Ez a topik az "Irodalmi Gyűjtemények" klubfórum tagfelvételt kezdeményező helye.
Amennyiben már más irodalmi közösségekben kipróbáltad, megmutattad magad -ez mindenképpen előfeltétel , amelytől csak kivételes esetekben térhetünk el- és szeretnél a klubunk tagjává lenni, ezzel elfogadva a klub kötöttebb, szabályozottabb életvitelét, akkor írjad be ide jelentkezési szándékodat ÉS adjál meg valamilyen linket, helyet, ahol olvashatunk eddigi irodalmi jellegű hozzászólásaidból. Jelentkezhetsz valamelyik klubtagnak küldött levélben is.
Kérek mindenkit, hogy az átláthatóság megőrzése céljából ide csak felvétellel kapcsolatos bejegyzéseket tegyen.
A felvétellel kapcsolatos minden intézkedés a klub, a topiktartalom megvédését szolgálja. Köszönjük megértésedet.
Szia! Előre is köszönöm! Nem, még nem voltam itt, más fórumokon más-más nevekkel igen, de azok ebből a szempontból irrelevánsak. Mindenesetre több mint 50 kötetet fordítottam, többnyire angolból, klasszikusokat, moderneket egyaránt, és pár könyvet is írtam. Ennél többet egyelőre nem szeretnék mondani magamról.
Üdvözöllek Taira! Köszi a jelentkezésedet és egy kevés türelmet kérek Tőled. Megbeszéljük a többiekkel. Csupán kíváncsiságból kérdezem /mert látom, ezen a nicken ez az első hsz-ed/: valóban nem vettél részt eddig egyetlen topik életében sem?/esetleg más nicken/. Sokat segítene a döntésben, ha - a topik fejrészében olvasható szempontok szerint- tudnál adni valamilyen megfogható támpontot.
Üdv mindenkinek! Évtizedek óta irodalmár, műfordító stb. vagyok, ez talán majd ki is fog derülni, ha felvesztek a klubba. Az orosz avantgárd költőket nagyon szeretem (másokat is, persze) -- elég ez egyelőre, hogy elfogadjatok?
Fegyverek ropognak, borús az ég. Mennyi boldogtalan, ki-e földön él! Homály fedi az arcokat,fú a zord szél, Nem lobognak hajak,nem csillan fény!
A szemek szomorúak, csak könny pereg, Bánatosak-zokognak,Ők sírnak!Emberek. Térdrehullnak; az utca kellős közepén, Úgy könyörögnek, kérnek,segítsek én.
Gyenge vagyok,ezt tenni én nem tudom, Hisz' a szívem zokog nekem is!Álnokok! Arcom zord, lelkem üres' e-szív; halott. Ne ébrezd fel többé, hagyd hidegen ott!
Nem látok többé mást,csak kérlelő bánatot, Már arcok sincsenek, elmosódott maszatok. Eltűnik minden, a világ is, s én ott maradok, Hol sírí csend hónol mindenütt, én is elmúlok.
Hiába süt nap, csak a sötétség árnya marad, Kitárnám karom, de egy Angyal jő' hivogat! Menjek? Vagy akadna még itt talán dolgom? Gondolataim szállnak,késő! itt a hajnalom!
Semmi gond, a felvetésed érdekes és szerintem értelmes is. Részemről sajnos -vidéki létemre - nem aktuális a dolog, de majd a többiek -akik Bp. vonzáskörzetében laknak- is elolvassák és aki úgy gondolja, hát megkeres Téged.
Érdekelne valakit egy olyan klub, ahol rendszeresen lehetne irodalomról beszélgetni, saját vagy mások műveit felolvasni, értékelni, máskor zenét hallgatni, kötetlen író-olvasó találkozókon részt venni, és mindezt egy kávé és ásványvíz mellett, jelképes klubtagságival?
Most tervezünk egy ilyen klubot indítani, viszonylag zárt körben, mégis, nem kirekesztőleg. A cél az, hogy tényleg olyan emberek jöjjenek majd ott össze, akik azonos érdeklődésűek, hiszen szeretik a szépirodalmat, a kortárs irodalmat, a jó jazz és klasszikus zenét, és attól se riadnak vissza, hogy ez a klub, illetve kávézó nem a Belvárosban található, hanem a X. kerületben.
Akit érdekelne ez a lehetőség, kérem, írjon mailt: egerkiraly@freemail.hu Bocsánat, hogy ez a kérés, illetve információ nem teljesen a topic címébe vág, de pontosan az ilyen irodalomkedvelő emberekre szeretnék rátalálni. Jómagam is szeretek számos írót, költőt, pl. Szabó Magda regényeit imádom, és nagy élmény volt Fejtő Ferenccel is beszélgetni tavaly, de eddig nem nyüzsögtem túl sokat ilyen téren, mivel főleg komolyzenei jellegű az érdeklődésem.
Egyszerűen szeretnénk, ha nem csupán virtuálisan, hanem valóságban is összejönnének azok, akiknek van mondanivalójuk, legyen szó akár az ókor bölcseinek írásairól, vagy a XX. század költészetéről. Ifjú költők bemutatkozási lehetősége is adott lenne! Köszönöm, hogy elolvastátok a levelemet.
Most csak egy hirtelen válaszra futja az időmből,ezért megadom egy irodalmi topik linkjét,ahova -szerintem-nyugodtan beírhatod az említett művet, mert szívesen fogadják az oda látogatók,a topiktagok, a topikgazda. Mi is ugyanolyan szívesen fogadnánk,de -amint tapasztalhattad- ez egy klubtopik, a jelentkezés szabályai pedig a fejrészben olvashatók. A lényeg az,hogy egyáltalán nem lehetetlen hozzánk bejutni,csak előtte azt a bizonyos rövid kis utat végig kell járni.:-) A link:
Irodalomkedvelő lévén gyakran olvasgatom a Kultúra fórumokon közzétett verseket, irodalmi gyűjteményeket. Eddig ugyan még nem tettem közzé sehol sem kedvenc költőimtől idézett verseket, de úgy gondoltam, ma este elérkezett az ideje, és szerettem volna az irodalmi gyűjtemények/Vers, vagy amit akartok (de nem saját!) című topicban közzétenni Babits Mihály Örökkék ég a felhők mögött főcímmel megjelent vallomását hitvallásáról. Ez ugyan nem vers, (mint a címe is mutatja, vallomás), de a mai, kultúrában ingerszegény, elanyagiasodott világunkban úgy gondolom, Babitsnak a még 1925-ben megírt sorai napjainkban is sokunknak hitet, erőt, s nem utolsósorban választ adhat a sok-sok "miért"-re. Miért érdemes..., mi célja..., mi értelme... stb., stb. (Sokszor magam is eltöprengek ezeken a költőinek hitt kérdéseken). Ha nem is mindenki számára szolgál helyes megfejtéssel Babits e gondolataival, de eltöprengeni mindenképpen érdemes sorain még az utókornak is...
Nos, tehát úgy gondoltam, begépelem hitvallását a Vers, vagy amit akartok (de nem saját!) című topicba. A klaviatúra mellé készítettem izibe a túlélő csomagomat (kb. 4000 karaktert kellett volna begépelnem) és megpróbáltam örömmel "hozzászólni". Eme műveletnél azonban üröm vegyült az örömömbe, tudniillik nem engedett hozzászólni a mindenható, mert nekem ehhez nincs jogosultságom...vagy amit akartok... Lelombozódtam rettenetesen, de pánikba nem estem. Megpróbáltam élni problémamegoldó képességemmel, sebesen ráklikkeltem az összes kultúra fórumra, de egy helyen se leltem megfelelő helyet jelenleg kedvencemnek... Ahol van jogosultságom, ott kimondottan verseket lehet közzétenni, oda szerintem nem való Babitstól a hitvallás, mert lehet, kiállnak hitvallásukból a verskedvelők. A nethelyen ez az egy hely lenne, ahol tiszta lelkiismerettel klaviaturára vethetném ezeket a remek gondolatokat, de ehhez sajnos nekem nincs hozzászólási jogosultságom...
Nem ismerem a játékszabályokat, nem tudom, mi módon lehet elvegyülni a tagok sorai között. Illetve annyit azért sikerült hosszas kutakodás után kiderítenem, hogy ide csak sorsolás vagy népszavazás útján lehet bekerülni...
Kérdéseim röviden a következők:
1. Mi a feltétele annak, hogy felvételt nyerjek e helyre, és bemásolhassam a fent említett vallomást?
2. Ha nem felelek meg a kritériumok egyikének sem, s nem nyerek felvételt a klubba, akkor mehetek Babits vallomásával egyetemben az örök a felhők mögé, vagy esetleg tudnának nekem ajánlani a Tisztelt Klubtagok egy remek helyet, melyen megjelenhetek kedvencemmel?
Kedves Grémium! A döntést tudomásul veszem. Ha nem, hát nem. Az indiklás ugyan nem kötelező, de az ember oldalát furdalja, vajon mit nem tesz, művel jól, vagy mit rosszul, amiért nem érdemli meg a klubtagságot. Tagja vagyok néhány tudományos egyesülésnek, társaságnak. Valóban, ott is bizonyítani kellett, hogy lehetek e. Pro és kontra szembe mndták a véleményüket. Volt amivel egyetértettem, volt amivel nem, de ettől, még vitákban és egyetértésekben jól együtt tuduk működni. Nincs harag, csak érthetetlenség!
Hosszas vita és tanakodás után megszületett a döntés. Az összes figyelembevehető körülmény mérlegelése után, a topiktagok véleményének összevetésével az a döntés született, hogy egyelőre nem javasolt a klubba való felvételed. Megértésedet megköszönve a klub nevében -és az IGY Grémium képviseletében:
Dolna Kedves: topikunk minden tagja nevében köszönöm, amit beírtál. Azt gondolom -és hiszem is- ha az a topik, amelynek lelke és éltetője vagy és ez, amelyben topiktársaimmal együtt gyűjtögetjük a szépet, csak néhány emberre is hatással volt annyira, hogy felfedezze a versekben az értéket-már megérte az erőfeszítés. Ami számunkra talán persze inkább öröm és szórakozás, mint erőfeszítés.
Amikor megnyitottad a topikodat, értékek közvetítésére, /mentésére/ vállalkoztál. Közösségetek sikeres munkáját bizonyítja, hogy az irodalom szeretete sok embert vonzott /és vonz ma is/ ide. Szívből gratulálok valamennyiőtöknek ehhez a gyönyörű számhoz, és kívánok ugyanilyen szép folytatást!