Helló. Van egy csomagom ami 05.18. óta a posta kicserélő központba van. A telefon hivásra válasz, hogy u betűvel kezdődő csomag és nincs Magyarországon nyoma. Tehát ezt bárki elrakhata és így jártam? Van esély ennyi idő után megkapni egy csomagot?
Mondjuk egyik leírt jelenség sem új, azt mondják erre, hogy „megszokhattuk”.
Az viszont érdekes műsor lesz, amikor ezzel a módszerrel horogra akad az első orgazda. Vagy amikor a címzett átnyúl a posta feje fölött és magától kezd érdeklődni pontos helymeghatározással, amíg a posta által hibásan címzett vámkezelési értesítő (nálam volt konkrétan ilyen) kering az ismeretlenben, és a raktárban egyre csak közeleg a sorsdöntő huszadik nap.
Persze van erre egy elegáns káeurópai módszer: betiltják. Ha van humorérzékük, pont azért, mert sérti a posta jó hírnévhez való jogát.
(off) Az "ugyanaz" méh mindig egy szó. És én még úgy tanultam, hogy nem túl szép dolog ló betűkkel üvölteni, legyen az akár html-ben szerkesztet is. Na, de mindegy. (on)
[ a "Mennyibe kerül majd a postai vámkezelés 2021. július 1. után?" fül alatt ]
"Ha a megrendelt terméked június 30-át követően érkezik az országba, már az új jogszabályok értelmében vám elé kell állítani, az áfán kívül vámkezelési díjat is kell fizetned." (Ezek' mióta tegeződnek velem?!)
"Díjelőnyt jelent majd, ha a díjat a vámkezelést követően megküldött postai elektronikus értesítés alapján online fizeted [..]"
"Egyes külföldi webáruházakban a magyarországi áfát már megrendeléskor kifizetheted, viszont ebben az esetben is - a jogszabályi elvárásoknak megfelelően - vám elé kell állítani az érkezett küldeményed, melyet postai vámkezelési díj fog terhelni." Na most a NAV pedig ennek szerintem az ellenkezőjét írja a fenti pdf-ben, mivel ha valamit nem terhel áfa, (és vám sem), akkor nincs jogalapja a MP Zrt.-nek díjat szednie, az ilyen vámeljárás a nemzetközi csomagforgalom szolgáltatói kötelezettsége és így ezt - saját bevételei terhére - a postaszolgáltató kell állja: "1. IOSS (Import One Stop Shop) Az IOSS alapelve az, hogy a vevő az áfát a vételárral együtt megfizeti az elektronikus felületen - például online piactér, platform, portál -, így az árut harmadik országból (tehát az Európai Unión kívülről) behozó gazdasági szereplőknek már nem kell áfát fizetniük a behozatalkor. Ehhez azonban az eladóknak egy különleges áfa-azonosítószámmal kell rendelkezniük. Ezt a különleges áfa-azonosítószámot a szabad forgalomba bocsátásra vonatkozó vám- árunyilatkozaton kell bejelenteni, amit a vámhatóság ellenőriz. Ha az áfa-azonosítószám érvényes, az illetékes vámhatóság (Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, továbbiakban: NAV) nem szabja ki az áfát a vámeljárásban."
A MP Zrt. a világon a legátláthatóbb, legnépszerűbb, leggyorsabb, legpontosabb, legolcsóbb, legjobban felszerelt, az alkalmazottait a legjobban megfizető és még ennél is jobban megbecsülő egyetemes postaszolgáltató, mely' a postahelyi kézbesítőket konzumációra sem kényszeríti, így különösen sorsjegyek, biztosítási és banki termékek, ill. a bolti áraknál amúgy jelentősen olcsóbb non-food és food termékek kötelező kvótákat teljesítendő értékesítésére sem zsarolja meg őket, így fizetésmegvonással és a munkaviszony megszüntetésével sem kecsegteti alkalmazottait ezekre az esetekre a messze nem egymilliókat kereső középvezetés (postavezetők és helyettesek), míg mindeközben a még véletlenül sem a mindenkori (jelenleg 11 éve adott) kormányzat pénzmosodája minden más tekintetben is a P.C. és az összes más etikai és pü normák szerint jár el különösen amikor a Díjbeszedő Holding Zrt. és Díjnet Zrt., ill. közvetetten a Díjbeszedő Faktor Zrt. tulajdonosaként ezek által sem csicskáztatja a 9,87 millió magyar polgárt. Ugye! Is. 8-)
Az elérhető (nemhivatalos', de hivatalos: egységes tartalmú) közlemények szerint:
"Július elseje előtt az áfamentesség azokra a termékekre vonatkozik, amelyek _szabad forgalomba bocsátását eddig az időpontig kezdeményezik_ a vámhatóságnál. " ÉS "A július 1-jéig megrendelt, de ezen a napon vagy ezt követően _az EU vámhatárára érkező csomagokra_, amelyeket ekkor jelentenek be szabad forgalomba bocsátásra, az új szabályok szerint vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani és áfát kell fizetni "
Tehát szerintem ha a hazai nemzetközi kicserélőben (MP Zrt.) a július 1. napja előtt már ott van az áru, akkor még nem vonatkozhatna rá az új ÁFA-szabályozás, mert a vámkezelést kötelesek (lennének) haladéktalanul megkezdeni.
Tehát azokban az esetekben, amikor az áru már M.o. területén van, de a vámügyintézés kezdeményezésének csúszása miatt az új szabályokat alkalmaznák, a MP Zrt. köteles (felhívásra) az okozott kárt megtéríteni. Célszerűen az ÁFA (és eljárási díj) fizetési felhívásra válaszul lehetne ezt alkalmanként a MP Zrt. elleni beszámítással elintézni.
Érdekes' módon a hétvégén az egyetemes postaszolgáltató oldalai nem elérhetőek "karbantartás" miatt, ugyebár 30 nappal korábban ki kell (!) tenni a nyilvános közlésre az új ÁSZF-et (ÜSZ-t), így tartok tőle, hogy hétfőn mér "okosabbak" leszünk.
Ref.: "Az a gond, ha ők bármeddig pihentethetik a csomagokat, (ha egyáltalán nem lett már más a gazdája) akkor ki garantálhatja, hogy nem fogják belecsúsztatni júli.01-be? "
( off) Tisztelettel kérek szépen mindenkit, hogy a -val/-vel ragokkal a kellő odafigyeléssel bánjon: nem NPKK-al, hanem NPKK-val. Ahogy nem Ft-al (és nem ft-al), hanem Ft-tal. Köszönöm minden magyarul beszélő, értő és író fél nevében. ( on )
Érdemben: tessék mondani, a július 1-től bevezetendő új (22 EUR alatt is fennálló) ÁFA-szabályokkal itt miért nem foglalkozik senki? Vagy csak én nem látom?
Hasonló eset volt már velem is, igaz szerencsére csak egyszer fordult elő ilyen. Éppen a városba tartottam, amikor összefutottam a postással. Kérdezte tőlem, hogy hogy működik amit rendeltem? Mondom mire gondolsz? Hát amit nem hozhattam ki a mérete miatt és az untracked miatt, beraktam a megfelelő helyre amiről sms-t kell küldeni. Mondom én nekem nem jött semmi sms és papír sem. Bementem (éppen amúgyis a postára mentem volna) és mondtam hogy ez a helyzet. Elsőre nem értették meg és majdnem elhajtotottak, de én mondtam hogy addig el nem megyek innen amíg ki nem adják a csomagot. Kb 15 perc után jön a nő, hogy nincs meg. Újra visszament majd közben már a postás nevét is elkérte tőlem, akit telefonon felhívott. Kiderült, hogy benti dolgozók kavarták el mert a postás a helyére tette. Megint vagy 10 perc mire kiadta a nő a csomagot, majd elnézést kért a történtek miatt.
Hála az égnek olyan rendes postásunk van, hogy szó szerint mindent kihoz, szóval semmiért sem kell bemennem a postára. Ezt azóta csinálja így mióta volt ez a kellemetlenség. Ő megmomdta, hogy az ügyfel ne menjen a vírusos időben a postára olyan miatt amit a címen is meg lehet oldani. Nálunk vlaki általában mindig van itthon délelőtt, ha pedig véletlenül nincs akkor értesítőt ír kézzel majd azzal kiváltom a postán. Remélem sokáig fognak még dolgozni ilyen rendes és becsületes emberek mint amilyen ő is.
Eddig a napig csendes megfigyelője voltam a topicnak, vártam türelmesen a hónapokig tartó szállítást, de ami ma történt velem, olyan szinten felb%*@szott, hogy megosztom veletek.
Használom a 17Track alkalmazást, ami azért elég pontosan megmutatja merre jár a küldemény akkor is, ha "rendes" követési számmal nem rendelkezik. Történt, hogy 04.24-én megérkezett a "levelem" az NPK-ba. Teltek múltak a hetek, közben több refundot is intéztem az Aliexpressel, mondván a csomagjaim január óta nem érkeznek meg. Gyanús, hogy a végállomás minden esetben az NPK, onnan egy centit se. Persze lelkifurka meg minden, hogy hát ugyan nem az eladó hibája, én mégsem kaptam meg a csomagot, így sok üzenetváltás után végül visszakaptam a pénzem. Fent említett csomagról mai nap jött a 17Track alkalmazásban egy értesítés, idézem: XY város 1. posta, Cannot be delivered (not collected). Szerencsére ismerem a postást és gyorsan riasztottam, hogy nézze már meg nekem, hogy ez most mit jelent, ott van-e a csomagom. 10 perc múlva visszahívott és közölte, hogy nála a csomag, de a visszaküldés a feladónak zsákból bányászta ki nekem. Na most ha valaki arra vette a fáradtságot, hogy a visszaküldést berögzítse, akkor az email értesítésre miért nem?
Tanulság ismét, ne bízzatok a postában, még arra sem veszik a fáradságot, hogy emailt vagy smst küldjenek, hogy menj be a cuccodért. Szóval NPK bejegyzés után 1 héttel szerintem már a helyi postán érdemes érdeklődni, ha kell kétnaponta.
optimista vagy, de azt is számításba kell venni, hogy egyáltalán nem érkezik meg a csomag, mert éppenséggel valakinek a kicserélőben pont olyan kellett, amit mi rendeltünk. nem egyszer akadt meg ott végleg a csomagom.
az index 2020.nyara óta lényegében a narancs tulajdona, nem tudom miért nem vagytok elégedettek kedves hozzászólók, olvasók,Ti akik a Magyar Postára panaszkodtok?
A magyar postának ugyanúgy nem lesz alternatívája, mint akármi más nagyhatalomnak a közeljövőben, szóval nyugodjatok bele, hogy senki nem fogja orvosolni a problémáitokat a monopol és EU-ban legmegbízhatatlanabb, de legalább a legdrágább (3 x drágább mint a SK posta) magyar nemzeti posta zrt. által...
Április 22 óta dekkol nekem is két Alis U csomagom a NPKKban :( A később oda érkezettek
átlag 2-3 napot töltöttek ott,van ami már meg is érkezett,ezek meg pár nap múlca járnak le.Magyar posta csomagkövetője is megtalálja.Ezek egyike 22-én reggel,másik 22-én este ért oda.A rákövetkező napokban ott landoló csomagok sépen tovább haladtak.Különös....
Visszaolvastam 7-8 oldalt, és úgy látom, hogy a NPKK-al nem csak nekem van gondom mostanában.
Főleg azt nem értem, miért nem vonható felelősségre MP, ha csomagszám alapján gyakorlatilag elismeri hogy náluk van a termék, aztán meg mivel "U"-val kezdődik, jön a nagy semmi, mert nem könyvelt (vagy mi).
(Sajnos nem tudok normálisan képet feltenni, de a lényeg, hogy április 20. NPKK)
Félreértés ne essék, nem kezdő Kínai-s rendelgető vagyok, és nagyjából képben vagyok a folyamattal, de ha így megáll, az már gyanús.
Több ugyanilyen csomagot rendeltem már (nem titok:18650-es akku/10db. kb.5000Ft), és jönnek is még. (az ezután kb 1héttel NPKK-ba beérkezőt is már megkaptam)
Ennek a MO-i folyamata: NPKK...kis mozgás...VÁM szabadon engedte...kis Postai mozgás...itt van. Ez 2-3 nap.
Az a gond, ha ők bármeddig pihentethetik a csomagokat, (ha egyáltalán nem lett már más a gazdája) akkor ki garantálhatja, hogy nem fogják belecsúsztatni júli.01-be?
A másik: Igaz, hogy lehet visszatérítést kérni az eladótól, de én rossz szájízzel teszem, mert a szerencsétlen csak elküldte, és egyértelmű hogy a mi postánk barmolta el.
Na mindegy, csak szerettem volna megosztani a gondolataimat.
Sejtettem, hogy csak a remény marad, hogy egyszer csak megkapom... Az a baj, hogy itt országon belül csak a Postának vannak adatai (ha vannak), más oldalak is csak azzal tudnak dolgozni.
Egyébként UJ941032373CN, UH050827545BE, UH050822551BE az azonosítók.
Február 22-én és 23-án rendeltem Kínából 3 különböző (egyenként 5-6 dollár értékű) szerkezetet, 3 különböző eladótól.
Az egyik cucc március 11 óta, a másik kettő március 21-22 óta "aszalódik" a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban a "A bejövő küldemény átvétele a kicserélőben" státusszal.
Írtam levelet április 19-én a Postának, de a honlapjukon található tartalommal hasonlatos szöveggel lepattintottak:
"Tisztelt Ügyfelünk!
Köszönjük, hogy megkereste ügyfélszolgálatunkat.
A https://www.posta.hu/nyomkovetes/nyitooldal elérési útvonalon található nyomkövetési adatoknál megjelenhet az Ön által megadott küldemény beérkezése, azonban ez kizárólag belső minőségbiztosítási célokat szolgál, tekintettel arra, hogy a küldemény feladási díja a nemzetközi nyomkövetést nem tartalmazza. A jelzett küldemény postai kezelési folyamatairól további regisztrált adat nem áll rendelkezésünkre, a postai kezelése regisztrálás nélkül történik.
Az "UA-UZ + 9 számjegy + 2 betűs országkód" ugyan ISO szabványnak megfelelő azonosító, azonban kizárólag a küldemény tartalmának megkülönböztetésére szolgál.
A fentiek miatt javasoljuk, a küldemény esetleges megérkezéséről a helyi kézbesítő postán érdeklődjön."
A helyi postán azt mondják, minden csomagot, amit megkaptak, kiszállítottak, mást nem tudnak mondani.
Tud valaki mondani valami biztatót (azon kívül, hogy "Hajrá" :) )?
Bolgár postával van valakinek tapasztalata? 21-én rendeltem, 22-én került az ottani rendszerbe, másnap pedig "insert Otb&abroad". De elvileg még náluk van. MPL track-erje szerint a "Küldemény előkészítése nemzetközi szállításra" státuszban van, szintén 23-a óta. Azóta semmi hír. Az MPL szokott lassú lenni, de nem ennyire. Írtam mindkét ügyfélszolgálatnak, nem is a siettetés miatt, csak hogy kapjak valamilyen infót, várhatom-e még a csomagot, vagy elakadt valahol.