Keresés

Részletes keresés

Shoshoj Creative Commons License 2006.02.17 0 0 459
>>Tündi: a szóbeli sokkal könnyebb, mint az írásbeli! Nekem az írásbelin éppen elég volt a 3 óra, és így lett 86 %-os. Szóbelin a hallás utáni szövegértésen kemény 8 pontot sikerült elérnem :) Viszont a beszélgetésen a maximumot kaptam.<<

Nálam annakidején (1990-ben) fordítva volt: a szóbelin nem nagyon fárasztottak ki, mert mondták is, hogy az írásbelim nagyon jól sikerült.

>>...így szinte minden szóba jöhető vizsgáztatónak tudtuk a gyengéjét, mint pl. Feri bácsinak Görögország :)<<

Jáki Feri bácsi? Engem anno ő vizsgáztatott. Most is ő csinálja?

>>A szituációs gyakorlat az volt, hogy el kellett mondanom egy érdeklődőnek, hogy hol tud jegyet venni, és van heti jegy is meg bérlet. Erre mondtam azt, hogy tudsz venni jegyet a föld alatt (gondoltam a metróra :)), meg az újságonál.<<

Nagyon életszerű a helyzet: egy külföldinek, aki téged csak úgy spontánul eszperantóul szólít meg ismeretlenül az utcán, ezen a nyelven elmagyarázni, hogy hol lehet és milyen jegyet venni... :-)

Ennél már csak az lehetne életszerűbb, amikor egy lovári nyelvvizsgán cigányul kéne a kétkulcsos áfáról, vagy az autóalkatrészekről beszélni... :-))
Előzmény: őrsiildi (458)
őrsiildi Creative Commons License 2006.02.17 0 0 458
Tündi: a szóbeli sokkal könnyebb, mint az írásbeli! Nekem az írásbelin éppen elég volt a 3 óra, és így lett 86 %-os. Szóbelin a hallás utáni szövegértésen kemény 8 pontot sikerült elérnem :) Viszont a beszélgetésen a maximumot kaptam. Néhány jó tanács. Biztos készülsz önéletrajzzal. Azt nekem odáig engedték elmondani, hogy mi a hobbim. Mivel én búvárkodom, ezt bedobtam, és persze rögtön ráharaptak. Persze rákészültem szavakkal, mondatokkal, így nem volt gond. Képleírásnál kihúztam egy olyat, hogy egy bácsi tol egy bicajt egy hót kihalt falusi utcán. Erről kb. ennyit is mondtam, ja, meg hogy nyáron készült, mert süt a nap. A szituációs gyakorlat az volt, hogy el kellett mondanom egy érdeklődőnek, hogy hol tud jegyet venni, és van heti jegy is meg bérlet. Erre mondtam azt, hogy tudsz venni jegyet a föld alatt (gondoltam a metróra :)), meg az újságonál. Kérdezték, hogy és még hol. Mondtam nem tom, mert én kocsival járok :) Mivel még az elején elmondtam, hogy pénzügyőrként dolgozom, erre is lecsaptak, hogy biztos nénónénó (szó szerint így hangzott el) autóval. Mondtam nem, sajáttal. És már jött is a kérdés, hogy hordok-e egyenruhát. Ezzel ez is le volt tudva. Szóval egyáltalán nem kell politikai kérdéstől tartani... Nekünk még annyiban is szerencsénk volt, hogy a tanárnőnk szokott vizsgáztatni is, így szinte minden szóba jöhető vizsgáztatónak tudtuk a gyengéjét, mint pl. Feri bácsinak Görögország :)
Előzmény: Tündi2003 (455)
őrsiildi Creative Commons License 2006.02.17 0 0 457
Isten biza, minden igaz :)
Én az eszperantó szövetség által szervezett intentenzív tanfolyamra jártam, hetente 3x4 órában. Igaz, előtte elkezdtem az internetes tanfolyamot, csak úgy gondoltam, hogy beszélni sem ártana, így jött az ötlet, hogy irány egy intenzív tanfolyam. Mellette meló után minden nap itthon nyomtam több órát, hétvégén néha szinte egész nap. Már a negyedik lecke után felmentem a cset oldalra, és ott is elismerő szavakat kaptam :) És kb. ezzel egyidejűleg regisztráltam az edukado.net oldalra. Mellesleg a tanárnőm is hozott mindenkinek emilcímet levelezési célzattal... Közben megtaláltam a lernu.net oldalt is, amit szintén napi rendszerességgel látogatok a mai napig. Az IJS-ról meg az IJS honlapján olvastam, és megtetszett a tavalyi program. A tanárnénim meg jelezte a vezetőknek, akik pedig megkerestek, hogy nincs-e kedvem részt venni a szervezésben is.
Előzmény: Bimbum (456)
Bimbum Creative Commons License 2006.02.17 0 0 456
Paroli estas malfacile.
Előzmény: Tündi2003 (455)
Tündi2003 Creative Commons License 2006.02.17 0 0 455

Hát nem tudom... szerintem írásbeli nyelvvizsgát simán lehet tenni 2 hónap tanulás után, persze nem 100%-os eredménnyel. A vizsgára be lehet vinni szótárt, abból okos ember még nyelvtani tudnivalót is ki tud varázsolni (nem úgy hogy előre beleírta..:-) és még 3 órája is van gondolkodni.... én kiolvastam a nyelvtani összefoglalót, (zöld színű) mint egy regényt - csak lassabban, hogy rögzüljön is valami, és utána simán megértettem netről letölthető novellákat, persze nem szó szerint.

A szóbeli már neccesebb. Pl. most találtam meg a neten a szóbeli nyelvvizsga követelményeit/témaköreit. Aki összeállította, az komolyan azt hiszi, hogy a tanfolyamon a magyar politikai rendszerről, a nyelv használhatóságáról, ponthatárokról esik szó???? Na, azon tuti nem megyek át, mert még mindig nem találtam se magántanárt, se beszélgetőpartnert. Pedig még itt a fórumon is kerestem. :-(

 

A politikáról még magyarul se tudnék mit mondani, vagy inkább jobban járnak, ha nem mondok semmit. :-)

Előzmény: Pauxlo (454)
Pauxlo Creative Commons License 2006.02.16 0 0 454

Valami "simli" lehet a dologban :-) például, hogy már előtte is hónapokig tanultál...

 

Énnekem meggyőződésem, hogy a nyelviskolák által mostanában hirdetett heti 1 alkalommal reggel 9-től este 7-ig tartó szeánszokon jim – ráadásul csak egy 50-80 oldalas fénymásolt "saját jegyzettel" – nem lehet megtanulni a nyelvet...

 

Az a nyári rendezvény-infó is gyanús, mert a tanfolyamos tanárok nem igen szoktak azzal foglalkozni, hogy mire is lehet használni a nyelvet a vizsga után.

Előzmény: őrsiildi (453)
őrsiildi Creative Commons License 2006.02.16 0 0 453
Üdv mindenkinek!
Én szeptemberben kezdtem el tanulni az eszperantót, novemberben sikeres középfokú vizsgát tettem, elég jó eredménnyel. Azóta is használom a nyelvet, nagyon sok levelező partnerem van a világ minden tájáról. És mind fiatal, 25-35 év közöttiek. A tanárnőnk is 30 év alatti volt...
És gyakorlásként ajánlom a nyári IJS-t, ami idén Makón lesz aug. 13-20 között (ez itt a reklám helye :))
Nekem annyira megtetszett a nyelv (kezdetben a diploma miatt tanultam), hogy a nyári fesztiválon már mint rendező veszek részt.
Előzmény: Superb_ (447)
Superb_ Creative Commons License 2006.01.17 0 0 452
Igen, nézegetem! :)
Előzmény: Pauxlo (451)
Pauxlo Creative Commons License 2006.01.15 0 0 451

Rendezvényekre én inkább az alábbi két linket javasolnám:

 

- www.eszperanto.hu/aktualis.htm (belföldi rendezvények)

- www.eventoj.hu/kalendar.htm (nemzetközi lista)

 

Valójában elég csak a www.eszperanto.hu linket megjegyezni, hiszen mind a két listára feltűnő helyen van link.

Superb_ Creative Commons License 2006.01.10 0 0 450
kösz: Addig nem megyek azonban ilyen helyre, amíg nem beszélek. Utána persze szívesen. Ha jól látom talán flamandul van az oldal egy része, a többi eszperantóul.
Előzmény: Bimbum (449)
Bimbum Creative Commons License 2006.01.10 0 0 449

Itt találsz 2006 évi rendezvényeket:

 

http://www.esperanto-info.nl/bonvenon/kalender.php

Előzmény: Bimbum (448)
Bimbum Creative Commons License 2006.01.10 0 0 448

Az eszperantó a túlnyomó többség számára tanult  idegen nyelv, így nehéz megmondani, hogy hányan beszélik a világon. Ehhez azt is definiálni kellene, hogy mit tekintünk megfelelő nyelvtudásnak. Sokan vannak akik elvégeztek egy kezdő tanfolyamot, kevesebben akik felsőfokon beszélik.

 

Láttam már 10 milliós számot, de néhány százezret is. Természetesen vannak fiatalok és idősek is az eszperantisták között. Talán el kellene látogatnod egy eszperantista rendezvényre.

Előzmény: Superb_ (447)
Superb_ Creative Commons License 2006.01.09 0 0 447
Kösz a választ. Régóta tervezem, hogy kipróbálom a dolgot, szigorúan önképzés keretében. A nyelvvizsga nem érdekes, hiszen már van más nyelvekből, szóval nem kell diplomához stb. A könyvek is elég alacsony áron kaphatók. Még egy kérdés, vajon mennyi lehet világszerte aki tényleg beszél is eszperantóul? Milyen lehet a korösszetétel.  Nem lehetséges, hogy ez már inkább az idősebb nemzedék hobbija, vagy éppen ellenkezőleg?Van valahol erről hiteles statisztika?
Előzmény: Bimbum (446)
Bimbum Creative Commons License 2006.01.09 0 0 446

Sok szó ismerős lesz, pl. homo, sinjoro, domo, kantas, bona, bela, sana, forta.

 

 

Előzmény: Superb_ (444)
Bimbum Creative Commons License 2006.01.09 0 0 445
2-3 hónap elég lesz.
Előzmény: Superb_ (444)
Superb_ Creative Commons License 2006.01.05 0 0 444
Szerintetek olasz vagy spanyol nyelvtudással mennyi idő szükséges - otthoni tanulással - az eszperanto elsajátításához olyan középfokú szintig?
ripők Creative Commons License 2005.11.03 0 0 443
Kedves Tündi, ebből randi lesz (pedig öreg vagyok már, mint némelyik országút). Szóval: mi volonte helpus vin kaj konversacius kun vi, bonvolu skribu: posztk@freemail.hu.
Előzmény: Tündi2003 (442)
Tündi2003 Creative Commons License 2005.11.03 0 0 442

Igen, már láttam, és a lernu.net-en is jártam, és még sok másfele, könyvem, szótáram is van jó pár, és nyelvtani összefoglalóm is.

De mint írtam, nekem nem az olvasással van gondom, és remélem, hamarosan az írással sem lesz, hanem a BESZÉDDEL. Azzal hogy én beszélek, illetve hogy hozzám beszélnek! Ezt pedig az internet sem tudja nyújtani, csak egy élő személy.

Előzmény: meoindil (441)
meoindil Creative Commons License 2005.11.02 0 0 441
Szervusz Tündi!

Ezt az oldalt nézted már Internetes eszperantó tanfolyam ?
Előzmény: Tündi2003 (440)
Tündi2003 Creative Commons License 2005.11.02 0 0 440

Saluton ripők! :-)

 

Már elkezdtem tanulni a nyelvet, de - bedaurinde - , még nem tudom se beszélni, se írni nagyon. :-( Ezért is kellene a tanár, vagy legalább mégvalaki tanuló, akivel lehetne gyakorolni.

Középfokú nyelvvizsgát akarok tenni belőle, és tudom, mik a követelmények (angolból már van) és tudom, hogy nem vagyok a szavak embere magyarul sem, hát még idegen nyelven.

Az írásbelitől egyáltalán nem félek, egy jó szótárral bármire képes vagyok, pláne Eszprerantóból, de a szóbelitől nagyon. És fél vizsgát nem fogadnak el a suliban.... :-(

Pénzem nincs sok, és a munkaidőbeosztásom se mindennapi, ezért nem tudok tanfolyamra se járni, legalábbis arra a típusúra nem, ami mondjuk minden szerdán-szombaton van, mert a hónap 4 szerdájából és 4 szombatjából kettő-kettőt dolgozok reggel7-este7-ig... :-(

Szóval magántanár kell, de az iszonyú drága, a legolcsóbb volt 2000ft/60 perc. Na most legalább heti 2 óra kellene, az havonta 16000 ft. Ha nekem ennyi felesleges pénzem lenne havonta.... még a fele is sok. De azt "ki tudnám nyögni", ezért kellene tanulótárs.

 

Ötlet?

Előzmény: ripők (439)
ripők Creative Commons License 2005.11.02 0 0 439
Saluton Tündi2003!
"Bedaŭrinde" mi jam faris la ekzamenon. Mi lernis sen instruisto. Ĉu vi jam komencis lerni Esperanton? Mi pensas, ke vi havas ankoraŭ sufiĉan tempon ĝis marto.
Ĝis! ripők
Előzmény: Tündi2003 (438)
Tündi2003 Creative Commons License 2005.10.29 0 0 438

sziasztok!

olyan tanulótársat keresek, aki szintén márciusban szeretne középfokú C nyelvvizsgát tenni ebből a nyelvből, de nincs pénze arra, hogy egyedül megfizessen egy magántanárt. (mint ahogy nekem is sok a 2000ft/60perc) 

Magyarul szívesen megfelezném valakivel a tanári díjat, és közösen járnánk órára. Elég "eklektikus" az munkaidőbeosztásom, sajna alkalmazkodni kéne hozzá.. :-(

 

De olyan is jó, aki "csak" beszélgetni, levelezni akarna tanulási célzattal. De az első lenne a jobb. Ugye lesz jelentkező? Ugye? Nagyon fontos és sürgős!

 

őrsiildi Creative Commons License 2005.10.25 0 0 437
Sziasztok!

Nem tudja valaki véletlenül, hogy a középfokú szóbeli nyelvvizsga labor anyagai nincsenek-e fönt valahol a neten? Netán hol lehet azt megtalálni...?
Köszi a segítséget!
Bimbum Creative Commons License 2005.10.08 0 0 436

Nekem megvan, de csak egy példány. Esetleg kölcsön tudom adni.

Előzmény: Doadoa (431)
Doadoa Creative Commons License 2005.10.07 0 0 435
Köszönöm a segítséget!:)
Előzmény: meoindil (434)
meoindil Creative Commons License 2005.10.07 0 0 434
Az Index ma mókás kedvében van.
Az antikvarium.hu oldalán előjegyezhető.
Előzmény: meoindil (433)
meoindil Creative Commons License 2005.10.07 0 0 433
[link1] előjegyezhető.
Csak ez a könyv megfelelő? [link2] az oldalon vannak más nyelvkönyvek is.
meoindil Creative Commons License 2005.10.07 0 0 432
<a href="http://antikvarium.hu/ant/start.php?ONA=f475ec2d8573c77ad0f6b313c9cfdb14" target="_blank">Itt</a> előjegyezhető.
Csak ez a könyv megfelelő? Ezen az oldalon vannak más nyelvkönyvek is.
Előzmény: Doadoa (431)
Doadoa Creative Commons License 2005.10.07 0 0 431

Sziasztok!

 

Egy kis segítség kellene egy kolléganőmnek. Keresi Baghy Gyula Eszperantó nyelvkönyv-ét.

Tudnátok segíteni?

Előre is köszönöm:)

Bimbum Creative Commons License 2005.10.02 0 0 430

Ha mégis a cigány nyelv mellett döntenél, akkor megadok néhány helyet, ahol oktatják:

 

LOVÁRI NYELVTANFOLYAMOK

  Idegennyelvi Továbbképzõ Központ Tanulmányi Csoport 1085 Budapest, Rigó u. 16.

Tel.: 459-9628

Internet: http://www.itk.hu/

 

 

Budapest Nyelvstúdió 1114 Budapest, Bartók Béla út 51. I. 2.

Tel.: 385-4121, 385-6392

E-mail: bpnyelvstudio@matavnet.hu

Internet: www.budapestnyelvstudio.hu

 

 

Országos Cigány Információs és Művelődési Központ 2003. januárban induló,

középfokú nyelvvizsgára felkészítő lovári cigány nyelvtanfolyam.

120 óra, heti egy alkalom (szombat)

Részvételi díj 50.000.- Ft

1103 Budapest, Gyömrői út 103.

Tel.: 265-0838, 264-9448 E-mail: ocimk@hu.inter.net  

 

Magyarországi Roma Parlament 1084 Budapest, Tavaszmező u. 6.

Tel.: 210-4798

E-mail: romaparlament@axelero.hu

 

 

Romani Shkola Oktatási és Tanácsadó Bt.

1083 Budapest, Práter u. 15.

Tel.: 06 (70) 220-0165

Internet: www.tanfolyamok.hu

 

 

Sasvári Gábor Tel.: 06(20) 553-7565 E-mail: sasvari@sasvarig.hu

Internet: www.sasvarig.hu

 

 

Prosznyák Nyelvstúdió

Sztojkó Ilona

8868 Letenye, Fenyő u. 1.

Tel.: 06-30/288-3723

E-mail: sztojkoilona@netelek.hu

Internet: sztojkoilona.hq.hu

 

 

   

Alap-, közép-, és felsőfokú állami cigány nyelvvizsgára felkészítő tanárok:

 

 

Balogh Ibolya 06-30-283-8678

Rostás Csaba 06-70-249-6058

Előzmény: Roland I. (427)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!