A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Ez elsosorban a tetel erteketol fugg. A Posta az ajanlott kuldemeny elveszese eseten a feladasi dij 15-szoroset fizeti karteriteskent. (Feladasi dij 50 gr-ig ajanlottan: 630 Ft.) Tehat mondjuk egy 250 ezer forintos tetelt rizikos igy elkuldeni...
Mindenkepp ajanlott ket kartonlap koze tenni (tasakban beragasztani) az ermet, hogy ne lehessen tapintasra erezni a boritek tartalmat.
Szeretném megkérdezni, mi a megszokott gyakorlat, ha egy vevőtárs egy érme (kb 50 forintos méretű de kétszer vastagabb és cca dupla súlyú bronz) postai megküldését kéri? Elegendő normál borítékban ajánlott levélbenben feladni?
Néztem a Hertiage.com-ot. Van/volt néhány magyar arany. De ultra brutál liciteket tettek rá.
Mondjuk Bartók 500-as $1400-$1600 ra becsülve, ami reálisnak tűnik hazai viszonylatban De az élő licit el sem kezdődött és most $3300 (BP-al majdnem $4000). De egy Semmelweis 1000-es BP-al már $5000-nél jár... Azért nehogy már egy Semmelweis 1000-es 1,5milló Ft-ot érjen... mert ledobom az ékszíjat. És még ezek nem végleges árak!
1907-es 100 koronás József (becsült: $6000).. Vége BP-vel: majdnem $11k = 3,3 millió Ft-ért ment el.
Régen sem voltak ilyen árak a HA-nál. Néha-néha benézek milyen áron mennek a magyar aranyak. De ez most brutál...
Bár most nagyon írogatják, hogy ez most valami "The Paramount Collection" része... És hogy ennyire jelentős árverés még nem volt a HA.nál, meg ez valami különleges...
És ezek az érmék most olyan NGC-s tokban vannak, amin mind ott díszeleg egy "The Paramount Collection" felirat és logó.
Most az hogy milyen kollekció, és egy stempli a tokon indokol +50% vagy nagyobb felárat? Vagy ez csak Amerikára jellemző, hogy elnevezzük valaminek, és akkor már a "műanyag" tokozásnak is ára lesz hirtelen? Mert ugyebár az érme ami benne van az tök olyan mint a többi...
Meg amúgy is? Mi ez a "The Paramount Collection"? Ez csak egy fantázianév amit a HA talált ki egy kis hype, és árfelhajtás miatt... Vagy tényleg valam neves kollekció része (volt)? (Az tudom hogy réges régen volt egy Paramount International Coin Corp., de nem tudom ennek köze ven-e hozzá)
Egy eredeti 1908-as 100 koronást honnan lehet megkülönböztetni a jóval később utánveretektől? Mert ha jól tudom, például a az 1974 körül az Artex ugyanolyan minőségű aranyból, és az eredeti verőtővel készített utánvereteket... nem kis mennyiségben.
Sziasztok! Adatokat keresnék ezzel a 3 Krajcárral kapcsolatban, annyi megvan hogy CAROLVS. VI . D. G RO.
Utána már a 3 szerepel. Ilyen , s ehhez hasonló végezetű írást nem találok a 3 Krajcárosok közt, csak egy közel hasonlót ami Csehországi , de annak "ROM" a vége. Itt az enyémen M betűnek se nyoma, se helye nincs. Határozottan az a vége hogy RO.
Többé kevésbé laikusként lenne egy kérdésem, mégpedig az elfordult éremképekről.
Látom hogy ezek többnyire ritkaságnak számítanak. Ez azt jelenti hogy minden vert érmének az előlapjának állása meg kell hogy egyezzen a hátlap állásával? Amennyiben kicsit is elfordult az egyik oldal a másikhoz képest az már "hiba"?
Esetleg ez csak a modern érmékre vonatkozik? Köszönöm előre is az esetleges felvilágosítást.
Igen, köszönöm, elég sok dolgot megtaláltam róla. Igazából az érdekelne, hogy vajon eredeti-e, tekintettel a kiváló állapotára. Mert akármennyire is szeretem a szomszéd nénit, nem vállalnék be olyat, hogy esetleg hamis bankjegyet értékesítsek valahol.
Szomszéd néni adta ezeket, hogy próbáljam kideríteni, hogy mi ez, és van-e értéke. Megtaláltam azt, hogy ezek létező bankjegyek, és látom az árakat is, amelyeken árulják őket. Még is kicsit szkeptikus vagyok amiatt, hogy koruk ellenére (ami akár 120 év is lehet), elképesztően szép állapotban vannak. Persze nem kizárt, hogy fennmaradjanak ilyen állapotban, főleg, hogy a néni meglehetősen maximalista.
Ismeri ezeket valaki, tudna valamit mondani róluk?