En nem tartom magam destruktiv embernek, valamiert megis egyertelmu volt szamomra, hogy ez a feljivas mindenrol szol, csak az osszefogasrol nem.
A kokardat sajnos nem tudom magamon tartani, mivel kulfoldon vagyok, es itt nem tudtam beszerezni. Nagyon utanajarni meg nem tudtam, mivel az kotott le, hogy teto legyen a fejem felett, es ez igenyelt nemi utanajarast. :(
Szoval szerintem itt korantsem errol van szo. Az, hogy valaki serelmezi ezt az akciot, az nem azt jelenti, hogy magyarellenes, vagy nincs magyar ontudata. Eppen ellenkezoleg. Az ilyen embereknek faj, hogy egy nemzeti jelkepet igy lealacsonyitanak. Nagyon megfontolatlan es/vagy gatlastalan ember volt az, aki ezt kitalta.
Nekem ugyanis tobbet jelent ennel a kokarda, es mindaz, amit szimbolizal.
Ezek a (teljes jogú+felelősségű) állampolgár ismérvei.
Ha valaki ezekre a kérdésekre igent mond, de ő erősködik, hogy
ő hottentotta identitású és részben sem magyar, akkor az
nem tagja a politikai nemzetnek, akár mutat politikai aktivitást, akár nem.
Ellenben aki kényszerűségből nem mondhatja ezeket az igeneket, de
az "össznemzeti érdekekért" politikai tevékenységet folytat és
magyar identitású, nos az nagyon is.
>Könyörgöm fogd már fel, hogy a politikai nemzet kifejezésnek az
>égvilágon semmi köze etnikumokhoz, kultúrákhoz.
A kettő között erős átfedés van, de persze nincs egyezés.
A kulturális nemzet tagja valaki, ha magyar identitása van (legalább részben),
de semmilyen politikai aktivitása nincs.
Szóval politikai nemzeten én kb. azt a halmazt értem, amit te
kulturális nemzetként szeretnél nekem eladni.
Nem fog sikerülni. Hagyjuk.
Tudod en, mint jo liberalis, hiszek az emberek megjavithatosagaban, meg kulonben is rosszul cseng a fulemben a kirekesztes szo, hat ezert nem akarok kirekeszteni senkit ;)
Most tenyleg kotekedesnek fog tunni, sot, lehet, hogy a tudatlansagomat is elarulom, de en tenyleg vilageletemben es mindenhol 3 milliorol olvastam/tanultam. De hajlando vagyok elfogadni a te szamaidat. Vegulis ez csak jo nekunk, nem? :)
"na most mi van ha ez a velemenyuk es mi van ha itt hatalomra jut(ottak)nak?"
Nem ismerem a környező országok törvényeit, de ha jól sejtem, hasonlót mondanak a hazaárulásról, mint a magyar törvények:
"144. § (1) Az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy a Magyar Köztársaság függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel, vagy tart fenn, bûntettet követ el, és öt évtõl tizenöt évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ."
Az jó lenne, ha mindenki szabadon kijelenthetné, hogy melyik politikai nemzethez tartozik és az úgy is lenne :) Én pl. kijelentém, hogy a svájci és amerikai politikai nemzethez tartozom. :) Kérem az állampolgárságaimat :)
megertelek de mi van ha a ht magyar azt mondja hogy tulajdonkeppen o a politikai nemzet. es itt es most azt kell csinalni amit o akar, amit o mond. pl. legyen statusztorveny. pl foglaljak neki vissza erdelyt. tekintve hogy a haborut legkonnyebb terulettel rendelkezo orszagbol megvivni meg logikus is az allaspontja. a magyarorszagi magyarok CSAK arra leteznek hogy szabaditsak fel az elszakitott reszeket. hogy alljon helyre a normalitas. aztan beszelhetunk hogy ki kicsoda. es csak azert dolgozzunk es fejlodjunk es kulpolitikazzunk hogy ez a felszabaditas hateknyobb legyen.
na most mi van ha ez a velemenyuk es mi van ha itt hatalomra jut(ottak)nak?
hogy irta ady
en vagyok az UR a vers csak cifra szolga.
holtommal hulni ez a szolga sorsa!
es hogy alapvetoen van abban valami amit mondok akkor nezzuk hogy kire vagyunk hajlandok aldozni.
a csaladomert gondolkodas nelkul a dunaba ugrok vagy harcolok, lelovetem magam.
a magyar hazaert ha sarkitunk egy picit akkor valoszinuleg kenyszer hatasara tennem ugyanezt es valoszinuleg ugy allnek hozza hogy esetleg akar mas is ugorhat a dunaba loveti le magat. persze tudom hogy en az igazat mondom. es tudom hogy te maskepp csinalnad. csak kerdes hogy melyikunknek lenne nagyobb eselye a tulelesre.
elnezest biztos igazad van. a lehetosegben. de hogy haromfelet irsz be azt nem ertem. en ugy valahogyan egynek erzem magam. karinthy ket macskaja neha szimpatikus de egyebkent egy embernek erzem magam. es ez nem kurzusfuggo. ezert nem is tudok igazabol jobboldali lenni.
kis empatia
reszemrol kis empatiaval az angolokat es a franciakat IS megertem. azokkal lehet valami azonossagtudatom?
de ugy latszik itt az azonossagtudat mibenlete a fo kerdes. ha neked 3 identitasod van es empatival meg tobb is... nekem csak egy van. es abbol nezek kifele es annak tukreben es az ahhoz valo viszonyitasban nezem a tobbieket. indul a csaladbol (akikkel ugye teljes az identitas) aztan vagyok budapest aztan magyar ferfi aztan magyar allampolgar stb stb. ebben a halmazban a csangok picit a periferian vannak. a masik periferian a portugalok. nagyon jo beleerezni magam a portugalba. horthy miklos is valoszinuleg jol erezte magat. biztos megtanult portugalul is. lehet hogy magyar es portugal nepdalokat enekelt a portugal kocsmakban a portugal parasztokkal egyutt. finom portugal bor mellett. ezek a regiekmeg vilagpolgarok voltak!
Alapvetően hidegen hagy, hogy te hova sorolsz engem, de azon gondolkozz már el, hogy számodra mit takar az a kifejezés, hogy politikai nemzet és mit takar az a kifejezés, hogy kultúrális nemzet.
Szó nincs kizárásról a ht magyarok esetén, ugyanis nem tartoznak bele a politikai nemzetbe. A kultúrális nemzetbe igen, de a politikaiba nem. Nem én zárom ki őket, nem is tudom kizárni őket, hiszen nem is tagjai annak.
"Ha magyar identitásúnak (magyar cigány, magyar zsidó, magyar sváb, stb.)
is vallják magukat, akkor igen. Egyébként nem."
Akkor tagja a politikai nemzetnek, teljesen függetlenül az identitásától. (Mág szerencse, hogy nem te határozod meg a politikai nemzethez tartozás kritériumait.)
Könyörgöm fogd már fel, hogy a politikai nemzet kifejezésnek az égvilágon semmi köze etnikumokhoz, kultúrákhoz. A legegyszerűbben az állampolgársághoz kötni lehet (illetve részben a földrajzi helyzet is meghatározza, ahogy arra peyerk utalt.)
A fogalmakat kéne tisztázni magadban mielőtt egyenleteket állítasz fel.
Amikor azt mondom, hogy a ht magyarok nem részei a politikai nemzetnek, akkor ezzel nem azt állítom, hogy a magyar (kultúrális) nemzet nem 15 millió főből áll. A kettő nem azonos, csak átfedés van köztük.
Ezek szerint te csak provokáltál. Nagyszerű, bírom az ilyesmit.
Erősíti a jóhiszeműségemet. :(
Én nem akartam számháborút játszani (emlékezetből írtam az adatokat),
legyen annyi, amennyit te írtál, (esetleg örülj, hogy csak 3,5 M ?? :( )
ez a mondandómat nem befolyásolja.
Annyi pontosítás engedtessék meg, hogy nem etnikai, hanem kulturális nemzetről van itt szó a politikai nemzet ellenpontjaként.
Az etnikai (vérségi) közösség a mai Európában irreleváns, sőt, a Világ nagyon kevés részén maradt jelentősége. A politikai nemzet pedig egyúttal földrajzi kötődést is jelent, de ez szintén történelmileg meghatározott jelenség.
A következtetés: Nem kellene keverni a kettőt, politikai témában érvként előrángatni az etnikai nemzetet.
Ha visszaolvasol, a kokárdával kapcsolatban emlegettem a 10 milliót, mire valaki rámszólt, hogy a 10 millió az 15 millió, holott a kokárdával kapcsolatban a 10 millióról, a politikai nemzetről van értelme beszélni, hiszen a választásokkal volt kapcsolatos a javaslat, ami ugye a politikai nemzet ügye, nem az etnikaié.
"ugy emlekszem hogy egyfelenek lehetett vallani magunkat."
Rosszul emlékszel, három lehetőség volt, én mind a hármat kimerítettem. Alapvetően magyarnak tartom magamat, de nem tagadom meg a származásomat, sőt büszke is vagyok rá, és örülök, hogy ezt megtehetem.
"amit en a csangok beszedebol hallottam nemigen ertettem meg."
Igen ez így van, de egy kis empátiával meg lehet érteni őket, egy idő után már egészen bele jön az ember.
most vegul is minek vallottad magad? ugy emlekszem hogy egyfelenek lehetett vallani magunkat.
szolidaritast erzel a csangokkal a kozos nyelv es kultura folytan.
mirol beszelunk?
amit en a csangok beszedebol hallottam nemigen ertettem meg. mas biztos maskepp van de a roman szavakkal teletuzdelt szamomra kiejtesileg nem igazan megfoghato csango nem teljesen azonos a lakohelyemen beszelt es ertett magyar nyelvvel. kulturalisan melyik reszevel kell egyetertenem. hogy esetleg a faluban nincs folyoviz es csatorna es mosakodasi lehetoseg es wc? ez egy ideig romantikus lehet de reszemrol a keleti wc-k allapotatol es buzetol mar bulgariaban elment a kedvem egy egy nyaralas idejen. a fekete tenger partjan minden annyira BUDOS volt hogy semmilyen elvezheto nyaralason nem vettunk reszt. athato es penetrans buz volt. petroleumlampanal az olvasas is nehezen megy. es az mar regen volt hogy zseblampanal olvastam. ha ilyen elmenyekre vagyok akkor akar mongoliaba is elmehetek. ott is valamilyen szintu rokonok vannak es egyebkent ok IS lovasnemzet.
valami szolidaritast tudsz esetleg vallalni az itt elo nemetekkel, ciganyokkal, totokkal, romanokkal is? vagy ok vallaljanak kozosseget az oveikkel. mondjuk en sem szivesen fogyasztom az itt elo bolgar kerteszek termekeit. egeszen mas izu a magyar parasztok (gazdalkodok) altal eloallitott zoldseg es gyumolcs.
Abszolút higgadtan gondoltam végig, de még mindig különbséget látok a politikai nemzet és az etnikai nemzet között. Épp a te példád erősít meg ebben. Etnikai szempontból nem vagy magyar, tehát mást kell keresni. Van egy olyan kötelék is ebben az országban (a többiben is), ami túl van a "vérségi" kapcsolatokon. Politikai értelemben meg pláne, hiszen ugyanolyan tagja a ruszin, szlovén, szlovák stb. ennek a formációnak. Vagyis a politikai nemzet nem egyenlő az etnikai nemzettel, csak közös metszetük van.
"Jónak mondod. :)
Én pl. a népszámlálásnál magyarnak, szlováknak és németnek - osztrák rublika nem volt : ( - vallottam magam, mégis szolidáris vagyok a csángókkal akikkel úgyan semmi genetikai kapcsolatom nincs, csak a közös anyanyelv és a kultúra."
Oké, akkor most olvasd vissza a leírásodat arról, hogy min is alapul a francia tipusú nemzetmeghatározás, ami szerinted megbukott :)
A németnél meg összevontad a vérségi, genetikai meg a nyelvi-kultúrális dolgokat, pedig azok között nincs összefüggés, lásd pl. Mo.-t, ahol a nyelv az összekötő a különböző nemzetiségek között.
Jónak mondod. :)
Én pl. a népszámlálásnál magyarnak, szlováknak és németnek - osztrák rublika nem volt : ( - vallottam magam, mégis szolidáris vagyok a csángókkal akikkel úgyan semmi genetikai kapcsolatom nincs, csak a közös anyanyelv és a kultúra.
Svájcot a közös anyagi érdek tartja egyben, de én nem adok nekik sok időt, csak úgy mint Belgium sem. Elöször külön flamand és vallon foci válogatott, majd külön állam, persze semmi sem változik, mert mindez az EU, Be (flava?) lux-on belül. : )
Az a baj, hogy a népszámlálási (nem "népszavazási") torzítást kétszeresen veszed számításba.
Az általában elfogadott becslések a magyar anyanyelvűekre nagyjából az alábbiak (a konkrét számokat A Világ nyelvei c. könyvből [Akadémiai kiadó, Bp. 1999.] vettem):
Románia: 2 M
Szlovákia: 0,75 M
Szerbia: 0,4 M
Ukrajna: 0,22 M
Ausztria: 70 e
Szlovénia: 15 e
Horvátország: 10 e
Ez összesen kb. 3,5 M, és vannak benne a Kárpát-medencén kívüli részek is, pl. Bukarest és Belgrád.
A román népszámlálási adat pl. 1,7 M körüli az egész országra.
Azt kell mondjam, hogy az 5 M emlegetése valószínűleg jóindulatból fakad, de megalapozatlan. Különben az efféle számháborúnak szerintem semmi jelentősége. Csak szeretem a pontosságot, amennyire az elérhető.
Ezt a megbukást azért meséld el pl. a svájciaknak is, vagy éppen a magyaroknak. Nem lenne ideje észrevenni, hogy pl. Mo.-n a 10 millió magyar nem vérségi, genetikai kapcsolatban áll egymással? Gondolkozz már el, hány nemzetiség él ebben az országban, akik ugyanúgy részei a nemzetnek. Ez bizony állampolgári alapon működik és nem vérségin. Többek között ezért is értelmetlen a MIÉP "Magyarország a magyaroké" jelszava, ahol a magyarokon az etnikai nemzetet értik. Magyaroszág ugyanúgy az itt élő ruszinoké vagy örményeké is.
Európában két nemzet meghatározási forma létezik a német és a francia.
A német vérségi, genetikai, nyelvi, és + kulturális, a fr. pedig állampolgári "republikánus" ezt vették át a románok, a cseszlovákok (sic!) anno, a jugoszlávok, a szovjetek :) de úgy néz ki, hogy ennek vége, megbukott, és a régebbi nemzetfelfogás hódít ismét. tehát szerb, litván, orosz, szlovák, stb. nemzet van, sőt van korzikai is!
Persze érdekes, hogy a nemzetiszalag, amit én is büszkén hordok, végülis a fr. trikolor klonja, de ez lehet a szintézis. : )