Keresés

Részletes keresés

LejtőMenő Creative Commons License 2025.03.26 -1 0 22032

tán nem lehet, hogy a régi házad kazánja egy gagyi 60%-os hatásfokkal működött, a mostani meg közel 95%-os.?,,,

Előzmény: laca151 (22031)
laca151 Creative Commons License 2025.03.26 0 1 22031

"Szerintem ennek a 25 éves háznak jó a hőszigetelése"

Milyen az a 'jó' hőszigetelés?

Én 2009-ben vettem egy 80m2-es, új építésű házat. Én is úgy gondoltam, hogy jó a hőszigetelése. Aztán az élet úgy hozta, hogy 2019-ben eladtam, és vettem egy 130m2-es - szintén új építésű - házat. Na az első év után döbbentem rá, hogy a 2009-es ház jónak gondolt hőszigetelése mennyi(re semmi)t ér, amikor megtapasztaltam, hogy a 130m2-re kevesebb gáz fogyott, mint előtte 80-ra. Konkrétan a 80m2-re elment 1200-1300m2 évente (21-22 fokos termosztát-beállítással), az újban 23 fokos beállítással 1000. Mindkét esetben benne van a főzés és melegvíz is, viszont kettővel többen vagyunk, és jóval nagyobb kádat engedünk időnként tele melegvízzel.

Előzmény: venuto (22030)
venuto Creative Commons License 2025.03.25 -2 0 22030

Szióka . 

Köszön you khogy írtál . 

A településünk nem 5000 fős , hanem 7000-s ( Piliscsaba ), így a linkben írtak nem állanak ránk . Szerintem ennek a 25 éves háznak jó a hőszigetelése . A legnagyobb bajom , hogy októbertől a mért fogyasztás tényleg nem havi 200 , hanem 400 köbméter volt....

Egy ilyen 400 köbméterre 202 000 ft.-jával ez 1 milllliiioooo foooriint...

Utólagban...

Eddig 3 szakember sem tudja mi történt . Most a gázmérő lecseréltetését kezdtem el . 

Jajj...

Mit tegyek ? 

Előzmény: Törölt nick (22029)
Törölt nick Creative Commons License 2025.03.24 -3 0 22029

A hibás leolvasás/diktálás lehetősége mellett...

Gyanús, hogy a "fűtési profil görbe" alapú elszámolás csapdája ez.
Ami akkor élesedik, HA NEM a megfelelő profilba van besorolva a fogyasztása !!!
és
E miatt VÁRATLANUL sok m3 kerül kiszámlázásra >> kurva sok pénzért, a nem rezsicsökis áron.

A jó hír az, hogy ebben az esetben az ÉVES elszámoláskor visszajár pénz.
Ha tényelegesen nem fogyott el annyi drága gáz az 1 év alatt, mint amennyit kiszámláztak év közben már, előre.

----
Nem véletelenúl javaslom mindenkinek a "HAVI EGYENLETES ÁTALÁNY előleg számlázás" módot.
Egyszerű, nagyszerű egyenletes, nincsenek meglepetések...

Ez érvéynes 
- a füldgázra is

és
- a villanyra is
-----

Előzmény: Capt.IQ229 (22025)
Törölt nick Creative Commons License 2025.03.24 -1 1 22028

Az éves elszámolóban ÚJRA számolják majd a rezsicsöki kedvezményt :-)
Mégpedig úgy, hogy a TELJES 1 ÉVES fogyasztásból max 1710 m3 lesz az olcsóbb áron.

Vagyis,

1.
HA NEM fogyott el az 1 év alatt 1710 m3-nél több.
Akkor visszajár majd pénz, jelentős összegben.
Az ....m3 x ~106Ft/m3 fölötti rész a gáz árából.

2.
HA TÖBB fogyott el az 1 év alatt 1710 m3-nél.
Akkor is visszajár majd pénz, csak kisebb összegben.
Az (1710m3 x ~106Ft/m3 + ....m3 x ~700Ft/m3)  fölötti rész a gáz árából.

------------
Fizess HAVI EGYENLETES ÁTALÁNY előleg számlázással!!!!
A várható éves m3 fogyasztásod alapján
Minden hónapban AZONOS összeget számláznak 11-szer.
és
A 12. hónapban jön az éves éves elszámoló számla.

Így nem keletkeznek nagy összegő számlák soha!
és
A nem keletelezik a rezsicsöki miatti vissza járó kedvezméyn sem.

Avagy (szerintem), bolond az aki nem HAVI EGYENLETES ÁTALÁNY előleg számlázással fizeti a földgázt.

-----------------------------------------------
HŐSZIGETELÉST csinálnék leginkább... először, ha csak lehet.
----------------------------------------------
Ami harmadára-negyedére csökkenti a fűtési igényt :-)
és
Nem is drágább vélhetően egy nagyobbacska hőszivattyús cucc telepítésénél.

Pláne, ha jogosult vagy a nyugdíjasok 50%-os támogatására...
https://24.hu/fn/gazdasag/2025/02/21/nyugdijasok-otthonfelujitasi-tamogatas-tervezet
-----------------------------------------------

Megj: 196 m2-t fűtök ~700 m3 földgázzal 23 fokra.

Az erőteljes hőszigetelés előtt 3400-3600 m3 földgáz is elfogyott.
- tetőtérbe >> vastagítás 10+18új=28 cm gyapot
- falak falazóblokkjára 10 cm grafitos hungarocell
- beton lábazatra 10 cm xps hab, a benti padlószint alá 90 cm-ig le kívűl
- ablakcsere, 6 kamrás profilba 3 rétegű melegperemes üvegezés

Sokba kerül a hőszigetelés is, de megéri (még részben hitelből is).

Mert,
Miután elkészül, utána 40-50 évig is INGYEN spórol...
- NEEEEEM kell venni hozzá sem földgázt sem áramot !!!!
- nem romlik el, nem kell lecserélni/javítani soha
- nem kell éves karbantartást fizetni sem

Előzmény: venuto (22022)
peterch Creative Commons License 2025.03.23 -3 0 22027

Szia !

Természetesen azt írsz , amit akarsz !

Viszont láss is !

Ott volt egy smájli a mondat végén .

A nyugdíjamról csak annyit . 50 évet igyekeztem jól megfizetett munkahelyeken dolgozni . Amikor mások sírtak , hogy nincs munka , én vettem a nyúlcipőt és mentem a jól megfizetett munka után . Így legalább láttam pár európai várost , ami nekem egy fillérembe nem került :-)

Mindig új kihívások : autógyárak , adatközpontok , hengerdék , hajógyártás , mobilhálózatok építése , stb . 

Előzmény: 1 valaki (22021)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.03.23 0 0 22026

Bocsánat, a második bekezdés akkor érdekes ha valóban kell ennyi teljesítmény a házba és nem műszaki hiba, szivárgás, lopás van a háttérben.

Előzmény: Capt.IQ229 (22025)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.03.23 0 0 22025

Duplájára nem igazán tud műszaki hibára visszavezethetően felhízni a fogyasztás. Úgy, hogy annak ne legyen nagyon jól látható nyoma.

Én leolvasási anomáliára gyanakodnék és/vagy szivárgás, esetleg a hozzáférhetetlenség miatt turpisság a szomszéd részéről.

Mekkora, milyen ház, milyen ablakokkal, milyen szigeteléssel, mennyire fűtve.Stb....

Ezt összevetve egy éves gázfogyasztással lehet saccolni. Addig nem.

Ahogy 1valaki mondja egy fűtőklímát felszerelve pont azt érnéd el, hogy a sapkás gázból kilógó brutál árú gázt tudnád megspórolni.

Értsd, becsúsznál a támogatott mennyiségi sávba.

Klímás fűtés kb. 150-250Ft-os gázárnak felel meg.

Ez kicsit több, mint a támogatott ár, de csak NEGYEDE a szabadpiaci árnak.

peterch Creative Commons License 2025.03.23 -2 0 22024

Szia !

Igen , a havi fizetnivaló értéke csökkenjen , vagy legalább ne emelkedjen radikálisan az infláció és az energiaárak felfelé változása végett .

mint már írtam , nálunk ( Szlovákia ) április 1-töl a HMKE tulajoknak változik a rendszer . Áttérünk a 4 időzónás árakra , viszont a betáplált energia ára egy stabil áron kerül elszámolásra . Gondolhatod , nem a legdrágább időzóna árát adják meg a betápláltra .  A gázról is olyan hírek keringenek , hogy minimum a duplájába fog kerülni jövőre .

Amint azt már írtam , egyik dolog a rezsi kordában tartása , a másik a kíváncsiság . Szeretnék tapasztalatokat gyűjteni . Amennyiben pozitív lesz a vélemény , akkor a fiamék házában is beszerelek egyet . Nekik múlt évben egy új szikragyújtással rendelkező 12-15 kW-os gázkazánt szereltem be a 24 kW-os régi még őrlángos kazán helyére .

Nem vagyok milliomos , de a pénzem másokra nem bízom . Inkább a felhasználható pénzből ilyen akciót is finanszírozok .

Mint írtam , 1987 euró a 6kW-os ( 9,1kW maximum ) hőszivattyú és a hozzá választott 60 literes puffer tároló minden adó , szállítási díj , stb  egyben .  Ehhez számításaim szerint 700-1000 Euróba fog kerülni a többi alkatrész ( rézidomok , rézcsövek , golyóscsapok , háromutas motoros váltószelep , TF1-es mágneses filter , fagyállófolyadék , stb . )

Annyira már ismerhetnél itt a fórumon mindig azt írom , hogy mindent úgy telepítek , szervezek , hogy bármi történik , képesek legyünk akár a legnagyobb hidegben is megfelelő körülmények között élni , amíg a készletek bírják . Mit érsz a pénzeddel egy befektetőnél , ha egyik óráról a másikra a tőke tud veszteni ésszel felfoghatatlan értékeket . Lásd a múlt hét tőzsdei mozgását .

Előzmény: Törölt nick (22019)
1 valaki Creative Commons License 2025.03.23 0 0 22023

Részvétem, elég tragikus.

De ott (látatlanban) szigetelni kellene, az oda való hőszivattyú árából.

gáz átalakítás is 1,5 2 millió forintos beruházás, a hőszivattyú meg legalább a duplája, de inkább felette.

De részletek nélkül nehéz segíteni, lakás/ ház? Négyzetméter?

Van szigetleve, ablakok milyenek? stb...

Tudom, (mindenki a saját egyszarvúját dicséri, de rakok most is hőszivattyút, látom az árakat, eredményét):

A hőszivattyú helyett inkább 1 vagy 2 klíma, nem mondom, más lesz, hogy fújja a levegőt, és az fűt, de olcsóbb a többinél, és a gáz keret is elég lehet.

És már 2 nap múlva lehet fűtés, nyáron meg hűtés.

Persze villanyszámla magasabb lesz, de nem ennyivel.

Válemény, tévedés joga sk.

venuto Creative Commons License 2025.03.23 -1 0 22022

Kedves Ti . 

Sem a nálam kint járt 3 ember , sem a Víz-gáz itteni rovat nem tudja , mitől lett október óta 200 helyett 400 köbméter a. fogyasztásunk ( ez a háború miatt úgy számoltatik el , hogy a 200-ért kellett anno 52 ezret fizessünk , ma 80 fölöttit...). Most mindegy , hogy be fog kell fizessünk mink , 2 rokkant nyögdíjas 1 millió forintot , ( októbertől márciusig 5 hónap van , ez 202 000 ft.-jával van...), de eladtuk a lengyel veterán mikróbuszunkat ( Nysa 522M ), effektíve kikapcsoltuk a fűtést , hogy az októberi vérpadig visszamenjen a fizetendő összeg -- szóval azt szeretném megkérdezni , ti mit csináltatnátok inkább : hőszivattyút ( s ha igen , milyet kikkel ) avagy kondenzációs kazánt ( s ha azt , kikkel )? A 25 éves és karbantartott Immergas Avio maior hibátlan . Szeretjük...

hála , hála , hála...

1 valaki Creative Commons License 2025.03.23 -2 1 22021

Attól még, felesleges pénzkidobás. És mivel ez egy nyílt fórum, megírhatom  a véleményem, mint ahogy más is ezt írta.

De hát jó a nyugdíj slotákiában, látszik.

És hol a konkurencia, írd már meg.

Valamit igen benéztél.

Előzmény: peterch (22018)
Törölt nick Creative Commons License 2025.03.23 0 0 22020

Ebben a 3000 EUR-ban mi van benne konkrétan ?

Előzmény: peterch (22015)
Törölt nick Creative Commons License 2025.03.23 0 1 22019

Mármint a folyó rezsi költségé, az éppen kifizetendő számláké legyen minimális  ?

Node, a jó sok beruházási költség elszámolása-amortizálása, a rendszerek karbantartása, az elmaradt tőke hozamok.
Nem lehet, hogy nagyobb "önköltség"-et okoznak, mint a rezsi számlák lennének.

----

pl. erre a hőszivattyús történetre mennyi saját pénz=tőke megy el? 
Nem lehet, hogy annak az éves hozama is több lenne, mint amennyi rezsiszámlát megspórol évente ...?

Előzmény: peterch (22015)
peterch Creative Commons License 2025.03.23 -2 0 22018

Nekem kell és kész !

Nem a Te pénzeden veszem !

Vagy tán félsz a konkurenciától ? :-)

Előzmény: 1 valaki (22017)
1 valaki Creative Commons License 2025.03.23 -2 1 22017

Mert felesleges a hőszipka.

Előzmény: peterch (22016)
peterch Creative Commons License 2025.03.23 -2 0 22016

Szia !

Nem vagyok az a típus , aki meggondolatlanul szórja a pénzt !

22 éves a VW Polo-m , soha sem hagyott cserben .  Sokszor cseszegettek a kollégáim , hogy miért nem cserélem már le . Minek , ha minden ami nekem kell az autózáshoz , benne van és megbízható .

Most Karácsonykor elromlott az egyik TV-m , ami már 11 éves . Kiszereltem a hibás panelt , 50 euróért megjavította a szerelő . Beszereltem , azóta is működik .

Ha " szórnám " a pénzt , akkor a TV már a szemétdombon lenne és a helyén egy új TV lenne , de a ma gyártott TV-k nem bírnak ki pár évnél többet ( a szerelő véleménye szerint ! ) . Akkor miért is " szórtam volna " a pénzt egy új TV-ért ?  Így vagyok mindennel a házban lévő berendezéseknél is .

Előzmény: 1 valaki (22012)
peterch Creative Commons License 2025.03.23 -2 0 22015

Nagyon egyszerű a válasz .

A rezsi minimumra csökkentése , valamint legyen alternatíva , ha nem lenne például gáz , vagy villany , akkor indul a dízelaggregátor is . :-)

16 éve " csak " kíváncsiságból szereltettem a klímát , hogy legyen tapasztalatom a klímával való fűtésről . Mivel a ház optimálisan hőszigetelt lett már 20 éve , valamint már akkor a tetőn volt a napkolirendszer , ami tud HMV-t készíteni , fan-coil-lal fűteni . Majd jött 6 éve egy másik klíma , ami tud már hűteni is , mert az elsőnél nem lehetett kiépíteni a kondenzvíz elvezetést esztétikusan , és a kültéri a padlástérben van . Miután a virtuális akkumulátort megengedték , felszereltettem a HMKE-t a ház akkori fogyasztásához méretezve . Mivel a turbós gázkazánom már 27 éves ( 1998-ban telepítve ) , így a téli időszakban , amikor a napkolirendszer nem képes a HMV-t előállítani , legyen alternatíva és a legfontosabb , hogy legyen tapasztalatom a hőszivattyúval is , fűtés - melegvíz készítés terén is  . Ezért telepítem magamnak . Minden lépést ismerjek és tudjam , mit miért és hogyan kell beállítani , hogy optimálisan működjön . A hab a tortára , hogy amennyiben működni fog a hőszivattyú és hozza az elvárt , tervezett üzemet , akkor a tetőre felkerül még egy tábla Longi 380W-os panel , hogy az 54 m3 gáz ellenértéke meglegyen termelve .

Remélem elég aprólékosan leírtam a tényállást nálam .:-)

U.i.: Nem dohányzik egyikünk sem . Mennyi pénzt dobnánk ki az ablakon , ha napi egy-egy  19 szálas doboz  cigit elszívnánk ?

2 x 365 x 5,60 = 4088 Euró . A rendszer amit most fogok módosítani és bővíteni a hőszipkával , a számításaim szerint 3000 euróból bőven meglesz . Marad még a nyaralásra is zsebpénz . :-)

Előzmény: Capt.IQ229 (22011)
peterch Creative Commons License 2025.03.23 -1 0 22014

Ok .

Rendben , legyen , ahogyan írod !

Lényeg , hogy hibamentesen működjön !

Előzmény: Capt.IQ229 (22010)
peterch Creative Commons License 2025.03.23 -1 0 22013

Ok .

Köszönöm a magyarázatot !

Nálam idáig minden  úgy működik , ahogyan én terveztem .

Előzmény: Törölt nick (22009)
1 valaki Creative Commons License 2025.03.23 -2 0 22012

Mert van szórni való pénz...

Előzmény: Capt.IQ229 (22011)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.03.23 -3 1 22011

De ha már beleszóltam.

Mi a tökömnek -15fokos hőmérsékletnél 2kW-ot kérő házra a napelem, klímás, gázos fűtés mellé még egy túlbonyolított hőszivattyús rendszert kiépíteni?

Add a pénzt valami alkoholisták baráti körének, ott is jobb helyen lenne. Vagy idd el te.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.03.23 -3 0 22010

Végig követtem, hidd el. Azért mert nem szóltam hozzá még itt vagyok.

1., gravitációs visszaáramlás megelőzése végett

2., a tároló alján a hidegebb víz jobban lehűti a szolár visszatérő vizét

3., elősegíti a tároló tisztítását 

Így helyes.

AZ indirekt tároló teljesen másként működik.

A szolár tárolónak nem a ferde csőkígyó miatt az a neve, hanem mert MÁS az üzemi körülményrendszer és követelmény.

Előzmény: peterch (22008)
Törölt nick Creative Commons License 2025.03.23 -2 0 22009

Azért mert: a szolár üzem NEM EGYENLŐ indirekt üzem....

Teljesen más hőmérsékleti viszonyok és áramlási viszonyok vannak a hőcserélésnél.

----
Sőt, a hőszivattyú üzem NEM EGYENLŐ szolár üzem.
Ami tud okozni meglepetéseket.
----
Megj: pláne a hőszivattyú üzem NEM EGYENLŐ indirekt üzem !!!! 

Avagy, 3 igencsak különböző dolog üzemvitelebn >> hőcserélésben
- az indirekt 
- a szolár
- a hőszivattyús

Nem jó eltévedni köztük, könnyen lehet >> gyengén működő rendszert összehozni.
Különösen akkor, ha egyetlen tárolóban akarják megoldani a többféle hőforrás üzemét.

Előzmény: peterch (22008)
peterch Creative Commons License 2025.03.22 -1 0 22008

Szia !

Olvasd el légy szíves az egész szálat !

21992 hsz-nél kezdődik .

Innen indultunk, ezt írtam : " A 60 literes puffer-hidrováltó egyben . Az a jó szerintem benne , hogy nem sima 4 darab 1"-os csatlakozás van , hanem a primer oldali visszatérőnél van egy kis csődarab még betéve enyhén elnyújtott S alakban , ami szerintem arra jó , hogy a szekunder visszatérőből minél optimálisabban tudjon vételezni , valamint a 2kW-os fűtőpatronhoz is így közelebb van és szükség esetén onnan is a megtermelt meleget hamarabb be tudja juttatni a primer oldalba leolvasztáshoz .

De ezt csak én gondolom , hogy ezért van így kialakítva . :-) "

Tehát minden lehetőség ami itt le lett írva , lehet valós ok a menetek ferde kivitelezésénél , főleg , hogy szolár tárolók csőkígyójáról írunk .

1., gravitációs visszaáramlás megelőzése végett

2., a tároló alján a hidegebb víz jobban lehűti a szolár visszatérő vizét

3., elősegíti a tároló tisztítását

Viszont ugyan az a gyártó , akkor az indirekt tárolónál miért nem alkalmazza ezt a módszert a visszatérő víz még jobb visszahűtésére ?

https://www.hornbach.sk/p/kombinovany-bojler-drazice-okc-160-zvisly/5120119/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI8_yDspeejAMVCbKDBx3bSQtEEAQYBSABEgIrsvD_BwE

Előzmény: Capt.IQ229 (22007)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.03.22 -2 0 22007

Kegyetlen egy pali vagy.

Ezt írtad:

A napkollektoros rendszerben lévő tárolóm szolár csőkígyóval van eleve gyártva , hogy ez a lehetőség ki legyen zárva .

Most meg jösz ezzel a tisztítgatással.
Simán írd le, hogy tartoni írta jól.

Ferdekígyó nagyobb kihasználtság,

U áramlásmegtörés.

Ennyi.

A visszacsapószelep plusz valami. 

2 visszacsapó jobb, 4 mégjobb, stb....

De ezeknek sem az U-hoz, sem a ferdekígyóhoz nincs köze.

Előzmény: peterch (22006)
peterch Creative Commons License 2025.03.22 -1 0 22006

Szia !

Tisztára mindegy , hogy miért vannak a menetek srégen !

Jelenleg is van visszacsapószelep a rendszerben és az új átalakításnál is teszek mindkét hőtermelő körébe .

Amúgy meg a menetek srégsége segítheti a tisztítónyíláson keresztüli munkát is , mert ilyen kialakításban kényelmesen belehet nyúlni a tároló aljába és azt kitakarítani , ha kell . Ezért is lehet pont a nyílás felé a hézag a menetek között .

Előzmény: Capt.IQ229 (22005)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.03.22 -2 0 22005

20999-ben ott a válasz.

21999-ben ott a válasz.

Előzmény: Capt.IQ229 (22004)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.03.22 -1 0 22004

Basszus teljesn más dolgokról beszéltek.

20999-ben ott a válasz.

De annak semmi köze sem a visszacsapószelephez, sem az "U"-hoz.

Előzmény: peterch (22003)
peterch Creative Commons License 2025.03.21 -1 0 22003

Mint már írtam , nem vitatkozom !

Te is másképpen gondolod , meg én is .

A lényeg , hogy működik már 20 éve hibamentesen nálam . Ezért írtam , hogy a hőszipka - gázkazán kombónál is beszerelek egy-egy visszacsapószelepet és a probléma letudva . Egy év múlva meg majd leírom , mik a tapasztalatok a rendszerrel . :-)

Itt egy másik szolár tároló : https://www.regulus.sk/sk/zasobnik-r2dc-160  

ezen az oldalon nyisd meg ezt : Návod zásobníkový ohrievač ohriatej pitnej vody R2DC 160| Zobrazi                         (PDF 1,4 MB) 

Vagy a másik nagy gyártó , Dražice terméke : https://www.dzd.sk/ohrievace-a-zasobniky-teplej-vody/nepriamovyhrevne-zasobniky/stacionarne/okc-ntrr-bp

mindegyik hasonló csőkígyót szerel .

Előzmény: Törölt nick (22001)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!