nekem most egy nagyon komolyan inéző posztert sierült beszereznem a metroban, de csomo helyen aruljak sztem...
az egész kékes, egy farkas feje van rajta, eppen veszettul vicsorog, es az egsz olyna, mintha világítanának a fogai...elég durván néz ki, az ágyam ölé szánom, éjjel jó lessz vele farkasszemet nézni:)))
videjótékákban, cédéboltokban szokták áruli az együtteses stb posztereket, azok között találtam..
ja, aki teheti, menjen ki az állatkertbe! Titánék felvették a nagykabátot, esssssssszméletlenül gyönyörűek!:)
Keresgéltem már, csak néha a nyelvi korlátok miatt nem igazán tudtam, mit is találtam :) Hidegnek hideg van, csak épp Norvégiában még lövik a farkasokat :(
De legalább már vitáznak emiatt a svédekkel, talán abbahagyják, hisz már így is csak pár család él a norvég-svéd határon. De kössz a tippet!
A Werner-könyv marha (pardon, farkas) jó, de én is csak kölcsönbe kaptam, eddig egy antikáriumban sem leltem meg :(
A fazon egyébként még mindig a farkasaival van (Merzig - Németo.) és minden vasárnap ingyenes vezetést tart :) Pedig már nem mai gyerek, túl van a hetvenen...
Ha jól emlékszem, volt olyan, hogy elfelejtett átöltözni... dehát mint falkavezér, használta az öklét :)
A másik nagy kedvenc a... nem jut eszembe a pofa neve, de a cím: Ne féljünk a farkastól! Ez is tuti! A fazon kikúrják É-Kanadába, hogy figyelje a farkasokat... Asszem kb. a 40-es években. Aztán persze kiderül, hogy nem a farkasok miatt kevesebb a vad - nem gyilkolnak hobbyból :)
Extra kérdés, de megpróbálom... : nincs vkinek véletlenül kapcsolata norvégiai farkas-teleppel, vagy bármilyen farkasokkal (is) foglalkozó skandináv szervezettel, csoportosulással? Ha minden jól megy, Norvégiában leszek egy ideig - megpróbálnám felkeresni őket...
aszittem ezt mar lezartuk. nem fogok magyarazkodni, minek. igy a vilagon senkit nem tudok meggyozni, nm is akarok. aki hiszi, az hiszi, aki nem, nem. eleg kinos ez nekem igyis, elhiheted. nem fogom tovabb feszegetni, sztem ezzel kapcs. nincs is mit beszelni,irasban nem jon le a dolog, es semminek nem lehet hitelt adni. maradjunk az eredeti temanal, javasolnam. most kb. 1 hetig nem leszek amugy netkozelben, korhazban vok. de remelem a topik nem sullyed megint elfele.
Ahol Azraellel való első találkozásodról irsz (128), ott az idézet miből való? A naplódból? Ilyen tökéletesen egy állat "meglátását" - bár én is sokszot átéltem, de le nem irta még senki.
Nekem megvan:) bár elég xar a kiadás, mert kb. 3 fajta lapra nyomtatták egy könyvben.. Ha kéred, kölcsön tudom adni - ha érdekel a könyv vége (és nem veszted el:)
Bennem legjobban az ragadt meg (nem tudom, hogy miért), hogy amikor átment egyik falkától a másikhoz (mert több falkát is tartott egyszerre), teljesen át kellett öltöznie és fürödnie kellett, mert ha megérezték volna a másik falka szagát rajta a farkasok, akkor még őt is csúnyán megtépték volna - habár ő volt a falkavezér.
Olvastad Werner Freund : Farkasember c. könyvét ?(Bp., 1992.)
Ha jól emlékszem, ő ugyan nem kertben, hanem 1-2 holdas területen "tartott" farkasokat, saját leirása szerint el tudta magát fogadtatni falkavezérként...
nem arulom el mi lett a projekt vége, de olvasd el, megéri :)
naya, az a baj a farkastartassal,hogy nincs az az ember, aki teljesen farkasul, falkavezerkent tudna viselkedni, és nincs akkora kert, amiben egy, sőt lehetőleg 2 farkas eleget mozogjon :)))
Igen, olvastam azt hiszem, hogy a Nemzetközi Kutyamagazinban volt róla egy sorozat:)
Nagyon tetszett és nagyon tanulságos volt:) Bár én csak addig olvastam, amíg visszatették őket a falkába, mert már emberek között nem lehetett igazán tartani őket. Kiváncsi lennék rá, hogy mi történt velük azóta...
De ajánlom szívből a cikksorozatot mindenkinek, aki arra gondol, hogy "tök jó dolog" egy farkast otthon tartani..
A kisfarkashoz (Suhanc) pedig részvétem. Nagyon fájdalmas dolog elveszíteni, akit/amit szeretünk és a fájdalmat csak rosszabbíthatja, hogy mások elmebetegsége miatt történt ez:(
szomoru hir, ma délben temettük a kisfarkast:(((( végülis az utolso pillanatban egyszeruen suhancnak neveztuk el, nem hagyta itt hát ezt a kutyavilágot névtelenül. reggel 8 körül epilepsziás rohama volt; kb 20(!) percig:( mire a dokihoz értünk, már eszméletlen volt. kiderült, hogy az előző "gazdájának" köszönhetően már szinte nem is volt olyanja, hogy bélflóra, és mint kiderült, a veséje is tönkre volt téve, nagy valószínűséggel mesterségesen-az a valaki tehát az elmebeteg kisérleteihez használhatta :((( a sirjat odin, a régi rotink nyugalmi helye mellé ástuk. béke vele...hiába csak másfél hetet töltött velünk, nagyon hiányzik. még a göri is totál letargiába esett, nincs meg a játszópajtija. remélem nem tudja, mi történt szegénnyel :((((((((( rip.
köccike az infókat:), az alfa hímekkel és csatáikkal kb. képben voltam, csak az alfa nőstény volt fehér folt a számomra:)
voltunk a hétvégén Nyíregyházán, szombaton esküvő volt (nem az enyém:), vasárnap akartunk menni az állatkertbe farkasokat nézni, de amig el nem jöttünk (délután 1 óra), addig szakadt az eső:( Szóval lemaradtam a farkasokról, meg a kölykökről is:(
de nem adtam fel, mert mindenki azt mondta, hogy gyönyörü a park - szóval valszeg még az ősz folyamán vissza fogok menni oda és akkor reszkessetek lupik:)
A vulpes teljesen rendben is van :). Attól, mert magyarul a farkas szónak -as a vége, attól a rókának még -ka. Ugyanez latinul, pepitában. Az egyik ide tartozik, a másik oda (igaz, latinban declinatiók vannak, de mielőtt a számba tömnétek a monitort, húzok melegebbre! :D)
Sokat agyaltam ezen a lupes-lupus témán. Gondolkoztam, hogyan lehet egy lupus alakú szóból kihozni a lupest? De bárhogy ragozom latinul (lupus, lupum, lupi, lupo, lupo; lupi, lupos, luporum, lupis, lupis), ebből sehogy se jön ki a nyelvtan szerint. Ha lenne valami lupis kinézetű szó, még csak-csak. Tehát ez zsákutca. (Vagy valaki azt hitte, másik főnévcsoportba tartozik a lupus és szimplán rosszul ragozta ;). Volt már ilyenre példa a biológiában.)
Ellenben találtam egy cikket, amiben ott figyelt az alábbi: „Most historians do not know where the scientific names come from, only that they where Latin and Greek. But now the truth has emerged. Canis lupus originated from the Neopian's word for the Lupe...” (http://petpages.neopets.com/newnt/index.phtml?section=2420&week=11) Szóval ezek után még arra tudnék gondolni, hogy a lupusnak ezt az eredetijét vette alapul a nevezéktan. (Ó)görögül hogy mondják a farkast? Ha valami ’lupe’, akkor itt van a kutya (avagy farkas) elásva. De így önmagában is elég gyanús.
Harmadik „tipp”. Angolban, ahogy elnéztem, használják a lupes alakot a farkasra. Lehet, ez ment át a nevezéktanba (bár ez nem túl valószínű).
S még valami a netről. „Mispellings - "Lupus" is suggested in spellcheckers for the following: elaphus, lapus, Leptus, Lipos, Lipu, llupus, loopus, lopus, loupus, Lubuski, ludus, lufu, luipus, lumpus, Lupa, Lupas, lupes, Lupesku, luphus, Lupio, lupis, lupo, lupos, lupow, lupoz, lupsus, lupu, lupuss, lusus, Lutus, luu, Luwum, luxus, pupus, rupus, ulcus, Ulphus, ulps, ulus” (http://www.websters-online-dictionary.org/definition/english/Lu/Lupus.html)
akkor lany ... en is egy szukat ismertem. emberekkel igen baratsagos volt, de semmilyen kutyat nem turt meg kozel - tavol ... lehetetlen volt vele setalni ...
remelem a tied konnyebb eset lesz.
nev az mindenkepp 2 szotagu legyen ... azt a legjobb kiabalni.
van ezen a forumon egy "kutyanevek" topik egyebkent en is szenvedtem egyik cicank maradt cica ...
egyelőre kishülye...nem rajtam múlik a dolog, család kedves összeírogatott neveket, aztán végül marhanagy veszekedés lett belőle, nem tudtnk kiegyezni...van egy kutya utónévkönyvünk, lehet végülis abból választunk.
mit szóltok mondjuk az...eufrozinához?:PP talalkoztam egy kutyuval, akit tenyleg igy hivtak...