Fűtésem működik, azért Írom le az esetet, egyszer valakinek segít.
Volt kint szerelő, kicserélte a füst hőmérséklet érzékelőt, de nem javult meg.
A kéményre gyanakodtunk, kéményseprés igényemet 90 napr határidőre igazolták vissza!. Én másnap, nagy kalapács fejre erős kötelet és leengedtem a padlásról a pincéig.
Minden jó, majd ki a tetőre és leengedtem a padlás tisztító nyílásig. Ott a párom a képen látható 3 db tenyérnyi darázsfészket szedte ki a tisztító nyíláson.
Nyáron nem működik a kazán, ezért majd valamit ki kell találnom, hogy ne kelljen minden ősszel végigcsinálni ezt a tortúrát!
Visszavittem nyilván. Ők mondták a boltban, ők a forgalmazók (Megatherm), hogy 20 éves szelep, nem passzol hozzá a márkában azonos mai fej, ez van, nem tudnak mit csinálni. 2 forintossal próbálkozzak. A régi megsárgult termofej és amit ők adtak szemmel láthatóan más mélységű belül. A Herz megint nagyon más, azzal is próbálkoztam. Nincs igazán kedvem 4-5 ezreket elkölteni random termofejekre.
Sajnos ki volt már tekerve, annyit csináltam, hogy betekertem és újra teljesen ki, hátha segít, de nem, a radiátor valamiért nem melegszik át a teljesen, és a teteje sem meleg annyira sem, mint a képen a kevésbé meleg cső, csak közelít hozzá.
Köszi! ezt jó tudni! Amit viszont nem mondtam, és növeli a rejtélyt (legalábbis számomra) hogy mindkét cső meleg, ennek ellenére, kizárólag a radiátor legfelső része langyos csak. Az egyik cső pedig eléggé meleg, ennek ellenére a kevésbé meleg cső hőmérsékletét sem éri el a radiátor legfelső része, mutatom képen:
nem értek hozzá, segítsetek légyszi! Nem rég vásárolt lakás új fűtési rendszere fasza, DE a 2 tetőtéri szobában nem lett bántva a régi rendszer (pénzhiány) ott ha jól mondom, 50% os szeleppel van megoldva 2 radiator. A szaki azt magyarazta, hogy ugy kepzeljem el, hogy sorba van kotve a 2, es a masodik az az elso visszaterojet kapja. Az egyik szobaban szepen meleg a radiator minden resze, a masikban a radiator legteteje epp h langyos. Amiket néztem eddig: radiator szelepek (be voltak ragadva, már szépen járnak) legtelenites volt a radiatorok vegen es a 50% os cucc tetejen is.
Bocsi , de azt írtad 6+1 radiátor van . Abból 3 van egy ágon , akkor marad a 3 radiátor a maradék 3 körre , mert a törölközőszárító gondolom direktbe van kötve a rendszerre a kazántól , mert azt nem említed .
Laikusként először is megjáratnám az összes szelepet , torlókat is és az osztó-gyűjtőét is . Ha már kényelmesen működnek , akkor elzárnám az összes radiátort , majd egyenként leellenőrizném , hogy minden radiátoron áttudok-e juttatni annyi fűtővizet , amit arra a radiátorra számoltam ( vízhőmérséklet előremenő-visszatérő és a gyártó által megadott teljesítménytáblázat alapján számolva ) Természetesen a helyiség hőigényéhez méretezett radiátorok esetében . Ha ez is megvan , akkor kezdeném a legközelebbivel , tehát a törölközőszárítóval , annak a torlójával . Majd körönként az osztó-gyűjtő visszatérőszelepeivel a radiátorokat arra a szintre , hogy a kívánt tömegáram meg legyen . Közben figyelni kell a keringetőszivattyút , hogy képes-e tartani az előzőleg már beállított tömegáramokat is tartani . Ha nem , akkor magasabb teljesítményre kell átkapcsolni . A három radiátort , ami egy ágon van , ott beállítod az osztónál a kívánt tömegáramot , majd az osztóhoz legközelebbi radiátortól haladva mindháromnál a torlóval a megadott mennyiséget .
Olajozás, megmozgatás megtörtént, a tű szépen jár és benyomás után visszaugrik. Még a beszűkült tartománnyal is ki lennék békülve, ha a két végpont a teljesen nyitott és teljesen zárt állapot lenne, bár akkor is bezavarhat, hogy a termofej mondjuk 2-es állásnál 18 foknál zárna, én pedig 20-at célzok meg.
Nem találtam olyan kicsi érmét, ami belemenne, valami lemezből fabrikálok majd talán. De az csalódás, hogy a márkában és típusban hozzáillő termofej ennyire köszönő viszonyban sincs a szeleppel.
Erre a tartós megoldás (ha nem találok termofejet), akkor a szelepek cseréje minden radiátornál? A házban egyetlen új radiátor van, feltehetőleg a fürdőszoba felújításakor tettek oda újat. Azon ha jól láttam Herz szelep van ugyanolyan márkájú termofejjel, na az tökéletesen működik.
Sok eltérő használatú helyiség van a házban, fontos lenne, hogy be lehessen állítani a kívánt hőmérsékletet precízen (rádiós termosztát van).
Egy külön hsz-ben írtam a mínuszolónak , nem neked válaszolva! Akinek nem inge , nem veszi magára ! :-)
Ezt írtad : " Van három kisebb szoba amelyek mind ferde falasak "
Igazad van , nem 4 , csak 3 .
" mert egy leszarom embertől vettem a lakást , aki húsz éven keresztül garantáltan egyszer sem fizetett átmosásért és nyilván ő maga sem csinálta meg. "
Ezek szerint én is az vagyok ,mert 1998 óta én sem mostam át a rendszert . Még az első víz van benne ( igaz néha pár deci víz utána lett töltve ) . :-)
Csak arra gondoltam a hsz-ben , hogy lehet kevés a fűtővíz mennyisége a három radiátornak és azért nem melegszenek rendesen egész felületen . Ezért kérdeztem a cső vastagságát .
Ó azonak nem a mosás (hiánya) miatt nem meleg az aljuk, hanem mert túlságosan le vannak folytva. Vagy ami ugyanazon a körön előtte van, az nincs folytva, és a távoliabbakba már csak cseppek jutnak. Érdemes beszabályozni a torlókat, hogy egyszerre melegedjen az összes.
Nem én minuszoltalak és legalább kettő, de maximum három darab radiátor van azon a körön, nem tudom biztosan, de biztosan nem négy.
Azoknak a radiátorok az alja szerintem azért hideg, mert egy leszarom embertől vettem a lakást, aki húsz éven keresztül garantáltan egyszer sem fizetett átmosásért és nyilván ő maga sem csinálta meg.
Ezeknek a radiátoroknak egyébként a szelepei is ragadnak (alul és felül)
Mielőtt mínuszokat osztogatsz , gondolkodj el , hogy 4 radiátor egy csövön az osztó-gyűjtőből hány liter per perces átfolyással bír radiátoronként ? Miért is hideg a radiátorok alja ?