Keresés

Részletes keresés

benőbéka Creative Commons License 2006.11.13 0 0 596

Szia :)

 

Pocok azóta is néha brekeg, de ritkábban. Kicseréltem a forgácsot csutkaalomra, mindig van előtte víz (most már rájött, hogy inkább inni kell belőle, mint kiborogatni :P), a száraztápot szétszórom a ketrecben, nehogy hirtelen benyomja az egész adagot, mert volt, hogy attól köhögött...

Folyamatosan figyelem, ha még 1-2 napig nem múlik el, megyünk orvoshoz. Kaptam "sünspecialista" címet, de remélem, csak az illóolajok birizgálták a nyálkahártyát, és ha az megnyugszik, akkor nem lesz semmi gond.

 

Amúgy aranyos, egyre bizalmasabb, már meg merem simogatni anélkül, hogy minden pillanatban azt várnám, mikor harapja le az ujjamat :))) Lelkesen szimatol a ketrecbe kapaszkodva, ha kimegyek a konyhába, kiveszi a falatot  a kezemből - szóval alakul :) Ha nem is lesz ölbesün, de kezelhető lesz még erre a pár hónapra.

Előzmény: kkkk04 (595)
kkkk04 Creative Commons License 2006.11.13 0 0 595

Mi újság a sünikével? Beszéltem egy nagyon kedves barátommal, aki állatorvos mellett segédkezik és az a javvalata, hogy el kellene vinni orvoshoz. Lehet, hogy tüdőgyuszija van és gyógyszeresen lehet kezelni.

Remélem már meg is gyógyult.

Előzmény: benőbéka (594)
benőbéka Creative Commons License 2006.11.06 0 0 594
Szia,

Ha átnézel az Állatorvosnál... topikba, láthatod, hogy Pocokkal is van probléma - szabályosan brekeg! És sajnos egyre gyakrabban, úgyhogy alom lecserél, aztán vár, és reméli, hogy megjavul... Különben állatorvos, de remélem, csak a forgács a ludas!
Eddig nem találtam csutkaalmot, holnap megnézem több másik helyen is, valahol csak árulják ebben a kisvárosban is.

Amúgy jól elvan, eszik és áskálódik rendületlenül, és már csak ritkán akarja leharapni az ujjamat :)

Ez a táp jól hangzik, próbálok szerezni neki - változatosságképpen a macskakaja mellé :)
Előzmény: jingo (593)
jingo Creative Commons License 2006.11.06 0 0 593
Az enyémek fulladtak tőle,ahányan itt rehaboltak,mind.Nem rögtön,egy idő után.Csutkaalom+széna kombinációnál soha nem volt ilyen gond,és alomlapáttal jól tisztítható.
A táp neve Vitakraft Igelfutter.Szárított rovaron kívül még tartalmaz:hús,puhatestűek,gyümölcs,rákféle,mogyoró,zöldség,méz,élesztő,ásványi anyagok,zsírok,gabona,sütőipari termékek.
Előzmény: benőbéka (591)
benőbéka Creative Commons License 2006.11.03 0 0 591
Sziasztok :)

 

Most kicsit megrendült bennem a bizalma, mert 4 napra lepasszoltam az anyukámnak, de azért haladunk. Most már nyugodtan elszüszmörög a ketrecben, bújkál, természetesen áskálódik, és időnként brekeg – furcsa hangokat ad ki, pont, mint egy béka. És néha csikorgatja a fogát - brrrrr :)

 

Megkínáltam száraztáppal is, és nem volt ellene semmi kifogása, sőt! Beáztatva kapja, de már hajlandó külön is vizet inni, bár állandóan kiborítja :) Van ugyan rácsra szerelhető csőrös itatónk, de azt Majac sem tudta használni, csak tépte a fogacskáival a fémcsőrt. Meg különben sem fog sok ilyesmivel találkozni a természetben, úgyhogy nem erőltetem.

 

A fatörzset madárodúnak szereztük még tavaly, de van még egy, majd azt megkapják a cinegék :)

 

Mi volt a baj a forgáccsal? Olyat vettem, ami nem poros, az ürüléket egyszerűen ki lehet takarítani, jól szívja a nedvességet is, de nem büdösödik be. Mondjuk naponta min. 3x kiszedem a piszkot a fészkéből, hetente 1x pedig teljesen kitakarítom. Kap szénát is, ebből építhet magának takarógombócot.

Kíváncsi vagyok, miben jobb a csutkaalom, lehet, hogy legközelebb azt veszek próbaképpen.

A házikójából eleinte kikotorta az összes forgácsot (amit a gonosz gazdi állandóan visszatömködött, így újból lett elfoglaltsága :)  ), és a csupasz padlón feküdt, de mióta ilyen télies az idő, meggondolta magát, és ügyesen megágyaz magának :) A radiátor mellett jó idő van, és van egy hungarocell-lap a ketrec alatt, szigetelőnek a járólap miatt.

 

Ez a müzli miből van? Láttam szárított bogarakat valamelyik cégtől, ez is olyasmi, vagy inkább mint a száraz haleledelek? Ritkán járok Pesten (mostanában még annál is ritkábban), de körülnézek, hátha tudnak hozatni az itteni eledelesek is.

jingo Creative Commons License 2006.11.03 0 0 590
Nálunk nem vált be a forgács alomként.Pepe kukoricacsutkaalomra jó minőségű szénát teszünk bőven,abba el is tud vackolódni,ha akar.
A Vitakraft cég gyárt száraz süntápot(müzli),azt tesszük a macskakajára.
A II.kerületben van egy állatbolt,ott szoktuk venni.1000 ft egy elég nagy doboz,és nagyon jó minőségű,bevált.Napi 1 kanálnyi kell a kajához,de nagyon részletes(igaz,német nyelvű)használati utasítás van hozzá.
Előzmény: benőbéka (584)
kkkk04 Creative Commons License 2006.11.01 0 0 589
Hogy álltok a szelídítéssel? Nálunk még mindig jönnek a sünik a szomszédos kertből és igen ízletesnek tartják a madártejet és a makaróni tésztát:) Nagyon klaszz a fatörzs amit beszereztetek neki, gondolom ott bujkál amikor csak teheti.
Előzmény: benőbéka (587)
benőbéka Creative Commons License 2006.10.25 0 0 587
Pocok egyelőre szelidítés alatt áll, ugyanis nem egy szobacica :) Azt hamar elértük, hogy nem rohan lélekszakadva a házába, ha megjelenünk a konyhában, sőt, érdeklődve szimatol. De ha benyúlok a ketrecbe, hirtelen mozdulatokra összehúzza magát, puffog, ha megpróbálnánk megsimogatni, pattog, ha a kezemet nyújtom felé, akkor kis szimatolás után tátott szájjal kap az ujjam után. Csak evés közben lehet megsimogatni a nyakát, akkor se lát, se hall, csak tömi a fejét :)
Úgyhogy most sokat beszélek hozzá, hagyom, hogy biztonságos távolságból szagolgasson, és óvatosan nyúlkálok a ketrecben. Ha kicsit nyugisabb lesz, napközben kijöhet majd mászkálni a lakásba, nem akarom tavaszig bezárva tartani!

Kapott egy új elbújhelyet is, egy üreges fatörzsdarabot, ezt jól lehet rágni is :) A rágáson kívül leginkább ásni szeret, bár ez a fránya műanyag nem enged :)

Enni macskakonzervet kap vízzel hígítva - félek, hogy enélkül nem inna eleget, leginkább mert a vizestálkáját 2 dologra használja: felborítja vagy teleszórja forgáccsal áskálódás közben :)
Szereti az almát is, bár először egy darabot bele kellett reszelnem a kajájába - előtte meg sem kóstolta, azóta viszont 2 nap alatt benyomott egy egészet!

Remélem, azért annyira kövér nem lesz, mint Majac :) Azt még nem sikerült megállapítnom, hogy fiú-é vagy lány, majd ha közvetlenebb lesz :)
A tavaszt meglátjuk, már egy rajongója is kérte, hogy nála lakhasson :)

Pár új kép:
Előzmény: kkkk04 (586)
kkkk04 Creative Commons License 2006.10.24 0 0 586
Frankó kis kastélya lett a kis süninek. Mi itthon Lucky-nak hívtuk, mert sikerült megfogni és szerencséje van, hogy túléli a telet:) Kíváncsi vagyok tavaszra mekkorára fog megnőni a kis Pocok, lesz-e akkora méretű, mint Majac??:-)))) Aztán visszavárjuk őt, ha ti is úgy gondoljátok!!!!:)
Előzmény: benőbéka (584)
benőbéka Creative Commons License 2006.10.22 0 0 584

Íme pár tegnapi sünkép. Egyelőre Pocok néven fut a jószág, aki nagyon félénk, de azért néha elődugja az ormányát egy kis szimatolásra, és rendesen eszik.

 

 

kkkk04 Creative Commons License 2006.10.22 0 0 583
Igen, tegnap meséltem benőbékának, hogy a többiek a szomszéd telken laknak, mely egy üresen álló hatalmas kert, tele gazzal, sünnek pont alkalmas. Egér van bőven, bár nem hinném, hogy az általunk "elkényesztetett" sünök nagyon buknának a kinti kosztra:)) Frankó kis kúpcserepet alakított ki a férjem, ami alá betesszük a kaját esténként. Most már addig jutott a dolog, hogy egyes túlméretezett sünik nem férnek be alá, így számukra külön - csak a földön elhelyezett - tálkából jut vacsi:)
Sajnos azonban mindig születnek kicsik a nyár végén, viszont mi nem tudjuk áttelelteni hiába lakunk családi házban.

A képeket nagyon várjuk mi is:))
Előzmény: Törölt nick (582)
benőbéka Creative Commons License 2006.10.21 0 0 581
A "többiek" kkk04-ék kertjében és környékén lakó egyéb tüskéshátúak :)
Előzmény: Törölt nick (580)
benőbéka Creative Commons License 2006.10.21 0 0 579
Szóval már rég megérkezett, de csak most jutottam géphez.
Előzmény: benőbéka (578)
benőbéka Creative Commons License 2006.10.21 0 0 578
Nnnna, sünállat megérkezett, bekvártélyozta magát a házikójába és ott kucorog :)

Az utat egész jól viselte, pedig előtte magára kellett hagynunk, hogy almot meg kaját szerezzünk neki. Rajongói is akadtak, nagyon szépen bemutatkozott nekik, hagyta magát fotózni is :)

A ketrecben először lefagyott, de miután magára hagytuk a konyha sarkában a meleg radiátor mellett, felbátorodott, körbeszimatolt, evett egy kis makkaeledelt, rendet csinált a kunyhójában (túl sok volt szerinte a forgács :), és most is ott dekkol.
Nehezebb lesz vele, mint Majaccal, mert egyelőre nem túl kezes, de majd megszokja a társaságunkat.

Fotók holnap, mert lemerült a masina...

kkk04 - köszi, hogy megmentettétek! Vigyázzatok a többiekre is!
Jó éjszakát mindenkinek!
Előzmény: kkkk04 (577)
kkkk04 Creative Commons License 2006.10.21 0 0 577
Remélem jól viselkedik az újonc:) Várjuk a híreket. Még 1-szer köszi, hogy befogadtátok.
Előzmény: benőbéka (576)
benőbéka Creative Commons License 2006.10.20 0 0 576

Én is remélem :)

Bár pár napra sünszitterre lesz szükség, azért megoldom valahogy!

 

Ha láttok tesókat, kitalálunk valamit, mert 2-nél több süni nem hinném, hogy beférne a ketrecbe... A többi nem gond, a kaját kiosztani meg almozni ugyanannyi idő 2 jószágnál is :)

Előzmény: kkkk04 (575)
kkkk04 Creative Commons License 2006.10.20 0 0 575
Sikerült "elkapni" a kert végében, jelenleg a garázsban csücsül egy nagy ládában, fűvel körbevéve. Macskakaját vacsorázik tejföllel:)
Közben levelezünk "benöbéka"-val, remélem a hétvégén sikerül összefutnunk:)
Ja, és reménykedem, hogy nincsenek tesói a süninek...
benőbéka Creative Commons License 2006.10.19 0 0 573
Megpróbálom :) Majacot felneveltem, talán vele is menni fog :)
Előzmény: Törölt nick (572)
benőbéka Creative Commons License 2006.10.19 0 0 571
Írtam mail-t!
Előzmény: kkkk04 (570)
kkkk04 Creative Commons License 2006.10.19 0 0 570
Budapesttől nem messze lakunk, e-mail címem:
pbkpbk@freemail.hu

Köszi:)
benőbéka Creative Commons License 2006.10.19 0 0 569
Szia :)

Merre található most a süni?
kkkk04 Creative Commons License 2006.10.19 0 0 568
Sziasztok!

Sos kellene segítség! Van a kertünk végében egy kicsi süni (csak 30 dkg, ma mértük le), viszont nem tudom átteleltetni. Már kérdeztem Spillot is, sajna most ő sem tud befogadni több sünit. Esetleg valakinek fűtött garázsa, vagy pincéje ha lenne, amiben kihúzná tavaszig, mert így szegény el fog pusztulni, pedig olyan aranyos és szelíd is!
Előre is köszi.
partics Creative Commons License 2006.10.12 0 0 567
Érdemes lenne megmérni: ha kevesebb 70-80 dkg-nál (szinte biztos, hogy így van), akkor nem éli túl a telet odakint.
Előzmény: Manka11 (565)
jingo Creative Commons License 2006.10.12 0 0 566
Szerintem ki kéne otthon,nálatok teleltetned.
Nagyon jó,ha van garázs vagy hasonló védett hely,ahol vackot tud csinálni.
Ha meleg helyen,pl.lakásban telel és minden nap enni kap,nem alszik téli álmot.
Előzmény: Manka11 (565)
Manka11 Creative Commons License 2006.10.11 0 0 565

Sziasztok!

 

Tegnap, mikor mentem haza a munkából, az egyik forgalmas út közepén találtam egy egészen aprócska sünit. Szegénynek elütötték a mamáját, és ott szaladgálta, szaglászta körbe-körbe a felezővonalnál a félig kilapított tetemet. Azonnal megálltam a biciklivel, és a pulcsimba tekerve hazavittem. Készítettem neki egy odút, forgáccsal béleltem ki, és egyből birtokba is vette, magára igazította  a forgácsdarabokat, és kipihente fáradalmait. A kis odút egy nagy alapterületű dobozba raktam, amit szintén kibéleltem forgáccsal.

Sötétedéskor bekukkantottam a dobozba, de még azon mód szunyókált, nem is mutatott hajlandóságot az ébredésre. Gondolom nagyon fáradt lehetett, hiszen egész nappal csak rohangált.

Az odú ajtajához raktam pár jóillatú falatot. Ki is dugta az orrát, és végül nekilátott lakomázni.

 

Remélem tudok neki segíteni, hogy mire a téli álom közeleg, addigra felerősödik. Nagyon pici, kb. 9-10 cm hosszú.

Törölt nick Creative Commons License 2006.09.17 0 0 563
Szegényke ma délután meghalt.
Előzmény: Törölt nick (560)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.27 0 0 562
De ki fogta? :-O
Előzmény: Thor (561)
Thor Creative Commons License 2006.08.27 0 0 561
Sünit is fogott nekem, és megmutatta, hogy kell kigombolyítani
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.27 0 0 560
Most találták a lányok, már van gazdája is! ;-)
Szultán. Creative Commons License 2006.08.17 0 0 559

Süni – tuti, hogy lány... :)))

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!