Keresés

Részletes keresés

eniessa Creative Commons License 2003.12.10 0 0 316
Komolyan? :)
Most orulok. :)
Előzmény: PETYUS (315)
PETYUS Creative Commons License 2003.12.10 0 0 315
Igen, erre gondoltam a 306-osban.
Előzmény: eniessa (313)
eniessa Creative Commons License 2003.12.10 0 0 314
S emlitetted minap a fidulat, ez egy indonez fidula, nagyon kecses joszag.
Előzmény: eniessa (313)
eniessa Creative Commons License 2003.12.10 0 0 313
Petyus,
nem akarok offolni a szerkezetes topikban, de most talaltam egy masik kettos furulyat, a dvojnice't, ez egy szerb hangszer.
spiroslyra Creative Commons License 2003.12.09 0 0 312
Javitas: Egert Poelmann, Westtel egyutt kiadtak az ogorog partiturakat.
spiroslyra Creative Commons License 2003.12.09 0 0 311
Phorbeiarol es systrumrol is gyujtok irodalmat, holnap kifaggatom rola a professzorunkat. Jon egy eloadast tartani Poelman nemet zenetudos, a legnagyobbak kozt tartjak szamon az okori zene teren, neki is folteszem a kerdest holnap delben.
spiroslyra Creative Commons License 2003.12.09 0 0 310
Tudok egyet, osszehozlak vele. O a Doora Stratu Neptanc Kozpont toroksiposa. Maga kesziti a hangszereit, o mondta, hogy tizbol kilencet eldob, es egy szol jol.
Előzmény: PETYUS (305)
eniessa Creative Commons License 2003.12.09 0 0 309
Harom vagy negy

ritkan ketto
Előzmény: PETYUS (308)
PETYUS Creative Commons License 2003.12.09 0 0 308
Érdekes. Valahol azt olvastam, hogy az egyiptomi sistrumnak négy rúdja van, ami a négy őselemmel van kapcsolatban. De ezexerint ez nem feltétlenül igaz.
Előzmény: eniessa (307)
eniessa Creative Commons License 2003.12.09 0 0 307
Talan nem zavarok ezzel a kis oegyiptomi szerkezettel, szisztrum a neve. Hathor istenno tiszteletere rendezett unnepsegeken hasznaltak, razni kellett, ugy adta ki a ritmust. Eleinte fabol es vagy kobol keszult, kesobb fajanszbol, meg kesobb bronzbol ontottek ki.

PETYUS Creative Commons License 2003.12.09 0 0 306
A délszlávoknak is van valami hasonló hangszerük.
Előzmény: eniessa (304)
PETYUS Creative Commons License 2003.12.09 0 0 305
Egyre inkább úgy látom, kell csinálnom egy ilyen phorbeiát, mert a róla szóló szövegeket olvasván olyan érzésem van, hogy a szerzők csupán tippelgetnek összevissza, de nem próbálják ki, hogy mire is jó valójában. Csak találnék egy olyan embert, aki jól fel tudná nádazni a töröksípomat.
A salpinxfújást elég jól megközelíti a cink fújása, ezt ki tudom próbálni. A töröksípot is megoldom előbb-utóbb. Az aulos ugye a legvalószínűbb feltételezések szerint duplanádas hangszer, akár a töröksíp?
Előzmény: eniessa (302)
eniessa Creative Commons License 2003.12.09 0 0 304
Az aulosz testvere ez az afrikai kettos furulya. Nem ogorog hangszer, de nekem nagyon tetszik.
spiroslyra Creative Commons License 2003.11.18 0 0 303
Tudom, hogy nem szereted ha koszongetnek, ezert csak en 'baratsagtalanul" nogatlak, hogy szorgosan gyujts-fordits nekunk...:) Ha latsz a kozeledben mas nyelvekben jaratos lelket biztasd hogy jojjon hozzank kepeket nezegetni!
Előzmény: eniessa (302)
eniessa Creative Commons License 2003.11.18 0 0 302
Ezt inkabb ide kellett volna irnom, engedelmetekkel bemasolom inkabb.
A phorbeia-rol talaltam sokkal reszletesebb irast is ma delutan, ezt leforditottam.
eredeti szoveg
azaz:

A phorbeia, latinul capistrum (kapisztrum), az antik fuvos hangszereken jatszok altal gyakran hasznalt segedeszkoz, mely az antik szobrokat ma szemlelo ember szamara szamos olyan kerdest vet fel, melyeket meg nem igazan lehetett tisztazni.

A phorbeia a fej kore tekert pantbol all, amely eltakarja a szajat, es reseket hagytak rajta, hogy a hangszert szajba lehessen venni. Elsosorban az auloszjatekosok hasznaltak, alkalmasint azonban a szalpinxjatekosok is viseltek, mint ez a kep mutatja:

A phorbeia eredetet Keleten sejtik, mivel eloszor egy mintegy kr.e 700-bol, Karatepebol szarmazo emlekmuvon maradt fent:

A phorbeiat szinte kizarolag ferfiak hasznaltak, akik a ruhazatuk es az ikonografikus kornyezet miatt, amelyben felleptek (versenyek, kultuszjatekok, katonasag stb.), altalaban hivatasos zeneszeknek mondhatoak.

Szalpinxjatekosok csak kb. kr.e. 480-ig hasznaltak a phorbeiat, az aulosz- ill, tibiajatekosok ezzel szemben egeszen a romai csaszarsag koraig viseltek. A kesei antik idokben es a kozepkorban nem hasznaltak tobbe a phorbeiat ill. a kapisztrumot.

Az eddigi kutatasok a kovetkezo lehetosegeket vettek tekintetbe a phorbeia hasznalatat illetoen:

A phorbeia szukseges lehetett:

  • az arcizmok vedelmere, illetoleg esztetikai okokbol, hogy megakadalyozza a pofak eros felfuvodasat

  • hogy jobb tartast biztositson a csovek szamara, ezaltal a zenesz a hangszer fogasara tudjon osszpontositani

  • az ajakizmok vedelmere, valamint hogy a ket csovet optimalisan lehessen megfujni, s hogy ezaltal a jatekos szamara megkonnyitse az ajkak eroteljes osszepreseleset. Igy nem tud a csovek mellett levego kiaramolni.

  • a kifujt levego szabalyozasara, hogy ezaltal jobb es hosszabb hangot erjen el.

    Az elso ket magyarazat valoszinutlennek tunik, mivel a phorbeia maga torzitja el a jatekos arcat, es, amint azt sajat magunk is megallapithatjuk egy egyszeru probaval, egyszerre ket flota megtartasa sem jelent kulonosebb terhelest az ajakizomzatra.

    Az utolso ket pont meggyozobben hangzik: a phorbeia hasznalata soran a muzsikus kizarolag az orran keresztul tud lelegezni, mivel a szajureg praktikusan szorosan le van zarva. Igy aztan a hangszer szajahoz vezetett legaramlatot optimalisan ki lehet hasznalni, es szinte semennyi levego nem aramlik ki felhasznalatlanul; ezzel pedig minden egyes lelegzetvetelnel valamelyest meg lehet hosszabbitani a hangot. Ezenfelul a zenesz sokkal inkabb tud a tulajdonkeppeni jatekra osszpontositani. Tovabbi hatas valoszinuleg abban rejlik, hogy a legaramlatot jobban lehet szabalyozni a kiegyensulyozott fujas altal.

  • spiroslyra Creative Commons License 2003.11.18 0 0 301
    Emlekezetem szerint parosaval, de ellenorizzuk. Csakugy mint azt a talan erre utalo megjegyzest Theophrastosnal, hogy a ket nadat ugyanazon izbol kell metszeni, meg is mondja, hogy a mely es a magasabb csohoz, bombixhoz, nyelvhez melyik fele a jo, es hangsulyozza, hogy az egy izbol-vegbol vagott nyelvek hangzasban osszeillenek. De ezt mar reg olvastam, es meg nem igazan voltam 'erett' az auloshoz, mint ahogy meg ma sem igazan sokat kutattam, ezert remelem, hogy mindezt nem csak fantazialom. A nyelvkeszitesrol, a nad kezelesrol elovesszuk az ogorog szoveget, sok evig erlelik, irja Theophrastos, es sokaig fujjak, mig megerik a jatekra. Thasossal, aki az aulosra 'hangol' remelem majd jot beszelgethettek errol, es en mint tolmacs tanulom a fuvos titkokat...:)
    Előzmény: PETYUS (300)
    PETYUS Creative Commons License 2003.11.18 0 0 300
    Az írások száranként 1db nádnyelvről beszélnek, vagy párosával emlegetik őket?
    Előzmény: spiroslyra (299)
    spiroslyra Creative Commons License 2003.11.18 0 0 299
    A felso vegen ment a csobe az 'epistomio', mely az olmosbol es az hyfolmionbol allt. Az olmos az epistomio felso resze, ebbe ment bele a 'glosszida' ( rezgo nadnyelv)mely az ajkak koze kerult fuvaskor. A hyfolmio az aulos epistomiojat alkotja [ezt en sem ertem egeszen, tisztazando! s. megj.) A holmos es a hyfolmio egyutt az aulos felso vegebe illeszkedtek. Photios. Lex..: 'olmoi kai ufolmomoia, epi aulon'; Eupolis, Filoi:'regkein tous olmous' ( fujja a holmost); Kock CAF I,331, 267. toredek. Lasd meg Pllux, IV,70.
    Hufolmion tehat az alsobb resze az epistomionak, mely az olmoshoz kapcsolt, a bombixba illesztve, es hagymas gumo formaja volt. Lasd Pherekratis (hot.Lex.464. Pollux IV. 70.:' ton de allon aulon ta meri... olmoi kai ufolmoi'.

    A bombix a) a fo csove az aulosnak. b) tobbes szamban a 'kulcsok' kleidia, gyuruk,'daxtilidia, melyek zartak vagy nyitottak az aulos lyukakat. (k. Sachs Hist.139.
    A grammatikus Arkado szerint (4. sz. i.u., E.h. Barker kiad., Lipsia, 1820, 186. old. ezeket a gyuruket le es fel, befele es kifele mozgatttak ('ano kai kato, kai endon kai exo strefontes'). Lasd d. Mazaraki, A Karapanu gyujtemeny aulosa, Laografia 28, 1972, 257-258. old. [Igen hasznos tanulmany, leforditasaval regrol ados vagyok, ezt rovidesen megtesszuk Tasos baratunknak, mint az aulos felelosnek ajandekozott kulon rovatban. Ugyanitt majd reszletes limma az aulosrol! ]
    Pollux (IV,70) felsorolja az aulos reszeit, a nyelv (glotta), a lyukak, (tripimata), es a csovek (bombikes)
    c)bombixanak hivtak magat az aulost is, kulonosen a mely hangolasut. Pollux IV,82. 'to de to bombikon entheton kai manikon to aulima'( a szolo aulos jatek a mely auloson lelkesito es erzelemkelto volt.
    d) Bombix a legmelyebb hang mely az auloson megszolalhat mikor minden lyuk zart, tehat az egesz levegooszloppal hangzo. Arisztoteles. Metapfisika 1093B,2,C.v.Jan.35:' Kai oti ison to diastima en te tois grammasin apo tou A pros to Omega [ zenei iras!] apo tou bombikos epi tin oxitatin neatin en aulois' (es a diasztema az Alfatol az Omegaig egyenlo a bombixtol , tehat a legmelyebb hangtol a legmagasabbig az auloson. Lasd. Nicomachus. Enchiridido, 5, C.v.Jan. 245, Mb 10:'bombikeszteros' tonus, legmelyebb tonus.

    Előzmény: eniessa (298)
    eniessa Creative Commons License 2003.11.17 0 0 298
    holmosz?
    Előzmény: spiroslyra (297)
    spiroslyra Creative Commons License 2003.11.15 0 0 297
    Ha zoologus lennel, akkor megkerdeznem toled, hogy mert sarga a kacsa csore? De mivel ezt kizartuk, a foglalkozasod felol kemlelodve,ezert konnyiteskeppen csak azt keresd meg, hogy mi a neve az aulos "csorenek". Konnyiteskeppen elarulom, hogy a csove bombix...:)
    Előzmény: eniessa (296)
    eniessa Creative Commons License 2003.11.14 0 0 296
    Koszi! Szoval ezert van ketto csore?
    Előzmény: spiroslyra (295)
    spiroslyra Creative Commons License 2003.11.14 0 0 295
    Hat bizony, ahogy a suket zenetudost szoktak felrehallani, csak ugy, egyebkent aulos, megpedig ketagu!:)
    Előzmény: eniessa (294)
    eniessa Creative Commons License 2003.11.14 0 0 294
    Nem fuvola? Pedig a katalogus szerint, ahonnan a kep szarmazik, az; 25-os kep.
    "Female flute-player, wearing chiton and himation."
    azaz fuvolazo no, toga es ... oltozekben
    Előzmény: spiroslyra (293)
    spiroslyra Creative Commons License 2003.11.14 0 0 293
    Hideg...:)
    Előzmény: eniessa (292)
    eniessa Creative Commons License 2003.11.14 0 0 292
    Flota, azt hiszem.
    Előzmény: spiroslyra (291)
    spiroslyra Creative Commons License 2003.11.14 0 0 291
    Tudod-e, hogy hivjak amit fuj?
    Előzmény: eniessa (290)
    eniessa Creative Commons License 2003.11.14 0 0 290
    eniessa Creative Commons License 2003.11.14 0 0 289
    Haszontalan eniessa! 173 cm magas a vaza.
    Előzmény: eniessa (288)
    eniessa Creative Commons License 2003.11.14 0 0 288
    Igen, akusztikus mikroszkop, de ez teljesen legujabb kori talalmany, es az optikai mikroszkop elvebol indultak ki a szoveg szerint a feltalalok.
    Ontopik hoztam inkabb nektek egy kepet, a muzsikalo szatirt abrazolja, kr.e. 40-30-ban keszult marvanyvazan maradt fent, cca. 73 cm magas, a Louvre-ban orzik.

    Előzmény: spiroslyra (285)
    spiroslyra Creative Commons License 2003.11.14 0 0 287
    Majd "raforditjuk" a szovegre Karbont, aki Parizsban tanult regeszeti antracologus szakerto, de igazabol az ogorog tanc kutatasarol almodik. Ez jo, ha mas teruletekrol is erkeznek a kozelunkbe emberek, Psaroudakes professzor peldaul tankhajo epitest tanult, meg is latszik a jegyzetein a 'hullam' kolteszet. :)
    Előzmény: PETYUS (286)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!