Végül is nem konkrétan erre a belinkelt harmónikára vonatkozott a kérdésem. Hanem inkább arra, hogyan lehet megoldva, hogy hajlítás nélkül egy 10 hangnyílású harmónika, fél hangokat is megtudjon szólaltani.
Csak úgy tudom elképzelni, hogy pl. F utáni hangnyílás a Fisz. Dehát ehhez, hogy egy oktáv kijöjjön a félhangokkal együtt, nem elég a 10 hangnyílás.
Kicsit eltúlzott ár egy régiségért, ami leginkább polcdísznek jó, hacsak nem találunk valakit, aki egy új herfli áráért megjavítja az esetlegesen befáradó lamellákat. Rugót egyébiránt lehet bele tenni, kell szerezni.
Borrah Minevitch C hangolású kromatikus szájharmonika az 1930-as évekből. Igazi VINTAGE hangszer. Korának megfelelő (szép) állapotban. Tökéletesen működik, a váltó vaj puhán jár, de a váltó rugója hiányzik. Egy egyszerű laprugóval pótolható.
"Kiváló minőségű szájharmonika a japán Tombo cégtől. A Lee Oskar szájharmonikák rengeteg hangolásban megrendelhetők, így Melody Maker hangolásban is. Elsősorban azoknak ajánlott ez a hangolás, akiknek gondot okoz a hajlítási technika elsajátítása. A Melody Maker hangolással a különbőző dallamok, melodiák eljátszhatóak hajlítás nélkül is, hiszen azok a hangok is rajta vannak, amelyeket a sima dúr hangolású szájharmonikán kizárólag hajlítással tudunk eljátszani."
Természetesen, nem minor hangolásút akarom megvenni.
A Lee Oscar-ra meg azért esett a választásom, mert a neten nézegettem a videókat különböző tipusokról és a Pribojszky Mátyás által bemutatottak közül ez fogott meg.
Olvasom, hogy több tipust is ajánlottál, de én ezekre rá sem kérdeztem.
Konkrétan a Lee Oscar Diatonic major C-t kértem.
Holnap délelőtt rákérdezek a Coda, Árkádia, Eldorádó hangszerboltokban, hogy mikor lesz. De lehet, hogy valamelyikben már találok is, mert délután akarok Pestre utazni.
De ahogy kiveszem az ajánlásokból, a légtartás egy nagyon fontos tényező.
És a lamellák minősége.
A Facebook-os fórumot megnéztem. De az egy zárt fórum. Gondolom ott olyanok vannak, akik jól ismerik egymást. 71 fő.
Bluesharmonika: diatonikus skála, egy herfli egy hangnem, a tiszta hangokon kívül hajlítással előhívható hangokkal bővíthetjük a hangkészletet, de kromatikus skála csak úgynevezett overblow technikával érhető el, ami nem egyszerű. Tónusa jellegzetes, leginkább a blues-country-rock zenében jelenik meg.
Kromatikus: általában 3 vagy 4 oktávos hangszer, a skála 12 hangja megszólaltatható rajta egy váltó segítségével. Hangszíne tiszta, csengő, hajlítani csak díszítésként lehet, nem hangértékkel. Bármilyen zenei stílusban használható, de a jellegzetes blues hangszín nem hozható vele.
Az enyém bőven megéri az árát, tartósabb is mint ez a Seydel, meg hosszabb is egy oktávval. De ha nincs pénz, akkor nincs.
Van ezüstből is harmonika, de az millió fölött van. Amit pl. én használok, az 150 körül van, aluminium corpusz, krómozott ház. Az sem számít olcsó darabnak, de vannak sokkal drágábbak.
A kromatikuson nem nagyon hajlítanak, azon rajta van az összes hang, maximum díszítésnek használnak nem hangértékű hajlítást.
Nem is tudom, hogy honnan jött az ötlet, de vettem egy herflit, az egy játékboltban 350 ft ért:)
Valamikor az ötvenes évek második felében, külföldi csomagból vettek a szüleim egy Weltmeister márkájú herflit. Elég nagy volt, vagy én voltam kicsi. Mind a két oldalán használható volt. De elveszett az évtizedek alatt.
Tudtam is rendesen játszani rajta.
Most kedvet kaptam, de tudom, hogy ez a herfli, valóban csak játék. De a fújást fellehet vele eleveníteni. A hajlítás is ment valamikor, de ezzel nem nagyon lehet:)
Arra gondoltam, hogy mivel az előttem levő idő jóval kevesebb, mint ami mögöttem van, veszek egy kromatikust. Azzal nem gond a hajlítás.
Látom, hogy Te árulsz egyet, de az nekem túl drága.
Kb 20eft-ot azért még rászánnák.
Látom a neten, hogy több száz, sőt több 1000$-os herflik is vannak. Valószinűleg ezüstből készülnek.
Kérlek, ha tudnál valami, számomra is elfogadható árú herflit ajánlani, írd meg.
Bárhova, országon belül eltudok menni érte, mivel már ingyen utazhatok:):(. Legalábbis még most, amig el nem veszik.
A többiekkel mi lehet? 2003-as induláskor elég jól működött a fórum. Hova lettek a többiek?
Ha cserélhető a lap, kell venni újat bele, talán Matyinak még van (harmonicashop.eu), kb. 3000 ft egy pár új hanglap. Ha a herfli nem került ennyibe, érdemes inkább venni egy újat.
Ha nincs neki, tud segíteni, ki javít. Egy srácról tudok, de lehet hogy vannak már többen is, de hivatalosan senki.