Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.22 0 0 322
3as pont ram is igaz! :)
Kovezzetek meg, en is sznob vagyok! :-) Meg nem vettem meg, de csak azert mert meg nem talaltam meg a konyvesboltban de ami kesik nem mulik. Kicsit ugy erzem, figyeljunk mar oda a nemzeti ertekeinkre es szerintem ez is az.
A 2 pont is igaz:-)
Meg pluszban az is hogy en egy konyvet ami tetszik sokszor szoktam elolvasni es ez mashogy nem megoldhato.
Előzmény: Fat (318)
Tibet Creative Commons License 2002.11.22 0 0 321
Tudom, hogy nem a mű hossza dönti el, hogy milyen értékes mű. Örkény elég sok egypercest írt.
Csak láttam már messziről és vastagabbnak tűnt.
Előzmény: Fat (320)
Fat Creative Commons License 2002.11.22 0 0 320
Asszem egy Gershwin-rol szolo filmben volt egy olyan jelenet, ahol a zeneszerzo apja stopperrel merte a mu hosszat, majd a vegen elismeroen bologatott: "Nagyon jelentos mu."
Előzmény: Tibet (319)
Tibet Creative Commons License 2002.11.22 0 0 319
Létezik, hogy ez a könyv ilyen rövid? Hossazbbra gondoltam. Ha tetszik, akkor megveszem :-)
Előzmény: Fat (318)
Fat Creative Commons License 2002.11.22 0 0 318
Noha en nem vagyok rajta a Magyar Hirlap 100-as listajan, de konyvre (elore is bocs, de nem L. Lawrence-re, D. Steele-re vagy Miert utaljuk a digokat stilusu muvekre gondolok) szivesen koltok (ha nem is tul gyakran), mert:
1. nem szeretem a konyvtari peldanyokat; altalaban agyban olvasok es oda nem szivesen viszek "idegen" konyvet.
2. ezzel is "tamogatok" egy szerzot, egy kiadot.
3. sznob vagyok, az elso magyar Nobel-dijas iro fomuve nem hianyozhat a konyvespolcrol. :-)
Előzmény: lükepék (315)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.22 0 0 317
Elpakoltam neked a printelt fenymasolatot az uszira de ugy elaludtam hogy meg a munkabol is elkestem!
Előzmény: lükepék (316)
lükepék Creative Commons License 2002.11.22 0 0 316
már letöltöttem tegnap Fat által adott címről..
Előzmény: Törölt nick (314)
lükepék Creative Commons License 2002.11.22 0 0 315
nem az elolvasásra mondtam a csakazértsemet. :))
csak a megvételre.
én inkább szégyellem, hogy nem olvastam Shakespeare-összest. (sajnos, enm volt még rá késztetésem)
Előzmény: Törölt nick (314)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.21 0 0 314
Kedves Lp!
En nem ertem ezt a "csakazertsem" hozzaallast.
Azert mert csak azutan lett ismert konyv, hogy az iroja Nobel dijas lett?
En is csak most olvastam el (sajnos) , de nem azert mert divat, hanem mert egy nagyon jo konyv amit nem szabad kihagyni. Azonkivul azert mert elszegyeltem magam hogy egy magyar iro nobel dijas konyvet nem olvastam! Csakazertis! :)
Erdemes elolvasni hidd el! Sokkal tobbrol szol mint egy fiatal fiu tortenete a koncentracios taborban Nagyon nagyon elgondolkodtato es ilyen szempontbol meg az sem baj szerintem ha "divatos" lett mert legalabb rairanyitja a figyelmet.
Előzmény: lükepék (311)
Fat Creative Commons License 2002.11.20 0 0 313
Pontosabban itt.
(De ha gondolod atkuldhetek egy 100-200K-s zip-file-t a mailedre.)
Előzmény: Fat (312)
Fat Creative Commons License 2002.11.20 0 0 312
Nezd meg itt: http://www.irodalmiakademia.hu/scripts/DIATxcgi?infile=diat_vm_main_menu.html
Nekem van ilyen es olyan peldanyom is. Elobbit szivesen atadom.
majd ha könnyesre sírtátok minden lapját... Ez nem a Schindler listaja.
Előzmény: lükepék (311)
lükepék Creative Commons License 2002.11.20 0 0 311
majd ha könnyesre sírtátok minden lapját, dobjatok meg vele engem is! (most csakazértsemből nem veszem meg a könyvet... ha eddig nem fogyott annyira, hogy 20. kiadás legyen belőle, és most is csak a Nobel miatt..)
Előzmény: Törölt nick (310)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.20 0 0 310
Kedves Fat!

Elolvasom megint, aztán válaszolok. Addig minden csak okoskodás, nagyképűség lenne (ami azért nem áll messze tőlem:)

Előzmény: Fat (309)
Fat Creative Commons License 2002.11.13 0 0 309
Kertész Imre: Sorstalanság
Mint minden irodalmi müvet, egyáltalán müalkotást, ezt is mindannyian másképpen olvassuk, értelmezzük, ez a dolog természetéböl fakad. Mégis leírtam néhány kérdést (csak úgy összevissza), amikre persze nekem is megvannak a magam válaszai:
1. Kertész Imre állandó problémája, hogy a magyar társadalom mind a mai napig nem nézett még szembe a holokauszttal (magyar állampolgárok elpusztításával). Ez a regény segít ezen a problémán? Ha igen, hogyan? (Lehet, hogy ez hülye kérdés. Válasz maga a Nobel-díj és a több tízezres utánnyomás.)
2. Mitöl regény a Sorstalanság? Fiction vagy non-fiction. Klasszikus értelemben vett cselekménye nincs. Olyannyira a föszereplö van a mü fókuszában, hogy a többi szereplöt (szülök, fiúk, rabtársak, Citrom Bandi, Petyka) csak elég homályosan ismerjük meg. A negatív hösök teljesen hiányoznak. (Legalábbis mint egyének. Név szerint - ha jól emlékszem - egyetlen németet se említ az író. Igy nincs kit utálni. Az is elgondolkodtató, hogy a sokszor a németek jelennek meg pozitívan, a fiú pedig visszataszítóan.)
Ellentétben a Schindler listájával ahol megvoltak a pozitív és negatív hösök, akik körül a cselekmény összesürüsödött. (Ezért lesz nehéz filmet csinálni, na persze én nem vagyok Koltai Lajos. Ráadásul Spielberg a vonatfüst-gyertya-(gyár)kémény motívumot már elorozta KL elöl.)
3. Kertész Imrének igaza van abban, hogy az irodalom nyelv (megintcsak: hogyan lehet ezt átültetni filmre?), de hiteles-e az általa használt aprólékosan kidolgozott, nem egykönnyen olvasható, (az elsö kiadó által körülményesnek ítélt) próza, mint egy 14-14 és fél éves gyerek története. Különösen úgy, hogy jól tudjuk a regény évtizedekkel az események után íródott.

Most ennyi jutott eszembe.

Fat Creative Commons License 2002.11.13 0 0 308
Igen, de a Kedvencek listája bövíthetö. :-)
(Ha van idöm, írok néhány sort a Sorstalanságról anélkül, hogy a történet végét elárulnám.)
Előzmény: Törölt nick (307)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.12 0 0 307
Bocsi nem tudtam nem igen kalandozom a kedvenceken tulra de most mar kepben vagyok!Koszi
Fat Creative Commons License 2002.11.12 0 0 306
Maga Kertesz Imre irta a forgatokonyvet, es kerte fel Koltai Lajost a rendezesre.
Nagy valoszinuseggel lesz belole film, hatalmas allami tamogatassal, vo. Hidember, stb. stb. De ennek mar van kulon topikja.
Előzmény: Törölt nick (305)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.12 0 0 305
Miert? Az mar biztos hogy lesz belole film?
Ki fogja csinalni? Azt mondjuk tenyleg el birnam kepzelni hogy a Koltai Lajos legyen az operator
Előzmény: Törölt nick (303)
Fat Creative Commons License 2002.11.12 0 0 304
Azt a Koltait (vagy Koltayt) ne is emlegessük. Olyan UNALMAS filmeket szánt szándékkal nem bírnék csinálni.
Hajrá Lajos!
Előzmény: Törölt nick (303)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.12 0 0 303
Szerencsére nem a Gábor csinálja a filmet (Gergely testvére meg a zenét), így lehet, hogy nem kapunk még a Schindler listájánál is nagyobb giccset.
Előzmény: Fat (302)
Fat Creative Commons License 2002.11.12 0 0 302
Csak egy dolog: mikor kiolvastam a könyvet, egyböl arra gondoltam, vajon hogy fog ebböl a Koltai filmet csinálni???
Előzmény: Törölt nick (299)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.12 0 0 301
Pont azert kerdeztem mert szamomra nem volt egyertelmu ez a nemet megszallas es szerettem volna idoben helyretenni magam
Előzmény: Fat (300)
Fat Creative Commons License 2002.11.12 0 0 300
Hát ezt azért nem olyan nehéz kitalálni. Figyeld, hogy milyen évszak van. Na, akkor már csak azt kell összerakni, hogy mikor szállták meg a németek Magyarországot, illetve, hogy 1945. április 4-ére (ugye emlékszünk még az iskolai ünnepségekre!) már az egész ország - ahogy akkor mondtuk - felszabadult.
Előzmény: Törölt nick (299)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.12 0 0 299
Igen beszelgessunk majd rola! Nagyon de nagyon elgondolkodtato.
Most tartok ott hogy a fohos onkent jelentkezik nemetorszagi munkara es vonattal eler a celallomasra. Az a kettosseg hogy o meg nem tudja mi var ra,hova kerult de en mar igen de megis azt szeretnem ha nem nekem, meg a tortenelemnek lenne igaza hanem neki-szoval ez hihetetlenul feszultte teszi a muvet.
Mondjatok mar meg legyszives hanyban jatszodik ???
Előzmény: Fat (297)
lükepék Creative Commons License 2002.11.12 0 0 298
én éppen egy nagy felfedezést tettem otthon, tegnap csak ránéztem a polcra, hopp egy könyv, amire nem emléxem, hogy olvastam volna, érdekes lehet.
megnézem: Amiről a térkép beszél...
na jó van, de ki ír ilyeneket: Rockenbauer Pál
elég érdekes eddig, bár alapszinten mesélget, de jó sztorik vannak benne. sajna nyomdahibás, és ezért hiányzik eddig olyan 8 oldal.. (kb. 50.-nél tartok)
Fat Creative Commons License 2002.11.12 0 0 297
Én már kiolvastam. Söt, A kudarc-ot is! (Mivel te épp most olvasod, nem mondok semmit. Legfeljebb utana megbeszeljuk.)
Előzmény: Törölt nick (296)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.11 0 0 296
Elkezdtem olvasni a Sorstalansagot. (Kicsit rossz hogy csak most a Nobel dij meg a hirveres miatt figyeltem fel ra, de talan jobb keson mint soha)
Szoval majd beszamolok !
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.08 0 0 295
Badmoont kulturális eseményeken lehet látni mostanában. Szerintem, ha megigérjük neki, hogy minden EP-n van mondjuk rövidfilmvetítés, színház, kiállítás, könnyebb lenne elcsalni:-)
Előzmény: Törölt nick (293)
Ermak Creative Commons License 2002.11.07 0 0 294
Halihó! :-)

Szóval talált, de jó!

Előzmény: BadMoon (292)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.07 0 0 293
Szia BadMoon
Turan mikor latunk?
Előzmény: BadMoon (292)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!