kesz az elsö tesztfilm, szvsz egesz jok. 1-2 tesztfilm majd elmegy meg rajta mire belövöm a teljes vizszintet. amit nem tudok 100% hogy hogyan tudom a lyukat teljesen közepre allitani
Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy nem lesz Xtol és semmilyen Kodak vegyszer.
Mostani ötletem, hogy a kisfilmet DDx-ben hívom, a nagyobb formátumokhoz meg keverek valami hívót, aminek jó a szemcséje, felbontóképessége és a vonalélessége, az érzékenység kihasználás annyira nem szempont, mert úgyis kell az állvány.
Esetleg eltűnődhetnél a törzsoldatos megoldáson. Az Ilfotec LC 29 és az Ilfotec DD-X igen nagyon jó hívó. Ha jól tévedek, akkor a DD-X az összetételét tekintve igencsak hajaz az Xtol-ra.
Mintha a C vitamin rémlene hatóanyagként, vagy tartósítószerként, persze lehet hogy keverem valamivel, és hülyeséget beszélek.
De az biztos, hogy mindkettő igen jó hívó, főleg a DD-X. És a törzsoldatnál igen egyszerű temperálni, csak a hígításhoz használt vizet kell belőni a csapnál - nem kell hozzá desztillált víz, éppen ellenkezőleg. Ezen kívül minden hívásnál tökéletesen friss oldatot tudsz használni, és ha egy filmhez egy keverést használsz, akkor nem kell számolgatni az idő meghosszabbítására a többedik filmnél, meg a csökkentésére a melegedő oldat miatt.
tedd bele az 5l desztvizes kannat, hagyd atmelegedni, gyorsabban olvad el ha langyos a desztviz
4l langyos vizbe folyamatos keveres mellett szep lassan öntsd bele az A reszt, majdha elolvadt szinten folyamatos keveres mellett öntsd bele a B reszt. hagyd 2-3 orat allni. utana töltsd at 4db literes üvegbe hogy minel kevesebb levegö legyen a tetejen, a maradekot 0,33as ill 0,5 ös üvegbe, szinten ha lehet legmentesen. a maradek 1 decit ki lehet önteni.
legutobb langyos viz ellenere összvissz 7 ora alatt olvadt fel, itt lehetett a bibi
tavaly juniusban 2 csomagot vettem, hetvegen hozok desztvizet es bekeverem a masik csomagot. ha az sem olvad fel 20 perc alatt akkor mar maga a por is szar
Csak okoskodni tudok. Nekem úgy tűnik a bekeverésnél van valami gond. 1. Betartottad a keverési folyamatot? - 4 liter vízbe TELJESEN feloldani az A komponenst.
koszi az infot, akkor csak a k/l johet szamitasba, amugy ebay -en most adnak egyet 55+afa -ert, szoval nem is tul draga maga az optika, na nem mintha nem lenne eleg optikam :)
anno beszereztem a 6x12 es görbitett lyukkamerat a jamestöl https://realitysosubtle.fr/ de csak problemam volt vele. ha valakit erdekel le tudom irni a tervezesi hibapontokat
nagyon megelegeltem a problemat es szetkaptam a noblexemet. az elölapot beszereztem vermeertöl 0,2 es lyukkal, sajna az ö megoldasa sem optimalis ami a görbitett hatfalat illeti
ha majd elöhivtam az elsö tesztfilmet fogom latni, hogy mekkora a torzitas, elöfordul, hogy a lyukat meg beljebb kell tegyem, hogy szepen torzitas nelkül kirajzolja a görbitett filmsikot. proba cseresznye :-)
evek ota x-tol-t hasznalok, mindeddig problemamentesen. literes es fel literes üvegekbe szoltam tarolni a pinceben ahol eleg konstans hömerseklet van. februarban bekevertem az uj 5l adagot es eddig hozzaszoktam hogy 10-20 perc alatt szepen kevergetes alatt teljesen feloldodik. legutobb majdnem 7 oran keresztül tartott mire teljesen elolvadt. 1 nappal kesöbb hivtam elö a filmet es eleg ramaty lett a minösege. aztan tegnap elöttem egy filmet es elö akartam hivni, de ilyen allapotban volt az x-tol az üvegben :-(
haat, ez erösen kuka :-( irtam az osztrak forgalmazonak es azt valaszolta, hogy amiota a kodak lepasszolta a fotokemiat sajna nagyon hullamzo a minöseg, nulla lehetöseg van a reklamaciora.
ajanlotta, hogy adox xt-3 -mat hasznaljak, annak jo a minösege
Volt persze ahhoz valo Hasselblad csatlakozasu hatfal, de mivel a Biogon lencse felepitese (dupla gauss, nem retrofokuszos) miatt talan mikrolencse nelkuli CCD-vel lett volna erdemes kiprobalni. Miota azota sajnos szoren-szalan eltunt a keszulek, igy ez a lehetoseg kimaradt szamomra. Viszont annyi tokeleteshez kozeli hasonlo latoszogu optika kozul valogathatok, hogy igazabol nem is hianyzik.
Nekem c van 140-ből, de a KL biztos még jobb. éppen árulnak egyet kb 140-ért forintban.
180-ból volt nekem c régebben, pár éve eladtam és most egy KL van, az sokkal jobb. Ez a számítógépes optikatervezés (vagy más is) ténleg tudott hozzátenni a dologhoz.
Különben a makrók valószínűleg bármelyik sorból kiugranak.
Ebből a sorból -netes olvasmányaim szerint- kiugrik még a 65/4 KL, nekem abból is 4,5 c van és elégedett vagyok vele, de tudom ez sose hagyja nyugodni az embert hogy milyen lenne a még jobb?
Bevallom ferfiasan, hogy az elmult 7 evben egy kockanyi filmet sem fotoztam el. Mivel anno sajat kezemben tartottam a teljes folyamatot (tobb-kevesebb sikerrel), es D-76/Xtol ff hivot hasznaltam, valamint probalkoztam C41-gyel, ahhoz, hogy ezek a hivok kiszamithatoan mukodjenek, folyamatosan termelni kellett volna ala az alapanyagot. Raadasul nem ismertem a kornyeken egyetlen megbizhato labort, ahol hivtak 4x5-os sikfilmet szamomra ertelmes aron, szoval abba az iranyba sem tudtam elindulni. Volt nalam vagy fel evig kolcsonben egy Hasselblad SWC, de az sem ihletett meg, igy hagytam az egeszet a fenebe.
A hivoeszkozeim javat elajandekoztam, egyedul a felveteli eszkozparkom maradt ep, de azt meg adaptaltam. Ezt peldaul egy Helios 58/2 kattintottam, amit a Cambo SC 4x5-os kardankameramba illesztettem, amire hatulro raraktam egy digi hatfalat egy sufni adapterrel. Sajnos sok idom meg az ilyen bohockodasra nincs, de ezt mar egy ideje ki akartam probalni.
Ugyancsak a hetvegen kaptam le ezt a kepet egy szeles spektrumura alakitott hatlappal. Kolcsonkertem valami elvileg UV szuromintat az egyik kollegamtol, de szerintem engedett at infravoroset is jocskan.
A 37mm kivételével van mind. A 140-eset hibásan vettem. A szorítógyűrű meg volt ütve, nem ment fel a gépre. Kis munkával helyrehoztam. Valóban jó objektív. Szeretem a 127mm-eset is. Annak a leképezése is nagyon jó.
Drágán is jó ha szép. Nagyon megszerettem az RB-t az ormótlansága ellenére, sőt már szépnek látom és kecsesnek :-). Van hozzá 140-es makród? ha nincs próbáld ki, az egy csoda.
Tulajdonképpen egy csoda az egész, szárnyak nélkül. De lehet hogy az is van hozzá, csak nem forgalmazták nekünk a sógunék.