Keresés

Részletes keresés

Mono SE Creative Commons License 2018.03.15 -1 0 228

a kártyán milyen bemenetre csatlakoztál?

Előzmény: bazsi bá (226)
Mono SE Creative Commons License 2018.03.15 -1 0 227

és a mini jack dugót hova dugja, a valagadba?

Előzmény: XNC (225)
bazsi bá Creative Commons License 2018.03.15 0 0 226

Szia!

 

 

Nyomok egy képet a kimenetekről. Én az Output L/L+R és R csatikra kötöttem a kártyát. Lehet hogy a phones-re kéne?

Előzmény: XNC (225)
XNC Creative Commons License 2018.03.15 -1 0 225

Kéne tudni, hogy az a nagy Jack eredetileg milyen célokra szolgál.

Angolul biztosan oda van írva.

Én azt valószínűsítem, hogy az eredetileg külső hangfalhoz kimenet lenne;

és ezért "ordít" neked a hangszer a felvételnél.

 

Az RCA kimenetet kellene összekötnöd 1 megfelelő kábellel a hangkártyához.

 

Egy ilyenre van szükséged:

 

https://www.conrad.hu/hu/rca-jack-csatlakozokabel-2x-rca-dugo-rca-alj-1x-15-m-fekete-goobay-993688.html

Előzmény: bazsi bá (224)
bazsi bá Creative Commons License 2018.03.14 0 0 224

Sziasztok!

 

 

Elég régi a topic, de megpróbálom, hátha...

Szeretnék valakitől egy kis segítséget kapni egy külső hangkártya és egy zongora házasításában.

A zongin van két nagy jack kimenet, amit a hangkártyába tudok bekötni (Lexicon Omega). Innen USB-vel megy a laptop felé.

A gond az, hogy valamiért nagyon le kell halkítani a zongit és/vagy a hangkártya Line In potit, különben nagyon könnyen eléri a recsegés határt a kimenő hang. Az átlagosnál így csak halkabban tudok felvételt készíteni. Nem élvezhetetlen, de valamiért halkabb a kelleténél.

 

A zongin még RCA és MIDI kimenet is van.

 

Ha valaki jártas lenne a témában, megkérném, hogy lásson el egy-két jó tanáccsal.

 

Köszi,

Balázs

 

 

spacc Creative Commons License 2012.08.02 0 0 223

Pihha!  Már is kapisgálta már a témát, egy csaj: http://magyar-talalmanyok.hu/tag/piezo-elektromos-hatas  a francba...:)))

 

Persze közben eszembe jutott, hogy mi a bibi az elektrodinamikus átalakítóban. Az sebességérzékeny, a dolog természetéből következően meg itt amplitúdóérzékeny kütyü kéne...

Előzmény: spacc (222)
spacc Creative Commons License 2012.08.01 0 0 222

Eeegen... kötexik, de keményen. De picit meg is nyugodtam, mert mostmár  szóba kerültek komolyabb dolgok is, mondjuk Carnot tétele, bár a Termodinamika III. főtétele még oda illene. De.  Mondottam, az a bajom vele, hogy gyakorlatilag nem hoz akkora nóvumot. Stirling ide. stirling oda, ciklikus mozgásból nyersz energiát. Maga a ciklikus mozgás nem is lenne gond, ha nem járna nagy vesztességgel. Mindenképp tömeget kell felgyorsítani, aztán lefékezni máris ott a meddő munka.  És a közeg se a legjobb energia közvetítő jelen esetben. Na tehát az igazi gond az elektrodinamikus átalakító itten. És ezért tartom meddő dolognak ezt az utat. Egy érdekes megoldás, de csak 40%-os hatásfokkal dolgozik. Lehet finomítani, és hosszú-hosszú fejlesztés után nagy kínkeservvel javitani a hattásfokán modjuk 10-15%-ot. De hát te is megemlíted azt a kurva árat ami ezen megoldás hatásfokjavításának a rákfenéje. No ezért pendítettem meg néked a "hártyát" mint továbblépési lehetőséget. És nem beszéltem én egyenletes áramlásról, hanem  - mivel esetünkben az energiát a gerjesztett hang mint longitudinális hullámot gázközegben terjeszti, csupán a gőzsíp működése által az áramló gázközegben okozott turbulencia jelenléte - mint probléma hoztam szóba, mivel ez az átalakítás folyamatát hátrányosan befolyásolja.

 

És itt végre némileg visszatérhetünk némileg a topic egyik témájához az akusztikához, mert tulajdonképp az egész téma ekörül forog, hogy hogy tudjuk elnyeletni a hangot minél jobban. Persze itt némi cuncor van a dologban, mert az elnyelt hangból elektromos energiát szeretnén kinyerni, úgyhogy ha parciálisan is, de kapcsolódik a témához.Az inverz hangszóróműködés a vesztességek miatt nem üdvözítő út.

 

Egyszóval a téma érdekes, de egyben bizonyítja is, hogy hagyományos megoldások nem hoznak megfelelő eredményt, itt teljesen új, merész gondolatok kellenének.

Pont azért, mert a kiinduló energia természeti, jelen esetünkben a napenergia és mint mondottam volt, már annak a befogása sem a legjobb hatásfokú, és ezt 40 %-ára csökkenti a vázolt megoldás. Mondom én, hogy ide egy új, merész barbatrükk kéne.

 

Csak csendben megjegyzem Paks-al kapcsolatban. Ha a kivitelezés során a hűtést nem külön hűtőtavas megoldással kivitelezték volna, hanem mint az eredeti orosz ajánlás szólt, a duna medrében, akkor 7-8 %-al magasabb lenne az átalakítás hatásfoka, a folyó hőterhelése meg csupán 2-3 fok emelkedéssel járt volna minimális vízállás esetén...  De nem válalták a kockázatot, így is a legköltséghatékonyabb erőművünk Paks.

 

 

Jolida Creative Commons License 2012.08.01 0 0 221

IGEN!

Neutronbomba. :-)

Termikus hatás: pipa.

Akusztikus hatás: pipa.

Ja, és a villamos berendezések 100%-a lehal tőle. :-)))

 

Van ugyan némi mellékhatása, de hát ez sem kevésbbé racionális választás, mint a napsütés-gőz-síp-akusztikus átalakító kombó. :-ppp

Előzmény: btamas70 (218)
Chilkoot járó Creative Commons License 2012.08.01 0 0 220

A termoakusztikus generátorok a stirling technológia legújabb ága. Viszonylag modern dologról van szó, fejlesztik, csakúgy mint a napelemet. Minden technológiának megvannak a maga határai, nemcsak műszaki, de fizikai is. A hőerőgépeknél Carnot tétele kimondja, hogy a hatásfok nem lehet jobb, mint ami a Carnot körfolyamatból adódik: hatásfok = 1-( a legalacsonyabb hőmérséklet(kelvinbe) / a legmagasabbal). Így elméleti hatásfoka a napelem elméleti hatásfokánál magasabb is lehet, de ezek nézésének nincs értelme. Carnot után jönnek csak a többi fizikai és műszaki korlátok. A napelemekhez végkép nem értek, de biztos, hogy ugyanilyen problémákból adódóan nem egyszerű elérni az elméleti hatásfokot. Ráadásul nem csak a hatásfokot kell nézni, hanem az árat, tartósságot, stb.... Az egykristályos (a legjobb hatásfokú) napelemek elméleti hatásfoka a fény koncentrálása nélkül 31%. És koncentrálással (parabola tükör) is "csak" 66%, de ez elméleti, amit a gyakorlatban nem lehet megközelíteni! A napelemnek a korával romlik a hatásfoka és az élettartama is rövidebb. Valószínű, hogy a nagyobb igénybevétel és a hőterhelés miatt még rövidebb az élettartam ha koncentrált fényt használnak. Kíváncsi lennék az UD kutatói által beállított 43%-os hatásfokot, az napelem mennyi ideig lett volna képes produkálni? Azonban nem kell feltétlenül a hőerőgépeket versenyeztetni a napelemekkel, mert azoknak szűkebb a felhasználási területük, így sok esetben nem is jöhetnek szóba, míg a termoausztikával hasznosítani lehet az ipari hulladékhőt, a geotermikusat, bármit ami hőt ad, lehet hűtőgépnek használni, vagy működteti a pacemakeredet. Egy űrszondába sem azért teszik bele a NASA-nál, mert ott hülyék hogy ezt a szar és elavult technológiát használják, hanem mert például olyan helyre küldik, vagy olyan hatásoknak teszik ki, ahol, aminél a napelem nem lenne jó választás. Eredetileg fórumot kerestem, aztán megírtam, hogy a sípnál jobban bevált a hőcserélő, ráadásul linkeltem is oldalt, ahol sok minden le van írva róla és egyáltalán nem akartam itt belemerülni részletekbe Minek mondjam el a gőz használatának feltételezett előnyeit a gázzal szemben (pl. jobb hőbevitel, a regeneráló és meleg hőcserélő hiánya, a kisebb viszkozitás, stb.stb.) annak aki kevésbé ért még nálam is hozzá (egy 40%os hatásfokot is szarnak titulál), és kötegszik? Megígértem magamnak hogy már nem írok be ide (mert nincs értelme), de még két dologra felhívnám a figyelmedet! Attól hogy gőz van valamiben, még nem elavult, ezért nem dobjuk a a heat pipe-okat a számítógépből, vagy a napkollektorból se. A másik, ha a gőz egyenletesen áramlik, nem lehet energiát kinyerni belőle membránnal, a piezora, meg a többire már fáradt vagyok még fél oldalt reagálni...Üdv.

 

 

Előzmény: spacc (219)
spacc Creative Commons License 2012.08.01 0 0 219

Tán pontosítanád a kérdést:  turbulens, vagy egyenletes közegáramlást feltételezve?

Mert itt a gőzsíp aszem a legkevésbbé egyenletes közegáramlás mellett bír mozgási energiával.

Ha egyenletes az áramlás, lehetne valami hártyás piezoátalakításban gondolkodni... Persze ott is gondot okozna a magas hőmérséklet.

Amúgy olvass vissza. Nem tudnék mondani, pont ezen berzenkedtem, hogy a folyamat újszerú, de egy ér nem hangzott el az előnyei közül, és nem hatékonyabb. És én végig ezt hiányoltam.  Erre mondtam, hogy egy újabb bagoly, avagy gumicsont.

 

Előzmény: btamas70 (218)
btamas70 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 218

"nem egy forradalmian új, hatékonyabb átalakításról van szó"

 

Tudnál olyan termikus>>akusztikus és akusztikus>>villamos energiaátalakító technológiákat mondani, melyekkel könnyedén elérhető a 40% együttes hatásfok?

Előzmény: spacc (217)
spacc Creative Commons License 2012.08.01 0 0 217

Kiscsáwó

Annyit azért értek belőle, hogy a lényeget megfogjam... ellenben veled, aki egy kukkot se értett belőle.

De megpróbálom neked emésztehetőbbé tenni.

A gondolat egy hőerőgépre vonatkozik, ami hőenergiából villamosenergiát lett volna hivatott termelni.

És mivel állítja elő a hőt? Hát napenergiából. Ezzel vizet forral, a keletkezett gőz energiáját meg hangenergiává golndolja alakítani, amit elektrodinamikus átalakítóval kíván villamos energiává alakítani.  És azt mondja, ennek akár 40%-is lehet a hatásfoka. Nem is kételkedtem benne, bár ez a szám már maga is azt jelzi, hogy nem egy forradalmian új, hatékonyabb átalakításról van szó, hanem mint alant mondottam egy újabb tiszteletkör, a "sárgarézfaszú bagoly" megjelenéséről. és egy tapottat sem lépett előre a dolog.  És persze előadónk bölcsen halgat arról, hogy a rendszerbe vitt napenergia hány százalékosan hasznosul.... mert a 40% az már a bevitt hőenergia hasznosulására vonatkozik.

De azt én mondhatom néked, mert te még ezt sem érted...

 

 

Előzmény: big-dewil (216)
big-dewil Creative Commons License 2012.08.01 0 0 216

De ugy csinál, mintha értene. )))

Ebben nagymester! )))

Előzmény: Chilkoot járó (215)
Chilkoot járó Creative Commons License 2012.08.01 0 0 215

Szerintem  egyszerűen csak nem értesz hozzá...

Előzmény: spacc (214)
spacc Creative Commons License 2012.07.31 0 0 214

Amúgy, tényleg ne haragudj, de lényegében az egész dolog szoros kontextusban áll a baglyokkal. Ugye van fülesbagoly,  gatyásbagoly, Uhu, rézfaszu, ez a dolog mostan meg a sárgarézfaszú bagoly esete. No emiatt vagyok vele ilyen szkeptikus. Ez tulajdonképp az egyhelyben topogás példázata, avagy hogy lehet a gumicsontot tovább rágni.

Előzmény: spacc (213)
spacc Creative Commons License 2012.07.31 0 0 213

Cö-cö.... a gonyúi erőmű meg 59%-os hatásfokkal műxik......

Előzmény: Chilkoot járó (212)
Chilkoot járó Creative Commons License 2012.07.31 0 0 212

Ezt meg kellene írnod az energiaszolgáltatóidnak is, Paksnak, egyéb más erőműveknek, mert felháborító, hogy még mindig gőzgépeket használnak és 70%-os veszteséggel állítják elő a delejedet a 21. században!

Előzmény: spacc (211)
spacc Creative Commons License 2012.07.31 0 0 211

Szerintem meg a legjobb, üdvözítőbb dolog bevonulni a kuckóba, zenét hallgatgatni, köldököt nézni és szemöldököt fonogatni, és mire megínja az ember, a DAPRPA bejelenti, hogy elérte a kitűzütt célt, az 50%-os hatásfokú napelem fejlesztését.... :)))

Már ne is haragudj, de a 21.században még a gondolata is szégyenletes, hogy egy gép hatásfoka 40%-os legyen. Meddő, kárbaveszett ténykedés, gondolkodás... Olyan, mint szitával kimerni a süllyedő hajóból a vizet. Nosza, hajrá, táncoljunk vissza 100-120 évet.....

Előzmény: Chilkoot járó (209)
Chilkoot járó Creative Commons License 2012.07.31 0 0 210

Sőt, néha még ég is! :-)

Előzmény: big-dewil (207)
Chilkoot járó Creative Commons License 2012.07.31 0 0 209

Mivel a külső melegítésű termoakusztikus gépekből csinálnak 35-40%-os hatásfokú gépeket, is, tehát háromszor jobb a napelemnél, valóban az egyik legjobb!

http://english.cas.cn/ST/HT/ht_progress/201008/W020100819361218486909.bmp

Előzmény: spacc (208)
spacc Creative Commons License 2012.07.31 0 0 208

....jaaa...ez nyilvánvalóan az energiaátalakítás legjobb, leghatékonyabb módja.... :DDD

Előzmény: Chilkoot járó (206)
big-dewil Creative Commons License 2012.07.31 0 0 207

Megfogtad az isten lábát! )))

Spacc egyfolytában dumál, ezért kimerithetetlen energiaforráshoz jutottál.

Kössük rá egy generátorra, hátha lex walami haszna! XD)))

Előzmény: Chilkoot járó (206)
Chilkoot járó Creative Commons License 2012.07.31 0 0 206

Itt nem a sípolás a lényeg, hanem az áramfejlesztés! Ha pedig parabola tükörrel fűtjük akkor tüzelni sem kell. Alternatív energiáról van szó. A hőből hangot állítunk elő, a hangból elektromsságot...

Előzmény: spacc (203)
big-dewil Creative Commons License 2012.07.31 0 0 205

Walszeg mindegy, h kanocot huz, wagy ahogy walojában wolt, egy kart, wagy mágnesszelepet nyom. (elektrik! sic, ) )))

Dilis.

Előzmény: spacc (204)
spacc Creative Commons License 2012.07.31 0 0 204

Azzal a külömbséggel, hogy ott a gőz áramlását a masiniszta egy kanóc meghúzásával - ami a gőzcsapot szabályozza - ereszti a sípra a gőzt.  Tehán nix semmi "electric"

Előzmény: big-dewil (201)
spacc Creative Commons License 2012.07.31 0 0 203

De wazze!   Miért is kell egy sípládához gőzt fejleszteni? Tüzelni meg pláne..... Van ott már egy pumpa, az is elegendő lenne az energia pocsékolásához.....

Előzmény: big-dewil (201)
Chilkoot járó Creative Commons License 2012.07.30 0 0 202

Több fajta síp van, van nyelves, meg rés, meg mittudomén! Nem tudom, melyik milyen hatásfokkal, illetve veszteséggel alakítja (szaggatja) át a gőz áramlását gyors nyomásváltozássá (hanggá). Úgy tudom, a magasabb hangú síp és a rés típusú, kevesebb felharmonikust tartalmaz, de nem tudom, hogy a felharmonikusok mennyire rontják a rendszer hatásfokát. Ilyenekre lettem volna kíváncsi. Viszont úgy néz ki, hogy a síp helyett talán mégis sokkal jobb, ha hagyományosabb termoakusztikus technikával hozzuk létre a hangot, 

http://stirlingtechnology.blogspot.hu/2012/01/termoakusztikus-generatorok.html

Az utolsó videón. Így lehet nem is fontos...

Előzmény: big-dewil (201)
big-dewil Creative Commons License 2012.07.30 0 0 201

a mozdonysip is igy mükxik, mit nem értesz?)))

Előzmény: Chilkoot járó (198)
spacc Creative Commons License 2012.07.29 0 0 200

Esetleg ha beküldenéd a BME-re a jövő évi Vicinális Dugóhúzóba....   :)))

 

Már negyven-valahány éve is volt hasonló, de ott nem "stream acoustic generator, hanem WC-sagh generátor volt... :)))

 

 

Előzmény: Chilkoot járó (198)
spacc Creative Commons License 2012.07.29 0 0 199

Jujj....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!