Keresés

Részletes keresés

hodijoschka Creative Commons License 2010.09.18 0 0 429
Mediterránumnak:

A C. sempervirens Serbica B. Bánfai József dunaalmási kertész és nemesítő növénye, melyet a 80-as évek legelején Érden talált egy házikertben. A kerttulajdonosok hozzánk költözött szerbek, a magot onnét hozták és itt neveltek belőle növényt. Tegnap rákérdeztem Bánfainál, a Serbica a 85/86-os télen is fagykár nélkül telelt. Ma már tíz méternél magasabb sudár oszlop.

Visszanéztem néhány évre a fórum tartalmát és több helyen is nagyon zavaró volt, ami most Nálad is előjön: a "valódi ciprus" fogalmat csak a C. sempervirens-re használod, mintha ez annak a szinonimája lenne. De ez nem így van!

A C. sempervirens vulgáris neve vagy európai ciprus, vagy európai valódi ciprus vagy - a karcsú tipusok és fajták - "olasz ciprus" néven futnak. Azért nem használható rá a valódi ciprus kifejezés így magában, mert ez egy egész fenyőnemzetség neve /Cupressus/ és emlegetik Eucypress /"valódi"/ ciprus néven is. Ez a nemzetség - rendszertani szemlélettől függően 18 vagy 23 fajt ill. varietast foglal magába, /ezek tehát mind valódi ciprusok!/ Elterjedési területe Dél-Európa, A Himalája tágabb körzete, Észak-Afrika,, Kína, Nyugati Észak-Amerika és Közép-Amerika. A Ciprusfélék családján /Cupressaceae/ belül ez csak egy nemzetség a 21-ből, melyek közül a legismertebbek az Austrocedrus, a Calocedrus,, A Chamaecyparis /hamisciprusok/, a Juniperus /borókák/, a Platycladus /keletfa, régebben Thuja orientalis vagyis keleti tuja/, Thuja /életfa,tuja/ és Thujopsis /hibatuja/.

A valódi ciprusok legfontosabb megkülönböztető jegyei a többi rokon nemzetségtől: a két vagy három év alatt beérő magok az 1-4 cm átmérőjű, diószerű tobozokban, melyek tobozpikkelyei párosan átellenesen állnak és sokszor "szarvacskásak", máskor szinte teljesen simák, olykor hamvas-viaszos felületűek, beérve többnyire szürkésbarnák, elfásodottak. A hamisciprusok, tuják ezzel szemben mindig a megjelenés évében beérlelik és kiszórják magjukat, tobozaik sokkal kisebbek és részben nem is fásodnak el, hanem pl. nyugati tujánál papírszerűen vékony pikkelyűek. A ciprus növények talán legfontosabb azonosítási jegye, hogy szinte mindig és mindegyik faj csúcshajtásai mereven felfelé állnak - szemben a hamisciprusok mindig bókoló csúcshajtásaival.

A lényeg: ha a C. sempervirens-t európai vagy olasz ciprusként emlegetjük, akkor pontosan tudható, miről beszélünk. A valódi ciprus kifejezést meg hagyjuk meg azoknak, akiket illet: az Arizona, a Goven, a Macnab ciprusnak és a nemzetségbe tartozó összes többi társuknak.



Alesnek: a fotóidon valószínúleg keleti életfa, más néven keleti tuja /Platycladus orientalis/ példányai vannak. Kapitálisak, lehet, hogy az ország legidősebb példányai közül valók! Érdekes lehetne a származásuk, hogyan, mikor, ki ültette, mennyi idősek?

A pontos azonosításhoz viszont jó lenne közelkép 20-30 cm-es hajtásról és ugyanilyen felvétel a tobozairól.
Előzmény: Ales. (427)
Keszthely1 Creative Commons License 2010.09.17 0 0 428

Ha Troodos-hegységbe mentek, akkor nagyon szép kolostorokat is láthattok , igaz némelyik kivűlről úgy néz ki mint egy pajta, de igazi csemegék .

 

pl. agios  nicolaostis  stegis,    panegina tis  podythou, arkhangelos michail, agios  lambadistis, pedolaus ,  panagia tou asinou, és makarios érsek sírhelye kykkos .

 

...és a két szép városka Omodos és Vasa

Előzmény: csello9 (421)
Ales. Creative Commons License 2010.09.17 0 0 427
Sziasztok!

Nem éppen ciprusos kérdés....de hátha vki tudja.
Az udvarunkban van 2 tujaféle, nem mai gyerekek.
Valaki esetleg felismeri, mert sokan kérdezgetik, h milyen tuja?
A harmadik képen a fa alól kimentett csemete.

Köszi
Előzmény: hodijoschka (416)
Mediterránum Creative Commons License 2010.09.17 0 0 426
Képek:
1 valódi ciprus.
2.Goven ciprus.
3.Arizóna ciprusciprusgovenArizona
Mediterránum Creative Commons License 2010.09.17 0 0 425
Én is régóta 25 éve szeretnék ciprusokat a kertembe.25 évvel ezelött Pécsről hoztam cupressus sempervirens magokat a magoncokat kiültettem,szépen fejlődtek de 1985 télben-24 fokon elpusztultak. Pécsről a Pintér-kertből hoztam Arizonica magot a Nagy fáról. Abból 3 növény kelt ki. Kiültettem szép nagy növényekké fejlődtek. Már csak 1 növényem van mert az építkezés miatt ki kellett vágni.kb 15 méter magas szép oszlopos példány. Ebből lenne érdemes oltani.A környékünkön is vannak óltványok, de azok szélesek,és alacsonyak maradnak. A magoncok fiatalkorban szélesebbek 3-4 éves korban kezdenek oszlopossá válni. 7 éve szedtem ismét valódi ciprus magokat A Pécsi Főtéri fáról,amit most kivágtak. Azok láthatók most. Szeretném megkérdezni a C. serbica anyanövénye,hogy vészelte át a 1984-85-ös telet?
Előzmény: hodijoschka (423)
hodijoschka Creative Commons License 2010.09.16 0 0 424
Kedves Indigo Girl!

Még egyszerűbb eljutni : Google: Conifers Forum - Gardenweb/ Conifers Messages/ More Recent Messages/ search Semidesert conifers Volume 1
Volume 2
Volume 3
Volume 4

Sok sikert!
Előzmény: hodijoschka (423)
hodijoschka Creative Commons License 2010.09.16 0 0 423
Kedves Indigo Girl!

Értem én a morózusságot, meg még azt sem mondom, hogy teljesen alaptalan. De...

Mint írtam, ha valaki kéri, természetesen meghagyom az összes földet a növényen. Ez nem kevés, mert én nem tőzegben, hanem sóderrel fellazított valódi talajban, nevelek. Így sokkal kisebb az átültetési stressz. Egyébként ha anno jelezted volna, hogy - mint írod - a megmaradási arány 50 százalék volt, tudtunk volna megoldást találni. De az is érdekelne, hogyan ültetsz? Mit teszel az ültetés után és mit nem? Milyen kitettségű helyekre kerültek a milyen növények? Stb. Merthogy ez mind együtt határozza meg, mi lesz velük, belőlük - és mi nem. Tíz éve írtam minden egyes éves katalógusban:kérje ültetési tanácsadónkat! Ha hiszed, ha nem, soha senki sem kérte. Egyetlen egyet se! Miközben kertépítőként is látom, milyen "ültetések" vannak No, erről ennyit.

Képanyag: hát igen. A képeim döntő hányada még hagyományos diára készült. Tavaly és idén akadtak már, akik digitálisban segítettek. Az állomány ugrásszerűen, de fokozatosan szaporodik. Mire most az oldalhoz minden felkerül, az kb egy hónap még - és akkor sem lesz teljes, több okból. A helyzet az, hogy döntően még mindig inkább a kert, a növény reáliája izgat és azzal foglalkozom lényegesen többet, nem a virtualitásával. A kommunikáció nagyon fontos - de a legfontosabb, hogy először legyen miről kommunikálni. A növényszelekció-nemesítés meg a faiskolai rutinmunka együtt kemény időrabló. Az oldalt egyébként egy jó barát csinálja, család és napi 10-12 óra meló mellett-után.

Bocsi, a gardenweb bejön. Nálam. "Tegye fel a kezét", akinél még hasonló probléma van! Most, az észrevételed elolvasása után újra próbáltam - most is bejön. Hát valami más gáz lehet ott.
Az 1500 Ft csomagdíj pillanatnyilag már 1690: tegnap adtam fel kettőt. És éppen a különlegesebb, ritkább dolgokra vadászók között vannak, akiknek tájékozottságuk, érdeklődésük, tudásuk van, de pénzük egyre kevesebb.
Mi ez a " fiatalon fokozottan fagyérzékeny, azévi cédrus oltvány"? Miről beszélsz? Ha eljönnél Csákvárra a faiskolába januárban, azt látnád, hogy 2,5 meg 5 literes konténerekben, csak a konténert némi szalmával takarva telel nálam minden növény a szabadban. A cédrus oltvány is meg a többi is. Az elmúlt télen is, amikor háromszor volt minusz 23 C. Az a növény, ami a Magas Atlaszban honos C. atlanticára van oltva úgy, hogy a török Taurus hegységben élt , míg oltógally nem lett belőle és 5 hónapos, hóviharos telek cibálták magonc kora óta úgy, hogy ott minden - minden! - évben áprilisban még méteres hóban állt. Miért kéne egyetlen tél erejéig "fagymentes teleltetéssel " elkényeztetni? Azért, hogy utána újra vissza kelljen szoktatni a rideg tartásra?
Minden esetre nem pusztultak az elmúlt télen sem. Pedig a konténer jobban átfagy, mint a már beültetett növények talaja..
Ami genetikailag vagyis evolúciósan edzett és amit a nevelés közben sem kényeztetnek el vízzel, tápanyaggal, téli óvással, az állja a sarat. Meg a többi próbatételt is.
Csak a csalódást és a téli károkat elkerülendő: éppen nem azzal készítjük fel a telekre a növényeket, hogy óvjuk őket. A taurusi cédrusok pedig - szemben a Libanonban élőkkel - nem z7-es, hanem z 4-5-ös növények. Célszerű velük ennek megfelelően bánni!

Uff. És üdv meg hello!
Előzmény: indigo girl (422)
indigo girl Creative Commons License 2010.09.15 0 0 422
Szervusz!

A weboldal képanyaga mikorra készül el? Három éve is fajonént kellett a képkeresőben végigböngésznem, amire szükségem volt anno.

Erre kevés leendő vásárlónak van türelme. Így megnehezíted a dolgukat.

És úgy tűnik, a mostani képanyag a képtárhun is messze van a teljestől. A gardenwebes meg egyszerűen nem jön be.

A csomagküldésnél kb 50%-os volt a megmaradási arány. Nálam.
Talán mégsem tanácsos a gyökérrendszerrel szimbiózisban élő mikroorganizmusok jelentős részétől megfosztani az örökzöldeket. Ráadásul:

A magyar posta díjszabása 2-20 kg között csomagként számláz EGYSÉGESEN 990,- vagy 1500,- Ft-ot. Nincs súlyfelár. Ennyit érjen már meg a biztos megmaradás.

Bosszantó apróságok, de néha lényegesek.

Ugyanúgy, mint a z7-es, fiatalon fokozottan fagyérzékeny, azévi cédrus-oltványokhoz fagymentes teletetést javasolni.

Csak a csalódást és a téli károkat elkerülendő.
Előzmény: hodijoschka (417)
csello9 Creative Commons License 2010.09.14 0 0 421

Nikoziaban dolgozom, de a hetvegen megyunk a Troodos-i hegyekbe, ott nagyon sok ciprust lattam.

Koszi az eligazitast, zoldet nem szedek !

 

Udv

Előzmény: Keszthely1 (420)
Keszthely1 Creative Commons License 2010.09.14 0 0 420

Üdv Cselló!

 

Köszöntelek Itt a Fórumon !

 

Nagyon szépen köszönjük a cyprus Cupressusmagokat !!

 

Lenne pár tanácsom , ha szeded a magokat  csaka nagyon barna nem kinyíllott magokat szedjed le !

A cypus magok 2-3 éves korban lesznek csíraképesek /érnekbe/

Ez azt jelenti, hogy az egy éves magok amik nagyon zöldek   nem csíraképesek így nincs értelme  leszedni a magtobozokat a fáéról .

Csak a nagyon vékony cyprusokról szedjél magokat szinte Totem méretü magasak

 

Nem tudom, hogy te  melyik városban dolgozol én jártam cypruson  Lefkozia / Nicosia/és Larnaka-Limmassol   közötti autópálya mellett gyönyörüséges vékony ciprusok vannk

Előzmény: csello9 (419)
csello9 Creative Commons License 2010.09.13 0 0 419

En is sok szeretettel koszontok mindenkit, ezen a forumon.

Jelenleg Cipruson elek, dolgozom, aki ker magot jelezzen, postan szivesen elkuldom.

Elore bocsatom egyaltalan nem ertek a novenyekhez, orulok ha tudok segiteni.

 

Udv

Csello

Előzmény: Island* (418)
Island* Creative Commons License 2010.09.11 0 0 418
Kedves József!

Légy üdvözölve. Gratulálok a honlaphoz, a szakmai múltadhoz és a Csákvári arborétumhoz. Személyesen még nem tekintettem meg a gyűjteményedet, de tervben van, lévén nem lakunk messzi onnan. Tavaly költöztünk a Pázmándi Szőlőhegyre, direkt dombtetőre a fagylefolyás miatt, én itt szeretném megvalósítani az álmomat ami már részben valóság, egy igazi karcsú ciprusokból álló ligetet, de emellett egzotikus gyümölcsöket is ültettünk (Diospyros kaki, Ziziphus jujuba, Asimina triloba stb..).

Sokat köszönhetek Keszthely nevű fórumostársnak, akitől sok magot kaptam a budai kertjében lévő nagyon karcsú horvát eredetű ciprusáról. Erről vetett már 3 éves 50-70 cm magas kis tövek már tavaly ősz óta ki vannak ültetve és kiválóan bírták az előző kemény és hosszú telet itt a dombtetőn.

Emellett vannak Krétáról származó magokról vetett példányaim, valamint kb. 25 db 'Totem' és több "ceruza-vékony" horvát egyedekről származó immár 1-2 méter közötti példányok is kb. 30 tő.

Emellett vannal "ovisok" is és idén is vetettem Korfuról származó magokról is...

Ha jól saccolom 3-5 év és igazi kis ciprus-erdőcske lesz nálunk....:)

Hozok majd képeket később....

Előzmény: hodijoschka (416)
hodijoschka Creative Commons License 2010.09.10 0 0 417
U.i.

Addig is, míg teljes egészében elkészül a web oldal, elég tekintélyes fotódokumentáció látható az Arizonica Arborétumről és fenyőfajtáimról a kep.tar.hu/mesterhazypinetum2/50682166#2-n és a gardenweb.com/semidesert conifers/volume 1-4 -en.
hodijoschka Creative Commons License 2010.09.10 0 0 416
Haliho Mindenkinek! Új fiú vagyok itt, Hodijoschkának szólít, aki ismer.
Én követtem el a www.arizonica.hu honlapon fokozatosan megjelenő dolgokat: egy csákvári faiskolát, ugyanott egy öntözés nélkül telepített és tartott, szárazság- és hidegtűrő fenyőfélékből, sivatagi jukkákból, télálló kaktuszokból, örökzöld és lombhullató tölgyekből összerakott arborétumot, amely 2001 óta állami nyilvántartásban van és ma már védett is.

Kizárólag kemény műanyag konténereekben nevelek növényeket és küldök csomagban is. A brutális postai díjak miatt általában kiveszem a növényeket az edényből és a földlabdából is veszek le, de ez - nyolc év tapasztalata - nem veszélyezteti a megmaradás esélyét. Kérésre benn hagyom az edényben a növényt - és persze többet kénytelen fizetni a vásárló.

Az összes valódi ciprus faj, amely nálunk labdába rúghat, benne van a katalógusomban, megvásárolható és referenciaként él az arborétumban is: szerencsére a növények nem olvasnak "szakkönyvet", ezért nem tudnak róla, hogy már rég el kellett volna pusztulniuk. Saját nemesítésű fajtáimat magvetésekből hidegszelekcióval választottam ki és oltással szaporítom, vagy több évtizede itthon élő egyedek vegetatív szaporításai: már régen bizonyítják a faj átlagánál sokkal jobb hidegtűrésüket. Ha ehhez a genetikai adottsághoz öntözés nélküli tartás, és sovány talaj /soha nem kap trágyát vagy tápoldatot!/ társul, tűző nappal, akkor kemény fájú, jól beérő hajtású, biztonságosan telelő, sem hótól, sem olmosesőtől szét nem eső koronájú növényeket kapunk. Vagyis - ha így nevelkednek és élnek - semmilyen téli összekötözésre nincs szükség. Csákváron mindez megtekinthető és kontrollálható.

Elnézést, ha első nekifutásra hosszabb voltam, mint talán illene. De úgy éreztem, huszonnyolc év kísérletezés, tanulás és tapasztalás birtokában tudok használhatót és helytállót mondani a fórum résztvevőinek. Akinek felkeltettem az érdeklődését, szívesen látom a www.arizonica.hu-n is.

Előzmény: Törölt nick (415)
Ales. Creative Commons License 2010.08.23 0 0 414
Szia!

Itt is körülnézhetsz:
http://customlinux.virtuozzo.hu:9001/arizonica/index.htm
Előzmény: wieder (406)
wieder Creative Commons License 2010.08.23 0 0 413
Köszi, ment a mail.
Előzmény: Mediterránum (412)
Mediterránum Creative Commons License 2010.08.22 0 0 412
Nekem is vannak itt képeim.A legfagytűrőbb az Arizona ciprus -24 fokot is kibír.
A valódi ciprusok fagytűrésben és alakban nagy változatosságot mutatnak. Ha van rá pénzed,akkor az a legegyszerűbb ha oltott példányokat vásárolsz!. A legfagytűrőbb a C. totem és a serbica. Ha megírod e-mail cimed, megírom a csomagküdő cimét és az árakat.
Előzmény: wieder (411)
wieder Creative Commons License 2010.08.20 0 0 411
Köszönöm , neked is a segítséged.
Előzmény: Lora1213 (408)
wieder Creative Commons License 2010.08.20 0 0 410
Köszönöm szépen, nagyon jó lenne, de fényévekre lakom BP-töl és belátható időn belül nem tervezek felmenetelt. Pedig nagyon szívesen megnézném a gyönyörű mediterrán kertedet.
Megoldható lenne borítékban küldeni pár szem vertikális magot, utánvétellel, Én fizetem a postaköltséget és a magok árát.
Előzmény: Keszthely1 (407)
Lora1213 Creative Commons License 2010.08.19 0 0 409
,
Lora1213 Creative Commons License 2010.08.19 0 0 408
Islandnál van ilyen.Nézd meg itt:
Előzmény: wieder (406)
Keszthely1 Creative Commons License 2010.08.19 0 0 407

Gyere le hozzám és  szedjél magokat  kb 11 m magas C. Cupressus sempervirens  

van a kertben /  mag rengeteg .../

van horizontáli és vertikális C. Cupressus sempervirens

Előzmény: wieder (406)
wieder Creative Commons License 2010.08.19 0 0 406
Sziasztok!
Én ilyen oszlopos formájú ciprust - Cupressus sempervirens - szeretnék, de valami olyan helyről ahol már kicsit hozzáedzették a hazai klímához. Megköszönném ha valaki mondana pár jó tippet, illetve arról is, hogy mik az igényei, nehéz a tartása?
Island* Creative Commons License 2010.07.04 0 0 405
Ciprust szabadgyökérrel küldeni, főleg ilyenkor? Durva....:((((

Nem ismerem a fajtákat, remélem megmaradnak nálad....
Előzmény: robida (404)
robida Creative Commons License 2010.07.01 0 0 404

A fotón egy cupressus glabra green tower van, már amennyire látszik.

Az Arizonica kertészetből rendeltem, többek között, meg még egy Joschka nevezetűt is, valamint egy notabilis hibridciprust. Ez utóbbi valami mesés így piciben is.

Viszont. Kb. 3 hete érkeztek, álmomban nem gondoltam volna, hogy nem edényeset küldenek, sőt, tulajdonképpen majdnem szabadgyökérrel ültettem őket, mert az a kevés föld is lepogyogott róluk. Egyenlőre még semmi nem látszik rajtuk, de azért nagyon félek, hogy nem fognak megmaradni. Egyébként ismeritek ezeket a fajtákat?

Mennyire téltűrők, mekkorák lesznek, stb?

FrankPoole Creative Commons License 2010.06.24 0 0 403
Köszi, treemail-t megpróbálom.
Előzmény: Island* (401)
Island* Creative Commons License 2010.06.24 0 0 402
Viszont szépen alakul a kis ciprus-liget nálunk.

A Keszthely1-től kapott magokból még 2007-ben vetettek már ki lettek ősszel ültetve, kutya bajuk sem lett a tél alatt!!! Most kb. 20-50 cm között vannak méretben és rohamosan beindultak növekedésben. Az eső jól jött nekik...

A tavalyi magok (amit anno artista-atrakció keretében szedtek Tiborék a legkarcsúbb egyedről) azok már iskolában vannak. Jövőre mennek a kertbe....:)
Island* Creative Commons License 2010.06.24 0 0 401

Sajnos nálam is tövig visszafagytak az idősebb enyvesmagok is. (költöztünk és ősszel lettek beültetve az új helyükre.....no ezt nem kellett volna, inkább most tavasszal)

A zömük tőről elkezdett újrahajtani, de mikor lesz ezekből ismét olyan szép nagy bokor, mint amilyenek már voltak?...:(

Dugványozás nagyon nehézkes sajnos.

 

Most rendeltem pár újabb példányt a treemail.hu -ról és vetettem is magokat, de nem tudom mikor kelnek ki ....

Előzmény: FrankPoole (400)
FrankPoole Creative Commons License 2010.06.24 0 0 400

Kedves Island,

 

Nincs véletlenül enyvesmag magoncod eladó? Az enyém télen megfagyott (vagy rosszkor öntöztem, vagy mert nagyon hideg volt és nem takartam be eléggé), pont akkora volt, mint a tied a képen. Már évek óta virágzott, reméltem idén már magokat is tudok szedni róla, de "idő előtt" elfagyott... Kertészetekben nem nagyon van.

 

Szép bougenvillea is érdekel :)

 

Köszi

 

FP

 

Előzmény: Island* (347)
TTNora Creative Commons License 2010.04.26 0 0 399

Sajnos úgy tűnik, hogy mindkét európai ciprus elpusztult. Avarral takartam a tövüket, de úgy látszik, nem volt elég. :-(

Beszéltem a kertésszel, azzal vigasztalt, hogy ha a levélfonák még zöld, akkor van esély, hogy kihajt. Az egyiken még vannak ilyenek.

 

Előzmény: Mediterránum (394)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!