Keresés

Részletes keresés

PuPu Creative Commons License 2005.01.02 0 0 447

Azért kedves Gáborom, legyünk tárgyilagosak.

Az egészségügyben a béremelés csak annyiban volt a kormány kompetenciája, amennyiben a TB által központilag elosztható összeget emeli.

Emelte.

A bér konkrét emelése a müködtetö feladata, - a teljesítmény emelt ellenértékét viszont nem kötelezö bérekre fordítani, - lehet abból dologi kiadásokat is fedezni.

Ahol az intézmény vezetése korrekt volt, ott odafigyeltek a dolgozóra, ahol a gazdálkodást "vitte az ár", ott esetleg éppen bérre nem futotta.

Ha te rendesen hazaadod a pénzed és többet adsz haza, mint tavaly, és mégsem kerül eléd az üveg sör, amire számítottál, akkor az téged nem vígasztal, hogy az asszony több mosóport használt, ugye... Viszont nem foghatod a saját problémádat a kormányra, - az asszonnyal kell megvívnod.

Persze sok esélyed a gyözelemre nincs...

Az embereket egyébként nem nézik hüjének, de az embereknek sem lenne hátrányos, ha elkezdenék a saját életük folyását alakítani, - egy közalkalmazottakat foglalkoztató intézmény vezetése pl. megtanulhat lassan gazdálkodni.

Vagy számolni.

Azzal többek között, hogy világgá zavarják...

:O))))

Előzmény: Luby (444)
pikdáma Creative Commons License 2005.01.02 0 0 446
A lopásokat nem vitatva, az egy illúzió, hogy a magyar ipar megőrzése egy lehetséges alternatíva lett volna, különös tekintettel a fejlődés élvonalában müködő cégek irányításával és az innovációk vezérlésével kapcsolatos elképzelésekre.

Néhány esettől eltekintve, nem igen lehetett más utat elképzelni, mint a nagy multicégek munkájába történő bekapcsolódás és a kisebb hazai jelentőségű cégek beindítása, felfuttatása.

Látni kell, hogy az olyan nagy cégek mint a MOL, vagy a nehézvegyipar részleges megtartása is azért volt lehetséges, mert ott a fejlesztések nem hazai innovatív alapokon, hanem külföldi know-how alapján történnek. Más iparágaink azonban ezt a beruházási tőkeigényt nem igen tudják elviselni.
Előzmény: Vadcseresznye (441)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 445
Valóban. Az asszony közalkalmazott és az idén nem kaptak egy fillér fizuemelést sem. Ennyit az inflációkövető /legalább/ béremelésről.:(((((
Előzmény: Luby (444)
Luby Creative Commons License 2005.01.02 0 0 444

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr azt mondta a karácsony előtti Népszava interjúban, hogy a koaliciós kormány "nyugatos, modern, demokratikus."

Megválasztása környékén azt mondta, hogy itt az országban nagy a jólét.

Többször említette Ő is (de sokan mások is a koaliciós politikusok közül), hogy 2004 a kisemberek számára emelkedő életszinvonalat jelentett. Miért nem engedik az urak közelébe a "kisembereker"?

Csak egyetlen példa: a költségvetési törvény írta elő 2004-re az egészségügyben a 6%-os béremelést. Senki, de senki egyetlen fillért sem kapott. Pedig milyen más alapról indult volna a 2005-ös emelés, ha nem marad el. Így nem tud lépést tartani a bér az inflációval. Persze ez is fogyasztói kosár kérdése. nem kellene fűteni, világítani, vizet használni, közlekedni, gyógyszert szedni, hanem zongorát, rókabundát és gyémántot kellene venni, mert annak nem nő az ára. Nem is értem

miért ragaszkodik a szegényebb tömeg ezekhez a földhözragadt szolgáltatűsokhoz. 

Mindig is nagy távolság volt a valóságos élet és a propagandából ismert helyzet között, mindegy ki volt kormányon. De a mai helyzet ebből a szempontból szélsőséges. Tudod, milyen bántó, hogy folyamatosan hülyének nézik az embereket?  Gábor

Előzmény: Törölt nick (440)
Derek Creative Commons License 2005.01.02 0 0 442
A GE amerikai ceg ,megis a fejlesztesi reszleget joreszt MO-ra telepitette. Amugy amikor Brody az Izzonal kifejlesztette a kriptonegot a harmincas evekben az Izzo akkor is GE tobbsegi tulajdonban volt.
Előzmény: Vadcseresznye (441)
Vadcseresznye Creative Commons License 2005.01.02 0 0 441
Egy tudás-alapú világgazdaságban egyátalán nem mindegy, hol történik a fejlesztés, hol adózik a cégvezetés, hol hozzák a stratégiai döntéseket. Ahol az ész, ott a pénz. Ez már századok óta így van, de kellett néhány évszázad, hogy a gazdaságpolitikusok is rájöjjenek. Kellenek tehát magyar gyárak, magyar márkák, kell a magyar innováció. Az más kérdés, hogy hány év alatt lehetne helyreállítani az ingatlanok tulajdonlásáért szétlopott, tönkretett magyar ipart.
Előzmény: Derek (437)
pikdáma Creative Commons License 2005.01.02 0 0 439
Mo-nak is vannak regionális multi cégei, nézzed meg a MOL-t, az OTP-t és szárnyalásukat a tőzsdén. Pedig nem vagyunk olaj-, vagy pénzügyi nagyhatalom.

Siránkozás helyett talán a gondolkodás és a munka lehetne az új rendszerváltás egyszerű és célravezető forgatókönyve, de ezek valahogy kiesnek az alternatívákból.
Előzmény: breien (435)
Luby Creative Commons License 2005.01.02 0 0 438

Hogy ezt miből olvasod ki...Nagyon büszke vagyok arra, hogy 17 alkalmazottunkból 17 van bejelentve, csak a két raktári munkás kap minimálbért, a többiek átlagos bérért dolgoznak. Mindenkinek adunk mobil hozzájárulást, és havi egy tank benzint. Mégis működünk. Nincs szükségem csalásra, mert csak tisztes polgári létre törekszem, nem érdekel a harácsolás, meg a versenyfutás.

A kormányok összetétele nem szab meg semmit. A kormányok által erősen befolyásolt gazdasági környezet szab meg sok mindent. Ugyan úgy tudnék örülni egy baloldali, vagy egy jobboldali kormánynak, ha a működésük valamelyest közelíteni a programjukhoz, meg a propagandájukhoz. Persze, ez csak egy szép álom.. Gábor

Előzmény: Törölt nick (411)
Derek Creative Commons License 2005.01.02 0 0 437

Ami MO-on termel az magyar gazdasag ,tokmindegy,hogy az igazgatotanacs New York-ban, vagy Kobanya alson-van-e.Amugy a Saab mar regota General Motors, a Nokia meg finn ,nem dan. Es ha jol megnezzuk ezeknek a multiknak a tulajdonosi szerkezetet a fene se tudja milyen a nacionalejuk.

Az USA-ban arult japan autok tobbseget az USA-ban gyartjak es az bizony az USA gazdasaga,mert ottani munkaerot alkalmaz, akik  ott fizetnek adot,megha Toyota ur valahol Osakaban ul is egy sushi etteremben.

Előzmény: breien (435)
breien Creative Commons License 2005.01.02 0 0 435

Kifejtenéd  bővebben,  hogy  mivel  vágnám  én  "gajra"  a  meglévő  magyar  gazdaság  alapjait  is?

Mire  értetted?   szerinted,  van  magyar  gazdaság?   már  ami  a  termelői  szférát  illeti,  mely  ne  lenne  túlzott  függőségi  viszonyban  külföldi  vállalatok,  multi  cégek  tulajdonában  /  könnyítésként  mit  hiányolok?  pl.   mint  a  németeknek,  a  SIEMENS,   az  AUDI   a  svédeknek  a  VOLVO,  a  SAAB,  a  dánoknak  a  NOKIA  stb/

Várom  válaszodat  tisztelettel.

Előzmény: Törölt nick (433)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 434
A 429 hozzászólásod értetlenséget takar. Úgy állítod be, mintha az esetemben felhozott dolgok egyediek lennének. Ezért /az értetlenség miatt/ vagyok kissé ingerült. Na elmentem, vergődés az egész.
Előzmény: breien (432)
breien Creative Commons License 2005.01.02 0 0 432

1990-ben  képzeld,  éppen  ezen dolgoztunk  nagyon sokan,  hogy  ezen  változtassunk,  sajnos  akkor  nem  engedték, s  mára  ezért  olyan   katasztrófális  a  helyzet,  s attól  tartok,  ez  még  sokkal  roszabb  lesz,  mert  úgy  látom,  semmit  nem  tanultak  eddigi  hibájukból,  vagy  csupán  arról  van  szó,  hogy  halvány  elképzelésük  sincs  arról,  hogy  mit  kellene  csinálniuk?

Ha  az  előző,  az  szerintem  bűn,  ha  az  utóbbi,  nos  az  a roszabb,  mert  esélyt  nem  látok  arra,  hogyan  állíthatnánk  meg  ,  hogyan  kerűlhetnénk  el  a  katasztrófát.  6   te  az  új  évet  is  ennyire  felpaprikázva  kezded?  /

most  mást  nem  mondok,  majd  ha  lehiggadtál,  volna  még  pár  kérdésem  hozzád.

Előzmény: apple48 (431)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 431

Az Én "kosaramat" egyszer már megmutattam. Mégegyszer: élelmiszer,  rezsi, közlekedés. Ne haragudj, hol éltél a 90-es években? Nem az Én esetemben volt ilyen

az arány /bár az enyémben is/ hanem általában. Olvass vissza akkori jelentéseket a bér-ár arányokról, az inflációról.

Előzmény: breien (429)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 430
Igen, ez ismerős! Nem tudsz mit mondani, akkor a másik demagóg.
Előzmény: Törölt nick (428)
breien Creative Commons License 2005.01.02 0 0 429

Neked,  ming  közgazdának,  azért  tisztában  kell  lenni  azzal,  hogy  a  "fogyasztói  kosár"  nem  mindenkire  egyformán  érvényes.  / meglehet, hogy  apple  48  esetében,  ilyen  mértékű az  arány.  sajnos, amit   eddig   leírt,  abból  nem  tűnik  ki  egyértelműen /

ez   esetben,  engem újabb  információk  jobban érdekelnének,  mielőtt  a  moderátorért  kiáltanák /

különben,  boldog  újévet

Előzmény: Törölt nick (415)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 427

"de ma, Magyarországon, globálisan, nem lehet azt mondani, hogy alacsonyak lennének az alkalmazási költségek "

Ezt szépen írtad. Valszeg politikus vagy. Persze, mihez képest nem alacsonyak? "figyelembe kell venni a termelékenységet, a vásárlóerőt, s mindazt, ami még az alkalmazáshoz járul - s ebből az látható, hogy míg korábban volt egyfajta (makro) versenyelőnyünk, ez mára eltünt."

Na látod ez az amihez egy munkavállaónak semmi köze /pontosabban nem érdekli/

Ezért fizetik a kormánytagokat és egyéb állami alkalmazottat, h ezt megoldja.

Egyszerű számtan /nem matek/ 1989-1996-ig /kb./ évente átlag 5-10% volt a béremelés, az árak meg 30-40%-kal nőttek. Ez azt jelentette, h 1996-ra reálértékben kb. a felét érte a fizetés az 1988 állapotának. Ezt a számadatot hasonlítsd össze avval az ígérettel, melyet minden párt prominens képviselője kimyilatkoztatott a renszerváltáskor: munkanélküliség lesz, mert....... de aki dolgozik az meg is lesz fizetve! Ezek után miért csodálkozol, h természetesnek veszik a munkavállalók egy nagyobb arányú fizetésemelést?

Előzmény: Törölt nick (426)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 425
A fenét! Nekem válaszolt. Na jó ezen ne vitázzunk. De azért döbbenetes, h ilyen piszlicsáré kérdésben sem vagy képes elismerni, h tévedtél!
Előzmény: Törölt nick (424)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 423

Nem tudom hány éves vagy, de 10-14 évvel ezelőtt 5-10%-os fizetésemelés mellett

30-40%-os áremelkedés volt évente!

Előzmény: Törölt nick (421)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 422
Figyelmetlen és felületes vagy! Ezeket eredetileg Én írtam, de zárójelben megjegyeztem, h 1990-94 között. Arra pedig igaz!
Előzmény: Törölt nick (421)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 420
Lehet, h lusta vagy, de fejtsd már ki bővebben. Ti. a számokkal semmi probléma.
Előzmény: Törölt nick (418)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 419

Nem számít mit mond. Hiteltelen! A szomszéd néni is mond néha okosakat még sem

hívják a tv-be!

Előzmény: Törölt nick (416)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 417
Aztán miért?
Előzmény: Törölt nick (415)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 414

"igen  éppen  ez  a  legnagyobb  probléma,  hogy  a  "létszüklégleti javak",  ahogyan  Te  nevezted,  40%-al  nőnek  / különben  az  EU.  szintjén  vannak/  a  bérek  csak  5%-al  növekednek."

Én is azt mondom, h ez a probléma! De mivel -állítólag- egy piacgazdaságban az árakat nem  lehet szabályozni, nincs más választás, mint a bérharc.

Ki a fenének kell evvel foglalkozni, ha nem annak akit érint? Persze a kormánytagoknak, de ők jól megvannak a jövedelmükkel! És  Deák F. és Széchenyi I. még nem támadt fel!

Előzmény: breien (404)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 413
Ki az a pokorni? Ja, a Hiteltelen Zoli? Vele semmiben nem lehet egyetérteni, pontosabban a véleménye nem számít.
Előzmény: Törölt nick (410)
apple48 Creative Commons License 2005.01.02 0 0 412

Nem tudom hány éves vagy,de evvel a szöveggel  "Azért, hogy neked jobb legyen, dögöljön az utánunk jövő generáció éhen?" -Ami ugye azonos a "neked nem lesz jó, de majd a gyerekeidnek" szöveggel- tele van a t.... Ezt hallotta apám és Én is és most gyerekeimnek is ezt nyomják. Nem lehet mindenki vállalkozó. És Én a munkavállalók

szemszögéből nézem a dolgokat. Vártunk már eleget. Miközben egyesek qrva jól élnek, kettesek várjanak a sorukra és dolgozzanak egyesekért? Igy gondolod? Lehet, h Te szerény vagy a lehetőségeidhez képest, másoknak viszont a lehetőségeik szerények. Számomra az a dühítő,h ismerek jó /sőt nagyon jó/ szakembereket, akik igen szerény fizetésért dolgoznak, miközben a fene tudja miből lett gazdag, munkaadó tizedannyi szakmai tudással jól él. Nem azért emelek kifogást, h egyesek milyen jól élnek! Mindig az volt az életszemléletem: ne a mások zsebében  túrkálj, ha elégedett vagy a saját jövedelmeddel!  Csakhogy........

Ráadásul ezek a nagyarcú újgazdagok úgy viszonyulnak a dolgozóikhoz,ami a  20-as

évek Amerikájára emlékeztetnek.BUÉK

Előzmény: Vadcseresznye (403)
apple48 Creative Commons License 2005.01.01 0 0 409

Drága Gábor ahhoz az kellene, h ne akarjon senki se becsapni. Márpedig.........

Hát bárcsak így lenne! BUÉK

Előzmény: Luby (408)
Luby Creative Commons License 2005.01.01 0 0 408

Azt kívánom minden nettársamnak, hogy ne csapja be őket senki sem az új évben.

Legyen a 2005-ös év a tisztánlátás éve, mert látni kell ahhoz, hogy egyenként mindannyian ddönteni tudjunk a saját sorsunkról.  Boldog Újesztendőt!   Gábor

Előzmény: breien (407)
breien Creative Commons License 2004.12.31 0 0 407
Sikerekben  gazdag  boldog  újévet  kívánok  mindenkinek, abban  a  reményben,  hogy nálunk  is  lesz  végre  rendszerváltás.
Luby Creative Commons License 2004.12.31 0 0 406
Teljes mértékben egyetértek. Amin el kellene gondolkozni és érdemes is lenne az a következő: miért nincs pénz, ha van? Én is azt gondolom, hogy nem lehet a béreket emelni, ha nincs miből. Nem kell hozzá nagy ész. Viszont sokszor azt kell tapasztalnunk, hogy nagyon komoly pénzek folynak el. Azért nem akarok konkrét eseteket írni, mert nehéz úgy csoportosítani, hogy ne legyen az összeállítás valamelyik politikai erőre nézve  megkülönböztető. (presztizsrendezvények, égbekiáltó jövedelmek, tiszteletdíjak, végkielégítések,jutalmak, állami megbízások, adójátszmák, etc.) Én is egy 14 éves kft-nek vagyok jelenleg 65%-os tulajdonosa (ez változik, mert igyekszem a tulajdon teljes megszerzésére). Nem igen tudok kivenni pénzt a cégből, mert (de ezt ismerheted) 8-15 napos határidővel kapok olasz, vagy lengyel árút; és sokszor 120 nap múlva látok csak pénzt, mert akkor kapja meg az elszámolását, átutalását a fővállalkozó. Sok barátom a bérrel játszik, mert mással vagy nem tud, vagy nem mer. Ezért lényegesen kevesebb az APEH, a nyugdij és eü. alapba befolyó járulék. Lehetne erről sokat beszélni, de a gyakorlat és a verbális propaganda még soha sem távolodott úgy el egymástól, mint a mai koalició gyakorlatában.   Gábor
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.31 0 0 405
BoRó2!Egyébként neki és a topiclakóknak is BUÉK!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!