Keresés

Részletes keresés

corvi01 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 18382

Valójában az egyre csak tóduló információ halmaz bizonytalanítja el egy idő után az ember fiát, szerintem, s ahogy korosodunk (főleg én!) ennek arányában növekszik a lelkiismeretfurdalás is. (?)

Előzmény: lili8888 (18381)
lili8888 Creative Commons License 2019.05.07 0 2 18381

Ez de igaz és jól megfogalmaztad. De ugye próbálunk vigyázni, minden erőnkkel rájuk...és sajnos sokszor ezzel okozunk nagyobb bajt...a túlzott óvatoskodni akarással. Én magamon, azt veszem észre, h egyre hülyülök. Fertőtlenít, mos, vasal, kifőz, lúgoz, stb...
Anno, ha belegondolok simán ment a nyers tojás. Bolti zöldség és nem az extra bio, 'nehogykoszosvegyszereslegyen' gyümölcs, zöldség. Nézni hol van szúnyogirtás...Mégis éltek...

Előzmény: corvi01 (18379)
corvi01 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 18380

:-)

Előzmény: lili8888 (18378)
corvi01 Creative Commons License 2019.05.07 0 1 18379

Valami rémlik, hogy tán olvastam volna..(?) de lehet, h valami hasonlót...

 

Egyébként elgondolkodik olykor az ember, hogy milyen edzettnek és ellenállónek kell lenni ezeknek a városi madaraknak, a sok mocsok, kommunális szemét, por, szmog, zaj környezetben, mi meg azon rugózunk, hogy a boltban mivel etethették az egereket, vagy a gyászbogárlárvát, meghogy 10 percig szigorúan főzni a tojást.!..stb...:-S A fészekrablók meg ugye simán nyersen, vagy akár befulladtan is befalják a tojást, a varjak sem nagyon lamentálnak az egerek, patkányok, meg haldögök és egyebek eredetéről...

Volt idő kezdetben amikor szándékosan én is nyersen kevertem a tojást a lágykajákba, de mára elgyávultam... :-S

Előzmény: lili8888 (18377)
lili8888 Creative Commons License 2019.05.07 0 2 18378

bocs... de ezt nagyon szeretem...

 

„Egyéb sok hasznos orvosságokat-is ólvasunk a’ Régiek’ írásiban a’ tojásokból; ‘s bár ne mentek-vólna az újjabak közt-is az e’félék úgy feledékenységbe. Több hasznokat reménlhetnénk bizony az illyen házi jó eszközökbôl, mint a’ sok idegen Országi drága zagyvalékokból.”

Mátyus István

lili8888 Creative Commons License 2019.05.07 0 2 18377

A tejtermékeket, maximum az szólta le, aki nem olvasott korábban „szakirodalmat”. A könyvekben, jegyzetekben sorra a túró, sajt, tojás, blablabla, stb…állt a lágyeleségekben.
Vagy hallotta valakitől, de csípőből lesz@rozta, elavultnak tartotta. Odáig már el sem jutott, hogy nem 1-2 évig tartottak életben ezeken az ételeken madarakat. Eszembe jutott Ország Mihály 21 éves füleskuvikja. Ugyan nem keveréken és nem énekes, de azért, felmutatott valamit, ami nem csekélység és mennyien még…


Corvi: igen-igen. Olvastam is erről kutatásokat. Varjak, kukázó életmód, fióka csere, stb. Ha nem olvastad és érdekel, leírom, mert érdekes. Csak akkor pontosan előkeresem a forrást.

corvi01 Creative Commons License 2019.05.07 0 1 18376

Hát igen,,, mi meg óvjuk őket minden lehetséges fertőzéstől, káros vegyianyagoktól, hidegtől, melegtől... :-S

Itt (is) jól meglátszik a genetika fontossága, amit korábban emlitél! Aki ellenállónak, életre valónak született, annak a megélhetéssel kapcsolatos összes körülményt bírnia kell, aki nem, az viszonylag hamar "kiáll" a sorból. :(  Nem véletlen, hogy a fészakaljak 5-20%-a éli meg az 1 éves kort!

Mi meg megmentjük őket, megszeretjük, s mikor biológiai "órája" kezd tiltakozni ez ellen semmit sem tehetünk, max elsiratjuk.. :(

Előzmény: lili8888 (18374)
ot1019 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 18375

De rendes vagy :-))) Én az ország másik végében vagyok, de ha egyszer egy csoda folytán odakeverednénk, akkor mindenképpen, és a segítség felajánlást is nagyon köszönöm, ha ilyen jellegű problémám, kérdésem lesz, te leszel az első, akihez fordulok, igérem! :-) Az ihletet megkaptad többünktől, a madárkád meg majd úgyis jelezni fogja, hogy mit szeret, meg mi az ami jó neki. Mondhat az ember bármit, a madár az aki végsősoron dönt. Én a kaják kitalálásánál tápanyagoktól függetlenül mindig erőteljesen figyeltem, hogy mi az, amitől az adott madár pl. büdöset fosik hosszabb távú etetésnél, vagy mi az, amitől éppen szép, szagmenteset, faji sajátosságait nézve keményet ürít. Nálam ez sokat segített a kezdeti eligazodásos-ráérzős időszakban :-)

 

Corvi és mindenki: Örülök azért, hogy nem vettétek végül rossznéven a keverékek közlését! :-) Egy szemernyi önfényezés vagy egyéb ilyen mellékzönge sem volt a szándékaim között. Egyébként is rosszul vagyok az ilyesmitől. Ez a lista úgymond az elmúlt öt év termése, és magam részéről ezzel be is fejeztem a keverékek kitalálását. Innentől kezdve, ha variálni akarok, akkor már a természetes kajákat meg egyéb táplálékokat próbálgatom a keverékek mellé. :-) Nemrég döbbentem rá, hogy pl. a bodzabogyó milyen csodálatos kiegészítő. Minden évben szüretelem és fagyasztom azóta. A diólevél, csalán, pitypang valóban kiváló gyógyír, én eddig tea formájában itattam, meg fürdettem bele a madarakat és tényleg gyors enyhülést és javulást hoztak.

 

A petrezselyemről megoszlanak a vélemények. A net egyik fele azt mondja, hogy olyan ártalmai is vannak, amelyek miatt vagy kerüljük, vagy pedig csak nagyon mértékkel fogyasszuk. A másik fele szerint meg szuperétel, amit két pofára kéne, hogy együnk. És akkor tegyen az ember igazságot... :-D Vagy ott a túró. Az is sokszor milyen igazságtalanul és tudatlanul van fikázva. Madarak számára alkalmatlannak meg csak mértékkel fogyasztandónak van titulálva... Még olyat sem átallanak róla egyesek mondani, hogy nemhogy nem oldja meg a kalciumhiányt, hanem a fogyasztása még ki is vonja a szervezetben lévő kalciumot, és csak a "gonosz" tejipar mesterkedése miatt van egészséges ennivalónak elkönyvelve. Mekkora szemenszedett hazugság ez!

Egyébként a petrezselyemnél én is úgy voltam, mint te. Nekem is sokáig tyúkhúrosan ment, de a felengedés után attól mindig olyan gusztustalanul szutymákos lett, és a madarak sok esetben csak szétcsapkodták az egészet, meg sokat is hagytak belőle.  Aztán kitaláltam, hogy mi lenne, ha zöldségzöldet tennék bele, az annyira finom, jóillatú és az állaga sem romlik fagyasztás után. Szinte látható volt a különbség. Ettől kezdve a madarak rajongással ették és mindig kinyalták az etetőt. Én se tapasztaltam még soha semmilyen problémát az etetéséből. Ettől függetlenül a tyúkhúr frissen kiváló, és az eleség mellé darabolva mindenképpen emeli annak fényét.

Egyébként meg a keverékek kitalálásánál minden eddigi dolgot összevetve két személy volt az ihletadóm: Te és Schmidt Egon. Azóta is hálás vagyok mindkettőtöknek! És erőteljesen azon a véleményen vagyok, hogy azok az erők, amelyek elindítanak egy bizonyos dolgot, ha a történet szellemiségét nézzük, sokszor nagyobbak, komolyabb jelentőséggel bírnak, mint a végeredmény, mert nélkülük, nem biztos, hogy úgy alakultak volna a dolgok, ahogyan alakultak, vagy egyáltalán bármi is történt volna.

Korábban én is az a kutyatápos-macskakonzerves-húsos nevelő voltam, sose tudtam semmit se normálisan felnevelni. Ettől teljesen ki voltam borulva mindig. Aztán nagynénémtől megkaptam azt a bizonyos könyvet születésnapomra, és amikor olvastam benne azt a túrós receptet, majdhogynem felordítottam örömömben, hogy úgy néz ki, mostmár végre sikeres leszek fiókanevelés terén. Addig álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyet, hogy reszelt sajt, túró, sárgarépa egyáltalán oda lehessen adni egy fiókának. A többit meg már ti is tudjátok.

Előzmény: pika pika (18364)
lili8888 Creative Commons License 2019.05.07 0 2 18374
lili8888 Creative Commons License 2019.05.07 0 1 18373

Köszönöm szépen Corvi, jól jön... :-) Nekem verebem van most, 2 éves. Fél a magoktól...Az ő keverékébe így rengeteg dolgot kellett belecsempésznem. Szerencsére a zöldborsót minden madaram szereti, na nem, mert Murci nem. A veréb is eszi két pofára. Azt Ot 1019-től függetlenül kezdtem még el adni. A párom kedvence a borsófőzelék, mindig van idehaza. A zöld keverékkel az a tapasztalatom több madárnál, ha nem mixelem, hanem darabos, akkor eszik. Mármint nem krémes állagú. Még a varjam is, aki válogatós roppantul. Zárójelbe megjegyzem, hogy nincs kínálgatva non-stop. Mézet én is teszek bele, egy kanállal az össz. keverékbe. Most legutóbb 125 gombóc jött ki. De igen elcsigázott lettem a végére, mert ha dara kerül bele, egyik sem eszi meg. Így a mirelit kukoricáról szedegetem a héját, meg a borsóról is, kb. 4 óra volt, mire kész lettem az egésszel. Így zabálják, bár volt kezdeti ódzkodás, a kukorica miatt. Ha nem szedem le a keverékbe a héjakat, akkor nem eszik meg. Ha magába adom, akkor nem kell leszednem. Az egyéni ízlésről sem szabad megfeledkezni szerintem. Ha az embernek kevesebb a madara, nyugodtan úgy alakíthatja, ahogy ők szeretik jobban...A lényeg, hogy egyék. Van rendes szúnyoglárvás Ot1019 keverékem is a fagyasztóban, ha beesne valaki váratlanul. Nemrégiben rigó érkezett, jól jött. Most a fecskék potyognak a hülye idő miatt, így örülök, hogy van tartalékom.
Megjegyzésképp, egyetlen varjú, sem vakult meg egértől, sem haltól. És nem új keletű az egerek adása. 4 szürkehályogos varjúról tudok az enyémen kívül. -Volt, van aki száraz macska és kutyatápot ad vízbe mártogatva és a patkány eleséget, sosem tudom megjegyezni a nevét, de biztos ismeritek. -Macskatáp, otthoni koszt -és volt keverékes hályogos is. 
Francin, amint hozzám került keveréket kapott rovarokkal-ez volt a fő elesége. Nyomattam bele a keveréket és ez itt a fórumon visszaolvasható, képekkel alátámasztva. Kapott egeret is később. De bébiegérrel kezdtük. És igen hamar ott volt sajnos a folt. Szóval ezzel az erővel...
Crowkinszék is egérrel, hallal, patkányal, stb-vel etettek varjakat. Nem keverékkel és az ő madarai is most szépek. Nagyon sokan azzal etették a varjakat, nem mostani hóbort vagy divat...
De ha belegondol az ember, hogy egy laboratóriumi egeret mivel etetnek (pontosan tudom)...Simán adom neki. Miért lenne rossz?  És a mi egereink kicsik. Csont: kálcium, foszfor, stb, hús, fehérje. Az egereket jól tartják, nem boltit adok, na attól már félnék. A hal...szintén jó tartalmas és egészséges étel, de a szaga...halászhajó a lakás egy hétig, ezért állnak le az etetésével a lakástartók. Egyébként, mint tudjuk a hal jó étel. De a gond az, hogy az igazán jó minőségű a boltban drága. Nekem nagybátyám horgászik, ha ők anyukámmal előkészítik, akkor adok halat, de a boltitól ódzkodom. A halakban található olajok, most kezdet felpörögni ismét, újabb kutatások, hogy mennyire fontos lenne ennünk embereknek. Rengeteget olvastam róla az elmúlt időben. De az ára...

Kérdés: bolti dobozos élő legyet adhatok verébnek? Olcsó és nem kellene fogdosni. Kicsi zöld legyek. A verebem nagyon szereti a legyeket.

Előzmény: corvi01 (18372)
corvi01 Creative Commons License 2019.05.06 0 1 18372

Néhai Csipike itt ~1 éves, nem szeretem látni képestűl, mert összeszorúl a szívem. :(

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=109051626&t=9122252

Előzmény: lili8888 (18370)
corvi01 Creative Commons License 2019.05.06 0 1 18371

2 régebbi linket találtam,

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=107078147&t=9122252

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122638951&t=9122252

 

Sok újat a mostanra kikísérletezett cuccokhoz képest nem mondanak, az alább leírtak némi kiegészítésével,,, ot1019 leírásaihoz képest viszont elég szegényesnek tűnik így az idő távlatából.. :-)

A "begytej" megjelőlés helyetesítő szóként értendő, miután ők ugye nem begytejjel etetnek, bár az eléggé meghatározhatatlan valami...Annak ellenére, hogy a zöldik a köztudatban nem rovarral etetnek én csempésztem bele kfl. változatokban és szerintem jól tettem! :)

Előzmény: lili8888 (18370)
lili8888 Creative Commons License 2019.05.06 0 1 18370

Corvi kérhetek receptedet zöldihez és másokhoz? linket elég. tudom, h mindenkinek a hócipője tele ha ezerszer kell leírnia.

Előzmény: corvi01 (18369)
corvi01 Creative Commons License 2019.05.06 0 1 18369

http://egzotikusmadarak.hu/szajko/

 

Amúgy nagyon valószínű, hogy Diamond készítette..(?)

 

A lágykajákba én spes. az "alapokon" kívűl kb. 5 év óta: darált diót, mézet, vajat, vörösáfonyát, nagyon kevés fokhagyma pépet és apróra morzsolt szárított fehér halat és/vagy gamarus rákot is keverek. Ha a halfélék épp nincsenek fött baromfi szívet/májat pépesítek, Így is megvan a kellő siker! :)

Előzmény: lili8888 (18367)
lili8888 Creative Commons License 2019.05.06 0 2 18368

egyébként soha semmi rosszat nem vettem észre. de más oldakon is felhívták a figyelmet. én zöldárpát használok a petrezselyem mellé.

Előzmény: corvi01 (18366)
lili8888 Creative Commons License 2019.05.06 0 1 18367

Én is kevertem, de mikor ezt elolvastam már kevesebbet.

Előzmény: corvi01 (18366)
corvi01 Creative Commons License 2019.05.06 0 1 18366

Hmmm,, én már kevertem (nem sokszor) petrezselymet lágyeleségekbe ot1019 nyomán és fura mód megkülönböztetetten jobban izlett nekik. Hogy ártott volna azt sem tapasztaltam... Ennek ellenére nem merem hosszab távon belekutyulni, mikor ugyancsak szeretik a csalánt, a gyermekláncfüvet, a pásztortáskát, a tyúkhúrt, sőt diólevelet.

Előzmény: lili8888 (18363)
pika pika Creative Commons License 2019.05.06 0 0 18365

Ja,ezt csak úgy ideírom,hogy szegény nagymamámtól és más öregektől hallottam,hogy a pulykát hasonló túrós eleséggel indították,csak sajtot nem mondott,és petrezselyem helyett hagymaszárat aprítottak bele.

Na ez jó hosszú mondat lett.

Előzmény: pika pika (18364)
pika pika Creative Commons License 2019.05.06 0 1 18364

Hát ez nem semmi!

Ezért ,ha erre jársz nógrádban,vendégem vagy egy marhapörköltre nokedlivel.

tényleg sokat fáradoztál,értem,ha halas,vízbiológiás,vagy faipari kérdésed van,kérdezz bátran,én ezekben vagyok jártas.

Üdv

Előzmény: ot1019 (18359)
lili8888 Creative Commons License 2019.05.06 0 2 18363
corvi01 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 18362

Egyébként bele sem merek gondolni, hogy mi lehet most a szerencsétlen fecskékkel, meg a nemrég kirepűlt fiókákkal!? :(

Gondolom lesz/van feladatod "szépen"....

Előzmény: ot1019 (18360)
corvi01 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 18361

Ártani senkinek nem fogsz, mert sokan eleve lusták, vagy idő híjján nem keresnek utána, viszont e leírásokba beépűlnek a korábbiakhoz viszonyított újabb tapasztalaások! :)

Előzmény: ot1019 (18358)
ot1019 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 18360

a 6. étel receptje az egzotikusmadarak.hu/szajko oldalon található, látom nem jól linkelte be az előző hsz-ban.

Előzmény: ot1019 (18359)
ot1019 Creative Commons License 2019.05.06 0 1 18359

Akkor következzenek a lágyeleségek.

 

A túrós alapkeverékből indult az egész, 10 éve még csak az volt. Azóta ezen elvek alapján ezzel a túróssal együtt összesen 5 lágyeleséget fejlesztettem ki, amivel így már teljes mértékben lefedhető az énekesmadár alkatúak rendje, illetve számos, hasonló táplálást igénylő, más madárrendekből származó faj is. Számodra most ez az alapeleség és az ebből legelőször továbbfejlesztett kiegészítő eleség lesz az érdekes. Tehát míg a madarad fiókafázisban van, elég ezeket használnod kiegészítve némi természetes táplálékkal, jófajta baromfihússal és időnként Gastroferm M+C vitaminkészítménnyel. Ez egy nagyszerű, és néhány készítménnyel ellentétben teljesen veszélytelen probiotikus vitaminpor. A kajáját időnként beleforgatod. Akkor jöjjenek a receptek: Én a Lidl-ben veszem meg gyakolatilag az összes alapanyagot, amiből csak a szúnyoglárva a kivétel. Valamilyen szinten elég vicces :D Ez most nem reklám akar lenni, de itt tényleg olyan kiváló a minőség, hogy ha egy mód van rá, akkor te is itt vásárolj be. Fontos! A keverékeket pontosan, a receptben megadottak alapján, felülbírálat nélkül készítsd el! Még akkor is, ha elsőre hihetetlennek, szokatlannak tűnnek. Bármilyen eltérés a recepttől csökkentheti a hatást, a működőképességet, és lehet, hogy a madarak sem úgy fognak rá reagálni, ahogy azt beígérem (saját tapasztalat).

 

1. Túrós alapkeverék: 1 kg friss, félzsíros túró (üde és friss legyen, a laktózmentes-, és zsírszegényt kerüljük, mert ott gyakori a kedvezőtlen íz-, állag- és szag. a madarak nem biztos h szeretni fogják); 20 dkg trappista sajt (válaszd a felezett gurigásat, a Pilos márkanevűt. A túrónak is ez a neve); 50 dkg sárgarépa hámozás és a végek levágása után; 10 db tyúktojás (lehetőleg házi, valódi tojás, ha ez nem elérhető, akkor itt meg tudod venni a biotojást); 10 dkg friss pertrezselyem finomra vágva eredetileg, de ehelyett nyugodtan megveheted a 10 grammos szárítottat és ezt beleszórod, csak figyelni kell, hogyha az 5 grammosat veszed, abból kettő kell.

A tojásokat keményre főzöd (15-, max. 20 perc elég), meghámozod, majd finom sajtreszelőn lereszeld. A sajtot és a sárgarépákat szintén lereszeled. Ezt követően ezeket a reszelt dolgokat, a túrót és a petrezselymet egy tálban jól alaposan összegyúrod és kész is a keverék.  Ezt követően gombócolás, majd fagyasztás egy tálcán.  Ha lefagyott, azután felszeded egy szemeteszsákba, vagy nagyobb zacskóba és így tárolhatod tovább a fagyasztóban. A napi adagot mindig kiveszed a fagyasztóból és egy vajaskupában konyhai törlőn felengedve, lefedve hűtőben tárolható etetések között. Felmelegíteni nem kell, eléggé megemelkedik a hőmérséklete attól, hogy a kezedben hurkát formázol belőle etetés előtt. Később etetőbe kitéve meglepően sokáig bírja, ha a készítésekor a hűtőlánc, az alapanyagok frissessége megfelelően be volt tartva. Tehát nem fog romlásnak indulni.

Ha a természetes táplálékokkal megfelelően kiegészítve eteted, egy-egy természetes rovaros-, férges-, vagy egyéb etetés után felmutatva előfordulhat, hogy szinte tombol majd ezért az eleségért.  Ennek emésztés okai vannak.

De az ember nem mindig tud ám annyi természetes kaját összeszedni, amennyit szeretne, így ennek a problémának az áthidalására fejlesztettem ki a túrós keverékből egy speciális keveréket, ami valamilyen szinten a „rovar” szerepét tölti be. Rovarpótlék, aminek az emésztésre gyakorolt hatása hasonló ahhoz, mintha a madár rovart fogyasztana. Íme:

 

2. Szúnyoglárvás-meggyes keverék: Első lépésként készítsd el a túrós keverékből a fent említett mennyiség felét (50 dkg túró; 5 db tojás; 10 dkg sajt; 25 dkg sárgarépa; 50 gramm friss, vagy 5 gramm szárított petrezselyem), majd az elkészült túrós keverékből mérj ki 90 dkg-ot. Vegyél 2,4-2,5 kg jófajta almát, hámozd meg, majd finom reszelőn reszeld le az egészet. Ezt a reszelt almapépet tedd egy konyharuhába, vagy pelenkába és jól alaposan csavard ki. Egy csomó almalé ki fog folyni, és a végeredmény a konyharuhában egy szilárd gombóccá formálható almarost lesz, aminek mennyisége 55-60 dkg kell, hogy legyen. ha több, mint 60 dkg, akkor a többletet csípd le, az már nem kell. Következő lépésként keverd ezt hozzá a túrós keverékhez. Ezt követően egy 45 dkg-os zacskós fagyasztott magozott meggyet (ez is kapható a Lidl-ben) engedj fel, és miután felengedett, botmixerrel jó alaposan turmixold le egy tálban.  2 csomag zselatint (Horváth Rozi vagy Lucullus) 1 dl vízzel egy pohárban, vagy bármilyen megfelelő tégelyben jó alaposan keverj el, ezután tedd be a mikróba, ahol 1 rottyanásig, tehát addig amíg felhabzik, melegítsd. Ezt a forró, feloldódott, de nem túlforralt zselatint add hozzá a leturmixolt meggyhez, tumixold még tovább vele addig, amíg ilyen habos rózsaszínné nem válik, majd tedd be a hűtőbe. Ez a hűtőben fél órán belül teljesen megszilárdul és egy gumiszerű, kisség habos állagú kemény meggyzselét fogsz kapni. Ezt is keverd hozzá a keverékhez. Végezetül pedig boríts 1 liter vödrös szárított vörös szúnyoglárvát a keverékbe, ezzel is gyúrd jól össze és kész is. Szúnyoglárvából a Panzi pet, Yoyo, Bio-Lio márkájúak jók, válassz ezek közül. Gombócolás, fagyasztás. Ezt mindenképpen ajánlom a szajkódnak, és tényleg nem fogod megbánni, ha elkészíted! :) Etesd ezt a keveréket önmagában néhány óráig és nézd meg, hogy miket ürít majd utána. Ott meg fogod látni, hogy miért lett ez a keverék kitalálva. Ha valamitől lefososodik, és az kajától van, ezzel gyorsan helyre tudod állítani az emésztését. Míg fióka, addig jó minőségű hőkezelt baromfihús, természetes rovar meg egyéb gyűjtött táplálék mellett ez a két eleség elég.

Később, hogy növeld a változatosságot, más eleségek is szóbajöhetnek:

 

3. High Energy keverék-és pempő (Zöld keverék): Elsősorban magevő madarak nevelésére találtam ki, de varjúfélének és seregélynek is nagyon jó, meg imádják is. 35 dkg lisztes kukoricadarából, vagy kukoricalisztből 1,5 liter víz hozzáadásával kását főzünk úgy, hogy a forrást, besűrűsödést követően alacsony lángon fél órán át, állandó keverés mellett főzzük. A kását félretesszük és hagyjuk kihűlni. 5 kemény tojást, 50 dkg félzsíros túrót és 1 zacskó (45 dkg) extra zsenge zöldborsót (ha nincs, normál is jó) botmixerrel egynemű masszává turmixolunk. Én újabban két zsacskóval szoktam beletenni, akkor még borsósabb, még zöldebb. Megpróbálhatod te is így. Ez a massza szép zöld színű lesz. Ezt követően valami konyhai darálón 25 dkg sótlan, pörköletlen natúr napraforgót finomra darálunk (ha nincs, megfelelő a dióbél is) A kihűlt kását, a zöld borsós-tojásos-túrós pépet és a darált napraforgót jó alaposan begyúrjuk és kész is. Ne ijedj meg ez ilyenkor egy ragacsos, tapétaragasztó-szerű massza. Vizes kanállal szaggatva, vagy habzsákból kinyomva (így még könnyebb) ki tudod adagolni tálcára, hogy azután fagyaszthasd.  Fagyasztásból felengedve elveszti ezt a ragacsosságát és morzsolható keverékké változik. Az én varjúm ezért a kajáért amúgy majd’ megbolondul, számból képes kienni :D Ha szükséges, akkor leturmixolható, olyankor kikevert tejfölállagú masszává változik. Etetések között ezt is ahogy a többit is a hűtőben kell tárolni. Nagyon jól hizlal, ezért elesett madarak számára a gyógykezelés mellett kímélő, lábadozó eleségként is megfelel. Ha turmixolt állapotban kapja fecskendőből, hátul akkor is szép lesz a végeredmény, ami kijön, tehát nem fososodik le tőle.

 

4. Magevő madarak szúnyoglárvás váltóelesége: 12,5 dkg lisztes kukoricadarából- vagy kuk. lisztből 0,5 l víz hozzáadásával kását főzünk, és miután kihűlt, összekeverjük 25 dkg félzsíros túróval és 2 kisdobozos (240-300 ml) szárított vörös szúnyoglárvával.

 

5. Házi indító-nevelő táp: Naposbaromfi nevelésére, abban az esetben, ha valaki nem akar, vagy nem tud indítótáppal jól nevelni. 50 dkg lisztes nyers kukoricadarát összekeverünk 50 dkg félzsíros túróval és 5 reszelt keménytojással.  Érdekességképpen, desszertként csak. A darától szépet ürít majd szintén. A varjam ezt a kaját is szereti nyalogatni, ha van :-D

 

6. Dia.mand szajkó- házikosztja: Ezt is érdemes lenne kipróbálnod. Ő olyan nagy tudású a madártartás terén, hogy szinte már-már a varázsló kategória. Az ő tartalmas, laktató házieleségét is mindenképpen ajánlanám! A receptet itt találod :-)

 

Na látod, mennyi kis kaja gyűlt itt össze hirtelen a segítségedre :) Összefoglalva: a túrós-és szúnyoglárvás keverék azon kívül hogy egy kiváló tápanyagtartalmú tiszta fehérjéket tartalmazó, ártalommentes keverékek, végül is a szajkó rovar- és madártojás-fogyasztását is imitálják. A zöld keverék meg az egyéb darás cuccok a növényi táplálkozását, a jófajta főtt baromfihús (csirke, pulyka, kacsa, liba, gyöngytyúk, tyúk stb.) pedig a madárfióka fogyasztását imitálják. Néha adhatsz neki bundáskenyeret is, ha szereti, meg bármit, ami az asztalra kerül, ha nem túl fűszeres. néha egy kis Gastroferm M+C, természetes táplálékok és olyan madarad lesz, mint a parancsolat, aminek sose lesz semmi baja. Legalábbis olyan nem, ami a rossz táplálásból indul ki. Ha gyümölcsöt, bogyót is adsz, akkor a bodzabogyót mindenképpen javasolom, mert az egy szuperétel olyan madaraknak, amelyek fogyasztanak ilyen jellegű táplálékot. Ja és a nyers tojás is a héjával együtt teljesen jó ötlet, csak ne legyen szalmonellás :-)

 

Úgyhogy kedves Pika Pika ez lenne a segédlet, nagyon sikeres fiókanevelést és madártartást kívánok, leld sok örömödet leendő kedvencedben.  Rám semmilyen formában nem kell hivatkoznod, ez most színtiszta segítség volt. Lényeg, hogy a madarad legyen hosszú életű és mindvégig egészséges! Rajtad kívül szólnék még azokhoz, akik korábban elkérték a keverékrecepteket e-mailben, de a kavarodás miatt ez idáig még nem küldtem meg. Nagyon röstellem, hogy így történt és tényleg elnézéseteket kérem ezért. Ha esetleg még nézitek a topikot, akkor most már itt mindig megtaláljátok a receptúrákat.

 

A megcsúszásért pedig bocs. Mire ezt begépeltem… huh.

 

Előzmény: pika pika (18354)
ot1019 Creative Commons License 2019.05.06 0 1 18358

Corvi, GarrulusG! Nekem is minden tiszteletem a tiétek, még akkor is, ha vannak dolgok, amit másként gondolunk. Ha más nem, akkor a régi szép idők emlékére, de a tapasztalataitok, meg a madarazásban töltött hosszú évtizedek is erre késztetnek. Igaz, hogyha beírja a keresőbe, akkor van egymillió lágyeleség, de ugyanakkor az is igaz, hogy lágyeleség és lágyeleség között is óriási különbség van. Mégha most ez egyfajta felesleges fontoskodás is néhányak szemében, majd meglátjátok a keverékreceptekből, meg utána a képes dokumentációból, hogy miért éreztem szükségét megismertetni egy újonnan érkezőt is ezekkel.

El is titkolhattam volna egész életemben a dolgokat, de inkább úgy voltam vele, hogy megosztom másokkal, vállalva azt is, hogy esetleg lesznek olyan "erők" akik mérhetetlen féltékenységükben, irigységükben mindent el fognak követni, hogy lejárassanak. Úgyis volt sokszor. Itt természetesen nem rátok gondolok.

 

Pika Pika segítése mellett, még amiatt is szeretném leírni, mert már korábban megigértem másoknak is hogy elküldöm a kajákat, de nem tettem ez idáig meg, szétcsúszás meg időhiány miatt. Kérték e-mailben is, de végül elkavarodtak a dolgok. Most legalább itt meglesz, és aki úgy gondolja, alkalmazhat belőle dolgokat. Bár nagyon hosszú hsz. lesz, bízom benne, hogy azért nem szennyezi annyira a topikot, meg csípni se fogja túlzottan itt a szemét senkinek.

 

Engem igazából nem érdekel, hogy ki mivel etet, engem az szokott zavarni, amikor látok egy olyan tartott madarat, amin egyre inkább kezdenek elhatalmasodni az etetésből eredő küllemi torzulások, és ezekre a vészjezésekre nem figyelnek oda, vagy félreértik, egyszerű kis szépséghibáknak vélik, aztán meg jön a nagy szomorúság, a szomorú hír, hogy a madár hirtelen elpusztult és senki nem ért semmit. Sajnos van olyan, hogy a táplálás betegíthet az évek hosszú sora alatt, mert bizonyos, akár még jónak elkönyvelt táplálék is vihet be ártalmat is a tápanyagok mellett. Hiába próbáljuk elmismásolni ezt, attól még egy létező dologról van szó. Persze a körülmények is sokat számítanak, aláírom, de a kaja a leghangsúlyosabb. Azt is megértem és elfogadom, hogy segítséget, tanácsokat nem lehet ráerőltetni senkire, viszont azt is tudatosítanunk kell magunkban, hogy ez nem egy makett-, vagy szalvétagyűjtemény, hanem itt élőlényekről van szó, amelyeknek a jóléte, vagy éppen a szenvedése, egészsége, vagy betegsége rajtunk múlik.

 

Annyit tudok mondani, hogy az 5 éves varjam ezalapján az etetési elv alapján van tartva és olyan jó formában, hogy valami hihetetlen, soha semmi baja nem volt eddig, pedig visszamaradottként kaptam, ráadásul ő is eldugdos állandóan mindent, utána meg visszaeszi, mégse volt ebből még baja. A 8 éves ex-seregélyem, aki szintén így van etetve meg konkrétan másodévesnek néz ki, a lábai állapotáról nem is beszélve.

 

Mindegy, akkor a 120 lágyeleség helyett mostantól 125-ből válogathatnak az érdeklődők. ;) Szerintem senkinek nem ártok vele, ha megosztásra kerülnek.

Előzmény: corvi01 (18351)
lili8888 Creative Commons License 2019.05.05 0 2 18357

Még egy dolog. Varjúfélét csak az tartson lakásban, aki nagyon ki szeretne szúrni a madárral és saját magával. Persze az más, ha sérülten kapja és nem elengedhető, de akkor is jobb olyan gazdát keresni, ahol többed magával, sorstársakkal lehet és inkább kinti tartásban. 3 éves korukig nagyon aktívak (utána is, de másképp), ha nem a környezetükben, adott esetben a lakásban tesznek kárt, akkor saját magukban. Értendő ezalatt a mentális sérüléseket is. Kalitkában tartani hosszú éveken keresztül, pedig állatkínzás. A varjú nem háziállat, hiába szelíd, akkor sem. A seregély kitűnő választás, ahogy Lorenz is írta. De a varjak nem. És főleg lakásba nem valók. Ha emberre imprintálódik, nincs többet nyaralás, mert költési időszak van. Hím dolmányos varjú elég terrorista. Nálunk az egy-két órás távollét is komoly szervezőmunkát igényel, mert üvölt torkaszakadtából, főleg a költési időben. A lakás, szoba lesz a territórium, előfordul, sőt! hogy nekimegy idegeneknek, családtagoknak. Kiviszem a levegőre, de akkor sem fárad ki annyira, hogy ne ordítson, ha valami nem úgy van, ahogy elképzelte. Nem kutya, nem lehet fegyelmezni, még akkor sem, ha nagyon intelligens madarak.  Én csak lebeszélni tudok mindenkit. Van számos más madár, aki klasszul elvan a lakásban, de nem a varjú…

lili8888 Creative Commons License 2019.05.05 0 2 18356

Más…van egy varjú, már több éves. Fogságban tartott madár. Életében nem kapott túrós keveréket.
A fő élelmét a macska és a kutyatápok teszik ki. Mellé persze kap egeret, halat, zöldségeket, gyümölcsöket is. Egyetlen dolmányost sem láttam még fogságban ennyire szép külleműnek.
Nem kaptam felhatalmazást, hogy képet tegyek fel róla, de tényleg szép. A lába sem vastag, sőt!
Szerintem a genetika nagyon-nagyon fontos. És, hogy az első időszakban mivel van etetve. A madár történetét nem tudom, hogy szedték vagy találták, csak azt, hogy álom.


Megjegyzem…sosem adok macska és kutyatápot madaraknak, a színhúst is időnként, de akik tömegesen tartanak varjakat legfőképp hússal etetnek- legolcsóbb.
Magyarázhat az ember a keverékekről, ha nincs pénz. ..


A keverékeket pedig mindenki a saját izére formálja-ez a visszajelzés.

Az egér és a hal jó eleség. Nem kell mindennap, de természetes táplálékuk, hetente kétszer-háromszor adható. Egyébként pedig baromi drága, kevesen engedhetik meg napi adagolásban.  A hal jó kálcium és omega 3 forrás. Én adom, már ha van.


Ha teheti bárki, etessen túrós keverékekkel, zölddel és meggyes-szúnyoglárvással. Bár én egybegyúrom....Baglyokat inkább ne.

Ennyi, nem zavarok itt.

lili8888 Creative Commons License 2019.05.05 0 1 18355

Nem kettő van keverve, hanem három. A mirelit kukoricáról a héjat leszedegetem és beleteszem.
 

Előzmény: ot1019 (18264)
pika pika Creative Commons License 2019.05.05 0 0 18354

Szintén,hasznos tanácsok,be is fogom tartani őket.

A recept is jól fog jönni OT 1019,előre is kösz.

Ha jól számolgatom,még egy másfél hetem van a kis szajkóig ,addig beszerzem a szükséges cuccokat,meg befejezem a röpdét.

Érdekes,hogy a pulykatápra,már én is gondoltam,a vadpulykák táplálkozási szokásaiból kiindulva,de mivel még senki sem írta eddig elvetettem a dolgot.ÚGY tűnik,mégis jól okoskodtam.

Üdv mindenkinek.

Előzmény: GarrulusG (18352)
corvi01 Creative Commons License 2019.05.05 0 1 18353

Hello "öreg" motoros, én még emléxem a szajkóidra 2011-12 -ből, sőt, még részben a T.Thick vitákra is. Köztünk is volt anno némi szóváltás, ami nem mindig jól sült el, de az idő később igazol mindenkit.

Szerintem nagyon sok jó tapasztalatot gyüjtöttél, mert látható, hogy a madártartás eme dimenziója nálad is működik! Az etetéssel persze mindig megoszlanak a vélemények, és mindenki a maga által használt "bevált" kajára esküszik. Szerintem az " igazság" valahol interpolálva a különböző verziók között lehet.. :-S

Előzmény: GarrulusG (18352)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!