Majd kitalálunk valamit.

Elköszönök, jó éjszakát!

Előzmény: Fildorado (6720)
Fildorado Creative Commons License 2017.08.28 0 0 6720

Értem a takarást, de ez nem csak fával lehetséges.

Előzmény: lavanda (6719)
lavanda Creative Commons License 2017.08.28 0 0 6719

Sorházi lakásban lakunk, apró telkekkel. A szomszéd háza kb. 4 m- re van a mienktől. Ha kimegyek a teraszra, az olyan, mintha a nappalijukba mennék be. Ők nyáron ott élnek. Egymás szájába' vagyunk, ahogy mifelénk mondják.  Szóval nemcsak árnyék, hanem némi takarás is kell, még akkor is, ha jól ismerjük egymást, semmi takargatni valónk egymás előtt.  Azt hiszem, ez így természetes.

Előzmény: Fildorado (6717)
Fildorado Creative Commons License 2017.08.28 0 0 6718

A babérmeggy kifagyós lehet, szerintem akkor inkább tiszafa.

Előzmény: Törölt nick (6713)
Fildorado Creative Commons License 2017.08.28 0 0 6717

Szakértő nem vagyok, de remélem egy kicsit segítettem. Bár azt én sem értem, erre a keskeny helyre miért ragaszkodsz a fákhoz.

Előzmény: lavanda (6715)
Fildorado Creative Commons License 2017.08.28 0 0 6716

A 6708.hsz-ban írta, hogy 1,30 a terület szélessége, száraz, agyagos talaj. Ezért gondoltam a gömböket, mert nem túl nagy a koronájuk.

Előzmény: Törölt nick (6713)
lavanda Creative Commons License 2017.08.28 0 0 6715

Fildorado, mindkét fára rákerestem, nagyon szép kis fa mindkettő ( na meg a helyszínt is ügyesen megválasztották). Szerencsére nem holnapra kell választanom, mert most azt sem tudom, gömb legyen-e vagy oszlopos, vagy egyik sem, hanem valami "rendes fa". Na, az ez utóbbival óvatosnak kell lennem, hiszen  ez a terület, ahová most fát keresek, nagyon keskeny. Mint írtam, a házunk falától a téglakerítésig 2 m, ebből 70 cm a járda. Vigyázni kell a gyökérrel, mert ha a kerítést, járdát, neadjisten falat megnyomja... szóval abból nagy baj lehet. Próbálok valami szakirodalmat keresni, mert a kereskedők erre már nem térnek ki.

Nagyon kedves tőled, hogy próbálsz segíteni, köszönöm szépen!

Előzmény: Fildorado (6711)
gy.pisti Creative Commons License 2017.08.28 0 0 6714

Sziasztok, 

 

Tudnátok ajánlani kisméretü díszfát aminek a gyökérzete nem a talajfelszín közelében ágazik el?Térkőtől 1 méterre szeretném ültetetni, nem szeretném ha később tönkretenné. A gömbjuhar tetszene de a gyökere miatt sajnos kiesett.

Törölt nick Creative Commons License 2017.08.28 0 0 6713

Mekkora az a keskeny terület, és milyen magasra nőhet a fa? (m)

Árnyékos vagy napos?

Milyen a vízellátottsága, talaja?

 

Hosszasan írsz a kipusztult tujákról, de ezek szerint nem cserjéket akarsz telepíteni a helyükre, ha jól értem. Ha igen, akkor a babérmeggyet ajánlanám.

Előzmény: lavanda (6708)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.28 0 0 6712

Majdnem mindennek van gömb alakú fajtája - gömbjuhar, gömbszivarfa, csepleszmeggy, díszgalagonya...

De miért is kell a kertbe gömbfa? Ezeket villanyvezeték alá szokták ültetni, hogy ne zavarjon.

Fildorado Creative Commons License 2017.08.28 0 0 6711

Közben eszembe jutott még a gömbakác, aminek biztosan kicsi a koronája. Ezt írják róla:

A gömbakác (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’) kb. 2,5méteres törzsre oltott, lapított gömb koronájú mutatós fa. Koronája nem túl terebélyes, emiatt, gyakran ültetik városokban vezetékek alá, annál is inkább, mert jó várostűrő képességgel rendelkezik. Sorfaként ültetve, valamint szűkebb utcák fásításánál is megállja a helyét. Virágokat nem hoz, sűrű koronáját, összetett levelek alkotják. Díszét főként a korona formája adja.

A gömbakác igényei, gondozása

A gömbakác ellenálló, jó város és szárazságtűrő képességű fa. Ültetési helyéül napos, világos, vagy félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, átlagos adottságú talajba ültetve is szépen fejlődik. Vízigénye alacsony, jól viseli a szárazságot, ezért nem szükséges külön öntözni.

 

Vagy a gömbkőris:

A gömbkőris (Fraxinus ornus ‘Mecsek’) kb. 5-6méteres maximális magasságot elérő, szabályos gömb koronájú, dús lombozatú lombhullató fa. Díszítőértékét szabályos koronája, májusban nyíló, fehér, illatos bugás virágai, valamint őszi narancssárga, és lilás-piros lombszíne adja. Jól használható utcák, parkok fásítására, valamint légvezetékek alá is ültethető.

A gömbkőris igényei, gondozása

A gömbkőris egyszerűen nevelhető, nem túl kényes fa, mely elviseli a városi légszennyezettséget, valamint kedvezőtlen klímát is. Ültetési helyéül világos, vagy tűző napos, meleg helyet is választhatunk. Talajok közül leginkább a lazább szerkezetű talajokat kedveli, de egyébként nem kényes. Jól tűri a szárazságot, általában elég számára a csapadékból származó nedvesség is.

Előzmény: lavanda (6710)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!