"Szerintem ennek a 25 éves háznak jó a hőszigetelése"
Milyen az a 'jó' hőszigetelés?
Én 2009-ben vettem egy 80m2-es, új építésű házat. Én is úgy gondoltam, hogy jó a hőszigetelése. Aztán az élet úgy hozta, hogy 2019-ben eladtam, és vettem egy 130m2-es - szintén új építésű - házat. Na az első év után döbbentem rá, hogy a 2009-es ház jónak gondolt hőszigetelése mennyi(re semmi)t ér, amikor megtapasztaltam, hogy a 130m2-re kevesebb gáz fogyott, mint előtte 80-ra. Konkrétan a 80m2-re elment 1200-1300m2 évente (21-22 fokos termosztát-beállítással), az újban 23 fokos beállítással 1000. Mindkét esetben benne van a főzés és melegvíz is, viszont kettővel többen vagyunk, és jóval nagyobb kádat engedünk időnként tele melegvízzel.
A településünk nem 5000 fős , hanem 7000-s ( Piliscsaba ), így a linkben írtak nem állanak ránk . Szerintem ennek a 25 éves háznak jó a hőszigetelése . A legnagyobb bajom , hogy októbertől a mért fogyasztás tényleg nem havi 200 , hanem 400 köbméter volt....
Egy ilyen 400 köbméterre 202 000 ft.-jával ez 1 milllliiioooo foooriint...
Utólagban...
Eddig 3 szakember sem tudja mi történt . Most a gázmérő lecseréltetését kezdtem el .
Gyanús, hogy a "fűtési profil görbe" alapú elszámolás csapdája ez. Ami akkor élesedik, HA NEM a megfelelő profilba van besorolva a fogyasztása !!! és E miatt VÁRATLANUL sok m3 kerül kiszámlázásra >> kurva sok pénzért, a nem rezsicsökis áron.
A jó hír az, hogy ebben az esetben az ÉVES elszámoláskor visszajár pénz. Ha tényelegesen nem fogyott el annyi drága gáz az 1 év alatt, mint amennyit kiszámláztak év közben már, előre.
---- Nem véletelenúl javaslom mindenkinek a "HAVI EGYENLETES ÁTALÁNY előleg számlázás" módot. Egyszerű, nagyszerű egyenletes, nincsenek meglepetések...
Az éves elszámolóban ÚJRA számolják majd a rezsicsöki kedvezményt :-) Mégpedig úgy, hogy a TELJES 1 ÉVES fogyasztásból max 1710 m3 lesz az olcsóbb áron.
Vagyis,
1. HA NEM fogyott el az 1 év alatt 1710 m3-nél több. Akkor visszajár majd pénz, jelentős összegben. Az ....m3 x ~106Ft/m3 fölötti rész a gáz árából.
2. HA TÖBB fogyott el az 1 év alatt 1710 m3-nél. Akkor is visszajár majd pénz, csak kisebb összegben. Az (1710m3 x ~106Ft/m3 + ....m3 x ~700Ft/m3) fölötti rész a gáz árából.
------------ Fizess HAVI EGYENLETES ÁTALÁNY előleg számlázással!!!! A várható éves m3 fogyasztásod alapján Minden hónapban AZONOS összeget számláznak 11-szer. és A 12. hónapban jön az éves éves elszámoló számla.
Így nem keletkeznek nagy összegő számlák soha! és A nem keletelezik a rezsicsöki miatti vissza járó kedvezméyn sem.
***** Avagy (szerintem), bolond az aki nem HAVI EGYENLETES ÁTALÁNY előleg számlázással fizeti a földgázt. *****
----------------------------------------------- HŐSZIGETELÉST csinálnék leginkább... először, ha csak lehet. ---------------------------------------------- Ami harmadára-negyedére csökkenti a fűtési igényt :-) és Nem is drágább vélhetően egy nagyobbacska hőszivattyús cucc telepítésénél.
Az erőteljes hőszigetelés előtt 3400-3600 m3 földgáz is elfogyott. - tetőtérbe >> vastagítás 10+18új=28 cm gyapot - falak falazóblokkjára 10 cm grafitos hungarocell - beton lábazatra 10 cm xps hab, a benti padlószint alá 90 cm-ig le kívűl - ablakcsere, 6 kamrás profilba 3 rétegű melegperemes üvegezés
Sokba kerül a hőszigetelés is, de megéri (még részben hitelből is).
Mert, Miután elkészül, utána 40-50 évig is INGYEN spórol... - NEEEEEM kell venni hozzá sem földgázt sem áramot !!!! - nem romlik el, nem kell lecserélni/javítani soha - nem kell éves karbantartást fizetni sem
A nyugdíjamról csak annyit . 50 évet igyekeztem jól megfizetett munkahelyeken dolgozni . Amikor mások sírtak , hogy nincs munka , én vettem a nyúlcipőt és mentem a jól megfizetett munka után . Így legalább láttam pár európai várost , ami nekem egy fillérembe nem került :-)
Mindig új kihívások : autógyárak , adatközpontok , hengerdék , hajógyártás , mobilhálózatok építése , stb .
Igen , a havi fizetnivaló értéke csökkenjen , vagy legalább ne emelkedjen radikálisan az infláció és az energiaárak felfelé változása végett .
mint már írtam , nálunk ( Szlovákia ) április 1-töl a HMKE tulajoknak változik a rendszer . Áttérünk a 4 időzónás árakra , viszont a betáplált energia ára egy stabil áron kerül elszámolásra . Gondolhatod , nem a legdrágább időzóna árát adják meg a betápláltra . A gázról is olyan hírek keringenek , hogy minimum a duplájába fog kerülni jövőre .
Amint azt már írtam , egyik dolog a rezsi kordában tartása , a másik a kíváncsiság . Szeretnék tapasztalatokat gyűjteni . Amennyiben pozitív lesz a vélemény , akkor a fiamék házában is beszerelek egyet . Nekik múlt évben egy új szikragyújtással rendelkező 12-15 kW-os gázkazánt szereltem be a 24 kW-os régi még őrlángos kazán helyére .
Nem vagyok milliomos , de a pénzem másokra nem bízom . Inkább a felhasználható pénzből ilyen akciót is finanszírozok .
Mint írtam , 1987 euró a 6kW-os ( 9,1kW maximum ) hőszivattyú és a hozzá választott 60 literes puffer tároló minden adó , szállítási díj , stb egyben . Ehhez számításaim szerint 700-1000 Euróba fog kerülni a többi alkatrész ( rézidomok , rézcsövek , golyóscsapok , háromutas motoros váltószelep , TF1-es mágneses filter , fagyállófolyadék , stb . )
Annyira már ismerhetnél itt a fórumon mindig azt írom , hogy mindent úgy telepítek , szervezek , hogy bármi történik , képesek legyünk akár a legnagyobb hidegben is megfelelő körülmények között élni , amíg a készletek bírják . Mit érsz a pénzeddel egy befektetőnél , ha egyik óráról a másikra a tőke tud veszteni ésszel felfoghatatlan értékeket . Lásd a múlt hét tőzsdei mozgását .
De ott (látatlanban) szigetelni kellene, az oda való hőszivattyú árából.
gáz átalakítás is 1,5 2 millió forintos beruházás, a hőszivattyú meg legalább a duplája, de inkább felette.
De részletek nélkül nehéz segíteni, lakás/ ház? Négyzetméter?
Van szigetleve, ablakok milyenek? stb...
Tudom, (mindenki a saját egyszarvúját dicséri, de rakok most is hőszivattyút, látom az árakat, eredményét):
A hőszivattyú helyett inkább 1 vagy 2 klíma, nem mondom, más lesz, hogy fújja a levegőt, és az fűt, de olcsóbb a többinél, és a gáz keret is elég lehet.
És már 2 nap múlva lehet fűtés, nyáron meg hűtés.
Persze villanyszámla magasabb lesz, de nem ennyivel.
Sem a nálam kint járt 3 ember , sem a Víz-gáz itteni rovat nem tudja , mitől lett október óta 200 helyett 400 köbméter a. fogyasztásunk ( ez a háború miatt úgy számoltatik el , hogy a 200-ért kellett anno 52 ezret fizessünk , ma 80 fölöttit...). Most mindegy , hogy be fog kell fizessünk mink , 2 rokkant nyögdíjas 1 millió forintot , ( októbertől márciusig 5 hónap van , ez 202 000 ft.-jával van...), de eladtuk a lengyel veterán mikróbuszunkat ( Nysa 522M ), effektíve kikapcsoltuk a fűtést , hogy az októberi vérpadig visszamenjen a fizetendő összeg -- szóval azt szeretném megkérdezni , ti mit csináltatnátok inkább : hőszivattyút ( s ha igen , milyet kikkel ) avagy kondenzációs kazánt ( s ha azt , kikkel )? A 25 éves és karbantartott Immergas Avio maior hibátlan . Szeretjük...
Mármint a folyó rezsi költségé, az éppen kifizetendő számláké legyen minimális ?
Node, a jó sok beruházási költség elszámolása-amortizálása, a rendszerek karbantartása, az elmaradt tőke hozamok. Nem lehet, hogy nagyobb "önköltség"-et okoznak, mint a rezsi számlák lennének.
----
pl. erre a hőszivattyús történetre mennyi saját pénz=tőke megy el? Nem lehet, hogy annak az éves hozama is több lenne, mint amennyi rezsiszámlát megspórol évente ...?
Nem vagyok az a típus , aki meggondolatlanul szórja a pénzt !
22 éves a VW Polo-m , soha sem hagyott cserben . Sokszor cseszegettek a kollégáim , hogy miért nem cserélem már le . Minek , ha minden ami nekem kell az autózáshoz , benne van és megbízható .
Most Karácsonykor elromlott az egyik TV-m , ami már 11 éves . Kiszereltem a hibás panelt , 50 euróért megjavította a szerelő . Beszereltem , azóta is működik .
Ha " szórnám " a pénzt , akkor a TV már a szemétdombon lenne és a helyén egy új TV lenne , de a ma gyártott TV-k nem bírnak ki pár évnél többet ( a szerelő véleménye szerint ! ) . Akkor miért is " szórtam volna " a pénzt egy új TV-ért ? Így vagyok mindennel a házban lévő berendezéseknél is .
A rezsi minimumra csökkentése , valamint legyen alternatíva , ha nem lenne például gáz , vagy villany , akkor indul a dízelaggregátor is . :-)
16 éve " csak " kíváncsiságból szereltettem a klímát , hogy legyen tapasztalatom a klímával való fűtésről . Mivel a ház optimálisan hőszigetelt lett már 20 éve , valamint már akkor a tetőn volt a napkolirendszer , ami tud HMV-t készíteni , fan-coil-lal fűteni . Majd jött 6 éve egy másik klíma , ami tud már hűteni is , mert az elsőnél nem lehetett kiépíteni a kondenzvíz elvezetést esztétikusan , és a kültéri a padlástérben van . Miután a virtuális akkumulátort megengedték , felszereltettem a HMKE-t a ház akkori fogyasztásához méretezve . Mivel a turbós gázkazánom már 27 éves ( 1998-ban telepítve ) , így a téli időszakban , amikor a napkolirendszer nem képes a HMV-t előállítani , legyen alternatíva és a legfontosabb , hogy legyen tapasztalatom a hőszivattyúval is , fűtés - melegvíz készítés terén is . Ezért telepítem magamnak . Minden lépést ismerjek és tudjam , mit miért és hogyan kell beállítani , hogy optimálisan működjön . A hab a tortára , hogy amennyiben működni fog a hőszivattyú és hozza az elvárt , tervezett üzemet , akkor a tetőre felkerül még egy tábla Longi 380W-os panel , hogy az 54 m3 gáz ellenértéke meglegyen termelve .
Remélem elég aprólékosan leírtam a tényállást nálam .:-)
U.i.: Nem dohányzik egyikünk sem . Mennyi pénzt dobnánk ki az ablakon , ha napi egy-egy 19 szálas doboz cigit elszívnánk ?
2 x 365 x 5,60 = 4088 Euró . A rendszer amit most fogok módosítani és bővíteni a hőszipkával , a számításaim szerint 3000 euróból bőven meglesz . Marad még a nyaralásra is zsebpénz . :-)
Azért mert: a szolár üzem NEM EGYENLŐ indirekt üzem....
Teljesen más hőmérsékleti viszonyok és áramlási viszonyok vannak a hőcserélésnél.
---- Sőt, a hőszivattyú üzem NEM EGYENLŐ szolár üzem. Ami tud okozni meglepetéseket. ---- Megj: pláne a hőszivattyú üzem NEM EGYENLŐ indirekt üzem !!!!
Avagy, 3 igencsak különböző dolog üzemvitelebn >> hőcserélésben - az indirekt - a szolár - a hőszivattyús
Nem jó eltévedni köztük, könnyen lehet >> gyengén működő rendszert összehozni. Különösen akkor, ha egyetlen tárolóban akarják megoldani a többféle hőforrás üzemét.
Innen indultunk, ezt írtam : " A 60 literes puffer-hidrováltó egyben . Az a jó szerintem benne , hogy nem sima 4 darab 1"-os csatlakozás van , hanem a primer oldali visszatérőnél van egy kis csődarab még betéve enyhén elnyújtott S alakban , ami szerintem arra jó , hogy a szekunder visszatérőből minél optimálisabban tudjon vételezni , valamint a 2kW-os fűtőpatronhoz is így közelebb van és szükség esetén onnan is a megtermelt meleget hamarabb be tudja juttatni a primer oldalba leolvasztáshoz .
De ezt csak én gondolom , hogy ezért van így kialakítva . :-) "
Tehát minden lehetőség ami itt le lett írva , lehet valós ok a menetek ferde kivitelezésénél , főleg , hogy szolár tárolók csőkígyójáról írunk .
1., gravitációs visszaáramlás megelőzése végett
2., a tároló alján a hidegebb víz jobban lehűti a szolár visszatérő vizét
3., elősegíti a tároló tisztítását
Viszont ugyan az a gyártó , akkor az indirekt tárolónál miért nem alkalmazza ezt a módszert a visszatérő víz még jobb visszahűtésére ?
Tisztára mindegy , hogy miért vannak a menetek srégen !
Jelenleg is van visszacsapószelep a rendszerben és az új átalakításnál is teszek mindkét hőtermelő körébe .
Amúgy meg a menetek srégsége segítheti a tisztítónyíláson keresztüli munkát is , mert ilyen kialakításban kényelmesen belehet nyúlni a tároló aljába és azt kitakarítani , ha kell . Ezért is lehet pont a nyílás felé a hézag a menetek között .
A lényeg , hogy működik már 20 éve hibamentesen nálam . Ezért írtam , hogy a hőszipka - gázkazán kombónál is beszerelek egy-egy visszacsapószelepet és a probléma letudva . Egy év múlva meg majd leírom , mik a tapasztalatok a rendszerrel . :-)