Keresés

Részletes keresés

Kecskeb Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75929

A panír:

 

95-98 fokon hőkezelt tejbe savas terméket, ecetet, citromlét, stb. öntenek, kb. egy dl-t 10 literenként.

 

A sajt: (házilag)

 

Nyers tejetl, (frissen fejt, édes meleg) 28-36 fokon beoltanak. (régen a kisgidák oltógyomrából dobtak egy darabkát a tejbe) ..... ennek hatására, az édes tej keményre megalszik. (mint az aludttej)

Ezt az alvadékot darabolják, majd formába teszik csepegtetik kb. 24 órát.

Ha 5,2 Ph-ra kisavanyodott, sózzák , majd tovább érlelik.

 

TÚró:

 

A lényeges különbség, hogy a túró savanyú megaltatott tejből készül. Vagyis, ha megaludt a tej, akkor darabolják, kb. 32-38 fokoik kimelegítik, aztán csepegtetik lyukacsos formában, majd szétmorzsolják.

 

 

Nagyon lebutítva kb. ez a különbség.

Előzmény: Törölt nick (75914)
L_áma Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75928

Itthon a lány csinálja oltóval, meg sajtkultúrával...... néha.  A zasszony meg csak ezt a panírt, de azt rendszeresen. El is fogy. Tök jó. Meg a túrógombóc is ebből van. Meg ..... sokminden. 

Előzmény: Kecskeb (75926)
sanyooo1 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75927

A sóval  nem az a baj, hogy szennyezett, hanem az, hogy mérgezett! Kálium-kloridal teszik nekünk "kedvesebbé", azzal amivel amerikában megölik a halálraítéltet! 

 

Régi "vicc": 

 

5 grammos kiszerelésben szívgyógyszer

5 dekás kiszerelésben patkányméreg

50 kilós kiszerelésben műtrágya

Előzmény: Kecskeb (75924)
Kecskeb Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75926

Persze... én is készítek panírt... ugyanígy...

Előzmény: L_áma (75923)
Kecskeb Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75925

Persze... nem a pontossággal volt a bajom, hanem, hogy keveredtek a szakszavak és nem értettem, hogy mit is szeretne... tejet oltani, vagy savanyítani, vagy kicsapatni???

:-))))))))

Előzmény: L_áma (75923)
Kecskeb Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75924

Egyébként, ha a sóval csak az a baj, hogy szennyezett, akkor nagyon egyszerű a dolog, patikában vehetsz teljesen tiszta natrium-cloridot.

Az állatorvosom is azt használja.

Abban nincs semmi szennyeződés.

Előzmény: Kecskeb (75922)
L_áma Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75923

Az emberek nagy része nem ennyire pontos. Pl a két nő sem itthon. :)

 

Tej felmelegít, fehérjekicsapó savas cucc beletesz, hőntart, fehérje kicsapódik, leszűr, lecsorgat, kiprésel, kész a kecskesajt. Persze nem! De még is!

 

Erre pedíg alkalmas lehet a jó savanyú meggylé is. Ehet jó kis hamis kecskesajtot, csupa olyan összetevővel, amit elfogyaszthat. Akkor pedíg elérte a célt. Ehet túrót. Ha a danon belefér, ehet joghurtot. Meggyeset. Azért ez érték, ha valaki ennyire meg van szorítva. 

Előzmény: Kecskeb (75921)
Kecskeb Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75922

Joghurt!!

 

Lassan, közepes lángon felmelegíted a tejet.

(szerezz be egy ételhőmérőt)

 

92-94 fokig melegíted, majd lezárod és néha megkavarod. Kb. 10 perc múlva visszahűtöd 42 fokra. A 42 fokos tejbe belekeversz kb. két evőkanál joghurtot literenként.jól elkevered, majd 3-6 dl-es üvegekbe kiöntöd. Lezárod, és azonnal beleteszed őket egy hűtőládába... tudod amivel kirándulni járnak.

Jól lezárod, hogy tartsa a meleget, másnap  (kb.12-16 óra múlva) kiveszed és beteszed a hűtőbe.

Kész.

 

Ha félsz a boltitól, akkor először készíts boltival egy fél litert (egy kanál danon krémes fehér bele) de ezt ne edd meg, hanem a kész joghurttal oltsd be a következő adagot.

Akkor abban már nem lesz bolti joghurt.

Kecskeb Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75921

Az a baj, hogy itt kezdenek megint keveredni a dolgok...

A meggy nem egy oltó anyag, attól a tej nem alszik meg.

 

Panír készítéséhez alkalmas lehet a savanyú meggylé, (talán) de az nem oltás.

 

 

Előzmény: Törölt nick (75905)
sanyooo1 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75920

Az amerikai löttyöt is itthon veszed, nem???  :(

 

Neked jól megkavarták a fejedet, szegénykém! :)

 

Az igaz, hogy nem minden "só"-t szabad megenni a boltból, én sok éve csak a legolcsóbb durva (koszos) sót veszem, amit ha kibontok érzem rajta a román bányász lábszagát! :) 

A "horvátrozisat" kerülni kell, mint a pestist! 

Előzmény: Törölt nick (75912)
Kecskeb Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75919

A problémádat többé kevésbé értem...

 

De most már kezdem elveszíteni a fonalat, hogy mit is szeretnél tul.képpen???

 

Mit szeretnél a meggyel csinálni?

 

Előzmény: Törölt nick (75918)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75918

A fügében cukor van ...

annyiból lehetne szőlő , vagy akár must is :(

Előzmény: Kecskeb (75915)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75917
Előzmény: Omosimama (75913)
Kecskeb Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75916

Mindjárt visszajövök, aztán leírom.

Előzmény: Törölt nick (75914)
Kecskeb Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75915

De Ő nem oltót keres szerintem, hanem savanyodást elősegítő kultúrát.

 

Oltásra alkalmas pl. a füge is.

Előzmény: Omosimama (75913)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75914

Most halottam először a panírról.

Mi a különbség közte és a sajt között?

A citromlé világos, de  meggyel hogy lehet elkészíteni?

Hogy lehet joghurtokat csinálni?

Előzmény: Kecskeb (75908)
Omosimama Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75913

Tejoltó galaj? Gyógynövény, honos, nézz utána. 

Előzmény: Törölt nick (75905)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75912

Igen! 

Az itthon kapott só sajnos nem jó ...nekem.

 

Az ásványi anyagokat évek óta a BIO TECH USA női vitaminnal pótólom.

A vitaminokban sem mindegy mi a jó.

Előzmény: sanyooo1 (75906)
L_áma Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75911

Azért csak írjad, én még csak egy nagyon kezdő kecsketartó "kétnő" tettestársa vagyok. 

Előzmény: Kecskeb (75909)
triplaharom Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75910

Az elég nagy baj !

Előzmény: sanyooo1 (75906)
Kecskeb Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75909

Látom, közben L-áma is megírta.

Előzmény: Kecskeb (75908)
Kecskeb Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75908

No.... akkor tisztázzuk, mert keverednek a dolgok.

 

Van a sajt.

Asajthoz tej kell és oltó.... minimum. (a savanyító kultúra csak rásegít... de mint mondtam az sima tejsavbacilus, vagyis nem árthat neked...de Te tudod)

 

Oltó nélkül nincs sajt.... ez nem vitás.... sajtkészítés azóta létezik, amióta van oltó.

 

Amiről a többiek beszélnek... és most már értem, hogy Te is mire gondolsz, (a savanyú meggyel), az az indiai eredetű panír.

Az nem sajt... de olyasmi... ecettel készítik.

 

Viszont a citromlé pont olyan kiváló, mint az ecet... csak az ecet olcsóbb azért használják azt.

Szóval a savanyú gyümölcs amit keresel, az a citrom.... ill. annak a leve, ebből készíthetsz indiai panírt.

 

Akkor így már közelebb járunk?

 

:-)

Előzmény: Törölt nick (75904)
L_áma Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75907

A citrom leve szintén alkalmas, hogy kicsapja a fehérjét a tejből.

 

A zasszony igen jó joghurtokat csinál a kecsketejből. Natúrt is, meg gyümölcsöset is. A meggyes is király. Igaz, az élőflóra danonból származik.

A tejoltó enzim az "iskola" szerint, az az emésztő enzim, amivel a szopós állatok feldolgozzák a tejet.

 

Itt mondja a zasszony a hátam mögött:

-Amint lesz egy liter felesleg, meg fogom próbálni citromlével. Valódi citrom levével.-

 

Ez néhány nap kérdése. Majd írom. 

Előzmény: Törölt nick (75904)
sanyooo1 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75906

Nem esztek sót (NaCl)???  Jól értem? 

Előzmény: Törölt nick (75904)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75905

Nekem a kecsketejből való étel készítés, olyan mintha egy sötét szobában tapogatóznék...

Mindent most tanulok.

Az ecet teljesen ki van zárva.

A kecsketejből kell kiindulni azt kellene beoltani valami növénnyel..

Elvileg valami sós , savanyú növénnyel...gondoltam még a meggyre :(

Előzmény: L_áma (75901)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75904

Mekkora az a mennyiség, ami már bajt okozhat?

….attól függ...mennyi méreganyagot ettetek meg az állattal :(

 

ecet...szintén szóba sem jöhet...sem só, sem cukor, sem élesztő

 

szóba jöhet: tyúktojás, jégsaláta, citrom, olíva olaj, kecsketej(remélem) ,napi 2pressó kávé - csak natúrba! és a gyümölcsökből a meggy :(

Tehát ezekből az alapanyagodból kellene készíteni kecsketej alapú sajtot, túrót...

 

Utána olvastam, hogy lehet vadsóskából, csipkebogyóból de még senkivel nem találkoztam aki készítette volna.

Az ecetről most olvastam itt másodszor.

Az ismerőseim a patikába járnak be valamiéért és abból a valamiből készítik a sajtot, de az nekem sajnos nem jó

 

 

Helyzet nem "tragikus".....velem már nem lehet mindent "megetetni" :(

 

 

 

Előzmény: Kecskeb (75899)
L_áma Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75903

Az ecet, vagy a megevés?

 

:)))

 

 

Kezdenek a gidák leállni a tejjel. Már napi másfél, két liter marad nekünk.

Előzmény: triplaharom (75902)
triplaharom Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75902

Az mögy nálunk is ... (:-)))

Előzmény: L_áma (75901)
L_áma Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75901

Van hogy a zasszony csak ecetet használ a sajthoz. Egyébként az oltóenzim, és a sajtkultúra sem tartósítószer.

 

De ebből én leginkább csak a megevéshez értek. :))

Előzmény: Törölt nick (75896)
Kecskeb Creative Commons License 2019.03.01 0 0 75900

Szóval ez nem tartósítőszer... mármint a sajtkultúra.

Előzmény: Törölt nick (75896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!