Keresés

Részletes keresés

ncsk Creative Commons License 2016.02.21 0 0 60410

Csatlakozom, nekem is az erősítő gyakorlatok oldották meg a vérzészavart.  

Előzmény: vikiviki (60409)
vikiviki Creative Commons License 2016.02.21 0 0 60409

nekem is elhúzódó vérzésem volt. Nekem a HIIT segített igencsak sokat. Előtte is mozogtam meg diétáztam, de a sima kardió sajna nem javította meg.

Előzmény: kuglófsütő (60408)
kuglófsütő Creative Commons License 2016.02.21 0 0 60408

Jó, az túlzás, hogy vékony vagyok, normál testalkatom van. 3-4 éve fogytam 13 kg-ot, mert az endodoki azt mondta, hogy attól majd jó lesz minden. A ciklusom valóban rendszeressé vált, elvétve fordult elő 40 nap feletti ciklus, de a fogyás után egy évre jött ez az elhúzódó vérzés. 

Meg ami nagyon fura, azok a hőgörbéim. Nem mérem minden ciklusban, de néha igen és nagyon magas az alaphőm is.

Itt van pár görbe, ahol mértem a hőmet és mindben magas a hőm:

 

Régebben ilyen volt az alaphőm:

 

Amúgy a fogyás óta nagyjából követem az IR-diétát, mert azt mondta az endokrinológus, hogy 1200-as IR-diétával fogyjak. Nem mondom, hogy grammra pontosan számolom a CHO-ot, de miután fél évig számolgattam, így tisztában vagyok nagyjából vele, hogy miben mennyi, milyen szénhidrát van.

Szóval tök tanácstalan vagyok...

Kedden megyek nődokihoz, aztán 2-án az endokrinológushoz, ha nem jutok semmire, akkor keresek vki mást. 

ncsk Creative Commons License 2016.02.21 0 0 60407

Hogy hova menj vizsgálatra na arra nincs ötletem, mert nem tudom kikhez lehet bejutni hamar, akik jók ebben a témában :(

Előzmény: kuglófsütő (60404)
ncsk Creative Commons License 2016.02.20 0 0 60406

Progid már jónak mondható, persze minél magasabb annál jobb. Ezek szerint volt peteérésed :)

 

Nem biztos, hogy kell a met. Van akinek ront. Pl. nekem nem kellett. Ha nagyon durva az IR akkor szokták adni, de ha pl vékony vagy, akkor az én megfigyeléseim szerint inkább rontani szokott az elején.

Életmóddal tudsz a legtöbbet javítani, én tökéletes lettem és nem kellett a gyógyszer. Ja és esetleg még a D vitamin pótlás szokott előkerülni (nagyon sokan D vitamin hiányosak és az is fokozhatja az IR-t), nekem sokat segített, valamint lehet kapni természetes alapú inzulinérzékenyítő táplálékkiegészítőt az Inofolic-ot, ami kicsit drága, de lehet helyette venni myo-inozitolt és folsavat és ugyanott tartasz. No ezt szokták még adni met helyett, de ez utóbbi van akinek beválik, van akinek vérzészavart csinál, vagy eltolja a ciklushosszat valamelyik irányba, sajnos ezt előre nem lehet tudni, de olvass utána. 

 

Ami személyesen nekem segített, sok alvás, sok laza, de rendszeres mozgás, diéta (én mediterrán étkeztem, de nagyjából odafigyeltem, hogy ne egyek pl. reggelire gyors ch-t, tejet, stb.) és D vitamin. Kb fél év alatt olyan ugrásszerűen javultak az értékeim, mint előtte évekig soha. És nekem, akinek azt mondták egy időben, hogy nem lehet gyerekem, meg nehezen lesz, mégis nagyon hamar terhes lettem.  :)

Előzmény: kuglófsütő (60404)
kuglófsütő Creative Commons License 2016.02.20 0 0 60405

Ovu után 7 nappal 30,2 nmol volt a progi, ez szerintetek jó?

kuglófsütő Creative Commons License 2016.02.20 0 0 60404

Köszönöm  a válaszod! :)

Az egyik doki szerint meg is van nagyobbodva a petefészkem (nem tudom hány cm3, ami szerinte egyértelműen PCOS), majd rá 4 napra a saját dokim normál méretűnek mérte...

TSH általában 2,5 körül van, T4, T3 referenciaértéken belül van.

Ha esetleg kiderülne az IR, mennyi idő alatt állna be met-tel a ciklus? NYáron szeretnénk belevágni a baba-projektbe.

Ha nem akar se a nődoki, se az endodoki elküldeni terheléses vizsgálatra s megcsináltatom magamnak, hova menjek utána vele? Úgy tudom, az MM-be is hónapokat kell várni. 

ncsk Creative Commons License 2016.02.20 0 0 60403

A ciszták miatt egy pont a PCOS-nek. A PCOS-t nem véletlenül hívják ezerarcú boszorkánynak (van is egy ilyen című könyv róla). Szóval, hogy kiderüljön mi is a helyzet az alap, hogy kell csináltatni egy terheléses cukor-inzulin vizsgálatot, mert a PCOS alapja az inzulinrezisztencia és jellemzője, hogy a hormonvizsgálatkor az értékek hastárértéken belül vannak, de az IR (inzulinrezisztencia) kimutatható (nem a Homa index-el, mert az elavult és nem mutat meg mindent). Nos házidoki ezt a vizsgálatot nem fogja kiírni, mezei endodoki sem, vagy megcsináltatod magánlaborban, vagy keresel egy ehhez értő endokrinológust. Sajnos ezekből baromi kevés van. Én ide jártam: http://mensmentis.hu/

 

A PCOS-nek egyáltalán nem kritériuma a magas tesztoszteron. Nem a magas tesztoszterontól lesz a szőrösödés, hanem az inzulinrezisztencia olyan anyagcsere és hormon eltolódásokat okoz, hogy a normál tesztoszteron szint is okozhat hiperandrogén tüneteket (azaz azok a bizonyos receptorok túlérzékenyek lehetnek). nekem világ életemben határértéken belül volt a tesztoszteronom, de szőrös voltam, mint egy majom.  Na a lényeg, hogy a tünetek összességét kell nézni. Amit még érdemes megnézetni, az a pajzsmirigy, mert ezek néha együtt okoznak gondokat. DE nem elég TSH-t nézetni, mert az gyakran nem mutatja, hogy van némi alulműködés, hanem T4-et, T3-at és ha nagyon alaposak akarunk lenni akkor anti TPO-t, mert baromi sokan vannak autoimmun pm alulműködéssel, ami szintén okozhat vérzészavart. Ha a dokid, egy 3,6-os TSH-ra azt mondja, ez tökéletes, ne nyugodj bele, az már nem ok. Terhességhez, meg amúgy is a normál működéshez 2 alá kellene menni. 

 

Az, hogy csak cisztáid vannak és a petefészked még nincs megnagyobbodva csak egy szerencse, attól még lehetsz az, nem kell megvárni, hogy annyi ciszta legyen, hogy már hatással legyen rá. 

 

Hogy mi segít. Mozgás, diéta, (és ha nagyon kell, akkor inzulinérzékenyítő gyógyszer). Ha vékony vagy, akkor nagyon sokat dob a latba, hogy milyen a zsír-izom arányod, ált izmot kell építeni, ha sportolsz kerülni az anaerob gyakorlatokat, vagy legalábbis kiegészíteni olyasmivel ami védi, fejleszti az izmokat. A gyorsan felszívódó szénhidrátokat kerülni kell (cukor, fehérliszt, bizonyos gyümölcsök), illetve napszakosan is megvan mikor milyen az inzulinérzékenység, így ha esetleg gyors ch-t akarsz enni, akkor azt semmiképp sem reggel és este (tehát reggelire a tej, joghurt, pékáru, műzli, gyümölcs felejtős). A fehérjékkel lehet jól játszani. 

 

Tünetekről, kezelésről olvasgass itt: 

 

http://pco-szindroma.hu/

 

 

Előzmény: kuglófsütő (60402)
kuglófsütő Creative Commons License 2016.02.20 0 0 60402

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy van itt olyan, akinek a tesztoszteronszintje normális volt, mégis PCOS-e van?

Igazából nem sok tünet illik rám, vékony vagyok, androgénszintjeim rendben vannak, a ciklusom is rendszeres, viszont átlag 12 napig menstruálok, néhányszor ciklus közben is pecsételek.

Petefészkeim az utóbbi 1 évben cisztásak voltak (3-4 UH alapján), de az egyik nőgyógyász szerint csak küllemre PCO-s, méretre nem, és nem gondolja, hogy PCOS lenne, a másik 2 nődoki meg UH alapján diagnosztizálta a PCOS-t...

Voltam endokrinológusnál is, mert kiborít a hosszú menstruáció, de benne meg fel sem merült a PCOS.

FSH általában 6 körül van a  ciklus 3. napján, LH az 8-12 közt.

 

Nem akarok PCOS-es lenne, de szeretném, ha kiderülne, hogy mitől vérzek ennyi ideig, mert előtte átlag 5 napos vérzéseim voltak. Szerintetek lehet PCOS?

A lábam nagyon szőrös, de az mindig is az volt, az állam is szőrösödik, az endokrinológus arra azt mondta, hogy a hormoneredmények nem indokolják, biztos érzékenyebbek a receptorok.

 

vikiviki Creative Commons License 2016.02.19 0 0 60401

Miért? Beépített személyi edzők és koordinációs gyakorlatsor :)

Előzmény: youlcsi (60400)
youlcsi Creative Commons License 2016.02.19 0 0 60400

Hú, az milyen izgi lesz majd, mikor hárman háromfelé akarnak majd mászni:D

 

persze, biztasd még :D

Előzmény: vikiviki (60398)
youlcsi Creative Commons License 2016.02.19 0 0 60399

hát én megmondom őszintén, a gyerekkel kapcsolatos egyik legrosszabb döntésem az volt, hogy az orvos javaslatára (nem kell már ennyiszer, egy ekkora gyereknek már nem kell éjszaka) elhagytam az éjszakai etetést. jó lenne visszacsinálni...

de ez OFF...

 

Gina! milyen hosszú egy ilyen etetési procedúra hárommal egyszerre?

nagyon kíváncsi vagyok, hogy zajlik ez :D

Előzmény: ncsk (60397)
vikiviki Creative Commons License 2016.02.19 0 0 60398

Három óránként? Akkor nagy mázlid van:) Az enyémek igaz, hogy egymás után jöttek, nem egyszerre, de fél óránként fél órát akartak szopni:) Így azért egyszerűbb az élet, képzeld, ha ők is egyfolytában enni akarnának, és csak két kezed van... :D

 

Amúgy a harmadik kép valami ultracuki. Persze a többi is, de hogy így egyfelé áll a karjuk... Nagyon durva, hogy szalad az idő. Persze nektek biztos sokkal lassabban most, de ettől még tényleg nagyon gyorsan. Hú, az milyen izgi lesz majd, mikor hárman háromfelé akarnak majd mászni:D

Előzmény: b.gina (60393)
ncsk Creative Commons License 2016.02.19 0 0 60397

Nagyon szépek, édesek! Megmelengették a szívem :) Épp ma gondoltam én is rá, hogy tulajdonképpen az éjszakai etetések ritkulásával vált szuperré a babázás, szerintem az nagyon jó, hogy éjszaka már csak 4 óránként kérnek enni. Épp tegnap mondta egy ikres kismama, akinek nem az ikrei voltak nehezek, akik aludtak rendesen éjjel, hanem a most született egyszem fia, aki éjszaka szeret sűrűbben kelni enni :)

Azért le a kalappal, nagyon sok boldogságot, meg sok energiát kívánok :)

Előzmény: b.gina (60393)
youlcsi Creative Commons License 2016.02.19 0 0 60396

azannya de édesek!

 

remélem, nem fogsz haragudni... de az 1. képről hirtelen az ugrott be, hogy Lackót (?) elnézve a világon tényleg minden 5. ember kínai :D

Előzmény: b.gina (60393)
szegedi_lány Creative Commons License 2016.02.18 0 0 60395

Gina,nagyon szépek a gyerekek, hatalmas Gratula tenyleg! Hogy bírod, lett végül segítséged? Nagy ötlet ez a hárman egy ágyban! Babaonolkent funkcionál vagy külön kiságy? Nyugodt babak, tudsz tőlük pihenni Napközben? Minden elismerésem a tied, sokszor nekem egy babával is lehetetlennek tűnik elérni nap végén az ágyig, hárommal hatalmas szervezés es kitartás kelhet minden napot végigcsinálni! Ha nagyobbak lesztek, szívesen megismer élek titeket, hozzunk majd esszé egy játszótéri programot!

Előzmény: b.gina (60393)
almirena Creative Commons License 2016.02.17 0 0 60394

hatalmas gratuláció, csuda nagyot nőttek.

Előzmény: b.gina (60393)
b.gina Creative Commons License 2016.02.17 0 2 60393

Sziasztok! jól vagyunk, már akartam írni, de mindig úgy elszalad a nap ;)

3 hete itthon vannak a babák, szóval van dolog rendesen. Napközben 3 óránként esznek, este 8-tól pedig 4 óránként, remélem lassan át tudunk állni napközben is a ritkább etetésre, na meg éjszaka is jó lenne többet pihenni :D

Egyébként viszonylag csendes babák, még sokat alszanak, de már kezdenek nézelődni, felfedezni a világot, főleg a pici lány :)

Ma 7 hetesek :)

(Lackó, Abigél, Sanyika sorban)

Előzmény: youlcsi (60392)
youlcsi Creative Commons License 2016.02.15 0 0 60392

b.gina!

hogy vagytok?

mesélj!

Daisy93 Creative Commons License 2016.01.23 0 0 60391

Kedves Mindenki!

 

Elnézést kérek, hogy nem a témához kapcsolódóan írok, de a segítségüket szeretném kérni. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának végzős szülésznő hallgatója vagyok. Szakdolgozatom témája a "Meddőség megelőzésének lehetőségei és a prevenció színterei", melyen belül a meddőség és a vele járó nagyfokú stressz hatásait vizsgálom a mindennapi életre. Nagyban hozzá tudnának járulni szakdolgozatom sikerességéhez, ha olyan hölgyek akik termékenységi problémával küzdenek/küzdöttek kitöltenék a kérdőívemet. Ez természetesen anonim és 10 percnél nem vesz igénybe több időt!

 

Előre is köszönöm a segítségüket!

 

Ezen a linken érhető el: https://docs.google.com/forms/d/1ty1k1z-3xopoKPzLzGXYi0nElkpqVtlZLFsXbmbhwMI/viewform

vikiviki Creative Commons License 2016.01.20 0 0 60390

Értem, köszi. Mindenesetre egy ideje már szeretnék elmenni testösszetétel-mérésre (vmi 3000 Ft...), de azt hiszem, ezek után már tényleg érdekel:) 

Előzmény: ncsk (60389)
ncsk Creative Commons License 2016.01.20 0 0 60389

Általában náluk az izom-zsír arány miatt borul meg az egyensúly. Mostanában szokták használni azt a kifejezést, hogy skinny fat, amikor vékony valaki, de a súlyához és az izomzatához képest sok a zsigeri zsír és a vázimzomzathoz képest is a zsírarány nagyobb, ez hasonló következményekkel jár, mint a túlsúlyosoknál azzal a különbséggel, hogy náluk rejtve marad a hízás, náluk a zsír-izom arány, illetve a zsigeri zsír romlik többnyire. Valószínű ennek ebben sokkal nagyobb szerepet játszik az életmód (a vékonyságból eredően a finomított szénhidrátokat kevésbé érzik veszélyesnek). A PCO meg ,egy következmény mindegy mi a magas inzulinszintet kiváltó ok, a petefészek sejtjei érzékenyebbek, több receptoruk van alapból, így ha inger alá kerülnek, akkor hasonlóan reagálnak. A vékonyaknál van még egy típusa, ahol az alacsony kalóriabevitel mellett, sok az anaerob gyakorlat és hiába sportol  az illető, izmot veszít, amit ő fogyásnak érzékel és értetlenül áll előtte miért romlanak a laboreredményei. Most nagyon leegyszerűsítettem, mert minden eset, minden ember más, van akinek a pajzsmirigy is beleszól, vagy egy mikroadenoma, szóval vannak ennek árnyalatai. 

Előzmény: vikiviki (60388)
vikiviki Creative Commons License 2016.01.20 0 0 60388

Ezt értem, de akkor mi újság a vékony PCO-s lányokkal, akik ráadásul nem is a fogyókúra miatt vékonyak, hanem alkatilag? Ilyenből is van egy csomó...

 

 

Előzmény: ncsk (60387)
ncsk Creative Commons License 2016.01.20 0 0 60387

Mert segíti a hízást, a raktározást. Éhinség idején életet menthet ha a test extra hatékonyan tud raktározni. Régen minden évben voltak szűkösebb időszakok, ami általában a tél volt, ezért aki a nyári bőségben jobban tudott zsírt felszedni, annak nagyobb esélye volt a téli túlélésre, illetve ez visszafelé is hat, mert télen a lelassult anyagcsere miatt nehezebb a fogyás, amiben szintén előny az IR. Persze mondjuk 100 éve, de talán még 50 éve is, ez nem azt jelentette, hogy valaki felkapott egy tizest, vagy huszast nyáron, hanem pár kilóról beszélünk csak, aminek az ingadozása természetes velejárója az életnek. Ráadásul ez nem azt jelentette, hogy extrém magas inzulinszintekkel járkáltak nyáron, mert fügét ettek görögdinnyével, de valószínű az arra hajlamosaknak valóban emelkedettebb lehetett az inzulin szintjük és ezáltal hatékonyabban raktároztak. Ráadásul ez egyenesen arányos a hízás mértékével, mert minél jobban megtelik egy sejt zsírral, blokkolni kezdi a sejtbe való belépést, azaz pl. az inzulinreceptorokat, így azok tudták a sejtjeiket "túltölteni", akiknél magasabb a szérum inzulin szint. Persze ez nem ennyire egyszerű, mert ebbe sokminden beleszól, az életmód, a hormonháztartás (pl. ösztrogén hormonnak is van hatása az anyagcserére a nőknél, ami elengedhetetlen az utódok kihordásában, stb.).

 

Szóval lányok, akik itt vagyunk, mi vagyunk az evolúció királynői :D

Előzmény: vikiviki (60386)
vikiviki Creative Commons License 2016.01.20 0 0 60386

Miért volt biológiai előny?

Előzmény: ncsk (60385)
ncsk Creative Commons License 2016.01.20 0 0 60385

Egyetértek! Bizonyos esetekben hozzájárulhat (mellé, párhuzamosan) pszichés probléma, de erősen kétlem, hogy a gyökere lenne. Az életmód (táplálkozás, mozgás) és az örökletes tényezők játszanak szerepet. Az inzulinrezisztenciára való hajlam egy biológiai előny volt az ember megjelenése óta, csak a mai kor megváltozott életvitelével vált hátrányunkká. Én mindig is azt vallottam, hogy ez nem betegség és nekem sem volt soha betegségtudatom emiatt. Ez egy anyagcsere jellegzetesség, ami ellenünk fordul, ha nem figyelünk rá oda. 

Előzmény: almirena (60384)
almirena Creative Commons License 2016.01.19 0 0 60384

Az én érzésem szerint nem a pszichés jellegzetességek játszanak szerepet a PCOS szindróma kialakulásában, hanem a diéta, a mozgáshiány és örökletes tényezők. A PCOS azután pszichés problémákat is okoz, és nem fordítva.Természetesen nem azért írok, mert szeretnék részt venni....

Előzmény: s.norapszi (60383)
s.norapszi Creative Commons License 2016.01.19 0 0 60383

Sziasztok!

Stefanovits Nóra, végzős pszichológia szakos hallgató vagyok a Károli Gáspár Református Egyetemen klinikai és egészségpszichológiai szakirányán. Diplomamunkámban a Policisztás Ovárium Szindróma kialakulásában szerepet játszó pszichés jellegzetességeket vizsgálom Rorschach-, illetve önkitöltős tesztekkel, interjúval. Amennyiben szívesen segítenétek egy végzős szakdolgozat elkészítésében, és ezáltal hozzájárulnátok a szindróma megértéséhez, szeretnétek egy pszichológiai jellegű interjún részt venni, lélektani tesztekkel megismerkedni, vagy érdeklődtök a betegségében szerepet játszó lelki tényezők iránt, várom jelentkezéseteket.
 Egyszeri (természetesen ingyenes) találkozásról lenne szó, ami nagyjából 1,5 órát vesz igénybe, rugalmasan megbeszélt helyen és időpontban, Budapesten, házhoz is szívesen megyek. A vizsgálatban 18. életévüket betöltött nők jelentkezését várom 2016 márciusáig.

Jelentkezni a stefanovits.nora@gmail.com e-mail címen keresztül, vagy a +36 20 988 5703-as telefonszámon lehet.

Köszönettel, 

Stefanovits Nóra, végzős pszichológus hallgató

youlcsi Creative Commons License 2016.01.12 0 0 60382

hihetetlen, hogy az előző fotókhoz képest máris mekkora a változás!

 

Előzmény: b.gina (60377)
Timike74 Creative Commons License 2016.01.12 0 0 60381

Hihetetlen milyen gyorsan nőnek és milyen szépen fejlődnek. :)

És minden szépen, lassan alakul. Légzéssegítő nélkül már mind3an, már egyik cicizik, lassan jönnek a többiek is :)

Nagyon szép, formás babák. Látszik, ki a kislány, neki van a leghosszabb haja :))))

 

A lépcsőházban lakó "segít"...pénzért...... az ilyen nem segítség, hanem munkavállaló......segíteni forint nélkül kell.

 

Nem is értem, hogy "hivatalból" miért nincs egy személy, aki ilyen esetre van, akit ki lehet rendelni.......?

 

A lényeg, hogy szépen alakultok. Meglátod elrepülnek a napok, hetek ..... hisz már majd 2 hete születtek :) Ugye, mintha most lett volna ? :)

És pikk-pakk otthon lesz a népes kis család :)

Előzmény: b.gina (60377)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!