szerintem már kutya sem jár ide, de azért felteszem, mer' elfér:
Egy utazó, nagyon pontosan mérve az útírányt először 1km-t délnek, majd 1km keletnek, végül 1km-t északnak megy, majd újra meghatározza a helyzetét, és meglepődve tapasztalja, hogy pontosan ugyan ott van, ahonnan elindult - de hol is??? Tudja valaki?
A kérdés, a természetes szám a 853014 volt ugye. Ezért nem érdekes, hogy a nulla az természetes szám, vagy nem, mert nem számít. Példaként írtam, hogyha a nulla kérdéses is, a 10 nem ugyebár, az már egy természetes szám.
Jezusom, hat ez jo bonyolult. Viszonylag mechanikusan probalgatva, eloszo is a szoba joheto szamjegyek 8-tol lefele csokkeno sorrendben 8, 5, 4, 3, 1 je, es nincs is mas!
Ebben az esetben a 8-asnak a szelen kell lennie, mellette az 5-ossel, az 5-os mellett pedig a 3-as vagy a 4-es. Emelkedo sorrend nem lehet, mert az 1-essel egyutt ez mar 3 novekedest jelent a megengedett 2 helyett, tehat csokkennie kell a szamoknak: 8, 5, 3 vagy 4, ekkor viszont legfeljebb egy novekedes lehet benne az 1 miatt -- ezek szerint nincs megoldas. Ehhez kepest jo bonyolultan volt eloadva. :-)
nagyjából jó a magyarázat, annyi módositással, hogy nem az összes 9-cel oszthatóhoz tartozik ugyanaz a kép
De, az összeshez! (9 es 81 között) Nezd meg ujra! Ne is gondolj szamra, csak nezz ra a 9, 18, 27 ... 81-hez tartozo egyforma szimbolumokra -- az lesz a gömbben is.
Mondjuk én nem vagyok 1 nagy spíler matekos, nagyjából jó a magyarázat, annyi módositással, hogy nem az összes 9-cel oszthatóhoz tartozik ugyanaz a kép, hanem egy-egy számcsoporthoz :-) valójában (matekos nyelven fogalmazva) modulo 9 műveletről van szó (amit olyan szépen fölírtál x-ekkel és y-okkal az egyenletben), és a modulo műveletnek számcsoportonként azonos az eredménye, példul ha a 91-re vagy a 90-re gondolsz, ugyanúgy a 81 jön ki eredményül, ezért bármelyikre kattintasz, a 81 melletti ábra jön ki :-)
de ha mondjuk a 32-re es a 31-re kattintasz, akkor a 27 melletti ábrát kapod, ami nem ugyanaz, mint a 81 melletti, pedig mindkettő osztható 9-cel, vagyis ennyiben hibás a magyarázat :-)
Az sincs persze kicsukva, hogy van ennél jobb magyarázat is :-)))
Feladvány: Egy természetes (pozitív, egész) számról a következőket tudjuk: Minden számjegye egymástól különböző. A számjegyeinek összege 21. Két szomszédos számjegye között a legnagyobb különbség 3. A legnagyobb számjegye 8. A számjegyek között 3 db páratlan szám van. Balról jobbra haladva csak kétszer fordul elő az az eset, hogy az előzőnél nagyobb számjegy következik. Melyik ez a szám?
Szóval mitután számolgattam egy darabig, eluntam, mert strapásnak tartottam, és csak koncentráltam, úgyis kitalálta a rohadt program. Erre hogy varrjak gombot.
Nekem már egyszer elmagyarázták, állítólag a kért műveletek egy számtani sorozat tagjait adják ki, és amikor megnyitod, mindig más csillagképet rendel ezekhez a számokhoz, de mindhez ugyanazt.