Keresés

Részletes keresés

csengevagyok Creative Commons License 2007.11.08 0 0 644
Akkor nalunk ilyen nem volt ugyanis a fuggonyanyagot anyam meterre vette es megvarrta. Aztan ha fuggonyt csereltunk, a regibol togat keszitettem es azzal feszitettem a lakasban :)
Előzmény: ZsuR (643)
ZsuR Creative Commons License 2007.11.07 0 0 643
Az egy nagyon komoly dolgo volt, evenkent ketszer csinaltatta az anyu.

O horgolta a fuggonyoket. Hosszu csikokbol allt a horgolmany, amit asztan osszehorgolt fuggonnye. Ezt amikor kimosta, nem lehetett vasalni, mert ossze-vissza nyult volna - nonmeg a kemenyites is hozza tartozott.

Az utcankban volt egy asszony, aki kimosta, kemenyitette es spanolta a fuggonyt.
A spanolas egy keretre valo feszitest jelentett mosas utan, igy nem deformalodot el, es nam kellett vasalni sem - sima volt, jobb nem is lehetett volna!!!

A szerkezetrol. . .negy hosszu lec, amire kicsi fejetlen szogek voltak beleverve surun, es ebbe akasztottak bele a fuggony szelet. A negy fa meg a fuggony merete utan volt osszeerositve keretnek. . .szarnyas csavarral.

Az anyunal ez a muvelet csak karacsony es husvet elott "jart".
Előzmény: csengevagyok (642)
csengevagyok Creative Commons License 2007.11.07 0 0 642
Mi az a spanolas? :)) Gondolom az en csaladomban mas neven ismerjuk (ha egyaltalan ismerjuk).

Mikor gyerek voltam, volt ugy hogy telen a hoban poroltuk ki a szonyegeket. Nagyon hatekony modszer.
Előzmény: ZsuR (641)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.22 0 0 641
A szonyegtakaritasi modszerbol itelve, fiatal vagy :)).

A legelso szonyegtisztitasi emlekem: a nagyanyam a szonyeget a teknoben sikalta "gyokerkefevel". . .mondanom sem kell, nem perzsa szonyeg volt, hanem rongyszonyeg :)).

Ohozza fuzodik az "illat" is, a sikalt, "beeresztett", es "vikszelt" padlo. . .a mai napig erzem a karacsonyi illatot az o szobajaban. . .

Anyu sokat ugy csinalt mint o - sot, mindent, kiveve a fozest, mert szerinte a nagyi olyan nagyon sporolt, hogy a halaszlet is lohusbol fozte. . .:)).

Nekem is kell a keszulodes az erzeshez, nelkule nem lenne igazi a Karacsony. Tehat takaritok, mint a nagyanyam, anyam, csak maskepp. Korabban kezdem el, mert amig a nagyi es anyu csak egy szobat, egy konyhat takaritott, nekem tobbet kell. No meg nem volt "flancos" etkeszlet, illetve nem volt etkeszlet, csak maradekok. Anyunak minden porcelanja eltorott az "ostrom" alatt (ahogy szokta mondogatni), egy par hasznalhatatlan darab maradt, mint pl a levesestal, ami nagy volt, mi meg csak ketten voltunk, soha nem hasznaltuk. Igaz, nem is tudtunk volna hol teriteni. . .
Ezeket a darabokat nezegettem gyerekkoromban sokat, es gondolkodtam rajta, mikor es ki hasznal ilyeneket. . .mert nem tudtam beilleszteni a mi mindennapjainka.

Takaritas. . .mennyivel konnyebb mint volt. Ki "spanol" fuggonyt mostansag?!?!
Előzmény: moes (640)
moes Creative Commons License 2007.10.22 0 0 640

nálunk is nagytakarítással járt a karácsony. átólcettig kitakarítottunk mindent, fiókok kipakolva, polcok, könyvek kiporolva, szőnyeg speciális szerrel átkefélve, ablakmosás, konyha az utolsó részletig stb. imádtam is azt az illatot, azt a tisztaságillatot. erre készülök én is, eddig még ilyen magasságokig a saját lakásomban nem jutottam, de célul tűztem ki :) persze tisztaság és rend van, mire felállítjuk a karácsonyfát, az átlagosnál sokkal nagyobb tisztaság és rend.

Előzmény: ZsuR (637)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.20 0 0 639
Azt hiszem ezek a "nagytakaritasok" nagyon okosan vannak elrendezve. Igy minden evben alaposan ki van takaritva a lakas. . .ferjem szerint ugyan nagyobb rendetlenseget csinalok, mint volt. . .aztan egyszer csak! Kesz! Meg az illata is jo a lakasnak olyankor!
Az albakpucolas. . .nalam vannak ablakok, amin nincs fuggony, azokat bizony surun kell takaritani, mert meglatszik a mocsok es az ronda. Aztan ott vannak azok a helysegek, ahol nem vagyunk annyit - nem is latjuk, meg takarja is a fuggony. . .ott evesebbet.
Aztan ott vannak az uvegajtok. . .no azokat imadom - nezni, de bizony allando ablakpucolas!! Most tele vannak kismacska labnyommal :))!

Viszont. . .nincs sok szonyegem, a legtobbje parketta es ko. Azt meg konnyu takaritani.

Amugy meg. . .ebben az idoszakban tobb vendegem szokott lenni, mint az egesz evben - es hat a sok takaritasnak meg a nyoma is elmulik hamar. De igy jo. . .megeri, mert csodalatos idoszak!
Előzmény: vatkamati (638)
vatkamati Creative Commons License 2007.10.20 0 0 638

Szia Zsur!!!!

 

Nagytakarítás, ne is emlegessük! Lehet hogy komoly agyi bajom van, de állítólag én állandóan nagytakarítok. Szerintem ez azért túlzás mert én az ablakot biza csak akkor pucolom meg ha már nagyon muszály.:))))))))))))))

De ténleg szeretek minden ünnep előtt ( és ez legyen bármi, akár szülinap, akár húsvét vagy karácsony) egy jó nagy takarítást csinálni.

Pl. a lányom keresztelőjére ill. az az utánni ebédre egy hétig készültem, és ebből a kaja csak két napot vett igénybe, a többi a takarításra ment:)

 

 

ZsuR Creative Commons License 2007.10.20 0 0 637
No akkor kezdem a hagyomanyokkal. Az anyukam ketszer egy even "nagytakaritott". Tavasszal (Husvet elott) es osszel (Karacsony elott). A festesek is erre az idore voltak utemezve, hogy ne legyen egy plusz takaritas :)).

En is csinalom. Vegig a lakason, alaposan. Ablakpucolas - fuggonymosas. Vegigmosom az osszes edenyt, mert nem mindegyiket hasznaljuk allandoan, jo ha idonketn torok beloluk mosogatas kozben :)).

Ma nekialltam poharakat mosni. Minek ennyi??? Mintha innank! :))
Holnap a tanyerokat, talakat.

Sok volt a bennti furfarag, posorodtak meg a szekrenyekben is.

Aztan elutazok par hetre, es mire hazajovok, johet a komolyabb tervezes - mit sutunk-fozunk.
Ami alap: borleves, rantott hal, dios-makos beigli, zserbo. Ami valtozo, az az eloetel, a koretek, salatak es az italok.

ZsuR Creative Commons License 2007.10.20 0 0 636
Nemsokara jonnek az unnepek. . .

Mik a szokasaitok - amit megtartotok meg csaladi, regi, amit ujitotok, mert nem vagytok a sajat szuleitek, ami tovabblepes, mert bovult/szukult a csalad?

Nalunk bovules. . .uj csalad, a menyasszony csaladja. Hogyan unnepelunk ezutan. . .mi lesz az o szokasuk, mit valtoztatunk me.
nem kő... Creative Commons License 2006.08.22 0 0 635

szerintem keress egy szép fotót, vidd el egy előhívóautomatához a digitálsi fotót, csinálj egy papírképet, kettőt. nem kerül többe 120 magyar pénznél. vegyél hozzá üvegketetet nem kerül többe háromszázötvennél (csibés vagy csíkos áruházban).

és készíthetsz belőle egy szép képet a kedvesednek.

Előzmény: Karasss (625)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.22 0 0 634
Nem. . .esett az eso. . . .:((
Előzmény: b marci (633)
b marci Creative Commons License 2006.05.22 0 0 633
Voltatok?
Előzmény: ZsuR (632)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.12 0 0 632
Az lesz. . .:))!
Előzmény: kinszky (630)
kinszky Creative Commons License 2006.05.12 0 0 631

Hajtogass egy papírhajót, hogy majd együtt evezzetek az ÉLET tengerén!

Na, de komolyra fordítva a szót:

Mit az, hogy nem vehetsz semmit? Mit tudsz? Szőni, fonni, rajzolni, festeni, gyöngyöt fűzni, fát faragni, stb. ... hm?

Mondjuk egy "tárgy"olyan helyről, ahol együtt jártatok ...

Egyet tudj: ahhoz ismernünk kell a másikat, hogy egy egyszerű, de kedves ajándékot adhassunk neki, aminek örül, ami számára is kedves!

Előzmény: Karasss (625)
kinszky Creative Commons License 2006.05.12 0 0 630
Hát menjetek kettesben a Papával!
Előzmény: ZsuR (629)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.12 0 0 629
Pled lesz - de ulni?!?!? Ha mar romantika. . .leheveredni. . . :)) Kicsiket. . .:))
Előzmény: b marci (628)
b marci Creative Commons License 2006.05.12 0 0 628

Estleg egy romantikus "pik-nik" készíts szendvicseket, valami gyors egszerű sütit, szerintem azt boltban is megveheted, pakold egy kosárba, tegyél mellé némi gyümölcsöt, és pezsgőt, irány a természet.

Vigyél még magaddal, plédet, hogy ne a földre, keljen űlnötök.

Előzmény: ZsuR (626)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.12 0 0 627
Nagyon jol hangzik. Ma ejel esett az eso - remelem a hetvege csodas lesz! Szivesen mennek en is valahova a hetvegen, de nem hisem, hogy eleg vallalkozo szellem van a feriaimban. . .:(( Nem szeretek nyuzsis helyre menni - a tengerpart ilyenkor meg "szuz", pnt nekem valo csendes, szinte senki sincs, jo lenne lemenni mindannyian.
Vinni egy kosarkaban szendvicseket, egy-ket sort, talan egy uveg bort, egy takarot es elbeszelgetni, setalni, csedben lenni. . .

A nagyfiam biztos leunatkozna a fejet, a kisfiam meg a menyasszony biztos egyedul szeretne lenni. . .marad ez a program majd kesobbre. Kettesben a Papaval.
Előzmény: kinszky (624)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.12 0 0 626
Karasss!!! Es az utolso percre hagyod!!!

Jo otlet egy egyutt toltott nap. . .szervezd meg alaposan, mit csinaltok, mi az amit o szeret csinalni, es toltsetek egyutt a napot barangolassal!
Előzmény: Karasss (625)
Karasss Creative Commons License 2006.05.12 0 0 625
sziasztok!

6 nap múlva lesz életem szerelmének szülinapja, ez az első közösünk:)
nem vehetek neki semmit, a kreativitásomra kell hagyatkoznom, várnék naggggyon jó ötleteket!!!

fiatal leánykáról lenne szó:)
előre is kösz;)
kinszky Creative Commons License 2006.05.10 0 0 624

Óóó, teljesen remek volt az anyák napja!

Ebédet férj készített, bogrács birkapörkölt a kertben (na jó, kivételesen nem krumplicska volt hozzá, a tarhonyát én készítettem), olyan istenit sikerített, mint még soha. Némi vörösborocskával.

Lánykámtól gránátalma bokrocskát kaptam, mert az volt a vágyam. Sütit anyukám gyártmányolt, én meg elmentem fagyiért, hoztam dobozban a közeli fagyistól.

Fiacskámtól sms jött telefonra!

Érdekes, hogy ott később van!

Ja, és az eső megvárta, amíg elkészült a birka!

Előzmény: ZsuR (622)
b marci Creative Commons License 2006.05.10 0 0 623

Nagyon kellemes anyák napját neked.

Nálunk nem nagy ünnep, igazából bensőséges és családi, kaptam a gyerkeimtől egy marcipán szivet, és kimentünk egy kicsit sütögetni a természetbe.

Sajna nagyon kell vigyázni a természetbeli sütögetésekkel, idén rengeteg a kullancs, sok volt a belvíz és az áradás.

Előzmény: ZsuR (622)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.10 0 0 622
Nalunk most jon a hetvegen Anyak Napja - nalatok hogyan telt? Miket csinaltok anunak/anyuval?

Ha jo ido lenne szeretnek vizpartra menni a gyerekekkel (most mar harom, a menyasszonnyal egyutt, teteszik ez nekem!) - OK, Papus is johet), de lehet az ido beleszol, esot mondanak. Meglatjuk. . .
ZsuR Creative Commons License 2006.04.11 0 0 621
Jon a husvet. . .


- Faj a fenekem!
- Mit mondsz?
ZsuR Creative Commons License 2006.04.03 0 0 620
Az a "kinntlet" mindig is kenyes tema. Vannak oszinte emberek, akik tenyleg hiszik amit mondanak - hogy itthon a helyed, hogy a hazad igy kivanja - de vannak egyszeruen irigyek is - miert legyen meg neked az, amit en is szeretnek, de nem merek megtenni.

Ez egy olyan tema, amit mindenkinek magaban kell eldonteni - nem konnyu, sok esetben, de nem katasztrofa. A legtobb "nyugati" orszag rajott mar arra, nem lehet emberetol elzarni azt a jogot, hogy maguk valasszak meg, hogy hol akarnak elni es dolgozni - hiszem csak egy eletunk van.

Legyel buszke a fiadra!
Előzmény: kinszky (619)
kinszky Creative Commons License 2006.03.29 0 0 619

Sziasztok!

b marci - nagyon édi a kis huncut!

Rég jártam erre, ill. jártam, csak nem volt energiám írni.

ZsuR szólított meg a virágoskertben. Gyerek jól van, kösz, teszi a dolgát. Most is éppen vele beszélgettem. Érdekesen ítélik meg az itthoniak a kintlétét. Miért van kint, miért nem itthon hasznosítja a tudását. Éppen erről beszélgettünk. A szerződése egyelőre kétéves, majd meglátjuk. Csak éppen! Hogyan becsülnék meg itthon? Itt van az én cégem, aminek magyar tulaja van. Most szépen építi le a céget, kivonta belőle a tőkét, termelésbe nem akar visszaforgatni, csak a hasznot zsebre vágni. Az élni és élni hagyni elve sehol!

b marci Creative Commons License 2006.03.28 0 0 618

Dehogy öregek, hát még tavaj mikor munkanélküli lettem, is szóba kerűlt a gyermekvállalás, mint lehetőség. Pedi akkor már 43om voltam.

Majd el jön az ideje akkor jön az unoka, és neked annál nagyobb öröm lesz:O)

Biztos vagyok benne :O)

Előzmény: ZsuR (617)
ZsuR Creative Commons License 2006.03.28 0 0 617
Igen - szerencses vagy! Irigyelek! Az en gyerekemim meg mar oregek - es meg mindig nincs kicsike!!!
Előzmény: b marci (616)
b marci Creative Commons License 2006.03.28 0 0 616

Biztos előbb- utóbb lesz unoka, nekem szerencsém van ugye mert a sógorném későn szült így áthidalta a gyermekeim és a leendő unokáim közötti időt, így mindíg van kisember a családban.

Előzmény: ZsuR (615)
ZsuR Creative Commons License 2006.03.28 0 0 615
Micsoda kedves pofikaja van! Nekem sajnos meg keresztlanyra sem telik :(( - nagyon szeretnek mar nagyi lenni! De hat nem torodnek a gyerekeim azzal, en mit szeretnek. . .:((

Előzmény: b marci (614)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!