Keresés

Részletes keresés

Bicska Macheath Creative Commons License 2004.04.06 0 0 1
Kedves Probatbicol,

most tedd a kezedet a szívedre: ki a f...t érdekel, hogy mir0"l pap0l 0rbán szűk két évvel a bukása után?

Legfeljebb a sleppet.

Béke p0raikra.

Előzmény: Probatbicol (-)
uke Creative Commons License 2004.04.06 0 0 0
0
kérem kapcsojja ki
Előzmény: Probatbicol (-)
Probatbicol Creative Commons License 2004.04.06 0 0 topiknyitó
Orbán készen áll a hatalomátvételre

"Nyilvánvalóan tízegynéhány milliónyian, mondjuk 13-14 milliónyian erősebbek, többek vagyunk, többre is vagyunk hivatva, mintha csak tízmillió emberrel számolnánk."
2004.04.06 07:15

"Ami a múltra vonatkozik, arról annyit szeretnék mondani, hogy ha szétnézünk az országban, akkor láthatjuk, hogy nem az a dolgunk, hogy a múlt harcait vívjuk meg, tehát volt, ami volt; miniszterelnök volt, aki miniszterelnök volt; most inkább a jövő felé kell fordulnunk" - válaszolta arra a felvetésre Orbán Viktor, hogyan szólítsa őt a kérdező, miniszterelnöknek, vagy volt miniszterelnöknek. "Hogy az pedig mit hoz, az elsősorban a munkánktól függ. Én csak azt tudom mondani a tisztelt televíziónézőnek, hogy számíthat rám, én állok rendelkezésére."

Arra a kérdésre, mit vár a 2006-os választásoktól, illetve mi a véleménye az előrejelzésekről, a következőt mondta a volt miniszterelnök: "Elnézést kérek azoktól, akiknek unalmas lesz az, amit válaszolni fogok, mert már máshol is elmondtam. Itt most azt is hozzáteszem, hogy Schüssel kancellár úrtól származik az a bölcsesség, hogy a fölmérések, az előrejelzések olyanok, mint a kölnivíz, szagolni szabad őket, de meginni nem érdemes" - mondta Orbán Viktor.

"Tehát ha megengedi, én nem foglalkoznék a fölmérésekkel. A kérdés nem az, hogy mi mit gondolunk egyébként is erről az ügyről, hanem az, hogy az országnak mire lesz szüksége 2006-ban. Én azt tudom mondani, hogy a magyar emberek, egész Magyarország számíthat a mi munkánkra. Hogy milyen bizalmat kapunk ehhez a munkához, azt pedig meglátjuk. Azt tudom mondani, hogy igyekszünk kiérdemelni a bizalmat."

Ezt követően televízió-nézők tehették fel kérdéseiket Orbán Viktorhoz. Az első kérdező arról érdeklődött, vajon mikor küldhetik el a mindenkori miniszterelnököt alkalmassági vizsgálatra?

"A mindenkori miniszterelnök politikai természetű megbízatás alapján látja el a munkáját, nem is minősül közalkalmazottnak a szó jogi értelmében, ezért csak az hívhatja vissza, csak az végezhet rajta bármilyen vizsgálatot, csak az vetheti alá bármilyen tesztnek, aki egyébként a megbízatást adta" - felelte Orbán Viktor.

Van még bizalom?

"Most nem a köztársasági elnök adta a megbízást, ő csak átadja a megbízást. A megbízást a Magyar Parlament adja, hiszen szavazunk mindig a miniszterelnök személyéről. De a Magyar Parlament sem a maga szája íze szerint jár el - bár van mozgástere -, a tisztelt magyar nép dönt arról, hogy melyik magyarországi erőt ruházza föl azzal a lehetőséggel, hogy miniszterelnököt adjon az ország szolgálatára. Mindig olyan miniszterelnökünk van - ez kicsit sántít persze, tudom -, de mindig olyan miniszterelnökünk van, mindig olyan kormányunk van, összességében mindig olyan sors jut nekünk, amilyet választunk magunknak. Általában ez nem esik nagyon messze attól, amit egyébként meg is érdemlünk" - tette hozzá az ex-miniszterelnök.

Arra a riporteri felvetésre, vajon a kormány esetleges veresége az Európai Parlamenti választáson egyben a Medgyessy-kabinet bukását is jelenti-e, Orbán Viktor azt válaszolta: "én nem spekulálnék ebben a kérdésben, hagyatkoznék inkább európai mintákra, hiszen nálunk most először lesz európai uniós parlamenti választás, az európai uniós tagállamokban azonban ez már 1979 óta többször is megtörtént. Mindenhol úgy tekintenek erre a választásra - általában a nyugati kultúrkörben úgy tekintenek minden választásra -, mint amely egyúttal bizalmi mérce is. Bizalmi szavazás is.

Arról szól, hogy van-e még bizalom azok mögött, akik egyébként a mi nevünkben hozzák meg a mi életünk számára oly fontos döntéseket. Megvan ez a bizalom, esetleg gyarapodott, fogyott vagy akár el is párolgott. Akármi is az emberek véleménye erről a kérdésről, meg fogjuk tudni június 13-án este, és mindenkinek az a kötelessége - kormánynak, ellenzéknek, minden közéleti szereplőnek általában -, hogy levonja a megfelelő következtetéseket. Nyilván hogy mi a megfelelő következtetés, az erőteljes mértékben függ a választások kimenetelétől. De én választási jóslásokba most, ha megengedi, még nem bocsátkoznék."

A Fidesz készen áll

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz egy esetleges előrehozott választások esetén készen áll-e a kormányzásra, Orbán elmondta: "A Fidesz egy alkotmányos erő, és bármelyik pillanatban, amikor a magyar nép úgy dönt, hogy kormányozzon, akkor készen áll arra, hogy vállalja a felelősséget. Ha a nép másképp dönt, akkor arra áll készen, hogy ne vállalja ezt a felelősséget, hanem elvégezze azt a munkát, amivel az emberek megbízzák, vagyis a mindenkori parlament kisebbségének a munkáját."

Egy határon túli néző felvetésére, miszerint miért engedi el az anyaország a határon túliak kezét, Orbán a következőképpen reagált: "Két évvel ezelőtt azok az érzelmi, gazdasági kapcsolatok, amelyek fönnálltak a határon túli magyarok és a magyarországi magyarok között, még jóval erőteljesebbek voltak, mint ma, és ami talán még ennél is fontosabb, az az, hogy sokkal nagyobb bizalommal tekintettünk e tekintetben is a jövőbe. Tehát úgy éreztük, hogy ez erősödni fog. Szóval nemzetek felett, illetve határok felett átívelő nemzeti újraegyesítés következtében volt így. Hittünk abban, hogy az Erdélyben, meg a más, egykori magyar területeken élő magyarok bekapcsolása a magyarországi vérkeringésbe az nem erőt visz el, hanem inkább erőt hoz.

Nyilvánvalóan tízegynéhány milliónyian, mondjuk 13-14 milliónyian erősebbek, többek vagyunk, többre is vagyunk hivatva, mintha csak tízmillió emberrel számolnánk. Ez a gondolkodásmód meggyengült, mint hogyha recsegne-ropogna az az építmény, amellyel megpróbáltuk körülkeríteni a határon túli magyarok és a magyarországi magyarok közös világát. Ami a postát illeti, azt tudom mondani a kedves telefonálónak, hogy értetlenül állok a fejlemények előtt."

Az emberek döntenek arról, hogy milyen kormányok alakulnak

A riporternek az országban fennálló megosztottságra vonatkozó kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt: "először is mércét találni. Fogadjuk el esetleg közösen azt a mércét, hogy egy szabad országban különböző vélemények léteznek egyidejűleg, és ez jó dolog. Nem kell mindenkinek mindenről ugyanazt gondolnia. Ilyen már volt, nem vált be. Tehát örüljünk annak, hogy most szabadság van. Meddig jó a szabadság? Szerintem biztos, hogy addig jó a szabadság, ameddig ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy olyan kérdésekben, amelyek egyformán fontosak a számunkra, össze tudjunk dolgozni, függetlenül attól, hogy a szabadságunkkal élve különböző módon vélekedünk néhány kérdésről."

Egy néző az iránt érdeklődött, vajon mikor állítják félre a múlt rendszer ma is hatalmon lévő erőit. Orbán erre a következőképpen reagált: "Magyarországon demokrácia van, az emberek döntenek arról, hogy milyen kormányok alakulnak, az összes, életünk fontos kérdéseit meghozó parlament összetételét szintén az emberek határozzák meg. Bízzunk benne, hogy világosan kifejezik az akaratukat. Ha kapunk fölhatalmazást, mi el fogjuk végezni azokat a változtatásokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy ez az ország boldogabb, békésebb, emelkedőbb, gyarapodóbb és az eddigi történelménél szerencsésebb ország lehessen."

A riporter megkérdezte az ex-miniszterelnököt arról, igaz-e, hogy egyeduralkodó a pártban, mint azt sokan állítják.

"Nézze, az ügyvezető elnökségnek rajtam kívül még négy tagja van. Schmitt Pál, Pokorni Zoltán, Áder János és Kövér László" - felelte a felvetésre Orbán. "Na, azt kívánom mindenkinek, hogy ilyen elnökségben dolgozzanak, aztán akkor majd megtanulják, hol lakik a Jóisten. Mert itt sok mindenről lehet szó, de egyeduralkodásról végképp nem. Ha valaki ezeket az urakat ismeri, akkor ezt bátran aláhúzhatja." (Hír TV alapján ma.hu)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!