Tavaly Ophisto a mester 40. szülinapja kapcsán összeállított egy listát Federer legnagyszerűbb meccseiből. Most Én is így teszek a 41. szülinapja alkalmából. Úgy gondoltam, hogy ebben a bejegyzésben 41 olyan meccsgyőzelmét írom le, amik jelentőségük, drámaiságuk, vagy színvonaluk miatt, szerintem a 41, legfontosabb meccsgyőzelme volt I. Rogernek (ahogy Apa hívta őt). Mivel posztom nagyon hosszú lesz, ezért elsősorban a tenisz kedvelőknek és Roger tisztelőinek/rajongóinak ajánlom végigolvasását. Fontos leszögeznem, hogy ebbe a rangsorba nem kerültek be 2007 előtti meccsei, pedig szép számmal voltak emlékezetes győzelmei pl. Nadal, Safin, Hewit, Nalbandin, Agassi ellen, és ott volt a 2001-es Sampas elleni győzelme Wimbledonban. Az ok egyszerű: 2007-től követem pályafutását, és a 2008-as elveszített wimbledoni döntő után lettem rajongója.
Íme a lista:
41. 2021. Wimbledon 3. forduló: Federer-Gasquet: 7:6 6:4 6:1
Ez a meccs azért került fel a listára, mert Federer a 2021-es esztendőben 13 mérkőzést játszott ugyan, de ezek a meccsek inkább voltak kínosak, mint élvezetesek. Érezhető volt a svájci játékában az egy év kihagyás és sajnos az életkorából adódó tényezők is. Ezen a meccsen viszont régi önmaga volt, reményt keltő az egész játéka. Bár tenisz statisztikai szempontból jelentősebb volt a 4. fordulós győzelme, ugyanis ilyen idősen játékos még nem jutott Grand Slam tornán negyeddöntőbe, de az a meccse sajnos ugyanaz a kínlódós, szenvedős mérkőzés volt, ami jellemezte az évben.
40. 2020. Ausztrál Open negyeddöntő: Federer-Sandgren: 6:3 2:6 2:6 7:6 6:3
Ez a mérkőzés drámaisága miatt került fel a listára- Az első és az utolsó szettet kivéve pocsékul ment a játék a svájcinak. Ez a győzelem is bizonyítja, hogy Federer nem érhetett volna el annyi mindent ebben a sportágban, ha nem lenne óriási küzdő. Szó szerint kikaparta magának a győzelemhez vezető utat és HÁRÍTOTT 7 MÉRRKŐZÉSLABDÁT. Utóbbit azért emeltem ki, mivel Federer a 2019-es wimbledoni döntőt úgy veszítette el Djokovic ellen, hogy neki volt 2 mérkőzéslabdája. Lám-lám: tud Ő is nyerni úgy, hogy mérkőzéslabdáról fordít meg meccset.
39. 2020. Ausztrál Open 3. forduló: Federer-Milmann: 4:6 7:6 6:4 4:6 7:6
Federer ebben az éveben igencsak megszenvedett a győzelmekért ezen az Ausztrál Open-en, ugyanis megint hátrányból fordított. A szuper Tibrake-et úgy nyerte meg, hogy Milmann 8:4-re vezetett ellene, majd zsinórban nyert 6 pontot. Ez a meccs színvonalát tekintve sokkal jobb volt a Sandgren elleninél ismét bizonyította küzdőképességét a svájci és mellesleg ez volt Ausztráliában a 100. meccs győzelme Rogernek. (Két Grand Slam tornája is van, ahol 100-nál több mérkőzést nyert. Nadal-nak egy van, Djokovicnak egy sem.)
38. 2019. világbajnokság 3. csoportmérkőzés: Federer-Djokovic: 6:4 6:3
Nadal mellett Djokovic volt az a játékos, akivel a legtöbbször játszott Federer, karrierje során. Ez a meccs elsősorban azért került fel a listára, mivel tétmérkőzésnek számított. Aki itt nyert az jutott be az elődöntőbe. Bár Roger az elődöntőt már nem nyerte meg, mégis revansot vett az elveszített wimbledoni meccsért és bebizonyította, hogy Djokovic sem képes zsinórban hatszor legyőzni Őt. (Nadal ellen Novaknak van egy 7-es győzelmi szériája zsinórban.)
37. 2019. Róma Masters 2. forduló Federer-Coric: 2:6 6:4 7:6
Egy újabb küzdelmes meccse került fel a listára. Federer úgy nyert, hogy minden körülmény ellenfelének kedvezett. Az eső miatt csúsztak a mérkőzések, a szervezők nem voltak a helyzet magaslatán, csak késő este kezdődött el a meccs. Coric ráadásul nagyon stabil alapvonaljátékos: ilyen lassú salakon egyértelműen ő számított jobbnak a közel 39 éves Federernél. Az első szettben ennek megfelelően dominált is, végül a döntő szettben 2 mérkőzéslabdát hárítva nyert a svájci. Federer végül nem állt ki a negyeddöntőre lábfájdalmakra hivatkozva (hosszú pályafutása során ez mindössze a 3. alkalom volt, hogy így döntött, és mindig végigjátszotta a mérkőzését, meccset nem adott fel). Szerintem a péntek hajnalban véget ért mérkőzés után nem volt már ideje regenerálódni az aznap délelőtti meccsére, ezért sem erőltette a további szereplést a Mastersen. Ez a győzelem viszont bizonyította Roger sokoldalúságát. Leggyengébb borításán vert meg egy lassú salakon, kvalitatívabb játékost úgy, hogy 4 éve nem játszott ezen a borításon versenyszerűen, és közel 39 éves volt.
36. 2014. világbajnoki elődöntő: Federer-Wawrinka: 4:6 7:5 7:6
Egy óriási, nagyon látványos mérkőzés (Wawrinka teniszét is kedvelem): melynek tétje a döntőbe jutás: ezen a meccsen látszott, hogy Stan felnőtt Federerhez. Sőt: Federer 2017-es feltámadásáig azon a véleményen voltam, hogy egykezes fonák terén Wawrinka sokkal eredményesebb, és játéka is szebb Federernél. Uralta is a meccs nagy részét. Federer is jól játszott, de elsősorban a rutinja mentette meg a vereségtől. Színvonalát tekintve ez a meccs sokkal előkelőbb helyre is kerülhetett volna, ám Federer győzelmét beárnyékolja, hogy nem állt ki Djokovic ellen, így a szerb játék nélkül lett világbajnok. Kicsit haragudtam is Rogerre, mivel Wawrinka nemcsak, hogy kiállt volna, de nagyon jó esélyei is lettek volna Djokovic ellen, amit 2014-ben bizonyított is Ausztráliában, 2015-ben párizsi Grand Slam-en és 2016-ban a US Open-en is. Ráadásul 6 nappal később, Davis Kupa döntőt játszott Svájc Franciaország ellen salakos borításon. Fennállt az a veszély, hogy a két játékos teljesítményét beárnyékolja ez a meccsük, a pletykák szerint meglehetősen hűvös volt a hangulat az öltözőben a meccs után. Szerencsére ezek csak spekulációk voltak: Svájc nyerte a Davis Kupát.
35. 2017. Ausztrál Open 3. forduló: Federer-Berdych: 6:2 6:4 6:4
Federer 2016-ban sérülésekkel küszködött, aminek végül térdműtét lett a vége: (a wimbledoni negyed és elődöntőt egészségügyi okoból lehet, hogy nem kellett volna erőltetnie) Amikor visszatért Ausztráliába 17. kiemeltként az esélytelenség nyugalmával versenyezhetett. Amikor kijött a sorsolás, akkor úgy gondolta, hogy legfeljebb csak a 32-ig fog menetelni, és ha netalán legyőzi Berdyc-et az már a csoda kategória. Nos: nemcsak legyőzte, de olyan játékkal verte meg: ami innentől kezdve Federer védjegyévé vált. Berdych nagyon veszélyes játékos volt. Hat alkalommal verte meg Federert, nagyon jó az alapvonalon, stabil adogató, és fejben is erős, legalábbis a két nyert szettre menő mérkőzéseken. Itt viszont esélye sem volt Roger laposan megütött támadó fonák keresztjei és fonák egyenesei ellen.
34. 2017. Wimbledon elődöntő: Federer-Berdych: 7:6 7:6 6:4
Látszólag sima Federer győzelem volt. A svájci ugyan uralta a mérkőzést (a 2017-es Wimbledont is, hiszen szettveszteség nélkül lett bajnok), ennek ellenére, talán pont Berdych kényszerítette a legnagyobb ellenállásra azon a tornán, hiszen a cseh játékost nagyon nehéz brékelni füvön.
33. 2018. Us Open 3. forduló: Federer-Kyrgios: 6:4 6:1 7:5
Igazi csemegének ígérkezett ez a mérkőzés. Kyrgios híres arról, hogy nagyon motivált, amikor a nagy hármas valamelyik tagja ellen kell játszania tétmérkőzést, és ilyenkor szinte mindig a legjobb formáját mutatja (márpedig, ha jól játszik, akkor nagyon nehéz megverni, mivel zseniális megoldásai vannak a pályán). Ennek ellenére csupán 3 szettre volt szüksége Federernek a győzelemre. Sőt, az a 6:1 óriási tett, annak fényében, hogy nem könnyű egy stabilan játszó Kyrgios, fogadását elvenni. A mesternek ezen a mérkőzésen megszámlálhatatlan gyönyörű megoldása volt, az egyik: az a pályán kívülről, Kyrgios térfelére varázsolt nyerő ütése, amit évekig ismételgett az EuroSport.
32. 2013. világbajnokság 3. csoportmérkőzés: Federer-del Potro: 4:6 7:6 7:5
A 2013-as év csak egy egy 500-as tornagyőzelmet hozott Federernek. Sok kínos veresége volt ebben az évben, nagyon korán kiesett Wimbledonban és a US Open-en is. Alaposan össze kellett raknia a játékát, vissza kellett nyernie önbizalmát. Ráadásul del Potro (aki 7-szer megverte a svájcit) életveszélyes játékos. Ha nincsenek az állandó sérülései, könnyen lehet, hogy Murray-hoz hasonlóan legendás játékossá válhatott volna. Szintén hátrányból fordított Federer, és bár a világbajnoki elődöntőt elveszítette ez, illetve a 2013-as bázeli döntőn nyújtott teljesítménye del Potro ellen, előrevetítte a jövőt: Federerrel még 2014-ben is számolni kell majd.
31. 2013. Ausztrál Open negyeddöntő: Federer-Tsonga 7:6 4:6 7:6 3:6 6:3
Egy küzdelmes Federer győzelem az év első Grand Slam tornáján. Ekkor még nem sejtettük, hogy nagyon kevés olyan meccsgyőzelmet látunk a svájcitól ebben az évben, mint ez. Bár voltak itt is gyönyörű megoldások, ismét egy olyan Federer győzelem, ahol a rutin és a küzdés hozott eredményt. Az elődöntőbe jutást nem sikerült azonban ebben az évben felülmúlnia, mivel Murray, életében először, ezen a major tornán legyőzte. Ennek ellenére: legjobb eredményét Grand Slam tornán 2013-ban itt, Ausztráliában érte el. Egy kis adalék Tsongáról: ha jól ment neki a játék olyan bravúrra volt képes, mint pl. a 2014-es Kanada Masters, ahol egymás után verte meg a negyed, az elő és a döntőben Murrayt, Djokovicot, Federert.
30. 2017 Shanghai Masters elődöntő: Federer-del Potro: 3:6 6:3 6:3
Ezen a tornán del Potro volt a legnehezebb ellenfele: még Nadal ellen sem kellett ilyen szoros mérkőzést játszania a döntőben. Revansot vett Federer: hiszen: alig egy hónappal korábban, kikapott az argentin játékostól a US Open negyeddöntőjében.
29. 2017: Bázel döntő: Federer-del Potro 6:7 6:4 6:3
2017-ben Roger szülővárosában, már 3. alkalommal találkozott a döntőben ez a két játékos. Ez alkalommal viszont Federer nyert. Érdekes adalék (bár ez csak véleménynem vagyok szakértő): Roger új típusú játéka: ami hatékony volt minden ellenfele ellen, del-Potro ellen nem működött olyan jól.
28. 2017: Miami Masters döntő: Federer-Nadal: 6:3 6:4
Nadalnak ez a torna a mumusa. 5 alkalommal játszott itt döntőt, de egyszer sem nyert. 2 alkalommal verte meg itt Federer, kétszer Djokovic és egyszer Davydenko győzte le. Ezen a döntőn látszott, hogy Federernek nagyon megérte Ljubicic: egykori horvát teniszezőt edzőnek foglalkoztatnia, ugyanis új típusú játéka 5 győzelmet ért Nadal ellen. 2005-ös döntőjük sokkal drámaibb és nem ennyire egyoldalú mérkőzés. Ha nem 3 nyert játszmára játszák, akkor Nadal nyert volna, hiszen Federer ott 0-2-ről fordított játszmák terén. Viszont akkor még nem voltam Federer rajongó ezért került fel a listára ez a döntő. Még egy adalék: egyfajta fricska Nadalnak és rajongóinak: Amikor Federer megverte 2009-ben salakon: jöttek azok a sportszerűtlen megnyilatkozások: a svájci csak azért nyert, mert Nadal megszenvedett a továbbjutásért Djokovic ellen. Hát nem: itt Miami-ban 2017-ben Nadal sokkal könnyebben jutott döntőbe (Federernek a negyed-és az elődöntő is horror volt), ennek ellenére győzött.
27. 2010. Kanada Masters negyeddöntő: Federer-Berdych: 6:3 5:7 7:6
Ha jól emlékszem ez a torna volt az első, amikor Annacone, Sampras egykori edzőjét vette fel stábjába a svájci. Sokan bírálják, hogy túl sokat Roger játékához nem tett hozzá. Edberg és Ljubicic eredményesebb munkát végeztek, de szerintem ez nem igaz. Annacone volt, aki javasolta, hogy menjen fel többször a hálóhoz és legyen agresszívabb, ugyanis Federer alapvonaljátéka már nem annyira eredményes. Sokan voltak a mezőnyben, akik csupán alapvonaljátékban Roger fejére nőttek. Az egyik ilyen életveszélyes játékos pont a cseh teniszező volt, aki 2010-ben már kétszer megverte: Wimbledonban is. Itt is közel állt Roger a vereséghez: "tövig rágtam a körmömet" annyira szurkoltam.
26. 2010 Kanada Masters elődöntő: Federer-Djokovic: 6:1 3:6 7:5
Ez a meccs is drámai volt, bár itt már Federer meggyőzőbb, mint Berdych ellen. Jót tett az önbizalmának az előző fordulóban aratott győzelem. Azért került előkelőbb helyre a ranglistámon, mert Djokovic ellen nyerni, különösen annak tudatában milyen formátumú játékossá vált a jövőben, nagyobb sportértékűnek számít, ráadásul Federer revansot vett az elveszített Kanada Masters döntőért 2007-ből, amikor Djokovic úgy nyert, hogy az akkori világranglista első 3 helyezettjét győzte le egymás után: a negyeddöntőben Roddickot, az elődöntőben Nadalt, a döntőben Federert. Mindkét meccs kerülhetett volna előkelőbb helyre is: amiért nem, annak oka, hogy Federer kikapott Murray-tól a döntőben, nem sikerült győzelmeit tornagyőzelemre váltania.
25. 2019 Wimbledoni elődöntő: Federer-Nadal: 7:6 1:6 6:3 6:4
Nagyon valószínű, hogy Grand Slam tornán már nem láthatjuk többet ezt a két legendát egymás ellen játszani. Major tornán, feltehetőleg utolsó meccsüket Federer nyerte. Rendkívül színvonalas mérkőzés volt. Bőven voltak extra megoldásai mindkét játékosnak. Nadal még az utolsó pillanatban is majdnem visszajött a brékhátrányból a 4. szettben, Roger csak sokadik mérkőzéslabdáját tudta beütni. A mérkőzés színvonalát, drámaiságát tekintve kerülhetett volna előkelőbb helyre is, amiért nem: Federer a döntőben kikapott 2 mérkőzéslabdáról Djokovic ellen. Azt hiszem nyilatkozhatom más Federer szurkoló nevében is: két nap alatt megjártuk a mennyországot és a poklot is.
24. 2012. Wimbledon 3. forduló Federer-Benneteau: 4:6 6:7 6:2 7:6 6:1
Őszintén bevallom, hogy a 2012-es wimbledoni bajnokságot úgy ültem le nézni, hogy nagy elvárásaim nem voltak Rogerrel kapcsolatban. Nadal és Djokovic szárnyaltak, Lendl edzősége alatt Murray is élete legveszélyesebb formájában teniszezett és akkor még nem volt szó a többi játékosról. Ezzel szemben úgy tűnt Federer túl van pályafutása zenitjén. A torna meglepetése, hogy a 2. fordulóban Nadalt megverték. Nem tudom, hogy a legnagyobb rivális kiesése megzavarhatta a svájcit, de az biztos, hogy az Ő szempontjából nézve a lehető legrosszabbul kezdődött a mérkőzés. Két szettes hátrányba került a negyedik szett rövidítésében mérkőzéslabdákat kellett hárítania. Miután kiharcolta a döntő szettet: a francia játékos összeomlott.
23. 2016. Wimbledon negyeddöntő: Federer-Cilic: 6:7 4:6 6:3 7:6 6:3
Azt már fentebb is írtam, hogy Roger ebben az évben sérülésekkel küszködött, alig játszott az évben. Viszont akinek volt szerencséje látni ezt a mérkőzést: az mindent kárpótolt. Cilic gyakorlatilag leütötte sokszor Federert az első 2 szettben: csaknem ugyanúgy kezdett, mint a 2014-es US Open elődöntőben, amikor le is győzte. Federer aztán magára talált, kimászott nehéz helyzetéből, ismét kellett a negyedik szett rövidítésben mérkőzéslabdákat hárítania és győzött. Valószínűleg, túl nagy árat fizetett győzelméért, sérülése olyan szinten kiújult a Raonic elleni elődöntőben, hogy a bajnokság után térdműtétet hajtottak rajta véghez, amit hosszas rehabilitáció követett.
22. 2014: Shanghai Masters elődöntő Federer-Djokovic: 6:4 6:4
Emlékszem, hogy egy teljesítménytúráról jöttünk haza öcsémmel, amikor a Tv-ben már javában ment az első szett. Bár az eredményből nem látszik nagyon szoros game-ket játszottak. Bár az ennyire szoros mérkőzéseket általában a szerb nyeri, azon a napon a svájci bizonyult jobbnak. A döntő is tartogatott izgalmakat Simon ellen, de szerintem ez az elődöntő volt a döntő. Federer meg is nyerte a tornát.
21. 2015 Dubai döntő: Federer-Djokovic: 6:3 7:5
Egy sima Federer győzelemnek kinéző meccsnek tűnt az első szett után, aztán a második szett meglehetősen horrorisztikussá vált számomra. Djokovic eszméletlenül feljavult. Hasonlót a 2012-es Ohio-i Masters döntőben is láthattunk tőle, de a játékkép alakulása folytán szerintem itt közelebb állt a győzelemhez, mint ott.
20. 2009. US Open elődöntő: Federer-Djokovic: 7:6 7:5 7:5
2007-2011-ig minden egyes évben összefutottak ezen a major tornán. Federer fantasztikus formában játszott. Ha jól emlékszem ezen a meccsen ütött életében először úgy nyerőt ellenfele ellen, hogy Djokovic miután átemelte a hálónál Rogert visszarohant az alapvonalhoz és háttal a pályának a lábai között ütötte meg a győztes pontot. Sokan mondogatták: ezt sem csinálja meg legközelebb: nos sikerült még párszor karrierje során.
19. 2008 US Open elődöntő: Federer-Djokovic: 6:3 5:7 7:5 6:2
Véleményem szerint ez a meccs színvonalát tekintve meg sem közelíti a 2009-es elődöntőt. Djokocic nem játszott olyan jól, mint 2009-ben, Federer játékán meg egyfajta bizonytalanság érződött. Ezt nagyon sokan annak titulálták, hogy a wimbledoni veresége Nadal ellen túlságosan friss élmény még a fejében. Viszont nyerni nyert, és ellentétben 2009-el ebben az évben a US Opent is megnyerte.
18. 2017. Miami Masters negyeddöntő: Federer-Berdych: 6:2 3:6 7:6
Ennek a meccsnek is voltak olyan, a mester által ütött megoldásokkal, amit előszeretettel ismételget az EuroSport. Az első szettben konkrétan semmit nem tudott mit kezdeni Berdych Federer játékával. Ennek ellenére a meccs hátralévő részében bebizonyította, miért veszélyes játékos.
17. 2015. Cincinatti Masters döntő: Federer-Djokovic 6:4 6:4
Ez a torna Federer legsikeresebb Masters helyszíne. 7 alkalommal nyert itt, háromszor verte meg Novakot, döntőben. Ez volt az a döntő, ahol Djokovic ellen is alkalmazta a SABR (Sneak Attack Roger Federer) technikát: lényege, hogy a második lassabb adogatás után már felmegy az adogató a hálóhoz, mielőtt ellenfele a labdába érne. Ezt persze nem érdemes sűrűn alkalmazni, viszont meglepte a világelsőt, aki köztudott, hogy talán minden idők legeredményesebb fogadója a világon. A díjátadon Djokovic azt nyilatkozta: "Ha nyerni akarok itt meg kell várjam míg nyugdíjba mész". Ez nem történt meg: 3 évvel később legyőzte Federert a döntőben.
16. 2012. olimpiai elődöntő: Federer-del Potro 3:6 7:6 19:17
Mivel Londonban rendezték az olimpiát rendhagyó módon a tenisz szentélyében kétszer rendeztek versenyt egy naptári évben. A wimbledonit Federer megnyerte, az elődöntőbe kerülve egyre közelebb került ahhoz, hogy másodszor is nyerjen Wimbledonban. Amint az eredményen látszik csak rövidítésben tudta kiharcolni a döntő szettet, viszont az argentin küzdőszellemét dicséri, hogy ettől nem omlott össze. Mivel nem volt rövidítés, csak a 35. game során tudta Federer elvenni ellenfele adogatását. Ami a döntőt illeti: a csoda elmaradt: Murray lett az aranyérmes, Federer ezüstérmet nyert hazájának, del Potro lett a bronzérmes, mivel a bronzmérkőzésen megverte Djokovicot. Egy adalék a mérkőzéshez: ekkor kezdtem el mérkőzéseket stream-en követni (addig azt sem tudtam az mi). Ennek oka: a magyar király televízió ifj. Knézy Jenő szerkesztőségével úgy adta ezt a mérkőzést, hogy a második szett tiebraek-jénél átkapcsoltak műugrásra. Ha nem látom nem hiszem el: Hajszálon múlik minden idők legjobbjának a sorsa Wimbeledonban és erre átkapcsolnak más sporteseményre. Szerintem akik életükben nem hallottak teniszről azok is tudják, hogy a rövidítés egy szett végjátéka: ebben az esetben néhány perc alatt véget is érhetett volna a mérkőzés. Csak ennyire fontos egy tiebreak.
15. 2017: Miami Masters elődöntő: Federer-Kyrgios 7:6 7:6 7:6
Ez a 3 óránál is hosszabb mérkőzés volt életem egyik legfeszültebb mérkőzése Federer szurkolóként. Ennél szorosabban meccs nem alakulhat. És még azt sem lehet mondani, hogy a rövidítésben nagyobb rutinja volt a svájcinak, ugyanis a háromból kettő végletekig kiélezett volt. Ezen a meccsen kellett mérkőzéslabdát hárítania a svájcinak. Miután nyert nagyon boldog voltam, ugyanakkor féltettem Nadaltól a döntőben.
14. 2012 Wimbledon elődöntő: Federer-Djokovic: 6:3 3:6 6:4 6:3
Az eredmény meglehetősen simának tűnik, ha belegondolunk abba, hogy az elmúlt 5 Grand Slam meccsüket 4:1 arányban Djokovic nyerte. Nem mondom, hogy Federer szurkolóként nem éltem meg majrés pillanatokat, de a meccs képe alapján semmi esélye nem volt Djokovicnak. Nem igazán érdekelnek egy meccss statisztikái, de feltűnt, hogy Federer nagyon kevés ki nem kényszerített hibát ütött ezen a mérkőzésen. Nem tudom, hogy ezen a téren milyen helyezést ért el ez a mérkőzés, de nagyon kevés olyan mérkőzését láttam, ami ennyire jó statisztikai muatatókkal bír. Djokovic ellen szinte biztos, hogy ezen a téren a legjobb győztes meccse.
13. 2007 Wimbledon döntő: Federer-Nadal: 7:6 4:6 7:6 2:6 6:2
Egy vérbeli Roger rajongó, aki minimum 2001-től a svájci tisztelője, szinte biztos, hogy ezt a meccset a legjobb 10 mérkőzésbe beválogatja. Én azért nem tettem, mivel semlegesként láttam az utolsó két és fél szettet. Roger játéka és személye nekem szimpatikusabbnak tűnt, mint a halásznadrágot viselő nagy lobonccal rendelkező Nadal, aki kirohangászta a pontokat. A számomra szimpatikusabb játékos nyert, viszont minden Federer szurkoló tudja, hogy ezzel a győzelemmel megismételte Borg teljesítményét: aki zsinórban ötször nyert a tenisz szentélyében. Abban is hasonlít ez a pályafutás a svéd legendához: Federer 1 évvel később ugyanúgy 5 szettben, még drámaibb felvonásban kapott ki Nadaltól, mint Borg McEnroetól.
12. 2009. Madrid Masters döntő: Federer-Nadal: 6:4 6:4
Ez volt az első olyan év, amikor a madridi masters versenyt nem kemény pályán, hanem salakon játszották. Bár a madridi pálya borítását tekintve jobban kedvez Federer játékának, mint a monte-carlói, római vagy párizsi salakborítás, ismerve az egyoldalú mérlegüket Nadal ellen salakon meglepetésnek számít ez a győzelem. Ha korábban vagyok Federer szurkoló valószínűleg Roger 2007-es hamburgi salakos győzelmét raktam volna be, ahol megtörte Nadal 81 meccsen át tartó salakos uralmát Federer. Bár azt a meccset nem láttam, állítólag Nadal a meccs után mezt cserélt Federerrel, mint a focisták.
11. 2017. Wimbledon döntő. Federer-Cilic: 6:3 6:1 6:4
Nos: ez az a mérkőzés, ami csak azért került ilyen előkelő helyre, ugyanis tenisz statisztikai szempontból sporttörténelem: ez volt Federer 8. wimbledoni címe. Férfiaknál ennyit még senki nem nyert a tenisz szentélyében. A mérkőzés nagyon egyoldalú volt: Cilicnek jól láthatóan lábsérülései voltak, Federernek különösebben extrákat sem kellett nyújtania.
10. 2008. pekingi olimpiai döntő: Federer, Wawrinka-Aspelin, Johansson 6:3 6:4 6:7 6:3Erre a helyre egy páros mérkőzés került. Mivel Federer elsősorban az egyes mérkőzéseire koncentrál, engem meg nem érdekel a páros műfaj ezért ez az egyetlen páros meccsgyőzelem, ami listára került. Választhattam volna vegyes páros mérkőzését Bencicel a Hopman kupán, 2014-es páros mérkőzésüket Wawrinkával a Davis Kupa döntőn, vagy a 2017-es Laver Kupát, ahol először játszott egy oldalon Federer és Nadal, és választhattam volna a pekingi olimpiai elődöntőjüket, ahol a világelső amerikai párost verték Wawrinkával, ha 42 éves lenne Federer, akkor valószínűleg ez utóbbi is bekerült volna. Azt hiszem egyértelmű, hogy ez a meccs azért került listára, mert olimpiai aranyérmet hozott hazájának. A Davis Kupa meccs helyett azért ezt választottam, mivel Svájc szerinem inkább köszönheti Davis Kupa győzelmét Wawrinkának, mint Federernek. Az olimpiai aranyéremhez viszont talán Federernek van több köze, mint Wawrinkának. Ez az olimpiai bajnoki cím azért is óriási dolog, mivel alig 1 hónappal a Nadal elleni wimbledoni fiaskó után szerezték meg.
9. 2015. Wimbledon elődöntő. Federer-Murray: 7:5 7:5 6:4
Murray 2013-ban bekövetkező sérülése sajnos meghatározta későbbi pályafutását., Bár visszatért és világelső is lett véleményem szerint sokkal veszélyesebb volt 2011-13-ig. Ennek ellentmond ez a meccsük Federer ellen. Murray régi legjobbját idézte, ami pedig Roger Federert illeti, talán sosem játszott karrierje során olyan tökéletes teniszt, mint ezen a napon. A ki nem kényszerített hibák száma bőven 10 alatt volt, ami nagyon jó, ugyanakkor 40-nél is több nyerőt ütött. Ha nem játszik ennyire ihletett formában, akkor nem tudta volna szettveszteség nélkül megverni Murrayt, sőt, még akár ki is kaphatott volna tőle. Ezen a meccsen az elsőtől az utolsó percig szinte tökéletesen játszott. Bár a döntőben kikapott Djokovictól a meccs színvonala megkövetelte ezt az előkelő helyezést.
8. 2011. Roland Garros elődöntő: Federer-Djokovic: 7:6 6:3 3:6 7:6
Federer, a talán számára leggyengébb borításán, salakon győzte le a 2011-ben dominátor szinten teniszező Djokovicot. Szerintem pályafutása legjobb salakos teniszét játszotta, látszott az arckifejezésén, hogy nagyon meg akarta verni Djokovicot. Ritkán lehet ilyen elszántnak látni Federert. Ez inkább Nadalra jellemző. Ezzel megállította Djokovic 41 meccsen át tartó veretlenségi sorozatát a svájci, ami szakmai szempontból azért jelentős, mivel McEnroe-nak volt egy hasonló sorozata. Ha Federer veszít akkor ezt a statisztikai mutatót dönti meg Novak. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Federer kihasználta Djokovic lassú kezdését, a szerb játékán látszott, hogy hiányzik lábából a negyeddöntő, hiszen ellenfele nem állt ki. A végjáték ennek ellenére nagyon izgalmas lett. Kevésen múlott, hogy Djokovic kiharcolja a döntő játszmát. Bár Djokovicot tartják minden idők legnagyobb taktikusának, ezen a meccsen Federer volt a taktikusabb.
7. 2010: Ausztrál Open negyeddöntő: Federer-Davydenko: 2:6 6:3 6:0 7:5
Szurkolói pályafutásom egyik legmeghatározóbb mérkőzése volt. Federer iszonyú rosszul kezdett. Nagyon gyorsan elveszítette az első szettet, majd rögtön elveszítette adogatását a másodikban. Ezután zsinórban nyert 9 game-et, ukrán ellenfele csak a negyedik szettben szedte össze magát. Federernek az volt a szerencséje, hogy korán lebrékelte ellenfelét, de a mérkőzés kiszerválása nagyon nehezen ment. Kevés ilyen ideglelős pillanatot éltem meg, mint akkor. Ha Davydenko kiharcolja a rövidítést és megnyeri, még a mérkőzés is meg lehetett volna, hiszen hullámzó volt a svájci játéka. Adalék Davydenkóhoz: nagyon jó esélyei voltak Ausztráliában, hiszen, megnyerte a dohai felvezető tornát Nadalt és Federert verve. 2009-ben világbajnok lett és a Shanghai Masters tornán is megverte Nadalt a döntőben.
6. 2012. Wimbledon döntő: Federer-Murray: 4:6 7:5 6:3 6:4
Egyik legemlékezetesebb meccse számomra. Murray jó formáját mutatja, hogy a 3. szett 3:3 állásig sokkal veszélyesebb volt Federerre, mint Djokovic az előző fordulóban. Federer zsenije akkor tűnt fel, amikor eső miatt behúzták a center pályán a tetőt és ez a közjáték (30 perc szünet), valamint a fedett körülmények megzavarták a skót játékost. Egészen addig talán picit esélyesebb is volt, Murray a végső győzelemre, miután a körülmények megváltoztak, vert helyzetbe került. A meccs után Én is elérzékenyültem. Néhány könnycseppet dörzsöltem ki szememből. Federer ekkor lett hétszeres wimbledoni bajnok, Samprashoz másik nagy kedvencemhez hasonlóan.
5. 2009. Wimbledoni döntő: Federer-Roddick 5:7 7:6 7:6 3:6 16:14
Meggyőződésem, hogy Andy Roddick élete legjobb formájában játszott ezen a döntőn. Nem igazán kedvelem azokat a játékosokat, akik adogatásaikkal nyerik meccseiket, de ezen a mérkőzésen Roddick bebizonyította, hogy nemcsak a foghatatlan szerváiból él. A játék minden elemében: magához képest nagyon jól játszott. Hol vannak a Raonicok, Isnerek, Andersenek, Karlovicok ehhez a szinthez képest? Emellett nagyon élesen kezdett, kihasználta, hogy Federer viszonylag könnyedén ellenállás, szettveszteség nélkül jutott döntőbe. Taktikusan ápolási időt kért a döntő szett előtt, hogy rendezze gondolatait. Ilyet is ritkán lehetett tőle látni. A maratoni hosszúságú meccsen érezni lehetett, hogy előbb-utóbb a rutin és a Roddick elleni önbizalmi fölénye győzelmet jelent Federernek. Egy igazán emlékezetes döntő megnyerésével lett 15-szörös Grand Slam bajnok, megelőzte Samprast az örökranglistán.
4. 2009. Roland Garros elődöntő: Federer-del Potro: 3:6 7:6 4:6 7:6 6:2
Az argentin óriást ezen a tornán láttam először játszani. A negyeddöntőben olyan játékot tettek le az asztalra Tsongával, hogy azt hittem a jövő nagy bajnokait látom. Egyikőjük sem érte el ezt a szintet, de az biztos, hogy a Federer elleni elődöntőre nagyon felszívta magát az argentin. Az első szettben leütötte a pályáról a svájcit. Itt éreztem először, hogy Federer alapvonaljátéka már egyáltalán nem annyira acélos, mint korábban lehetett. Del Potro végig nagyon magas színvonalon játszott, a döntő szettben zuhant össze, de ennyire fiatal, tapasztalatlan játékostól (nem volt 20 éves) nem várható el, tudja hogyan kell ilyen helyzetben felállni. Federer pedig sokéves rutinjának köszönhetően ezt már megoldotta. A mérkőzés színvonalát és drámaiságát tekintve sokkal jobb volt a döntőnél, viszont az azért került előkelőbb helyre (spoiler), mert Federer, talán legfontosabb győzelmét eredményezte. Egyébként érdekes statisztikai ellentmondás, hogy del Potro mindkét rövidítését elveszítve vesztett Párizsban. New Yorkban két rövidítést megnyerve győzte le Federert és lett US Open bajnok.
3. 2018. Ausztrál Open döntő: Federer-Cilic: 6:2 5:7 6:3 3:6 6:1
Ezen a mérkőzésen Cilic sokkal stabilabb játékos volt, mint 2017-ben Wimbledonban, bár az is igaz, Federer is veszélyesebb füvön, mint kemény borításon. Ennek ellenére a horvát játékosnak meggyűlt a baja a svájcival, hiszen a Rod Laver arénán csak egy ember játszik otthonosabban Federernél, Novak Djokovic. Kevésen múlott, hogy Cilic helyett megint Nadal legyen Federer ellenfele. A spanyol ugyanis feladta a mérkőzést, így jutott Cilic döntőbe. Federer egyedül a 4. szettben került hullámvölgybe, azt leszámítva végig koncentrált és lett meg győzelmével 20. Grand Slam győzelme.
2. 2009. Roland Garros döntő: Federer-Soderling: 6:1 7:6 6:4
Bár a del Potro elleni thrillert Federer túlélte és toronymagas favoritnak számított Soderling ellen, a svéd ezen a tornán bámulatos formában teniszezve menetelt a döntőig. Djokovicon kívül Ő az egyetlen aki legyőzte itt Nadalt, de ezen kívül minden ellenfelét, akik magasabban kvalifikáltak voltak nála, szintén megverte. Féltettem Federert attól is, hogy nagy lesz rajta a nyomás. Szerencsére hihetetlen önbizalommal játszotta végig a döntőt: még az az incidens sem zökkentette ki, hogy egy "barom" befutva a Chatrier-re megzavarta adogatás közben. Szerencsére nem egy késsel támadó őrült volt. Sajnos volt ilyenre példa tenisz mérkőzéseken korábban. A díjátadó nagyon megható volt. Federer ekkor lett 14-szeres bajnok és hatodik férfiként teljesítette a karrier Grand Slamet. (Ez egyébként 2010- ben Nadalnak és 2016-ban Djokovicnak is sikerült.)
1. 2017. Ausztrál Open döntő: Federer-Nadal: 6:4 3.6 6:1 3:6 6:3Szerintem nem meglepetés, hogy ez a mérkőzés a lista első helyére került. Két veterán találkozott egymással. Nadalnak ott volt a lélektani előnye, hogy 2007 Wimbledonja óta nem verte meg Roger Grand Slam tornán. Federernek, hogy valamivel több ideje volt pihenni, hiszen az elődöntőjét Ő játszotta előbb. A mérkőzés az első perctől kezdve magas színvonalon kezdődött és úgy tűnt egy tipikus Fedal mérkőzéssé válik. A döntő szettben ugyanis elhúzott 3:1-re Nadal. Federer innen fordította meg a játszmát és nyert. Ez volt az a 30 perc, ami talán minden Federer szurkoló legkedvesebb 30 perce. Számtalan nyerő ütését évekig reklámozta az EuroSport ebből a fél órából. Később kiderült, hogy ez az új játékfelfogás, amit Ljubicicnek köszönhet Roger, Nadal ellen a jövőben is nagyon hatékony lesz.