Sziasztok! Bár a kezdődtől távol állok már, de azért nem szégyellek tanácsot kérni. Eljött az ideje, hogy váltsak DSLR-ről. Az életmódom miatt kell váltani, gyakorlatilag minden a sportról szól és a DSLR a cserélhető optikákkal túl nehéz ahhoz, hogy pl. magammal vigyem egy Grossglockner mászásra.
Milyen gépet javasoltok? Kompakt? Cserélhető objektíves kompakt? Képminőségben nyilván alább kell adnom, de valamit valamiért. 120ezer körül szánok rá. Esetleg tudnátok konkrét gépeket javasolni? Eddig Canonom volt (50D) de nem ragaszkodom annyira hozzá.
Kipróbáltam és nem jó bele a kazetta, viszont a 35mm-es film az belemegy. de nincs hova tekerni....
Tehát kísérleti alapon hasznos hozzászólást adtál, köszönöm! :) Egyébként továbbra sem találtam semmi megfogható dolgot ami alapján be lehetne tölteni a gépet.
Jahogy nem kell aggódnom, hogy a Szmena megvadult és halálra mart, mert más topicokban vannak ezutáni hozzászólásaid. Az meg, hogy vajon hasznos volt-e amit írtam, az kit is érdekel? :D
Aha... hát ilyen régit alighanem apukám sem ismert, meg papír se nagyon található hozzá, de úgy nézem, kazettából-kazettába továbbítás ez, a tekerő orsó alatti helyre megy az üres kazetta, és a másik helyre a teli. Manapság balról jobbra csévélünk, ez meg ellenkezőleg. Amit nem tudok a fénykéről eldönteni, az az, hogy a kazettából merre lóg ki az orsó, ha berakod. Mivel a kazetták aszimmetrikusak, így tehát alighanem át kell tekerned a filmet.... tehát ha lefelé lógnak ki az orsók, akkor a jobb oldalra kell egy olyan kazetta, amiben az orsót "fejjel lefelé" be tudod rakni, és abba bele kell tekercselni a filmet.
:) Ez a Ljubityel nagyon tetszik :) Meg van egy Smenám is, az tökéletes állapotú. Lejárt filmekkel művészfotók (lomók) készítésére meg ott van a két, kb. eldobható-fényképezőgép-szintű gyerekkori "játék"/"cégesajándék" gépem.
Megvan. Köszi, majd felhívom. Remélem nem kerüls okba, mert annyira komolyan - egyelőre- nem érdekel az analóg fotózás; bár egy ilyen klassz szovjet masinát jó érzés hibátlannak tudni :) ezen kívül anyni hibája van még hogy az egyik hordszíj-tartó füle letörött.
Na, birtokba vettem a Lubitelem, az a nyavalyája neki, hogy amikor felhúzom a zárat, nem marad a végállásban, hanem kicsit visszamászik a kar, és kinyílik a zár közepe. Az exponálásig nyomva kell tartani a zárfelhúzó gombot, akkor működik. Ha nincs felhúzva a zár, akkor jól zár. Így is lehet használni csakl macerás :( KI tudna egy ilyent megjavítani nekem? Nem horribilis összegekért....
A kezembe került a napokban egy Smena fényképezőgép. Már el i kezdtem kipofozni, de arra nem jöttem rá, hogyan kell a filmet beletölteni. Tudnátok ebben segíteni valahogy?
Utánanéztem és a későbbi Smenáknál vannak rapidfilmesek, de nem hiszem, hogy az enyém is ilyen lenne. Apropó, ha már a rapidfilmnél tartunk, ezeket se tudom, hogyan kell használni, szóval jól jönne benne a segítség! Ha egyáltalán így hívják őket.
Igen. A legegyszerubb modja. eleg nagy a valasztek is. Arra a keresesre, hogy "lomo film" kiadott tobb mint 1000 talalatot. Ezt egyik nagykoruti boltban sem talalod meg.
Nem igazán értek a filmes fotózáshoz, de anyukám megmentett a munkahelyéről egy kallódó Lyubityelt. Megfelelően utánaolvastam, hasznáni elvileg tudnám, de jó lenne, ha valaki hozzáértő megnézné, hogy működik-e, mi a hibája. Budapesten vagy környékén kivel tudnám megnézetni?
Másrészt családi örökségből hozzám került egy majdnem gyári új Smena 8M is, ennek is utánaolvastam, azt hiszem használni is tudom :) Nem tökéletes, hanem pont hogy "retrós" képeket szeretnék vele csinálni. Milyen olcsó, és nem tökéletes színvilágú filmet ajánlotok bele? Rossmann-ban kerestem a híres olcsó filmeket, de ahol voltam, (már??) nem volt. Máshol azért lehet kapni?
Nikonban vagyok otthon, de az elvek bizonyara hasonloak. :)
Szerintem az lehet az oka, hogy a vaz "tudja" hogy vaku van rajta, de a ket modban kulonbozo modon veszi figyelembe. Ugy tunik, hogy P modban erosen tamaszkodik ra, mig Av modban nem. Ezt konnyen tudod ellenorizni: kapcsold ki a vakut, es nezd meg, higy akkor is 1/60-ot allit-e be a vaz maganak.
Már másodszor tapasztaltam, hogy este a szobában 1 lámpa fényénél P-ben fényképezve (Canon 650D, külső vaku a plafonra lőve) a gép 4.0-as rekeszt, 1/60-as záridőt és 400-as ISO-t állít be, és teljesen jó kép készül. Av-ben viszont ha beállítom a rekeszt 4.0-ra, akkor szintén 400-as ISO-t, de záridőnek már 1/6-t ill. 1/10-t. A kép kissé világos, nagyon sárgás, homályos (a nagyobb záridőből adódóan), összeségében iszonyat rossz lesz. M-ben beállítva a rekeszt és a záridőt a kép ismét jó lesz. Ezt teljes mértékig reprodukálható, 10-ből 10-szer ez az eredmény születik, viszont a konyhában kissé több fénynél már Av-ben is ugyanazt a záridőt rendeli hozzá, mint P-ben. Minden beállítás ugyanaz (fehéregyensúly, mérési mód, kép stílus, stb.) Van valami ötletetek? Mindkét obival produkálja: Canon 40mm 2,8 STM ill. Canon 18-135mm F3.5-5.6 STM)