Keresés

Részletes keresés

Fradista Utazó Creative Commons License 2013.05.24 0 0 5911

Jó lenne, ha valaki választ adna rá, aki kompetensebb. A szabályt szó szerint olvasva ez piros lap, ugyanakkor ezt a szabályt nyilvánvalóan nem erre a szituációra találták ki.

Előzmény: RoniSU (5909)
kagye Creative Commons License 2013.05.24 0 0 5910

Szerintem nem. A kapus kifutásával kapcsolatos szigorítást azért hozták, hogy védjék azt a mezőnyjátékost, aki nem láthatja a háta mögött érkező kapust és fokozottan ki van téve az ütközésnek. Ha már elgurult mellettük a labda, onnantól szerintem két egyenrangú (mezőny)játékos csatázik a labdáért és eszerint kell megítélni a ténykedésüket. Persze, így is elképzelhető, hogy ez az ütközés súlyos szabálytalanságot jelentett, ám attól, hogy ez esetben az elkövető kapus volt, még aligha kell szigorúbban büntetni, mintha mezőnyjátékos lett volna. 

Előzmény: RoniSU (5909)
RoniSU Creative Commons License 2013.05.24 0 0 5909

Kérdés: A csapat indítja a szélsőt, B csapat kapusa kijön. A csapat játékosa nem éri el a labdát, B csapat kapusa pedig nagyon óvatosan jött ki, nem találkoztak. Elgurult mellettük a labda, amire vetődött az A csapat szélsője és a B csapat kapusa. Nagyjából hét méteren a kapus elérte a labdát, de közben értelemszerűen a földön találkozott az A csapat játékosával. Piros lapot ért? Az A csapat edzője szerint igen, a Horváth-Marton páros szerint nem.

zsanna Creative Commons License 2013.05.07 0 0 5908

Na, azért nem minden sok lépés ilyen határeset ám :-))  Lövőjátékos nekiindul, simán négyből ugrik fel, ember nincs a környékén, mert monjuk a mi védőink még a hatoson gondkolkodnak azon, hogy kilépjenek, felugorjanak sáncolni, vagy mi legyen?? 

Vagy nem ugrik fel, hanem megpróbálkozik egy átemelés-féleséggel, vagy cselezéssel.

Nálunk a védekezésben sajnos azért nem az a jellemző, hogy rögtön ott lihegünk a fiatalok nyakán, úgyhogy simán látható, ha "saját belső késztetésre" lépeget annyit, mint egy százlábú :-)))

Előzmény: rich.mond (5907)
rich.mond Creative Commons License 2013.05.07 0 0 5907

Lehet, de lentebb már kifejtettem, hogy a három és a négy lépés között igencsak mozog a határvonal sok esetben -pláne a gyerekeknél.

Peppo pedig nagyon jól rámutatott a gólba való belefújás körüli hörgésekre.

Most őszintén: egy serdülő-junior (mindegy) emberrel a nyakán, négy lépésből dob gólt (amúgy sokszor döntsd el, hogy tényleg lépett-e, vagy csak lábat emelt, vagy őt emelték, stb), akkor te belefújnál? Gól érvénytelen és jó esetben hetes, rossz estben szimpla szabaddobás.

Dühöng a gyerek, a néző és az edző, hogy mit pattogsz itt, amikor tök szabályos volt a gól.

És ne feledd, hogy ilyenkor van kb egy másodperced dönteni. Közben figyeled a védő kezét, a helyezkedését, a támadó mozgását, a kezét (kirakja-e, nem rakja ki), vonalra lép-e, közben takarít-e a beállós, vagy éppen legyűri egy ipponnal egy védő, stb.

 

Ezért ajánlom mindenkinek a játékvezetői képzést és az öt próbameccset a vizsgával.

 

Előzmény: zsanna (5906)
zsanna Creative Commons License 2013.05.06 0 0 5906

Oké, nem veszem. De azért beletrafáltál ám szerintem :-)))

Előzmény: rich.mond (5905)
rich.mond Creative Commons License 2013.05.06 0 0 5905

Azért ezt a négy lépést ne vedd szó szerint. 

Előzmény: zsanna (5903)
Peppo vagyok Creative Commons License 2013.05.06 0 0 5904

Néha ez is jobb, mint amikor a három lépést négynek "nézik" és a dobott gólt nem adják meg. Csak szabaddobás, mert lépés volt. :)

Előzmény: zsanna (5903)
zsanna Creative Commons License 2013.05.06 0 0 5903

Lehet, hogy gyereknél még nem gond. Viszont valamikor már el kéne kezdeni lefújogatni, mert serdülő-korra már annyira belerögződik a 4 lépés, hogy majd jól nem fogja érteni se ő, se az edző, (a lelátón ülő szülő-koszorú hörgéséről meg ne is beszéljünk), ha valaki teljesen jogosan elkezdi lefújni :-((( 

(Mivel nálunk a megyében mindíg vannak ilyen fiatalka csapatok - serdülőre gondolok, - látom, hogy ez a már berögződött 4 lépés nem olyan ritka...)

Előzmény: rich.mond (5902)
rich.mond Creative Commons License 2013.05.03 0 0 5902

Gyerekmeccsen négy lépés nem lépés :)

Előzmény: Fradista Utazó (5901)
Fradista Utazó Creative Commons License 2013.05.03 0 0 5901

Az élmezőnyben, főként nőknél, de férfiaknál is, nagyon sok a le nem fújt lépéshiba. Nem csak NBI-ben, hanem a BL-ben is. Gyerekeknél, mondjuk ahol te vezettél, jóval ritkább, egyszerűen azért, mert a FaberK által leírt szituációban a gyerek megáll, ha meg mégis továbbmegy, akkor tíz lépésre van szüksége, hogy megcsinálja, azt meg azért már általában észreveszi a játékvezető :-)

Lányoknál ifitől, fiúknál serdülőtől felfelé jön elő igazából ez a probléma.

Előzmény: rich.mond (5900)
rich.mond Creative Commons License 2013.05.03 0 0 5900

Értem.erre majd egy nálam kompetensebb játékvezető felel majd -amit én láttam, azokat lefújták. Bár relatíve ritkán nézek első osztályú kézimeccseket, mondjuk egy Fradi, vagy ETO-szurkolóhoz képest.

Előzmény: FaberK (5899)
FaberK Creative Commons License 2013.05.03 0 0 5899

Nem a fent leírt, amúgy is a támadó csapat labdamegtartását eredményező döntésre gondoltam. Előnyszabály és gól vagy büntető vagy szabad - e tekintetben irreleváns.

Hanem az olyan szituációkra, amikor a kilépő embert kontaktus nélkül 5-6 lépésből megkerülő, így betörő és gólt szerző támadók szankcionálásának elmaradásával van a gondom. Amikor mindenki láthatja bárhonnan, hogy azt az utat, amit a támadó megtett labdával a kézben egész egyszerűen képtelenség 3 lépéssel letudni, mégsem szól a síp. Senki nem zavar senkit az észlelésben, védő nincs a közelében, mégis némán asszisztálnak a jv-k a támadószabálytalansághoz.

Előzmény: rich.mond (5898)
rich.mond Creative Commons License 2013.05.03 0 0 5898

Meglehet, de én akkor is tartom, hogy a három és a négy lépés közötti különbség bizonyos esetekben egyáltalán nem látványos. Pl amikor a piros támadó egy lövőcsel után, a védő hóna alatt átbújva, a belekapaszkodó kék védővel együtt gólt dob (nem lép vonalra, se nem fekszik le lövés előtt) ott igen nehéz azt eldönteni, hogy tényleg lépett-e, vagy csak emelte a lábát, csúszott az egyik lába, de a másik sarka nem, stb

Úgyis azt figyeli mindenki, hogy mennyire nyúlik a mez, hol a vonal, akar-e lőni, ha lő, akkor gól-e, stb.

Ha iylenkor belefúja  bíró és hetest ad a lépés miatt, akkor meg tényleg ő lesz a fontoskodó kis köcsög, aki miatt nem folyamatos a meccs.

 

Azt nem vitatom, hogy bizonyos esetekben látványos a lépéshiba.

 

ui: külön vicces eset az, amikor alsóbb osztályokban az edző egyébként játékvezetőként és játékosként is tevékenykedik -főleg gyerekbajnokságoknál és Budapest/megyei szinten, de még NB2-ben is simán megeshet.

Előzmény: zsanna (5897)
zsanna Creative Commons License 2013.05.03 0 0 5897

Pedig de, a lépésban szerintem FaberK-nak totál igaza van.

Előzmény: rich.mond (5896)
rich.mond Creative Commons License 2013.05.03 0 0 5896

Minden kritikára nem adhat választ, márcsak helyhiány miatt sem.

No meg egy írás nem adhat választ minden esetre, főleg ha nagy általánosságban szeretne egy témával foglalkozni.

 

ui: szerintem a lépés messze nem mérhető és érezhető egyszerűen -pontosabban a három és  négy között gyakran alig van különbség. És ugye a játékvezető nem a lelátón ül.

Előzmény: FaberK (5894)
zsanna Creative Commons License 2013.05.03 0 0 5895

Szerintem meg a lépés elnézésénél is gyakoribb hiba az, ha a szélsőnek megadják a gól, holott már a földről dobta el. Van olyan válogatott szélső - nő, - , akinek a góljainak kb a 80 %-a szabálytalan :-(((   És ha véletlenül valamelyik bíró lefújja, akkor még ő a hülye....

Előzmény: FaberK (5894)
FaberK Creative Commons License 2013.05.03 0 0 5894

Igen, alapvetően nagyon jó írás. Fontos dolgokat tesz helyre, árnyal.

 

De:

Nem ad és nem is adhat választ bizonyos alapvető kritikákra. Illetve ebből is kiemelnék egyet. A lépéshibát.

Iszonyat gyakori hiba a legjobb, legrutinosabb játékosoktól is, és nagyon sok esetben elnézőek vele a jv-k. Legyen az Görbe vagy Szucsánszki. A bajnoki döntőben mindkettőre volt példa. Számolni sem kell, ütemérzék elég hozzá, az meg a legnagyobb zajban akkor is észlelhetővé teszi, ha éppen egy zárást figyel a jv.

Olyan egyszerűen nincs, hogy kilép a védő, megzavarja a labdás embert, aki plusz 2 lépéssel kikerüli és 5 lépésből betör. Pedig rendre sípszó nélkül marad az ilyen.

Sasszé dettó. A páros lábbal leérkezés az nem sasszé. Sasszéból meg nem fér bele kettő!

Nagyon nagy kár ezekért mind a játékosok, mint a jv-k oldaláról.

Ez nem a beállós oldalának csipkedése, finom visszahúzás, kitolt fenékkel zárás, stb., ami, mivel mind "minőségi mutató", valamelyest lehet egyéni megítélés kérdése a jv-knél, így jó esetben lehet hozzá alkalmazkodni a játékosoknak. Persze kinek jobban, kinek kevésbé.

A lépés ezzel szemben mérhető, nagyon egyszerűen mérhető, érezhető. Ha több, mint 3, be kell fújni. Ha közben volt fault, akkor befele jár az a szabad, ha nem, akkor kifelé.

És ami ebben a legrosszabb, hogy a lelátón ülve nem lehet eldönteni, hogy a jv ilyenkor részre hajlik, a képességeivel van a gond vagy egész egyszerűen beletojik, hiányzik belőle az alázat. Egyik rosszabb, mint a másik.

Előzmény: fafa211 (5892)
G-T15 Creative Commons License 2013.05.03 0 0 5893

 Ez tényleg egy jó írás, egyetértek Fafasporttárssal!

 

 Szerintem minden szinten szükség lenne egy bajnokság előtti edzői felkészítésre. Tudom van ahol ez már bevált szokás. Onnan már az Ő feladatuk illetve az egyesületé, hogy tovább adják a játékosoknak. Tudom a net világában ez egyszerübben is történhet. Számomra az érdekes, amikor egy csapatban a játékos/játékosok vagy az edző is játékvezetői vizsgával rendelkeznek, mert akkor több felfogás ütközhet. Nem beszélve az említett pillanatnyi kihagyásról. Tudnék példákat említeni a nemrég múltból.

 

 Én úgy látom óriási káosz van nemzetközi szinten is a 6-os vonal környéki itéletekben. Na ott aztán van különböző felfogás. Szerintem, ha egy védő előbb van a 6-ososn belül, mint az ütközés történik, Őt kell büntetni nem az esetlagesen belemenőt! Itt megjegyezném, hogy rengeteg belemenést fújnak a jv.-k testi ütközés nélkül. A védő maga elé teszi a kezét és hanyatt esik, ezt rendszeresen belemenésnek fújják a jv.-k nagy része. Belátom a mai magasabb szintű játékosok nagy része tőlem is nagyobb terjedelmű, így sok mindent a legjobb helyezkedéssel sem lehet látni. Sajnos a nézőtérről mindig. Itt le is zárnám a sporikra vonatkozó kritikámat, azt hiszem ebben felmentés is volt irányukba.

 

 Több éve lehalkított tv-vel szemlélem a közvetítéseket. Először is, hogy ne egy lelkeseder mondja el nekem, hogy mit látok! Másodsorban pedig a cikkben is jelzett, a szpíkerek szabályok nem teljes ismerete miatt(bocs ezt csak így sikerült megfogalmaznom). Jelen pillanatban én sem vagyok mindennel tisztában, bár igyekszem tájékozódni, azért a 6-os vonal nekem sosem lesz "záróvonal"(mint látható ez is idézet)!

 

 Még egy gondolat: Több edző-jv. talákozóval a felszültség is oldható lehetne! Persze ebben minden félnek meg kellene tartani úriember mivoltát! Ebben a helyzetben a hölgyek is úriemberek illetve magamra is vonatkoztattam!

fafa211 Creative Commons License 2013.05.03 0 0 5892

Etalon ez az írás!!!

Előzmény: Sunnyboy Legend (5891)
Sunnyboy Legend Creative Commons License 2013.05.02 0 0 5891
FaberK Creative Commons License 2013.04.14 0 0 5890

igen, tudom

vagy tényleg az lehetett, amit rich.mond mond (nomen est omen), hogy a hatost érintette vagy nem a legrövidebb úton hagyta el vmelyik támadó

Előzmény: Fradista Utazó (5889)
Fradista Utazó Creative Commons License 2013.04.14 0 0 5889

Mindkettőre szabaddobás járna, szóval, azon túl, hogy kapufa után eleve tévedés volna mindkettő, dupla hiba volna kidobást ítélni :-)

Én azt tudom elképzelni, hogy a játékvezető úgy látta, hogy a kapu mögötti falról jött vissza a labda.

Előzmény: FaberK (5888)
FaberK Creative Commons License 2013.04.14 0 0 5888

ugyanaz a játékos kapta el a labdát, aki labdavezetés után kapura lőtt, és a fej fölötti visszapattanót szabálytalan labdavezetésnek, esetleg az újbóli labdavezetés kétszerindulásnak minősítette a jv :)

Előzmény: nembal (5884)
rich.mond Creative Commons License 2013.04.13 0 0 5887

Most első blikkre azt tudom elképzelni, hogy a kipattanó labdára (még a hatos légterében) úgy startolt rá egy támadójátékos, hogy vonalra lépett, vagy már a lövés pillanatában mondjuk valaki sunyiban átszaladt a hatoson. Látatlanban fogalmam sincs :)

Előzmény: nembal (5884)
rich.mond Creative Commons License 2013.04.13 0 0 5886

Fújhat, csak "nem illik" -nyilvánvaló esetben amúgy be is fújja.

Előzmény: nembal (5881)
Fegyike Creative Commons License 2013.04.13 0 0 5885

Lehet nem volt kapufa.........)))))

Előzmény: nembal (5884)
nembal Creative Commons License 2013.04.13 0 0 5884

Érdekes kérdésem van.

 

A támadó csapat átlövője felugrik, lő, zúgó kapufa, ahonnan visszapattan a mezőnybe. A támadó csapat megszerzi, de a bíró mutatja, hogy kapuskidobással folytatódik a játék. Mi történhetett?

 

Előrebocsátom, nem tudom a megoldást :-)

Fradista Utazó Creative Commons License 2013.04.07 0 0 5883

Két jópofa máról (Leverkusen - Oldenburg, amúgy kiváló játékvezetés):

- Ziccerből kapuralövés, a kapus kitornássza, de fekve marad. A hatoson belül pattogó labdáért bevetődik egy támadó játékos, hátulról a védő lök rajta egyet. Így is bele tud csapni a labdába, az elgurul a bal kapufáig, ott megpattan, végiggurul a gólvonalon. A kapus felugrik, egy tigrisugrással a labda után vetődik, nyújtózkodva kikotorja a gólvonalon guruló labdát, és ebben a pillanatban a játékvezető befújja a hétméterest. Tökéletes ítélet, de tény, hogy ebben a pillanatban nem sokat emelkedett a népszerűségi indexük.

- A védő szabálytalankodik a támadóval, aki a földön marad. Timeout, a játékvezető jelzi, hogy lehet jönni ápolni. A táamdó csapat kiállítást reklamál, a védők azt, hogy nem volt semmi. Közben a támadó csapat edzője időt kér (már álló óránál), a zsüri átveszi a zöld kártyát, sípol, és elkezdi mérni az időt. Viszont se a játékvezetők, se a játékosok nem veszik észre. A zsüri sípol még egyszer, semmi. Végre az egyik játékvezető észreveszi, és szól a játékosoknak, hogy menjenek, időkérés van. Az edző elkezd hevesen reklamálni, hogy lement 45 másodperc az időkéréséből anélkül, hogy a zsürin kívül bárkinek adhatott volna bármilyen tanácsot. Mire ezt megbeszélik, teljesen lepereg az 1 perc. Valamit beszélnek, utána ténylegesen lezajlik az időkérés, az idejét tán senki nem mérte, csak érzésre, a fene tudja :-)

johevi Creative Commons License 2013.03.30 0 0 5882

Bárki bármit befújhat. Nyilván vannak feloszott felaldatok, kinek mi az eésődleges, de egy ítéletnél az a fontos, hogy valaki befújja, ha tényleg történt valami.

Előzmény: nembal (5881)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!