Keresés

Részletes keresés

Prézlivagány Creative Commons License 2021.05.30 0 0 21646

Köszi! 20 mg-ot szedek.Ha nem refluxom van,akkor mi?

 

 

 

Előzmény: walterwhitmanTha (21641)
walterwhitmanTha Creative Commons License 2021.05.29 0 0 21645

szia...te is már több éve szeded?

nincs mellékhatása nálad?bírod szedni?

Előzmény: Boszi84 (21617)
walterwhitmanTha Creative Commons License 2021.05.29 0 0 21644

hogy haladsz a leállással nyuggerfarhát?

Előzmény: nyuggerfarhat88 (21629)
walterwhitmanTha Creative Commons License 2021.05.29 0 0 21643

ne vedd magadra mindenkivel ezt csinálja hosszu évek óta.

Előzmény: Styco (21630)
walterwhitmanTha Creative Commons License 2021.05.29 0 0 21642

nekem is volt az emozul,ami álmatlanságot okozott.szoval siman csinal ilyet a ppi.

Előzmény: BurnEden (21636)
walterwhitmanTha Creative Commons License 2021.05.29 0 0 21641

szerintem a gyomorszajad szurkal. és amikor szeded a ppi t akkor nem.refluxod van.

20 vagy 40 mg noacidot szedsz?

Előzmény: Prézlivagány (21639)
sogormail Creative Commons License 2021.05.27 0 0 21640

Haat, tunetek alapjan egy ilyen problemat nem lehet megoldani egyeb vizsgalatok es szakertelem nelkul. Ebben egy forum nem tud segiteni. 

 

Előzmény: BurnEden (21638)
Prézlivagány Creative Commons License 2021.05.27 0 0 21639

Sziasztok!

 

Mint gyakorló savasoktól:) kérdezném, hogy volt -é valakinek olyan tünete, mint nekem.

Szívesen vennék pár jótanácsot.

 

Szóval..... Pár éve ősszel tavasszal kicsit több a savam, de mostanság a gyomromban érrzek egy pontban a köldöktől balra, kicsit felfelé szúró érzést.

Néha annyira felerősödik, hogy egy korty víz lenyelésekor is beszúr, de aztán enyhül elmúlik.

Azt megfigyeltem, ha noacidot szedek, akkor ilyen nincs. Az orvosom elküldött gyomortükrözésre, minden rendben volt és szerinte szedjem csak a noacidot életem végéig és nem lesz semmi probléma.

 

Valaki tapasztalt hasonlót, tudhatjuk az okát?

 

köszi előre is

 

BurnEden Creative Commons License 2021.05.25 0 1 21638

Több éve vizsgálnak orvosok de csak küldözgetnek össze vissza. Meg a covid miatt le is mondták a vizsgálatokat. Nem sok esély van rá hogy orvos fog segíteni. 

sogormail Creative Commons License 2021.05.25 0 0 21637

Ez orvos dolga lenne. Ha nem jo egyik PPI sem akkor a H2 blokkolo, motilitasnovelo, gyomorbevonok lehetnek alternativak. De elobb nezesd meg mitol van ez a problemad, egyaltalan nem biztos hogy a ppi-tol onmagaban. Egyeb gyogyszer keresztreakcio is lehet vagy siman barmi mas.

Tudom Mo.-on, foleg mostanaban nem egyszeru ertelmes orvost talalni.. De erre nem lesz megoldas egy forum.

Előzmény: BurnEden (21636)
BurnEden Creative Commons License 2021.05.25 0 0 21636

Elolvastam a beteg tájékoztatót tényleg okozhat álmatlanságot. Nagyon régen szedtem másikat nem emlékszem már a nevére, nem tudsz olyan hatóanyagot ami nem okozhat álmatlanságot mellékhatásként? Vagy esetleg szét lehet vágni. Mert ha csökkentem csökken a mellékhatás is.

sogormail Creative Commons License 2021.05.25 0 0 21635

"Az orvosok között is megoszlanak a vélemények. A gasztrolenterológus akihez jártam a panaszok kezdetekor azt mondta erről: hogy ha kint van a fekély, akkor mindig az eredeti készítményt (originális) javasolja és írja fel, a fenntartó kezeléseknél viszont megfelelő a generikus készítmény is."

 

LINK -> OEP tajekoztato meg 2009-bol. Ekkor jelentek meg az elso generikus rabe- es esomeprazole-ok. Azaz a Parriet es a Nexium helyettesitoi. 3.-ik oldalrol az idezet:

 

"Amikor lejár egy gyógyszer szabadalmi védettsége vagy piaci kizárólagossága, megjelennek azok a generikus gyógyszerek, melyek az innovatív referenciatermékek gyakorlatilag „tökéletes másolatai”1 , és alacsony árukkal lehetőséget biztosítanak a betegek költségeinek csökkentésére. A generikumokkal kapcsolatban igen sok legenda, téves ismeret él, amiket a gyógyszergyártók sem igyekeznek cáfolni. Lényeges ugyanakkor leszögezni, hogy hazánkban kizárólag bioegyenértékű és helyettesíthető generikus gyógyszerek kerülhetnek forgalomba, amelyek nem keverendőek össze a nem bioegyenértékű ázsiai másolatokkal, vagy az interneten rendelhető hamisítványokkal. A Magyarországon kapható generikumok minőségét szigorú szabályok szavatolják, ezeknél a terápiás egyenértékűség nem kérdőjelezhető meg. A Harvardi Orvosegyetem kutatói is hasonló eredményre jutottak, amikor 30 olyan vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek során originális gyógyszerek és generikus társaik hatékonyságát vetették egybe. A Journal of the American Medical Association (JAMA) 2008. decemberi számában megjelent – kardiovaszkuláris gyógyszereket vizsgáló – tanulmány2 szerint a korábbi publikációk szerzői annak ellenére számoltak be személyes negatív benyomásokról, hogy saját cikkeik adatai sem támasztották alá a terápiás hatásbeli különbségeket. A tanulmány alapján az originális készítmények, klinikailag semmiféle bizonyított előnyt nem biztosítottak a pácienseknek. Ha a harvardi kutatók következtetését elfogadjuk, akkor nem marad érv amellett, hogy a drágább originális gyógyszereket széles körben alkalmazzuk. Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy 2009 folyamán a támogatási rendszerben megjelentek az OGYI által a Plavix, Pariet, Nexium és Aflamin készítményekkel bioegyenértékűnek és helyettesíthetőnek minősített3 első generikus termékek, melyek alkalmazása a betegterheket jelentős csökkenti, valamint támogatáskiáramlást mérsékli, így mindannyiunk közös érdeke."

 

 

Előzmény: Styco (21630)
sogormail Creative Commons License 2021.05.25 0 0 21634

"májammal bajok vannak voltam ultrahangon is már infektologus vizsgál miért lehet nagyon magas  a GPT."

Egyszer probaltam ki az esomeprazolet. Utana par hettel egy vervizsgalaton egy halom maj enzim ertekem ossze vissza. Nyilvan abbahagytam, utana rendezodott. 

MAs PPI-vel is volt almatlansagod, majproblemad?

 

Esomeprazole betegtajekoztatobol:

"Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érintenek):

- Lábak és a boka duzzanata.

- Álmatlanság (inszomnia).

- Szédülés, tűszurkálás jellegű bizsergő érzés, aluszékonyság.

- Forgó jellegű szédülés (vertigo).

- Szájszárazság.

- Eltérések a máj működését ellenőrző vérvizsgálatokban."

Előzmény: BurnEden (21631)
sogormail Creative Commons License 2021.05.25 0 0 21633

" További vizsgálatokat kell még csináltatnom hogy mi okozza nálam az alvás hiányt."

 

Nem talalgatni kell, hanem el kell menni egy jo szomnologushoz es kivizsgaltatni. Kismillio oka lehet, akar reflux,ppi is, idegi aktivitasok, anatomia (korral fokozodo problemak). Alvaslaborban nezik az idegi aktivitast alvaskozben. Szemmozgasok, labmozgasok, alvasfazisok. Sok minden kiderul..

Sajnos Mo.-on ez eleg nagy kihivas, hosszu varakozas vagy kemenyen fizetos. Sajnos. 

Előzmény: BurnEden (21631)
sogormail Creative Commons License 2021.05.25 0 0 21632

"Elmondod az alapszabályt, hogy nem lehet félbevágni egyiket sem, kivéve a leggyakrabban felírt gyógyszert, amit meg lehet. Egy ilyen építő jellegű hozzászólásnak meg mi az értelme? "

 

Bocs, de ha nem erted ami oda van irva, hogy magyarazzam el? Ez egy forum, par mondatot lehet irni. 

Megegyszer, Te NEM irtad az elso postodban hogy esomeprazole SANDOZ-t szedsz. Azert irtam erre, mert tobbszor volt itt tema, hogy felbe vagdossak a ppi-ket, mert nem tudjak hogy nem lehet.

Nem mellesleg az esomeprazole originalis keszitmenye az a NEXIUM es az astrazeneca vezette be a piacra. Az esomeprazole sandoz az egy generikus keszitmeny. Kevered a markazott termeket a "marka" nelkulivel. Es mitol lenne az esomeprazole sandoz a leggyakrabban felirt ppi?? Azert mert neked azt irtak? Az orvosi velemenyek nem oszlanak meg abban hogy originalis vs. generikus. Abban oszlanak meg, hogy melyik gyogyszerlatogato ad tobb benefitet az adott gyogyszer felirasaert.

 

Szoval az info, ppi-t nem vagjuk kette, kiveve ha azt ugy gyartottak es engedelyezi a betegtajekoztato. az esomeprazole sandoz meg csak egy a tobb szaz ppi brand kozul, amik egyebkent 5 hatoanyagra epulnek.

Előzmény: Styco (21630)
BurnEden Creative Commons License 2021.05.24 0 0 21631

Azért választottam ezt a gyógyszert mert pallet ek vannak benne kicsi golyócskák és abban van a hatóanyag a többi gyógyszert nem lehet félbevágni. Régen nagy dózisban szedtem a ppi t és minden bajom volt. Fő gondom az volt nem tudtam tőle aludni, a háziorvos nem hitt nekem át kellett mennem másikhoz. A májammal bajok vannak voltam ultrahangon is már infektologus vizsgál miért lehet nagyon magas  a GPT. Sajnos szedek más gyógyszert is, de az alvási problémám egészen biztos összefügg a PPI vel. Gasztroenterologushoz nem merek menni orrba szájba írjak fel a ppi t. Holott bizonyított hogy növeli a fertőzés veszélyétét és a magnézium felszívódását is gátolja, magnézium készítménnyel se lehet pótolni. Ugyanis savas közegben ionos magnézium válik ki, sav nélkül nem tud kiválni. További vizsgálatokat kell még csináltatnom hogy mi okozza nálam az alvás hiányt. Olvastam hogy a melotonin hiány is összefügg a refluxal.

Styco Creative Commons License 2021.05.20 0 0 21630

Elmondod az alapszabályt, hogy nem lehet félbevágni egyiket sem, kivéve a leggyakrabban felírt gyógyszert, amit meg lehet. Egy ilyen építő jellegű hozzászólásnak meg mi az értelme? Hacsak az nem, hogy jól belerúgok a másikba. Köszönöm.

 

Így biztosan jobban hangzik eredeti (originális) vs. utángyártott (generikus). Az orvosok között is megoszlanak a vélemények. A gasztrolenterológus akihez jártam a panaszok kezdetekor azt mondta erről: hogy ha kint van a fekély, akkor mindig az eredeti készítményt (originális) javasolja és írja fel, a fenntartó kezeléseknél viszont megfelelő a generikus készítmény is.

Előzmény: sogormail (21628)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.05.20 0 0 21629

Bocs én konkrétan a Pantacidra gondoltam amiből van 20 mg-s is.

 

Előzmény: Styco (21627)
sogormail Creative Commons License 2021.05.19 0 0 21628

"Éppenhogy az Esomeprazol Sandoz az, amit ketté lehet törni. Olvasd el a gyártói tájékoztatót."

Bocs, erto olvasas esetleg? Ezt irtam: "A PPI-k felbevagasarol meg annyit, hogy alapszabaly, hogy NEM lehet felbevagni, kiveve ha a betegtajekoztato azt irja. Esomeprazol Sandoz pl."

Te meg konkretan nem irtad elotte, hogy melyik Esomeprazolt szeded a kismilliobol. Nincs olyan hogy "eredeti" esomeprazol mar, kismillio prazol van. Ezert batorkodtam azt irni amit.. 

 

Előzmény: Styco (21626)
Styco Creative Commons License 2021.05.17 0 0 21627

Az eredeti 40 mg-os Esomeprazol Sandoz tablettán van osztás. Az "utángyártottakat" nem ismerem.

Előzmény: nyuggerfarhat88 (21625)
Styco Creative Commons License 2021.05.17 0 0 21626

Éppenhogy az Esomeprazol Sandoz az, amit ketté lehet törni. Olvasd el a gyártói tájékoztatót. Egyedül szétrágni nem lehet, kéttétörni viszont igen. Ezért van osztóbevágás is rajta. Idézem az idevonatkozó részt:

 

"...Nem szabad szétrágni vagy összetörni, mivel a tabletták bevonattal ellátott pelleteket tartalmaznak, amely megakadályozza, hogy a gyomor savtartalma elbontsa a gyógyszert. Ezért fontos, hogy a pelletek ne sérüljenek. Útmutatás a tabletta kettéosztásához: A tabletta egyenlő adagokra osztható. Az ábrán látható módon törje félbe a tablettát..."

 

https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/esomeprazol_sandoz_40_mg_gyomornedv-ellenallo_tabletta/52799

 

Szerencsére csak alkalomszerűen kell bevennem. Egy 28-as kiszerelés kb. egy évig elég szokott lenni - így jön ki a kb. egy hét. Akkor veszem be amikor érzem, hogy kezd feljönni a sav - ezt úgy értem, hogy valami miatt nagyon sok sav kezd termelődni ami hányásig fokozódik. Ha időben beveszem, akkor ez elkerülhető.

Előzmény: sogormail (21624)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.05.17 0 0 21625

Ez igaz nem lehet ketté vágni.

Viszont van a 40 mg-s-nak 20mg-s kiszerelése is általában.

Előzmény: sogormail (21624)
sogormail Creative Commons License 2021.05.16 0 0 21624

"én csak kb. hetente veszek be egy fél Esomeprazolt (a 40 mg-os felét.)"

Ennek max. psziches hatasa van. A PPI-k felbevagasarol meg annyit, hogy alapszabaly, hogy NEM lehet felbevagni, kiveve ha a betegtajekoztato azt irja. Esomeprazol Sandoz pl. MErt kulonben lebomlik a gyomorban es semmi hatasa nincs.

(PPI-knek specialis bevonata van, ami vedi a gyomorsavtol. Ezt vagy a teljes tablettara teszik, ilyenkor nem vaghato felbe. Vagy kis "gombocskekbe" kerul a hatoanyag, ra a vedoburok es ugy tablettazak. Ez felbevaghato. De a legtobb PPI nem igy keszul)

Előzmény: Styco (21620)
sogormail Creative Commons License 2021.05.16 0 0 21623

"mert azt érzem, hogy egyszerűen nem bírja a májam - tompa nyomást érzek máj tájákán, ha egész dózist veszek be és utána nem tudok aludni én sem."

Az, hogy odakepzelsz vmi fajast, az nem igazolja azt, hogy "nem birja a majad". Beszeded par hetig es csinaltatsz egy verkepet. Ha valoban okoz nalad vmi problemat az latszani fog. Nalam latszott mar 2 het utan, abba is hagytam.

Előzmény: Styco (21620)
Styco Creative Commons License 2021.05.11 0 0 21622

CT-t nem csináltatok az extra sugárterhelés miatt, MRI negatív. A zsirbevitel max. 30 gr/nap, így teljesen jól vagyok. Orvoshoz már nem fogok menni ezzel, mert nem látom értelmét. Életmódváltás után néhány étrendkiegészítőt alkalmazva meg vagyok elégedve a jelenlegi állapotommal. A májam esetén egészen biztosan van valamennyi funkcióvesztés - ezt érzem -, ezért megpróbálom minél jobban kímélni.

Előzmény: nyuggerfarhat88 (21621)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 21621

Hogy nem bírja a májad /hasnyálmirigyed azt alátámasztják orvosi kivizsgálások? CT/MR stb.

Amúgy nem jó túl zsírosat enni senkinek.

Előzmény: Styco (21620)
Styco Creative Commons License 2021.05.06 0 0 21620

Hasonló a probléma azzal a különbséggel, hogy én csak kb. hetente veszek be egy fél Esomeprazolt (a 40 mg-os felét.) Nem tudom szedni nagy dózisban (szerencsére nem is kell) mert azt érzem, hogy egyszerűen nem bírja a májam - tompa nyomást érzek máj tájákán, ha egész dózist veszek be és utána nem tudok aludni én sem. A tájékoztatóban is szerepel, hogy csökkent májműködés esetén csökkenteni kell a dózist. Nálam szinte biztosan ez állhat fent. Ezt igazolja az is, hogy ha zsírosabb az étrend (ami extra terhelést jelenz a májnak) akkor szintén ezek a tünetek jelentkeznek. Nehéz ezt kibogozni, sok esetben nem is sikerül.

Előzmény: BurnEden (21619)
BurnEden Creative Commons License 2021.05.05 0 0 21619

Én 15 éve szedek PPI -t. 40Mg al kezdtem most jutottam el addig hogy 3 naponta szedek félbevágott 20mg Esomeprazol Sandozt. De ha próbálom csökkenteni akkor nem tudok aludni. Megjegyzem ha nagy dózisban szedem a PPI -t akkor se tudok aludni. Tapasztalt valaki ilyet? 

norbert1234 Creative Commons License 2021.04.27 0 0 21618

Már hogyne lenne!
Műtét:  Nissen fundoplication
Vagy az új típusu a  LINX  https://www.youtube.com/watch?v=R2YQNmBn9tU ,Magyarországon nem elérhető. De több európai országban elérhető 10 éve használt technológia.
I
zlandon élek ,engem már Linx akartak műteni, de stretta kezelésre megyek elsőnek, rengeteget tanultama reflux kezelésekről

Stretta: https://www.youtube.com/watch?v=lbsn7VhBJXE
ha kérdésed van írj a kispal9191@gmail.com ra

Boszi84 Creative Commons License 2021.04.09 0 0 21617

Szia! Nincs erre recept,mi is próbálkozunk évek óta.Bejöhet étkezési szokások megváltoztatása(könnyebb husmentesebb,erre vannak receptek a neten) én próbálkozom pár hétig quamatelre váltani stb.De nagyon sokan szedik a PPI t évtizedekig probléma nélkül

Előzmény: Tamás ST70 (21616)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!