Keresés

Részletes keresés

MarcoP Creative Commons License 2002.04.16 0 0 100
Coastals!
Az eredmény mindenképpen ennyi lett, mert az 1994-ben fizetett kamatoknál a következő 4 évben fizetett kamatok 4,6 milliárd dollárral, tehát évente legalább 1,1 milliárd dollárral lettek magasabbak.
Előzmény: Costals (98)
Costals Creative Commons License 2002.04.16 0 0 99
"A fenntartható és nem fenntartható növekedés ostobaság"

Erről pillanatnyilag másképp vélekedik a világ közgazdászainak kb 99%-a. Ne vedd személyeskedésnek, de megkérdezhetném, hogy van e valami gazdasági végzettséged, esetleg folytatsz tanulmányokat ezen a területen?

Előzmény: MarcoP (97)
Costals Creative Commons License 2002.04.16 0 0 98
Nézd, ha nem ilyen "irreálisan magas" kamatozású az állampapír a szintén "irreálisan magas" infláció mellett, akkor a kutya sem veszi meg, tehát nem hitelezi senki az államot.
Több helyen is hibás az érvelésed.
A kibocsátott kötvény ellenértékét az állam rögötn megkapja, miközben a visszafizetés csak egy év műlva esedékes. Ha egy év alatt 20-30% körüli az infláció, akkor ugy már nem is olyan irreálisan magas a kamat? A másik hiba, hogy egyérszt teljesen értelmetelen ezt a pénzáramlást átszámítani dollárba, mivel a szóbanforgó kötvények forintban voltak denominálva, így a kamatfizetés is forintban történt. Mégyegyszer: az állam a 20-30% közti infláció következtében az állam "értékesebb" forintban kapta meg a kötvények ellenértékét, mint amiben vissza kellett fizetni. Ha mondjuk 25% az éves infláció, és 30% a kötvények éves nominális hozama, akkor durván 5% a kötvény lejáratakor megvásárlójának reálhozama. Persze nem csak egy éves futamidejű kötvények vannak, de azt hiszem nem erre irányult a feltevésed.
Előzmény: MarcoP (95)
MarcoP Creative Commons License 2002.04.16 0 0 97
Coastals!
A tetemesre duzzadt adósságállományról, és kamatairól lásd Mennonnak írt válaszomat.

A 3 vagy 4 ezer Ecu kölcsön természetesen elírás, 3-4 milliárdról van szó. Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt erről az egyik Napkeltében, és ő sem tudta, hogy ezt mire fordították?

A fenntartható és nem fenntartható növekedés ostobaság, ha maradt volna az előző kormány a növekedés nemcsak hogy fenntartható lett volna, hanem legalább 5-6%-ra növekszik.

98-ban már csak a megszünt 300 ezer munkahely miatt is rosszabb helyzetben volt az ország mint 94-ben, és akkor még nem beszéltünk az egészségügyből kivont 1048 milliárd forintról, a rendőrség és más költségvetési szervek eladósodásáról.

Előzmény: Costals (93)
Costals Creative Commons License 2002.04.16 0 0 96
Olvasásra ajánlom:
http://www.cegnet.hu/cv/9807/cv078_085.htm

Nem túl nagy jelentőségű a cikk, csak az adatok miatt érdemes elolvasni.

http://www.mfa.gov.hu/euanyag/mo-eu/mell.htm#a91

Itt szintén találsz adatokat, amelyek hitelességében talán még Te sem kételkedsz.

Előzmény: MarcoP (94)
MarcoP Creative Commons License 2002.04.16 0 0 95
Coastals!
A szemezgetésekről: a Horn kormány alatt irreálisan magas kamatozásu (30% feletti) állampapírokat bocsájtottak ki, ezeknek a papíroknak a belföldi felpörgetett infláció miatt volt ilyen magas kamata. Ez az a kamatnövekedés, ami az akkori árfolyamon átszámolva adja az 1,1 milliárd dollárt évente.
Előzmény: Costals (87)
MarcoP Creative Commons License 2002.04.16 0 0 94
Mennon!
Úgy látom a Bokros csomag szükségességét azzal is indokolod, hogy a dilettáns Antall kormány hogy eladósította az országot.
Mi az igazság?
90-ben az Antall kormány azt a helyzetet örökölte, hogy abban az évben 4 milliárd dollár adósságszolgálatot kellett teljesíteni, és erre volt 700 millió d valutatartalék, és az egész évi dollár export 7-800 millió volt.
Tehát 1,5 milliárdból kellett volna kifizetni 4 milliárdot!
Tehát muszály volt folytatni azt, amit Medgyessyék már évek óta csináltak, hogy új kölcsönt kellett felvenni, hogy a régit visszafizethessük.
Azonban Medgyessyékkel ellentétben Antalléknak sikerült végül is ezt a folyamatot megállitani a dollárexport növelésével. Sikerült nemcsak az adósság növekedését megállítani, hanem még egy tetemes valutatartalékot, 7 milliárd dollárt is sikerült felhalmozni.
Sőt. Mivel közben a hitelminősítő intézetektől jobb besorolást kaptunk, sikerült a Medgyessyék alatt uzsorakamatra felvett kölcsönöket normális kamatozásuakra kiserélni, ezért az adósságszolgálat kisebb volt 94-ben, mint 90-ben.
És mint írtam volt rá 7 milliárd dollár tartalék, amiből Hornék 2 teljes évig fizethették volna az adósságot, akkor is, ha egy fillér bevételük sincs!
Így adósította el az Antall kormány az országot!
Így lehet hinni az MSZP demagógiájának!
Előzmény: mennon (85)
Costals Creative Commons License 2002.04.16 0 0 93
"A BCS szükségességét legtöbbször a kereskedelmi mérleg romlásával magyarázzák."

Is, de nem elsősorban. Volt még egy óriási költségvetési deficit és egy (az előző 4 év következtében is) tetemesre duzzadt adósságállomány a külföldel szemben. Ennek az adósságnak csak a kamatai komoly terheket róttak a költségvetésre.

Az, hogy 1994-ben a kereskedelmi mérleg hiánya 3,9mrd volt, és 1998-ra 4,6mrd ra nőtt semmit se jelent, annak tükérben, hogy közben volt gazdasági növekedésis, tehát nőtt az export és az import is, ez utóbbi valmivel nagyobb mértékben. 1994 körül a gond az volt, hogy a 3,9mrd az akkori (94es) GDP-hez és jegybanki tartalékhoz képest volt magas.

"A valóságban 94-ben a gazdaság kiváló állapotban volt, ekkor már harmadik éve egyfolytában csökkent az infláció, és a gazdaság csaknem tíz év után először növekedési pályára lépett. A külkereskedelmi mérleg hiányát pedig fedezte a beáramló működő tőke, a privatizációs bevételek."

Van olyan, hogy fenntartható növekedés, és van olyan, hogy nem egyensúlyi (nem fenntartható) növekedés. A növekvő adósságállomány és költségvetési deficit arra utal, hogy 94 körül az utóbbi állt fenn.

"Békessi kiment Brüsszelbe, és felvett 3 vagy négyezer ecu kölcsönt, ki tudja, hogy mire?"

Info honnan származik? 3-4000 ecu? Abból egy fél skodát is csak nehezen lehet venni.

Előzmény: MarcoP (59)
Polka Creative Commons License 2002.04.15 0 0 92
Az én édesanyám 40 évi (!!!) pedagógusi munka után MINIMÁLNYUGDÍJJAL ment nyugdíjba és soha életében nem kapott annyit, mint a Fidesz alatt. nem csak nyugdíjban, egyebekben, családon keresztül, indirekten is.

Ne gyere az egészségüggyel, mert a nyakadba öntök kétezer példát Angliától Franciaországon, Belgiumon, Hollandián át Németországig, hogy a "fasza" jóléti államokban hónapokat kell várni egy műtétre, hogy azt tanácsolják az orvosok betegeiknek hogy vizezzék be a hajukat és fussanak egy kört majd taxival vitessék be magukat a kórházba, AKKOR fölveszik őket, stb. Hogy ott is vannak lepusztult közkórházak túlterhelt személyzettel és milliomosoknak szanatóriumok is.

Az egészségügy gondjai NEM MA kezdődtek és BÁRKI lesz is kormányon, NEM FOGJÁK 15 éven belül helyrehozni. Ezért aki ezt igéri most 4 év alatt, az HAZUDIK.

Elnézést a kiabálásért.

A méltóságos öregkort meg meg kell alapozni, pl. a gyerekszüléssel. Az Mszpnek azonban az a konzervatív értelmiségiek vörös posztó, ezek közül is a többgyerekesek (kérdezd már meg a legnagyobb magyar egyesületet, a NOE-t erről!!!!) pedig különösen útálatra méltók.
(NOE=Nagycsaládosok Orsz. Egyesülete.)

Az a nyugdíjas, aki gyereke mellett egy a Fidesz hitelből épített házban van, az él és méltóságban él, aki pedig az Mszp kegyelemkenyerén igéretekből és szándékosan elinflált segélyeken van, az méltatlanul vegetál, ahogy Te is mondod.

Polka

Előzmény: mennon (90)
mennon Creative Commons License 2002.04.15 0 0 91
Valamint !

Sürgős lett a kormánynak az autóút-építés. A gyorsaságon kívül mással ugyanis nehezen magyarázható, hogy miért éri meg kilométerenként kétmilliárd forintot kifizetni az M3-as miskolci leágazásának, az M30-asnak az elkészítéséért. Ilyen költekezéssel a kabinet várhatóan túllépi az idei évre autóút-építésre elkülönített 204 milliárd forintos keretet.
A megbízások legnagyobb nyertese a Vegyépszer-Betonút konzorcium. Ez a konzorcium kapott ugyanis megbízást a már említett M30-as 24,5 kilométeres szakaszának megépítésére, 44 milliárd forintért. Ugyancsak ez a cégcsoport építheti meg a „Széchenyi pluszként” meghirdetett 38-as autóutat is 82 milliárdért. Ezáltal csak március vége óta 126 milliárd forintnyi megrendelést kapott a némelyek által kormányközelinek aposztrofált cégegyüttes. A konzorcium ezekkel a megbízásokkal megkétszerezte állami megrendeléseit, így összesen több mint 300 milliárd forint értékben építhet utakat kicsiny hazánkban. A Vegyépszer-Betonút kettősnek nemcsak a jelene, hanem a jövője is biztató. Lapértesülések szerint ugyanis a konzorcium jó eséllyel indul az M70-es, az M7-es és az M3-as újabb szakaszainak építéséért, valamint az M0-ás továbbfejlesztéséért is, több tízmilliárd forint értékben.

mennon Creative Commons License 2002.04.15 0 0 90
Polka !
A Fidesz programjának 1998-ban az egyik leghangsúlyosabb pontja az emberi méltóság volt. Ennek fényében kellene végiggondolni, hogy egy negyven éven át az egészségügyben dolgozó mindent megtett a társadalomért, amit tudott, és ezért cserébe 30 ezer forint körüli nyugdíjat kap. Meri-e ezek után valaki az idős emberek előtt az öregkor méltóságát emlegetni? „A kormánynak azt kellene megértenie, hogy nem szívességet tesz, amikor járulékokkal és életmunkájuk alapján karbantartja a nyugdíjasokat, és nemcsak mondja, hogy »méltóságos öregkort«, hanem ahhoz a megfelelő anyagi és pénzügyi feltételeket is biztosítja”
Előzmény: Polka (86)
picur Creative Commons License 2002.04.15 0 0 89
Ha te komolyan mondod, hogy a Fidesz kormanyzat nem titkositott, akkor tudod mit? Te nyertel :D
Előzmény: MarcoP (83)
jamjam Creative Commons License 2002.04.15 0 0 88
A kicsik, mint a tandíj bevezetése, vagy a fogászat költségtérítésessé tétele csak néhány milliárd forint megtakarítást hoztak, és csak arra voltak jók, hogy még most is érvelni lehessen vele a szocialisták ellen.

Nem, annak is megvolt a maga célja. Az emberek lealjasítása és megalázása. Az ilyen kis dolgok járulnak hozzá, hogy a közember feladja az ellenállást, és feltétel nélkül behódoljon

Előzmény: Vámpír (68)
Costals Creative Commons License 2002.04.15 0 0 87
Csak szemezgetek, nem baj? ;-)

"Az adósságszolgálat kamatterhei évi egymilliárd dollárral növekedtek a felpörgetett infláció következtében... "

Ez kicsit önellentmondó. Attól, hogy a forint inflálódik ill. leértékelődik dollárban nem nőnek a kamatterhek, maximum forintban számolva nominális értéken.

Polka Creative Commons License 2002.04.15 0 0 86
mennon!

Ha csak egy kicsit is beleolvastál volna a topikba, láthattad volna, hogy minden mondatodra három, nálad ezerszer hitelesebb cáfolat olvasható.

Amit Te leírsz, az az mszp propagandaszövege.

Ez tény, ez az igazság.

Polka

Előzmény: mennon (85)
mennon Creative Commons License 2002.04.15 0 0 85
A Horn-kormány 4 éve alatt, reálértéken 335.000.- Ft-ot tudot egy jobb módú család megtakarítani, az Orbán-kormány alatt 182.000.- Ft-ot.

Tandíj bevezetésének szükségessége 1993 -ban az MDF fejtette ki és 1994/1995 -ös tanévre kívánta bevezetni.

A jelenlegi tandíjmentesség a 46-48 000 Ft -ot jelent szemeszterenként. Amennyiben a gyermekem azt tanulhatná amit szeret, azt költségtérítéses rendszerben 230 000 Ft kiadást jelentene szemeszterenként.

A "bokros csomag"-gal kapcsolatban az Antal-kormány 4 év alatt, 14 Mrd USD -ről 27 Mrd USD - re emelte az ország nettó adósságállományát.

Ez tény ez az igazság.

(A szocializmusban 40 év alatt halmozták fel azt az adósságállományt, melyet az MDF-FKGP-KDNP koalíció 4 év alatt.)

Nem nehéz belátni, hogy rövid idő alatt ilyen méretű eladósodás komoly pü. nehézségeket fog okozni. . Az a leghitelesebb bizonyíték e tárgyban, ha az ellenérdekelt fél elismeri a "bokros-csomag" bevezetésének szükségességét. Ezt a szívességet viszont Bod Péter Ákos professzor, a Boros-kormány MNB elnökeként megtette az ATV műsorában.

Ez tény, ez az igazság.

Az Orbán kormánynak köszönhetjük, hogy 18 éves kor felett már nem jár a családi pótlék, pont akkor amikor a gyermeknevelés a legtöbbe kerül. (Korábban addig járt a csal.pótlék amíg a gyermek nappali tagozatosként végezte tanulmányait. Ez normál esetben 23 éves kor.)

Kérdezem, hogy milyen erkölcsi alapja van Ovi-nak egyezséget kötni a romákkal.

sti Creative Commons License 2002.04.15 0 0 84
"nekem az tűnik ki, hogy 100%-osan alkalmazkodtak az IMF utasításainak"

Ja, egyébként hogy kapott volna bokros ott igazgatói állást?

Előzmény: PAPEN (79)
MarcoP Creative Commons License 2002.04.15 0 0 83
Úgylátszik nem volt rá szükségük.

A pénzek valahogy mindíg szoci kormányzás alatt tünnek el. A Postabankból is, az MNB-ből is.

Előzmény: picur (81)
MarcoP Creative Commons License 2002.04.15 0 0 82
Igazad van.
És ha egyrész nem lettek volna a hatalmas privatizációs bevételek, másrészt nem lett volna kormányváltás 98-ban, akkor most ott tarthatnánk, ahol Argentína...

És még van bőr a képükön ünnepelni a Bokros csomagot!

Előzmény: PAPEN (79)
picur Creative Commons License 2002.04.15 0 0 81
Gondold el... Fideszek semmit sem titkositottak, ugye?
Előzmény: MarcoP (80)
MarcoP Creative Commons License 2002.04.15 0 0 80
Nem 412-őt, hanem 712-őt.
94-ben pedig még nagyobb volt a veszteség: 2 milliárd dollár!
Hogy ez miből adódik azt Surányiék 20 évre titkosították.
Elszomorító, hogy ez a társaság készül megint átvenni az ország irányítását!
Előzmény: gitaros (76)
PAPEN Creative Commons License 2002.04.15 0 0 79
Ja, ezt hívják kiszorító hatásnak.
Ezt a Péternek legalább kellett volna tudnia.

nekem az tűnik ki, hogy 100%-osan alkalmazkodtak az IMF utasításainak, hogy kívülről ne bántsák őket, s emiatt iszonyatos veszélybe sodródtunk.

ezt csak azért írtam le, hogy senkinek se legyen illúziója, kinek az érdekeit is képviseli az mszp.

Ha bárkinek lenne: a nagytőkéét.

Előzmény: MarcoP (77)
PAPEN Creative Commons License 2002.04.15 0 0 78
Bocs, egy kicsi kiegészítés:

A veszteség 4,7 milliárd (!) USD
Forintban: kb. 600 milliárd.

Ez így még szebb.

Előzmény: gitaros (76)
MarcoP Creative Commons License 2002.04.15 0 0 77
Ráadásul az irreálisan magas kamatoknak az is lett a következménye, hogy azt a kevés tőkét is, ami a magyar gazdaságban volt inkább állampapírokba fektették, mint a működő gazdaságba.
Ez is hozzájárult a munkahelyek megszünéséhez, a munkanélküliség növekedéséhez.
Előzmény: PAPEN (75)
gitaros Creative Commons License 2002.04.15 0 0 76
Ami meg nem vilagos:

Mi a menku az az irdatlan mennyisegu keresztarfolyam-veszteseg?? A cikk szerint csak 1995-ben 412 millo USD (100 milliard forint korul). Ehhez kepest az egesz csomag 170 Mrd forintos sporolasa bakfitty.

PAPEN Creative Commons License 2002.04.15 0 0 75
Ez így van. A "szép" az egészben az, hogy a lakosság alig 16%-ban részesült abból, hogy a betéti kamatok reálhozamot is tartalmaztak magukban, a többit az intézményiek zsebelték be. Nem nehéz elképzelni, hogy mekkora forint( illetve deviza-) menniység áramlott ki az országból.
Előzmény: Phoenix 5 (69)
Haszika Creative Commons License 2002.04.15 0 0 74
A kérdéses idő alatt a külkereskedelmi mérleg 0,6 milliárd USD-vel nőtt. AZAZ: a befektetett összeg 97%-a, kb. 30 milliárd USD egyszerűen eltűnt.
Előzmény: Haszika (72)
MarcoP Creative Commons License 2002.04.15 0 0 73
Ebben természetesen Mádlnak sem volt igaza.
Előzmény: picur (71)
Haszika Creative Commons License 2002.04.15 0 0 72
Ne felejtsd ki azt sem, hogy '95-re 28,2%-osra nőtt az infláció és még '97-ben is 18,3% volt ami csupán a '94-es szint elérését jelentette. Mindez abban az időszakban történt, amikor az importált energiaárak rekordszintre csökkentek-'98-ban 11USD/hordó, aminek elvileg csökkenteni kellett volna nemcsak a belföldi, hanem a begyűrűző nemzetközi inflációs szintet.

A Bokros-csomagot születésekor elsősorban a külgazdasági egyensúly helyreállításának szükségességével indokolták. Összesítve '95 és '98 között 31 milliárd USD-nyit préselt ki a magyar társadalomból (oktatás, nyugdíj, helyi önkormányzatok, egészségügy, központi költségvetési szervek, vállalkozások). A kérdéses idő alatt a külkereskedelmi mérleg , milliárd USD-vel nőtt. AZAZ: a befektetett összeg 97%-a, kb. milliárd USD egyszerűen eltűnt.

Előzmény: MarcoP (70)
picur Creative Commons License 2002.04.15 0 0 71
"A kicsik, mint a tandíj bevezetése"

Na egy kis adalek ehhez a temahoz.

Szemelveny:

"Mádl Ferenc ebben az időszakban művelődési és közoktatási miniszter volt[...]

A tandíj szociális igazságot fejez ki, a tehetősek fizetnek, a szociális helyzetbeli egyenlőtlenségeket pedig nem általános ingyenességgel, hanem jól működő hallgatói támogatási rendszerrel kezeljük. Ennek elveit vázolja fel a javaslat. A tandíj bevezetésére egyébként az 1994/95. évi tanév kezdetével kerülne sor."

Előzmény: Vámpír (68)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!