Keresés

Részletes keresés

Astrojan Creative Commons License 2022.01.29 0 0 2555

A gravitációban mi a kiegyensúlyozó tényező, ha csak vonzás, vagy csak taszítás létezik?

Vonzás egyáltalán sehol sem létezik. Minden vonzásnak látszó esemény nyomóerők eredője.

A nyomóerő a gravitációs sugárzás, irdatlan erővel nyom, örökmozgó. A sugárzás elemi energiarészecskék, kvantumok tükörképi párjából áll, végtelen mennyiségű de nem végtelen sűrűségű leves, gravitonsugárzás. Ez az éter maga, mindenhol van, mozgatja és alkotja az anyagi világot.

A kérdés első felét nem értem, milyen kiegyensúlyozásra gondolsz?

Előzmény: szőrinszálán (2554)
szőrinszálán Creative Commons License 2022.01.29 0 0 2554

Van kozmikus háttérsugárzás is, ami egy egyensúlyi tényező az elektromágnesességben. A gravitációban mi a kiegyensúlyozó tényező, ha csak vonzás, vagy csak taszítás létezik?

Előzmény: Astrojan (2553)
Astrojan Creative Commons License 2022.01.29 0 0 2553

Nincsenek húrok. Gravitonsugárzás van.

Előzmény: Törölt nick (2552)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.29 0 0 2552

A lényeg, hogy nincsen neki hangneme.

A kérdés pedig arra vonatkozott, hogy a húrelmélet szereplői fermionok vagy bozonok.

Melyik statisztika érvényes a húrokra? Felmerült már egyáltalán valahol ez a kérdés?

Azzal magát a farkas szelíden az ordas bárányra vetette, lágyan széttépte és finnyásan megette. :D

Előzmény: jogértelmező (2550)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.29 0 0 2551

"Birka, pásztor, egyre megy."

https://youtu.be/xm7jKm5wiDM?t=16

Előzmény: jogértelmező (2550)
jogértelmező Creative Commons License 2022.01.29 0 0 2550

"Bartók meghallotta a Beatles zenéjét és ..."

Bartók 1945-ben meghalt.

Előzmény: Törölt nick (2549)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.28 0 0 2549

Az elektromágneses mező pl. mértékinvariáns.

Igazad van. Nehezen értettem meg. Mea maxima.

Alapvetően fermion mezőkben gondolkoztam, mert... ne kelljen fénnyel táplálkozni a fizikusoknak.

Na de ugyebár végső soron egy "anyagmentes" univerzum elképzelhető, amelyben csak elektromágneses sugárzá van.

Persze nem szükséges teljesen anyagmentesnek lennie. Elektromos töltések ne legyenek.

És mégis valahogy nekem akkor már jobban tetszik a tisztán egy mező.

Ha már lehetséges, hogy egyetlen invariáns mező létezzen, akkor ne legyen mellette semmi más.

Ez lesz a kiindulási alap. Fermionok nincsenek az alapvető fundamentális legalsó szinten.

Hümm-hümm.

Nem is tudom, hogy a húrelméletben a húrok melyik statisztikát követik. Bozonok vagy fermionok?

Bartók meghallotta a Beatles zenéjét és így kiáltot fel: ennek még hangneme sincs!

Előzmény: construct (2541)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.28 0 1 2548

Tanulság: Új elméletet kitalálni megengedett. Legfeljebb nem fogadják el. Sokan próbálkoznak is.

(Lukács mondta: az iskolában többnyire csak egy elméletet tanítanak, és a köznép azt hiszi, hogy csak az van.)

Évtizedekkel ezelőtt Susskind egy olyan elmélettel állt elő, amely szerint a Higgs-bozon összetett részecske.

És akkor vita kerekedett abból, hogy mi elemi és mi összetett.

Lehet azt nézni, hogy bomlik vagy nem bomlik.

Ilyen szempontból a hidrogén alapállapota stabil, nem bomlik. Mégsem mondják eleminek.

A másik lehetőség, hogy részekből áll. Inkább úgy mondanám, hogy szerkezete van.

Ebből a szempontból a proton nem bomlik, a neutron bomlik. De a protont sem tekintik már eleminek.

(Állhat részekből aminek nincs szerkezete? Elosztott paraméterű? Kolloid?)

A fizika törvényei nem kőtáblán érkeznek a hegyről. Fizikusok agyalnak (néha matematikusok is beszállnak). Kitalálnak elméleteket, mmormota szóhasználattal modelleket. Aztán megvitatják. Ez olyan, mint az alkotmánybíróság. Először szóban, logikailag ellenőrzik. Szaharov feltétel, belső ellentmondásmentesség. Aztán összevetik egyéb elfogadott elméletekkel. Ha átment az alkotmányossági vizsgálaton, jöhetnek a kísérleti ellenőrzések.

Viszont a világtörténelemben olyan is előfordult már, hogy egy új elmélet nem illeszkedett a régiekhez, de mégsem az új elméletet vetették el, hanem a régieket volt szükséges átdolgozni. Vagy megszüntetve megőrizni. Tengelykapcsoló tervezésénél ritkán kell a relativitáselméletből származó korrekció.

Kis gyerekek a homokozóban építenek várakat. Többnyire saját ötletek alapján. Habár néhány játékhoz adnak összeszerelési útmutatót, hogy a szülő is össze tudja rakni. De szerintem szórakoztatóbb egy játék, ha nem adnak hozzá szigorú partitúrát, és többször is lehet próbálkozni. Nagy gyerekek pedig légvárakat építenek. Feynman is elismerte a modellalkotó szabadságát. Egy új elmélet kitalálója nem feltétlenül kell ragaszkodjon ahhoz, hogy a korábbi elméletekkel kompatibilis legyen. Mert különben ugyebár vagy kvantumelmélet nem lehetne, vagy relativitáselmélet nem lehetne. Én a vizilovakkal vagyok.

Előzmény: Törölt nick (2547)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.27 -1 0 2547

Miért lenne az?????? A W- bozon egy elemi részecske, aminek nagy az energiája.

Találtam egy érdekes magyarázatot.

Két különböző dolog, hogy részekből áll vagy pedig bomlik.

https://youtu.be/CdgDLaxe2Q4?list=PL6i60qoDQhQGaGbbg-4aSwXJvxOqO6o5e&t=4750

Jut eszembe...

Susskind úgy 80 éves korában rájött, hogy a természet leírásában tűrhetetlen ellentmondások vannak.

(Neki nem súgta meg mmormota, hogy ezek csak modellek? Vagy ezt inkább a nemteljességihez kellene írnom.)

Előzmény: Elminster Aumar (2520)
Astrojan Creative Commons License 2022.01.27 -1 0 2546

A Nobel bizottság ismeri a becslésed alapját?

Kösz a kérdésedet, majd elmondom nekik ha kérdezik. De nem debileknek való a válasz. Biztos lehetsz benne, hogy ül.

2524: Részecskék sem léteznek, hanem történnek. Az egy esemény, amikor a detektor kattan. Egyetlen rövid pillanat.

Ajjaj, ezt nagyon benézted. A kamion is részecskékből áll amely akkor kattan amikor téged elüt. Máskor meg csak ha kattog. Ezek azok a részecskék amelyek definíció szerint léteznek. A kamion részecskéi. Meg tudod tapogatni akármennyi pillanatig fogdoshatod amíg a kezedre nem üt a chauffeur.

A kvark modell csak egy modell.

Igen, pontosan erről beszélek, egy rossz modell. Ellentétben a kamionnal ami nem modell.

Előzmény: jogértelmező (2528)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.25 0 0 2545

A töltéshez tartozik a négyespotenciál. Kettős kvantálás után az elektron mezőhöz van csatolva a foton mező.

(QCD-ben pedig a színtöltés konnexiója a gluon mező.)

Előzmény: szabiku_ (2544)
szabiku_ Creative Commons License 2022.01.25 0 0 2544

Katasztrófa vagy! 👉 - - - 🤯

Előzmény: Törölt nick (2543)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.25 0 0 2543

Az elektromágneses mező attól invariáns, hogy kovariáns módon csatolva van hozzá a négyespotenciál nevű fotonmező.

szőrinszálán Creative Commons License 2022.01.25 0 0 2542

"Nem értem, mire jók az ilyen "mély értelmű" bevakkantásaid."

Lehet, hogy rést talált a pajzson? :-/

construct Creative Commons License 2022.01.25 -1 1 2541

Megint egy blöff:

"Ámbár egyetlen mező nem lehet invariáns."

Az elektromágneses mező pl. mértékinvariáns. Pont ebből a felismerésből indult el már jóval több mint fél évszázada az a törekvés, hogy a kölcsönhatásokat invariancia elvekből vezessék le.

Nem értem, mire jók az ilyen "mély értelmű" bevakkantásaid. Csak az szokott belőlük kiderülni, hogy nem ismered, és értelmetlenül használod a leírt fogalmakat.

Előzmény: Törölt nick (2540)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.25 -1 1 2540

Kösz.

Az más kérdés, hogy nem igazán értem.

A könnyű és a nehéz részecskék megmaradásáért más törvény felel?

Egyébként volt már próbálkozás arra, hogy egyetlen fundamentális mezővel írják le a világot. Húrelmélet.

Habár, számomra nem világos, hogy mi tartja össze a húrokat, és miért nem térhálósodnak.

A húrelmélet lényegében egy őrült változata a harmonikus oszcillátornak.

Szerintem realisztikusabb valami többkomponensű (komplex?) mező. Hiperhiggs.

Ámbár egyetlen mező nem lehet invariáns.

A kérdés az, hogy a kovariáns differenciálással hozzárendelt mező valóságos, vagy csak pszeudo.

Ezen kívül megoldandó (matematikailag), hogy az egyetlen mező módusai között csatolás legyen lehetséges.

Egyszerűbb volna óriások vállán állni...

Előzmény: mmormota (2539)
mmormota Creative Commons License 2022.01.24 0 1 2539

Mégis miféle szimmetria lehet a müonszám, leptonszám, baryonszám hátterében?

Conservation of baryon number <-> Global gauge invariance

Conservation of lepton number <-> U(1) symmetry

Előzmény: Törölt nick (2537)
szőrinszálán Creative Commons License 2022.01.24 -1 0 2538

„Szerintem csak egyetlen mező létezik fundamentális szinten, és ezek a kvantumszámok az alapvető mező rezgési módusaira jellemzőek. És persze az is kérdés (legalább számomra), hogy miért az ismert mezők léteznek. Miféle szabály határozza meg a lehetséges mezők fizikai tulajdonságait?”

Szerintem is csak egyetlen fundamentális mező létezik, mégpedig a legnagyobb alaprezgéssel bíró diszkrét elemekből álló téridő-struktúra.(leánykori nevén, Vákuum Energia) Ennek rezgési modusaiból születnek az elemi részecskék, amelyeknek forrásai és nyelői is vannak. Ebből adódik az, hogy a gravitációnak is vannak töltései az elemi részecskékben. Az elemi részecskék megmaradó töltéseikből kiinduló elektromágneses és gravitációs mezők, fénysebességgel terjednek a téridőben, forrásaiktól a nyelőik felé. Az elemi részecskék megmaradó (értékű) töltéseik, és a belőlük származó mezők fizikai tulajdonságai, (taszítás, vonzás, tömeg) képezik a szabályt, aminek változatlansága miatt, fizikai törvénynek nevezünk.

Az elemi részecskék (e,P,p,E) ebben a mezők „kavalkádjában” fürdenek, összecsomósodnak, és szétbomlanak. Sűrűsödnek és felhígulnak halmazaik, amivel a fundamentális közegben, „a végtelen nagy kádban”az energiasűrűségét folytonosan megváltoztatják. Mivel a világmindenség egy nyílt rendszer, amiben az energiasűrűség helyről helyre, időről időre, változó, a kozmikus háttérsugárzás kiegyensúlyozó értéke is változó. ;-)

Előzmény: Törölt nick (2537)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.24 0 0 2537

Egyébként ha megnézed az utolsó 10 percet, a fickó becsületesen megmondja a frankót.

Mai tudásunk szerint ez a legjobb mezőelmélet, viszont ismerjük a korlátait is. Tehát nem ez lesz a végső elmélet.

Például arról beszél, hogy a fizikusok többsége ignorálja a gravitációt.

Gravitáció nélkül pedig nincs Planck-hossz, nem lehet kiszámolni.

Na de most mondd meg nekem igaz hitedre, a megmaradási törvények közül miért nem veszik figyelembe a perdületet?

És bár nem tudom, hogy a fizikusok merrefelé tolják majd a szekértábor szekerét. De a jövő század fizikájának egy lehetséges kérdése például ...

a korábbi ábrán szereplő konzervált mennyiségek mélyebb értelmezése.

Az csak fenomenologikus leírás, hogy bizonyos kvantumszámok megmaradnak. Habár ezek vándorolnak a különböző mezők között. Az elektronság, müonság.

Noether óta úgy gondoljuk, hogy a megmaradó mennyiségek mögött szimmetriák lappanganak, nemde?

Mégis miféle szimmetria lehet a müonszám, leptonszám, baryonszám hátterében?

Becsületesen megmondom neked a véleményemet. Szerintem csak egyetlen mező létezik fundamentális szinten, és ezek a kvantumszámok az alapvető mező rezgési módusaira jellemzőek. És persze az is kérdés (legalább számomra), hogy miért az ismert mezők léteznek. Miféle szabály határozza meg a lehetséges mezők fizikai tulajdonságait?

Előzmény: Elminster Aumar (2529)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.23 0 0 2536
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.23 0 0 2535

Persze, hogy elfogadom. Miért ne fogadnám el!?

Ki nem hagynám, ha fogadni lehet. :D

Csak nem értem. Dehát a kvantumfizikától felfelé senki sem érti.

Törölt nick Creative Commons License 2022.01.23 0 0 2534

:D

Ejj, mi a kő? Tyúkanyó kend?

Előzmény: Fat old Sun (2533)
Fat old Sun Creative Commons License 2022.01.23 -1 2 2533

Húztad már le valaha a vécét?

Előzmény: Pacemaker (2532)
Pacemaker Creative Commons License 2022.01.23 0 0 2532
Amúgy miért van az, hogy a kvantumfizikat már a gyakorlatban is tudjuk használni, míg a gravitaciot meg mindig csak megfigyeljuk?
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.23 0 0 2531

Próbáld meg felírni a forgatást a rejtett dimenzió iránya körül. ;)

Vakarom a fejemet, de nekem nem megy.

Előzmény: szabiku_ (2530)
szabiku_ Creative Commons License 2022.01.23 0 0 2530

Ez csak matematikai bűvészkedés, fizikaisága nincs az extra "dimenziónak". 

Előzmény: Törölt nick (2526)
Elminster Aumar Creative Commons License 2022.01.23 -1 1 2529

"Viszont részletesebben megtanulni nem akarom. Fizikus már úgysem leszek,"

Akkor viszont ne problémázz azokon a tudományos megállapításokon, amit a fizikusok tettek! Fogadd el úgy ahogy állítják, mivelhogy ők értenek a témához.

Két lehetőséged van: vagy megtanulod ától-cettig a fizikát és akkor jogosan problémázhatsz dolgokon, vagy hagyod a fenébe az egészet, akkor viszont semmi jogod nincsen a hozzáértők megállapításaival kapcsolatban problémázni. Akkor csak egyetlen lehetőséged van (ha becsületes vagy), hogy elfogadod azt, amit a nálad hozzáértőbbek a kérdésről megállapítottak.

Előzmény: Törölt nick (2527)
jogértelmező Creative Commons License 2022.01.23 0 0 2528

"a gravitonsugárzás sebessége, ami becslésem szerint kb 1 Mc."

Föltanátad a tachiont? A Nobel bizottság ismeri a becslésed alapját?

Előzmény: Astrojan (2502)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.23 -1 0 2527

tanuljál, olvass utána!

Köszi. Áttekintés szintjén ismerem a dolgot, csak nem minden jut eszembe.

Viszont részletesebben megtanulni nem akarom. Fizikus már úgysem leszek, de nem ez a fő ok.

Mert akkor nem látnám a fától az erdőt. :DDD

Nézzük az energiaminimum elvét...

Gázoknál ez lenne a lex equipartition - minden szabadsági fokra ugyanannyi energia jut átlagosan.

Két probléma:

Olyan nincs, hogy valaki az összes jattot leadja.

Ráadásul egy másik mezőnek. Miközben odahaza nem osztozkodik. Ugyanabban a mezőben az energia nem oszlik szét.

Ennek fényében a bomlás csak úgy értelmes, ha tényleg bomlik. És tényleg benne voltak, amivé elbomlott.

Az egyetlen kivétel az ekvipartíció tétel megsértésére, amikor két azonos tömegű test (rugalmasan) ütközik, és a mozgó átadja az összes energiáját az állónak, vagyis szerepet csereberélnek. Fehér lesz a kéményseprő és fekete a molnár.

Előzmény: Elminster Aumar (2520)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.23 0 0 2526

Ezen kívül ...

az ábráról az is megállapítható, hogy ezek az extra dimenziók miért vannak nullméretűre kompaktifikálódva.

A ráadás koordinátának csak egyetlen értéke lehet. Ez nem szabadsági fok, sőt inkább kényszer.

Zsugorcsövek. :DDD

Előzmény: Törölt nick (2524)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!