Lesz egy HTML verzió is, ahol neked kell katintgatni a thumbnail-ekre, az jóval egyszerűbb és gyorsabb lesz!
Könyv ügyben nézz körül az amazon.com-on és ott is inkább a Rotovision kiadványokat keresd!
Pl: http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0823065219/qid=1082546958/sr=1-20/ref=sr_1_20/002-2313334-5375212?v=glance&s=books
Ez egy nagyon nehéz téma!
Talán ez az egyetlen olyan része a fotózásnak, ahol a fotóstudománynál nagyobb hangsúlyt kap a világítás tudomány.
Rengeteg lehetőség közül lehet választani, de nagy általánosságban elmondható, hogy lágyított fényt kell használni (tehát valamilyen áttetsző felületen keresztül kell megvilágítani a tárgyat, pl: pauszpapír, vagy homokfúvott üveg, ami szórja a fényforrás fényét), ahol a fényforrás nagyobb kell legyen a fotózandó tárgy méreténél, elkerülve ezzel a nemkívánatos pontszerű tükröződéseket a tárgyon.
A tükrözödő felületeket polárszűrővel tudod semlegesíteni. Témától függően kell a tárgyasztalt megválasztani. Ha kell hogy látszódjon a tárgyasztalra helyezett drapéria textúrája, akkor érdemes "karakteres" anyagot választani, ha sima felület kell, ahol nem probléma a tükörkép sem, akkor egy sötét fotokartonra üveglapot kell helyezni, ha probléma, akkor vagy simán a fotokartonon kell a tárgyat elhelyezni vagy olyan mattra csiszolt fámlapot, ami nem tükröz (vagy egy homokfúvott plexit). Szóval rengeteg lehetőség közül lehet választani, de jó képet csinálni nagyon tökölős és precíz munkát igényel.
A profik tárgyfotózáshoz szinte kizárólag műszaki kamerát használnak, nem pedig kisfilmes kamerát.
Ha gondoljátok, vessetek pár pillantást a weboldalamra, ahol a "still life" (tárgyfotó) kategóriában láthattok pár képet ötlet gyanánt.
Mivel én teljesen amatör vagyok, ezeket otthon a "konyhaasztalon", házi körülmények között készítettem.
Ez egy alaphely targyfotozasbol (es vilagitasbol):
http://www.webphotoschool.com
Egy resze fizetos de a van egy par lecke ami free. (Eccer egy rovid idore megnyitottak az egeszet, akkor le teleportoztam magamnak;) )
Egyebkent a targyfotonal alapkovetelmeny min. 2 softbox es hozza illestheto vilagito fej, meg par deritolap es lampa allvany. Na ebbol a fej es a softbox ami igen-igen draga, nehezen beszerezheto, es sajnos nem is nagyon lehet jol hasznalhatot hazilag barkizni:(((
Szerintem mielőtt bármi komolyabb cuccot vennél, érdemes elkezdeni egyszerű pauszsátorral. Merev, de hajlítható drót egy kis ragasztószalag és néhány A3 vagy nagyobb pausz ív. És lámpa sem kell, megfelelő ablak mellett, a természetes fényt is lehet úgy terelgetni, hogy egészen nagyszerű legyen. Aki ezt megtanulja, annak lámpákkal még könnyebb dolga lesz.
De mint egy hónappal ezelőtt is említettem, konkrét képekről lenne érdemes beszélgetni. Akár saját próbálkozásról, akár egy profi darabról.
Annyit azért mondok, hogy az üvegezett kép esetén alapfeltétel, hogy a kamerát egy a képnél nagyobb méretű fekete kartonon át fotózd (középen lyuk az objektív számára), vagyis hogy ne legyen minek tükröződnie az üvegen, a fényforrás pedig oldalt legyen.
Tényleg, mi szükséges a jó minőségű tárgyfotózáshoz? Úgy, hogy lehetőleg ne is kerüljön túl sokba...
A napokban szükség volt néhány tárgyat lefényképezni valakinek és bár elég jó minőségű lett, de jobbat szerettem volna...
Néhány dologgal nem vagyok megelégedve:
1. Világitás. Nagyon nehezen tudtam megoldani, hogy bizonyos tárgyaknál ne tükröződjön vissza a fény.
2. Háttér. Kisebb tárgyakat fényképezve a szövésminta is kivehető. Mit érdemes használni
3. Domborművek. Hogy jól látszódjanak a domborulatok, megfelelő szögből beeső fény kellett volna és persze megfelelő erőséggel, hogy ne csillanjon be a tárgy. Na ezt hogy kell csinálni?
4. Üvegezett képek. Ez a legrosszabb, csak úgy tudtam valamennyire megfelelő minőséget elérni, hogy oldalról fényképeztem, amikor egy homogén felületet tükröződik és Photoshopban visszatorzítottam... Hogyan lehet ezt másképp megoldani?
Szóval nem egyszerű dolog ez a tárgyfotózás, főleg ha amatőr szinten profi minőséget szeretne az ember elérni. Túl sok anyagit nem tudok ráfordítani de szívesen várnék ötleteket, megoldásokat. Valami ilyesmit kellene készíteni:
Ezt az eBay-en találtam még régebben, 90 dollár volt az ára (persze a fényforrások nélkül). Mérete kb. 75×75×75 cm.
Érdemes-e megcsinálni? És miből? Fényforrásokat (lehetőleg napfény), honnan lehet olcsón beszerezni?
A legcélravezetőbb konkrét képekről beszélni, "visszafejteni" hogyan is készülhetett.
Mert általánosságban tényleg könyvet lehet róla írni. Vagy elmondod pontosan, hogy mit szeretnél.
Elöljáróban annyit, hogy egy állvány nélkülözhetetlen - csak azért mondom mert ez nem mindenkinek evidencia.
Erdekel ez a tema viszont semmi informaciot nem talaltam a neten errol (magyarul). Ezert hat megnyitottam ezt a toipcot. Akinek vannak tapasztalatai az irjon, szerintem masokat is erdekel. Vagy vegyek inkabb konyveket?