Keresés

Részletes keresés

tEKErcs Creative Commons License 2005.02.17 0 0 165
igen van a hit és a meggyőződés megvan a vallás nélkül, de vallás nincs hit és meggyőződés nélkül. Szerinetem. ()ha van akkor az prostitúció)

Én mint "hitetlen" elmondhatom, hogy sok dolog van amiben hiszek. Van meggyőződésem is néhány dologról, de a "vallásomat" nem gyakorlom!
Előzmény: Mumu (155)
tivadar Creative Commons License 2005.02.17 0 0 164

Kedves kanOne, örülök legutolsó üzenetednek!

Jó tudni, hogy az ateista = meggyőzhető.   ;-)

 

Amint már soxor leírtam, én is ateista voltam 15 és 31 éves korom között. De engem meg tudtak győzni, nem is túl nehezen.

Nekem az a tapasztalatom, hogy az ateisták jelentős részénél az a helyzet, hogy rossz az istenképük.  Valahonnan (gyerekkor, család, stb.) kaptak egyfajta Isten elképzelést, ami vszeg. igen naív, gyerekes volt, és ezt a későbbiek során természetes módon (és helyesen!)  meg kell(ett) tagadniuk.  Tanulmányaik során mindenféle (materialista) tudományos infókat kaptak és ez tovább erősítette bennük az előbbi helytelen világkép tagadását. Ráadásul ez a világ folyton azt sugallja, hogy választanod KELL: vagy hiszel a kvantummechanikában és Einsteinben, vagy hiszel a jóistenben - más lehetőség nincsen.

Szerintem igenis van. Én pl. cca. 6 db műszaki diplomával a zsebeimben, egészen jól össze tudom hozni a transzcendenst a tudományossal. Hiszen nincs két különböző világ, csak ez az egy amiben életeinket leéljük.

Tehát ha te jelzed nyilvánosan, hogy meggyőzhető vagy, akkor nekem ez egyfajta nyitottságot jelent, amely "csak" kellően meggyőző érvekre vár. Viszont van itt egy bökkenő: te (és még sokan mások) azt várod,  hogy a kézzel megfoghatatlant, kézzel megfogható "tényekkel" bizonyítsam, és egyetlen "tudománytalan" szót se ejtsek ki közben. Nos ez szinte lehetetlen.  Ez egy olyan világ, ahol soha nem lesz olyan érvrendszer, amely "mindenki által megtapasztalható tényekre " épül. Nem is lehet, mert erre nagyon sokan még nincsenek lelkileg, idegileg, agyilag felkészülve.

 

Azt javaslom, hogy első lépésként vizsgáld meg milyen az az Isten, amiről tudni véled, hogy nincsen. Lehet, hogy egy olyanban én sem hiszek... ;-))

tr.

Előzmény: KanOne (156)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.17 0 0 163
Tényleg!
Előzmény: Boszorka (160)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.17 0 0 162
Az adóból az egyházaknak utalható 1%-ot kb. 3-400 ezer adózó ajánlotta fel (kevesebb mint 10%-a az adózóknak), pedig ez egy fillérjébe se kerül. El lehet képzelni, hányan fizetnének egyházadót.
Előzmény: Boszorka (157)
tivadar Creative Commons License 2005.02.17 0 0 161

"Tehat hogy a vilag erzekfeleti me nem foghato,meg nem fogalmazhato ?"

 

Megint felmerül egy kérdés mit értünk "világ" alatt!   Ha az EGÉSZ LÉTEZÉST (=mindent ami van, létezik) akkor a mondatodat úgy fejezném be "........ részei, melyekre csak néhány -médiális képességekkel bíró- személynek van sajátos betekintése.

 

Merthogy azért, mert az átlagember érzékelő képessége nem alkalmas ezen szférák vizsgálatára, ettől még léteznek ezek a dimenziók is.  Ám ezt a "tényt" a materialista beállítottságú tudomány nemes egyszerűséggel lesöpri az asztalról. 

 

(Tulajdonképpen helyesen, mert az emberiség többsége méfg éretlen effajta tanok befogadására. Ismerek embereket akik kifejezetten félnek még beszélni is arról, hogy létezik pl. szellemvilág.)

tr.

Előzmény: Mumu (152)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.17 0 0 160

Tényleg ilyen buta ez a magyar nép? Kitől fél ha a népszámláló lapon beikszeli a vallásnélkülit. Azt hiszik névszerint kiszűrik és majd a tisztitótüzben végzik haláluk után?:-))))

 

A vezéreket meg hallgassa aki hinni akar a politikusoknak. Épeszü ember tudja, hogy soha sehol nem az lesz amit igérnek mert arra sehol nincs elég pénz. De az embereket etetni kell. A különbség legfeljebb a stilusban van.:-(

Előzmény: Mumu (158)
Mumu Creative Commons License 2005.02.17 0 0 159

Ket vezer beszedet lehetett olvasni,hallani.

Velemeny ?

Mumu Creative Commons License 2005.02.17 0 0 158

MIt gondoltok,mennyi a templojaro valalsos emberek aranya Mo-n?

A kovetkezo szamokrol tudok kompetens de nem ellenortzott forrasbol:

 

-Templomjarok (a tradicionalis egyhazak hivei)=15% a felnott lakosagbol

 

-Uj egyhazak,szektak,nem tradicionalis egyhazak =1,6%

 

-Magukat valasosnak nevezok, gyermekuket egyhazi iskolakba jaratok= 38% (ebben valoszinuleg benne van a 15%)

 

-Magukat kimondottan valalnelkulinek nevezok= 6 %.Erdekes hogy Ausztriaba ez a szam 16-18% korul mozog de ott tobben mernek nyilatkozni.

 

Majdnem  40%-rol nem lehet megallapitani mert vagy kiter a kerdes elol,vagy olyan valaszokat ad amelybol nem lehet egy kategorikus statisztikai minositest megkiserlelni.

Előzmény: Boszorka (157)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.16 0 0 157
A népszámláláskor volt valami kérdés a vallással kapcsolatban. Azt hiszem volt olyan is, hogy "egyik se" na én oda húztam be a keresztet. Ennyibe kerülne a dolog tisztázása.  Van még egy mód, ami külföldön működik. Az egyházadót külön teszik hozzá a rendes adóhóz de egyött kell fizetni. Na most ha az ember írásban bejelenti, hogy kilépet az egyházból, a következő évben már meg se jelenik az adóívén az egyházadó. Jó lenne itt is bevezetni ezt, majd akkor meglátnám a sok lelkes hívő mit szólna. Na meg az egyházaknak a befolyt adóból kellene eltartaniuk magukat.
Előzmény: KanOne (148)
KanOne Creative Commons License 2005.02.16 0 0 156
"Az ateizmus is egyfajta vallás, azt vallja (többek között, -de mik azok a többek?) hogy nincs Isten."

Ezt én is megpendítettem, csak persze viccnek szántam.
Az ateista nem hisz és nem vall, hanem tudni VÉL.
A tudását (mely a hívők tudásával összevetve sokkal szerényebb 'átfogású', hehe) a mindenki által megtapasztalható tényekre építi.
Az ateista tudni véli, hogy nincs Isten.

u.i.: a "többek között" jelentése : ha bebizonyosodik, hogy van Isten, akkor már nem tagadja létét.
Meggyőzhető.
Előzmény: tivadar (151)
Mumu Creative Commons License 2005.02.16 0 0 155

Na most arra kernelek teJKErcs tarsam hogy fogalmazd meg mi:

-a hit ?

-a vallas?

-a meggyozodes?

Van-e (szerintem igen) koztuk kulonbseg ?

Előzmény: tEKErcs (144)
Mumu Creative Commons License 2005.02.16 0 0 154
Termeszetesen egyettertek Veled es gondolom Boszi is hiszen o durch und durch liberalis.Csak keresem azt hogy mi ebben a transzcendentalis ?
Előzmény: tivadar (121)
Mumu Creative Commons License 2005.02.16 0 0 153
..ez  nagyon illik a mi politikai eletunkhoz is.A majdnem egyforma ket resszre osztott orszagban a hivok csapatai csak a sjat ujsagukat,a sajat Tv-juket a sajat muveszuket nezik,hallgatjak olvassak.Semmi lehetoseg a dialogusra.Mindenutt van megtiltott (ha nem is -expresis verbis-) forrasok ,infok.Arulo aki nem a sajatjatol kap informaciot.Igy nagyon nehez lesz majd egy nepkent gondolkozni es legalbb a kulvilaggal szemben egyseges nemzeti erdekeket vedeni.
Előzmény: Törölt nick (120)
Mumu Creative Commons License 2005.02.16 0 0 152

Kedves  tivadar,a transzcendens fogalma egyutes ertelmezese maitt visszalapoztam a Magyar Ertelmezo Keziszotar 515-ik oldalahoz:

transzcendens=erzekfeleti,termeszetfeleti,a tapasztalatokon tuli,

a transzcedentalios let=a tulvilag.

Olyen ertelmet adsz a sajat minositesednek.Tehat hogy a vilag erzekfeleti me nem foghato,meg nem fogalmazhato ?

Tulajdonkepen agnosztikus ?

Előzmény: tivadar (117)
tivadar Creative Commons License 2005.02.13 0 0 151

Végül minden ember "vall" valamit...

Az ateizmus is egyfajta vallás, azt vallja (többek között, -de mik azok a többek?) hogy nincs Isten.

 

 

(Vajon milyen lenne egy ateista szentmise...?)

Előzmény: schpenoth (150)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.13 0 0 150
"Azt hiszem, nem kevesen vannak, akiket egyik vagy másik valláshoz tartozónak sorolnak, miközben ők maguk nem hívők."

>>>Sőt, ha megnézed a VILÁGATLASZ-t (Cartographia kiadó), ami azért nem egy rossz kiadvány, a világ 100%-a vallásos:-)
Előzmény: KanOne (148)
tivadar Creative Commons License 2005.02.13 0 0 149

Na most ezeket miért írod nekem ?   ;-))

 

Én nem a valamely egyházhoz való tartozásért agitáltam, csupán arra reflektáltam, hogy az emberiség  kb. 75 %-a talán mégsem lehet gyönge és gyáva.  Azért akadhat közöttük aki meggyőződéses, elkötelezett hívő. Nem?

 

Csak úgy mellesleg. Én is kritizálom az egyházakat olykor, sajátos hülyeségeikért. De azért nem kellene elfelejteni, hogy szinte nincs a világon olyan emberi közösség (pártok, egyesületek,család, rokonság, bármi...) ahol a történelem során ne követtek volna el kisebb-nagyobb hibákat, bűnöket (ha így tetszik) különféle szégyenteljes cselekedeteket. Az emberi tényező mindenhol bejön...

 

Szóval én sem járok templomba, se gyömrői utakra... és senkit nem agitálok arra, hogy járjon.

De azért belül,,, a lelkünkben... a szívünkben... szükséges, hogy ebbe nyamvadt 70-80 évünk alatt, azért változzunk, és ne gyökerezzünk le "bizonyos primitív tévtanoknál"...

tr.

Előzmény: tEKErcs (144)
KanOne Creative Commons License 2005.02.13 0 0 148
"ezt írtad, én a magam ateista világnézetével is bele vagyok ebbe számolva (ha egyáltalán ez igaz) hiszen megkerszteltek, mi több a bérmálkozáson is túl vagyok, így arra a kérdésre, hogy melyik felekezethez tartozok, magam írattam be a népszámláláson hogy római katolikus.
Hogy gyakorlom-e a vallást? Hát ez nem volt kérdés, de később erre hivatkozva kívánt pénzhez jutni a költségvetésből a klérus."

Azt hiszem, nem kevesen vannak, akiket egyik vagy másik valláshoz tartozónak sorolnak, miközben ők maguk nem hívők.
Előzmény: tEKErcs (144)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.13 0 0 147
A pápistáknál bizony alaptétel az engedelmesség. Ha meghallom ezt a szót már elkap a harctéri idegesség.
Előzmény: Boszorka (146)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.13 0 0 146
Egyszer nagyon régen, a férjemmel, mert ő katolikus volt, elmentem egy misére. Na és mit mondott ott a pap? A jó kaeresztény (értsd katolikus) olyan mint a katona. Soha nemkérdezi miért, hanem gondolkozás nélkűl szótfogad. Na én akkor ott elkezdtem tépni a hajam.:-)))
Előzmény: schpenoth (145)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.13 0 0 145
Nem azért gyáva mert azt csinál amit, hanem mert a döntés lehetőségéről is lemond. Ezen nem változtat az sem, hogy a katonaság nevezetű műintézet nem is működhet máskép.
Előzmény: ZsuR (140)
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.13 0 0 144
Tivadar!

"Ne felejtsd el, a mai 6 mrd emberből azért 75% valamilyen valláshoz tartozik."

ezt írtad, én a magam ateista világnézetével is bele vagyok ebbe számolva (ha egyáltalán ez igaz) hiszen megkerszteltek, mi több a bérmálkozáson is túl vagyok, így arra a kérdésre, hogy melyik felekezethez tartozok, magam írattam be a népszámláláson hogy római katolikus.

Hogy gyakorlom-e a vallást? Hát ez nem volt kérdés, de később erre hivatkozva kívánt pénzhez jutni a költségvetésből a klérus.

Szép dolog a szeretet és a hit, csak amikor a csúnya pénz belekeveredik mint az ismert szólás: " Szép dolog a szerelem csak az a csúnya baszás ne lenne!"

Szóval a legnagyobb adóelkerülő éppen a kersztény anyaszentegyház, mintegy igazolva, hogy hova hajlik a "mindenszentek" keze...

És akkor csak a jelenben vagyunk, a történelmi léptékű bűnöket nem firtatjuk, még azt sem, hogy az állami egyházügyi hivatal, hogy osztotta az egyházi címeket, és hogy a gyónási titok menniyre volt dokumentálva?

ennyit, a tízparancsolat betartásához meg nem kell templomba járni... Nme ott vétkezik a gyarló úgysem.

Törölt nick Creative Commons License 2005.02.13 0 0 143

Cipelt neha a nagymamam. Akitol tanultam miatyankot is meg effeleket. Aztan a nyolcvanas evekben tuntetoleg misere jartam magamban is, a zsoltarok kulonosen tetszettek. Aztan kinottem, mint tivadar az ateizmust.

Előzmény: ZsuR (142)
ZsuR Creative Commons License 2005.02.13 0 0 142
Te voltal valaha is templomba jaro?
Előzmény: Törölt nick (141)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.13 0 0 141
Valaszoljon a fene, en kerdeztem. Javasolni csak azt tudom, ne jarj templomba agymosasra (bar harcolnek azert, hogy megtehesd). Nezz utana, hogyan manipulaltak a nepet az egyhazak a tortenelem soran es nezd/hallgasd kritikus szemmel/fullel, mit akarnak beadni ma.
Előzmény: schpenoth (139)
ZsuR Creative Commons License 2005.02.13 0 0 140
Ja.

Pontosan errol van szo. Mindenkinek maganak kell eldontenie, hogy mi az amit akar - ezzel egyetertunk.

Vissza a kalyhahoz :)) a gyengeseghez, gyavasaghoz.

Ha a mai katonat nezem - barhol a vilagon - gyava, mert azt csinlja amit mondanak neki - vagy eppen ellenkezoleg, eleg eros ahhoz, hogy meg tudja tenni, hogy azt csinalja amit mondanak neki.

Előzmény: schpenoth (139)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.13 0 0 139
Ácsi! Amit aspen írt, más kategória (az is megérne egy misét, hogy stylben legyek) amit én írtam, az az intézményen belüli agymosoda (a priori) a saját tagjait darálja be. Az ellen nem tudsz tenni semmit. Egyénileg annyit, hogy elkerülöd. A katonaság természeténél fogva olyan amilyen, a klérus (itt elsősorban a katolikusra gondolok) meg ilyen lett és szándéka sincs megváltozni, tömegénél fogva meg már nem is nagyon tudna.
Amit aspen írt az az alattvalók manipulálása. (arra válaszoljon ő:-))
Előzmény: ZsuR (138)
ZsuR Creative Commons License 2005.02.13 0 0 138
Onallo gondolkodtatasrol leszoktatasert hibaztatjatok a papokat, a katonasagot a politikusokat, mert azok propagandabeszeddel maguk melle akarnak allitani benneteket, hogy az erdekeiteket tamogassatok, es az agymosas.


Mit javasoltok ellene, helyette?


Előzmény: Törölt nick (136)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.13 0 0 137
"De ha egyszer Marx-tól származik ez a baromság, akkor ???"

>>>Fájdalom, nem tudok hozzászólni, én nem olvastam Marxot.

"Ráadásul kőkeményen általánosítasz."

>>>Tévedsz, csak az általánosról beszélek.


"Ez a 75% honnan jött?"
"Statisztikai adat."

>>>Forrás?


"Nincs kérdés. Csak próbáltam segíteni, hogy ne haragudj annyira egy évezredes emberi dologra."

>>>Kösz, ha segítség kell, kérek. A harag és a kritika nem azonos.
Előzmény: tivadar (133)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.13 0 0 136
Onallo gondolkodasrol leszoktatasra hagyjuk most a becsi szeletet. Ilyeneken gondolkodj el, mint az emlitett konyvajanlo vagy amit boszorka mond, a politikai szentbeszedek. Hova szavazz, ki a gonosz, egyhazkozossegunk szerint. Nem feltetlenul hiba gondolkodas nelkul kovetni, aki azt mondja, erre a politikusra szavazz, es ezt a konyvet ne olvasd el? Belefer-e vallasba, szentmisebe, partot tamogatni, szerinted?
Előzmény: ZsuR (132)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!