Keresés

Részletes keresés

dez1 Creative Commons License 2018.01.19 0 0 4936

100Wos panelből 3-4 db...  És akkor már szórt fényben is van elég kraft...

Előzmény: vadi58 (4935)
vadi58 Creative Commons License 2018.01.18 0 0 4935

Az igaz hogy vannak már hajlékony napelem panelok, nem is olyan drágák, de ezek nem minden esetben használhatóak - csehek használják, de csak mint egy kis besegíto lehetoség foleg nyitott terepen, mert a hegyi patakoknál általába kevés a napfény mennyiség. A lényeg ott van BLAtti fejében - a energia zabáló szivattyú hatékonyságanak optimalizálása ;-)

Előzmény: dez1 (4934)
dez1 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 4934

Tök jó hajlékony napelem paneleket árulnak a neten:)

 

Ilyen cucc kell:)

Előzmény: BLAtti (4933)
BLAtti Creative Commons License 2018.01.08 0 1 4933

Azért ez a szent picit erős volt! :)

Azért köszi! Az őrült az valószínűleg helytálló(bb).

Nincs vége a tervezésnek és az átalakításoknak. Még legalább két kísérlet hátravan.

A röhej az, hogy egészen addig nem gondoltam, hogy sikerülni fog, míg meg nem mértem élőben, hogy mit tud a kicsike.

Semmi nehézséget nem okozott neki a víztől való távolság, se a magasságkülönbség. Simán bírta az akku is, szóval tud rentábilis lenni, nem mellesleg szinte zajtalan munkát tesz lehetővé,

ami valljuk be, sokat dob a természetközeliség elérésén. És ha esetleg horgászok vannak a környéken, azokat sem zavarjuk túlságosan.

Nekem nagyon tetszik, de még nem véglegesítettem az új szerkezetet, elég sok dolgom akad.

 

Előzmény: dez1 (4932)
dez1 Creative Commons License 2018.01.06 0 1 4932

Blatti: elolvastam amit műveltél a szivattyúval. Őrült vagy, persze szent őrült:)

 

Előzmény: BLAtti (4927)
dez1 Creative Commons License 2018.01.06 0 0 4931

Csongrádon néztem eddig csak, ott nincs semmi.

 

De a felső szakaszon - a haatártól nem messze az ukrán oldalon láttam aranymosókat nagy tállal.

 

Illetve lehet hogy a nyékládházi kavicsbányát is érdemes lenne megnézni:)

 

Előzmény: feripapa46 (4928)
feripapa46 Creative Commons License 2018.01.02 0 0 4930

Köszönöm, meg próbálom.

Boldog új évet kivánok.

Előzmény: BLAtti (4929)
BLAtti Creative Commons License 2018.01.02 0 0 4929

Aranyszemcsékben gazdag, boldog új esztendőt mindenkinek, aki olvassa ezt a fórumot! :)

 

Deripapa46: szerintem megpróbálni mindenképpen érdemes, de várakozások nélkül kell tekinteni a helyre. Mintázni kell több sávban, kitartóan, és ki fog derülni, hogy van-e valami ott.

Sajnos a Tiszát nem ismerem, de a leírások szerint, ha kevesebb is, de valaminek kell lennie, mégha az újkori megjelenése erre nem sok esélyt ad megmutatkozni.

 

 

feripapa46 Creative Commons License 2017.12.16 0 0 4928

Lelkes olvasója vagyok az oldalnak, de felénk nincs patak, a Duna is messze van. Viszont a Tiszán -Tiszafüred közelében - van egy homok pad. Ez azért furcsa mert a Tisza ezen szakasza duzzasztva van

és víz mélység part közelben 5 - 6 méter, egyes helyeken pedig 13 - 15 métert is eléri.

Lehet, hogy ezt a homokpadot vallatni kellene? Itt olyan sekély a víz, hogy 15 méterre a parttól még leér a lábam. A parton egy szép föveny van, nyáron sokan járnak ide fürödni. A víz folyása lassú de áradáskor jelentősen felgyorsul. Szerintetek érdemes lenne megpróbálni? A helyet csak csónakkal lehet megközelíteni, ez bonyolítja a helyzetet.

BLAtti Creative Commons License 2017.11.29 0 1 4927

Mindkettő használódik az életciklusa során, de a munkaakku kimondottan hosszú üzemre van kitalálva és feltöltve mindig működik, közel azonos hatékonysággal évekig, függetlenül a fényviszonyoktól, mindig azonos tápfeszültséget biztosítva.

 

Előzmény: vadi58 (4926)
vadi58 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 4926

De viszont meddig bír ki a akku és meddig a napelem?

Előzmény: BLAtti (4924)
HZS91 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 4925

Sziasztok! hát elég régen jártam itt :D de azért figyelek :)
egy olyan kérdésem lenne kinyeréssel kapcsolatban, hogy régi processzorok és áramköri alkatrészekből való arany kinyerés a bórax + nagy hő elve alapján működik ennél a dolognál is? probálgattam savval de salétromsavat nem sikerült szereznem... pár hónapja probálkoztam aztán félben is maradt, viszont bórax könnyen szerezhető és elég egyszerűen hangzik.
(ritkaföldfémek esetén is így nyerik ki az anyagot az ércből) 
igazából az érdekelne, hogy a többi anyag miként reagál erre a jelenségre? (chipek más tartalma)
elméletileg annyi chip és procceszorom van hogy 7-8 gramm aranynak kéne meglapulnia ott, és ugyebár az aranyhoz ragaszkodunk :D

nem szeretnék off témát csinálni, de gondoltam hátha valaki probálkozott már így?!amúgy én pozitív véleménnyel vagyok pl a sailflo 1100gph 12v szivattyúval kapcsolatban, egy 90Ah akkumulátorral több órán keresztül elvoltam és utánna sem merült le. Én úgy alakítottam ki, hogy a keletkező vákuum szívja fel a hordalékot (dreadge), de mivel ausztriában voltam, műhely hiányában műanyag elemeket használtam és nem találtam olyan ragasztót ami sikeresebb lett volna hosszú távon, és még a kedvenc mosótálam is elveszett (ha egy folyóba turkáltok ne veszítsétek szem elöl! :D) azóta még nem volt alkalmam újra megprobálni, de lehet hogy neki kéne esnem.

BLAtti Creative Commons License 2017.11.28 0 1 4924

Igen, ennyiért érdemesebb inkább munkaakkut venni és egy picit nagyobb kapacitásút. Hosszú távon a társunk lesz és megbízhatóan, hosszan szolgáltat megfelelő energiát a szivattyúhoz.

A járókerék optimalizálása pedig azért egy fontos dolog, mert a járókerék sem méretét, sem elhelyezkedését tekintve nem ideális egy centrifugál szivattyúhoz képest.

Megrajzoltam a méretpontos 3D modelljét ennek az általam vásárolt 2000 GPH-t igérő szivattyúnak.

Látszik, ahogy anno a képeken is mutattam, hogy a járókerék nem a kijárathoz tolj a a vizet közvetlenül, hanem a szivattyúház felső palástjára, amin így irányt vált a folyadék és sokkal kisebb energiaszinten jut ki.

Rengeteg a felesleges turbulecia. A járókerék alatt egy hatalmas terület van, ahol csak keveri a vizet, de érdemi munkát nem végez.

Két út van az optimalizáláshoz.

1. Járókerék csere.

2. Ház csere

 

Ebből a járókerék cseréje tűnt könnyebbnek, de azért az sem egy pillanatok alatt megoldható dolog.

A keréknek ki kellene használni a lenti térfogatot is és a beáramló víznek le kell jutni a lapátok alsó részéhez, ahonnan a kijárat felé kell terelődjön.

A jelenlegi járókerék modellek ezt meg is teszik, de a felső részen még mindig vannak turbulenciák, melyek károsak, ezért úgy döntttem, hogy a következő járókerék egy részben zárt verzió lesz, így a felső, káros turbulenciák megszűnnek, s nem fogják vissza a kereket. A víz sokkal nagyobb energiára tesz szert és kizárólag a kijárat magasságában lép ki a kerékből. Ehhez egy betétet kell majd a ház felső részébe is tenni, hogy csökkentsem a holt teret és minimális hézag lehessen a ház és a kerék, valamint az alsó zárókupola és a kerék között.

Ez a terv. Néhány hét, amíg minden elkészül.

Vannak más terveim is, de egyelőre egy témát vesézek ki teljesen.

 

Ezúton is köszönöm a támogatást Vadi58!!!

A segítségeddel, és saját tőke bevonásával beruháztam egy saját filamentes 3D nyomtatóra, mellyel könnyebb lesz a tervek megvalósítása minden szinten.

Előzmény: vadi58 (4923)
vadi58 Creative Commons License 2017.11.27 0 0 4923

Hát a napelem biztos besegíto plussz  cca 110 € -ért- és ha van elég napfény (most nem a Duna partra gondolok, hanem inkább a kis hegyi patakokra :-) ) -  de az is biztos, hogy a kéznél való felhasznált energia efektivitása az elsodleges. Ami azon a kis vízturbínán fugg.

Úgyhogy sok sikert a tesztjeidben !

Előzmény: BLAtti (4922)
BLAtti Creative Commons License 2017.11.24 0 1 4922

Igen, elvileg egy napelem segíthet, hogy kevésbé merüljön az akku a használat során, de azért egy 100W-os napelem nem olcsó mulatság. 

Én csak egy 80Ah-s munkaakkut használok, ezt a regulátorral igen hosszan lehet használni terepen is, ha beállítjuk a megfelelő vízhozamot.

 

A szivattyú járókerekének optimalizálása nagyban segíti ezt, hiszen nem kell maxon járatni a motort, máshol lesz a munkapontja, azaz más szállítási teljesítményen veszi fel a legkisebb áramot.

A héten kapom meg a harmadik 3D nyomtatott verziót, de nagyon gondolkodom egy negyediken, ami már zárt járókerék lesz, valamint a jelenlegi zárófedélbe is kerülne egy nyomtatott darab, mert tovább kutakodtam a témában.

 

Ha minden összeklappol, akkor hamarosan egy új lehetőség nyílik mindenki előtt, aki eddig a hangos verziót használta.

Igazándiból a gyári készülékek is alkalmasak már mosásra, de ahhoz, hogy tényleg hosszú távon használhassuk és megfelelő vízhozammal, akár távolabbi vízvételi lehetőség mellett, ahhoz kell, hogy többet tudjon a szivattyúkerék.

 

Annyira nem optimális a gyári kerék elhelyezése és mérete, hogy szörnyű! :) Mintha csak összeraktak volna valamit, amit találtak a raktárban...jó lesz az arra, amire használni akarják címszóval.

Persze nem aranymosásra optimalizálták. :)

 

De majd én! :)

 

Érdekes egyébként, hogy mennyire bezárkóznak az emberek, holott a természetes lemorzsolódás megeszi (még a hobbisták közül is) legalább a 99%-át azoknak, akik belekezdenek ebbe a tevékenységbe.

Előzmény: vadi58 (4921)
vadi58 Creative Commons License 2017.11.22 0 0 4921

Érdeklodtem a szlovák és cseh aranyászok kozott e témakorben, de nem nagyon kozlékenyek illetve még nem foglalkoztatja oket ez a téma. Ugyan volt egy privát visszajelzés Csehországból, hogy igen ... de nem szívessen beszél róla a nagykozonség elott. Annyit viszont megtudtam, hogy mint egy plussz kisegíto eszkoz, hajlítható napelemeket szoknak használni. ;-)

Előzmény: BLAtti (4917)
grofgalgoczi. Creative Commons License 2017.11.18 0 0 4920

Hát megmondva őszintén, én még soha nem mértem semmit. Se fogyasztást se víz mennyiséget . Gyakorlatias vagyok ha jó akkor jó .  Nem használok gumis padot, csak posztót. Nincs vele gond amikor jönnek az uszályok és lehúzzák a vizet a szivattyúról . Viszont köszönöm a jó ötletet a konverterrel . Be fogok szerezni egyet.    Mondjuk most tervezek egy kisebb de gyors padot amit gumis felülettel akarok borítani. Csak nagyobb bordákkal mint a mikrobordás . Nyílván több meddő fog haza kerülni de, ez nem zavar az itthoni rendszerrel elmosogatom. 

Előzmény: BLAtti (4919)
BLAtti Creative Commons License 2017.11.13 0 0 4919

Sajna az egyenletes teljesítmény az akku feszültségeséséből adódik. ahhoz, hogy hosszú ideig azonos szállítási teljesítményt tudjon, ahhoz a feszültséget állandó értéken kell tartani.

Ezt egy step-up dc konverterrel tudod megoldani.

Pld. ilyennel: http://www.vatera.hu/150w-dc-step-up-converter-allithato-kimenettel-2526767771.html

 

Persze elsőre mérni kell egy feszültséget multiméterrel a kimeneten és belőni egy jó értékre és arra kötni a szivattyút.

 

Ezen kívül, bár nagyobb beruházást jelent, mint egy sima indító akku, de munkaakkut érdemes használni, ugyanis másra vannak kitalálva. Hosszú távú nagy áramerősség leadására a munkaakkuk képesek, az indító akkuk élettartama rohamosan csökken, ha így használjuk őket.

 

Én 80 Ah-s munkaakkut használok és 2000GPH-s szivattyút, de a szivattyú sehogyan sem tudja ezt az értéket egyelőre. A hét elején kapom meg az új nyomtatott alkatrészt hozzá.

Egy átlagos pad ellátásához az újabb, nagy teljesítményű szivattyúlapátokkal nagyjából 6-7 A fogyasztást produkál, ami egy szép teljes napra elegendő.

Azonban eddig nem volt alkalmam teljes napot kint tölteni, átlagosan 5-6 órát, de kétszer simán ki tudtam vele menni, minden nehézség nélkül egy töltéssel.

 

Az 50-es padodon azt a műanyag, és gumis felületet használod az elektromos szivattyúval, amit a múltkor mutattál?

A vízáram a padra ömléskor mennyi L/h-ban?

 

Egy srácot ismerek még, aki szintén ilyen fenékszivattyúval mos. Neki is kisebb teljesítményű, átalakítás mentes a szivattyúja és 50-es gumis padon használja.

Ő a step up konvertert 5.8A @ 14.4V-ra állítva használja a szivattyút és két méter körüli magasságkülönbséget győz le, a pad a víz szélén van amennyire lehet.

 

 

Előzmény: grofgalgoczi. (4918)
grofgalgoczi. Creative Commons License 2017.11.10 0 0 4918

Én használok elektromos szivattyút . Egy sima 1000 gallonos fenékszivattyút vettem már egy pár éve a Martime hajós boltban. Az 50*130 as padot gond nélkül ellátja vízzel. A gyárilag megadott 2.5 Ah fogyasztással vannak kétségeim, ugyan is az 50Ah munka akku csak 6 órán keresztül biztosít neki egyenletes teljesítményt. De lehet ezt ki tudom tolni egy napelemes töltővel . Már azok is vannak pár ezerért. 

Előzmény: BLAtti (4917)
BLAtti Creative Commons License 2017.11.09 0 1 4917

Van itt  még valaki, aki rajtam kívül szintén elektromos szivattyúval próbálkozik?

Egyelőre eddig jutottam a kis kínai gyártmányú "bilge pump" átalakításával.

https://aranymosasitthon.blogspot.hu/2017/11/elektromos-szivattyu-vs-robbanomotoros.html

BLAtti Creative Commons License 2017.10.17 0 1 4916

Sziasztok!

 

Hétvégén kivittem ismét a partra a szuperlapos pant. Mivel a sík oldala is fel van csiszolva azzal is tettem egy próbát.

Bámulatosan gyorsan működik mindkét fele. Az egyik oldalon 0,5 mm-es koncentrikus körben 2,5 centinként emelkedés van, a középső húsz centis alapkörtől kifelé.

Ezt azért határoztam meg így, hogy könnyebb legyen a kábé 1 liternyi fövenyt rámérni.

Ugyanis lapátpróbánál ez lenne a fontos, hogy köbméterhez mérten számolhassuk a szemeket.

 

A lényeg, hogy ekkora műanyag lemezzel brutálisan gyorsan szinte nullára csökkenthető a meddő a próba során.

Megszámolni kicsit hosszadalmas így, hogy a teljes felületen kell keresni, ezért egy normál műanyag pan-be áttöltöttem és abban számoltam meg.

Az egész művelet nincs egy perc igazából és számolhatóak a szemek. Ezt a legdurvább kavicso és a lesűrűbb apró szemcsés anyagnál ugyanúgy lehet használni. Azt hiszem soha nem fogom használni többet a pan-t magában, se egyéb mást, annyira jól működik!

 

Ez lehetett a péklapát szerű mintázó lapátnak is a lényege, hogy minél laposabb legyen és inkább áztassa az anyagot és az arany ott maradjon, ahol leghamarabb eléri a fenéklemezt.

 

Ezért próbáltam kicsit "tudományosabb" alapra helyezni a mintázás folyamatát is.

A mintázó lap egy majdnem 50 cm átmérőjű fekete ABS műanyag lemez, ami fel van durván csiszolva 240-es, majd 180-as, végül finoman 80-as papírral.

Amikor a föveny első áztatáskor összeomlik a szélei a leglágyabbak, az ott tanyázó szemcsék azonnal a fenéklemezre ülnek, szinte rázás nélkül, a korong közepe felé haladva egyre sűrűbb, de az elfolyósodás miatt vízbe merítve, néhány másodperc alatt elterül az anyag és a nehéz anyag pár laza rázó mozdulat után a fenéklemezre kerül. Onnantól kezdve minden meddő anyag szépen elgurul felettük, mivel minden más szemcse gömbölyűhöz közelít, így erölködésmentesen, szépen le lehet mosni.

 

Körkörös mozdulatokkal picit lehet koncentrálni az anyagot közép felé.

Kézzel segíteni a szemcsék egy helyre kerülését, de érdemes átönteni számoláshoz egy akármilyen előkészített tálba.

Innentől pedig gyerekjáték megszámolni.

 

 

 

 

grofgalgoczi. Creative Commons License 2017.09.20 0 0 4915

A hajógyárit még soha nem teszteltem pedig közel van hozzám. A természetőrökről csak annyit, hogy amikor beszéltem a szakreferens hölggyel, akkor azt mondta , hogy csak azt a kiemelt területet ne háborgassam. Mondjuk azt is lehet ha végig járom a bürokrácia útját. Eléggé rendes volt ,csak azt nem tudta ,hogy miről van szó. Érdekes módon a terepmunkás őrök rögtön tudták, hogy miről is beszélek . Szegény hölgy azt hitte hogy elakarom terelni a Dunát amikor megemlítettem neki az aranymosást. De néztünk képeket a neten és rögtön megnyugodott.  

Dez a pad megvan még ? Vagy csináltál újat ?

Előzmény: dez1 (4914)
dez1 Creative Commons License 2017.09.19 0 0 4914

Egyszer voltam a hajógyárin 7végén az északi csúcson. A kutya se volt ott... De lehet persze hogy őrök ott is mászkálnak...

 

BLAtti Creative Commons License 2017.09.19 0 0 4913

Szerintem ez nekünk nem baj, csak időzítsék már úgy, hogy szerdára érjen ide és szombatra már csak a fövenye maradjon utána! :D :D :D

Ha vissza-visszatérően ellepik a partot a 4 méteres árhullámok, akkor minden ilyen után szépen át lehet mosni a partot. Ennek egyetlen feltétele, hogy közben szépen visszatisztítja a víz a sok iszaptól.

 

Gizmoguru, TheGreatRat, TrotorC, többiek, valaki? Van esetleg a nyárról valami érdekes beszámolótok???

 

 

Előzmény: grofgalgoczi. (4912)
grofgalgoczi. Creative Commons License 2017.09.19 0 0 4912

A Szlovákok szeretnék elvégezni az éves karbantartást az erőművön de, muszáj játszaniuk a vízzel mert nyakukon az esővíz is. Így lehet ,hogy még egy darabig hullámokban jön a víz.

Előzmény: BLAtti (4910)
grofgalgoczi. Creative Commons License 2017.09.19 0 0 4911

Szia Dez ! A Római part egy érdekes hely . Iszonyatosan sok kavicsot termelsz meddőben. Viszont a szemcse méretek "nagyobbak" . Eléggé fárasztó állandóan a kavics halmot is ellapátolni . Ráadásul mindig megtalál valaki aki elkezd fárasztani. Én néha az éjszakai horgászatom alatt mosogattam a végén de, még akkor is volt aki ott okoskodott. A Római parttal szemben van a Népszigeti "Újpestisziget" rész ,aminek nagyon szép homokos fövenye van. Na azon a részen se szabad már csak úgy mosni. Kiemelt természetvédelmi terület lett. Beszéltem a természet őrökkel ,mondták hogy rajtuk nem múlik de, szerezzek egy pecsétes papírt a Fővárosi ÖnK. természetvédelmi szakreferensétől. Elindultam bürokrácia útvesztőjén és elment a kedvem az egésztől. Ráadásul mostmár ,minden nap járnak ki rendőrök és természetőrök ellenőrizni az említett homokos sávra. A kint bulizó ,szemetelő fiatalok miatt. 

Előzmény: dez1 (4907)
BLAtti Creative Commons License 2017.09.18 0 0 4910

Az északi vízgyűjtőn esett esők miatt leginkább, illetve, hogy az ottani tározókból Szlovák oldalról megnövelték a Dunába engedett víz mennyiségét. Azon a részen feljebb baromi sok eső esett és kell tudni hova vezetniük. Egy áradás nagy átlagban úgy vándorol alapesetben, hogyha mondjuk Passauban tetőzik 3-án, az Budapesten 6-án teszi ugyanezt. De a hydroinfo és egyéb oldalak szépen mutatnak minden ilyesmit.

Érdemes figyelni minden rezdülésre. :D

Előzmény: dez1 (4909)
dez1 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 4909

Most meg valszeg jön majd az újabb árhullám ennyi eső után....

BLAtti Creative Commons License 2017.09.13 0 0 4908

Ezzel két probléma van, az egyik, hogy feltételezés, a másik meg, hogy ezeken a helyeken nem szeretem sokan vannak általában.

Sajna a személyes terepezés nem megspórolható dolog.

Előzmény: dez1 (4907)
dez1 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 4907

Viszont a római parton ahogy néztem az imserőseim 7végi facebook postjait - voltak egész használható fövenyek, feltételezem a hajógyári szigeten is....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!