Elegge elkepzelhetetlennek tartom ennek a bevezeteset.Eloszor is forradalom lenne belole,masodsorban jelentos szazaleka az orszagnak mezogazdasagbol el,ezert lehetetlenne tenne az eletuket egyik naprol a masikra.Szinte kizartnak tartom hogy ezt ebben a formaban bevezessek.Egy reszet talan,de igy nem.
Zoli,dobtam egy emilt neked maganban vagy 3 hete.Nem muxik a rendszered meg mindig?Azota targytalan mert megoldottam csak kivancsiskodom.
Anyagi okokbol az eszaki nyaralas elmarad,de karacsonykor Nelson kornyeki tekerges,furdes.Kaiteriteri meg ilyenek,szilveszter kornyeken Lake Coleridge es jaj a lazacoknak,pisztrangoknak.
Boldog karacsonyt mindenkinek!!!!!!! Es szuper uj evet too:)))))
Ti merre mentek holiday-ra? Ki big smoke-bol ay! :) Mi megyunk fel far North - epp Cape Reinga ala egy hetre :) Aztan meg vannak vadabb tervek is a masodik hetre... :)
Most így annyira nem tetszik Nelson. Pedig egyik nagy kedvenc hely volt anno. Na jóóóóó... én minden helyet szerettem Zélandon. Talán Aucklandet és Wellingtont nem. Ez utóbbit nagyon nem. Viszont ezek környéke rendben van nagyon. Alapvetően a városokkal volt bajom. Mindennel ami nem természet. :)))
Ezt a jutubon talaltam.Ma besetaltunk a Richardson Streetig,ahonnan indul a lezaras.Gyalog sem engednek be es a karmentesites igazi NZ modra tortent.Dejavu volt a Rena katasztrofarol,gyakorlatilag 5 ember volt ott /ennyit lattam,de sztem tobb/ es egyik sem csinalt semmit,csak ott lezengett.En megertem hogy szombat meg minden,de akkor minek van ott?
Koszi,megvagyunk.Szerencsere mi olyan helyen lakunk ahova nem ert oda semmi,de valoban vannak a varosnak olyan reszei ahol elegge drama volt.A tengerparti ut meg mindig zarva van.
a pukekó ostoba de vicces madár. a kea meg okos meg játékos, nézegettük őket az Arthur's passnál, secperc alatt kiszedik a kédergumit a kocsi ablakából :)
szaporodni hülye szegény...
a tui édes pofa, de van itt a házhoz közel két hatalmas fa, az gyik felül az egyikre, a másik a másikra és tutulnak egymásnak szombat reggel, na akkor nem vagyok vevő rájuk, hiába a csokornyakkendő :)
:D Jaja. Pukekó lesen voltam talán Tauranga szélén. Két hülye madár valahogy felcsapkodta magát egy fa tetejére. Ott összevesztek és mindkettő olyan rendesen leesett onnan. Meg sem próbáltak csapkodni a szárnyukkal a hülyék. Csak potty. :)))
A kea meg igen jó fej volt a Milford Soundnál. Valami csirkét ettünk (meg nem mondom hol vettük, az biztos, hogy nem én sütöttem) és szó szerint ellopta a csirkecsontot a kezemből. Először megijedtem. Majd később olvastam, hogy szeretik kicsipegetni a bárányok szemét. Ezek igazi vadállatok. :)))
A tuinak viszont szép hangja van. Még most is sokszor eszembe jut.
Sztem az igazi jo fej madar itt az a kea.Igazi NZ az is,nem egy idegbeteg fajta,nem kapkod.Lehet hogy sziv is,de akkor is birom.
Lassan amugy a vadkacsak is elfelejtenek repulni.Meg az osszes madar,talan a siraly nem,bar azoknak sem sok van hatra,mekkdonaccot tarhalnak a parkolokban.Ha sokat esznek,veguk.
a Pukekó egy evolúciós vicc (a madár, nem a blogger :)
repülni nem nagyon tud, futni nem nagyon tud, ellenben ha megijed, akkor hátat fordít és elszalad - a segge viszont hófehér, nehogy el lehessen téveszteni... hja, az emlősmentes sziget kényelme :)
Pukekóóóók, jaj azok milyen ostoba jószágok, de olyan kedvesen ostobák. :))))
Jaja én teljesen egyetértek veled, de a hozzászóló azt írta, hogy ők nem tudnak vezetni vagy, hogy egyikük sem vezet. Szóval nekik ez a bérlési vagy kocsivásárlási lehetőség eleve nem játszik.
nem tudom h milyen áron lehet, a Pukekók voltak ilyen buszos izén és szerették, nem lehetett az olyan rossz. Az biztos, hogy nincs benne a "nézd mlyen helyes kis út, nézzük meg hova visz" lehetősége, de a stoppolásnál minden jobb. (a stoppos minden szempontból ki van szolgáltatva, a stoppolás csavargáshoz jó, de turistázni...)
ilyen kis mikrobuszokat amiket nagyvonalúan kampervannak hívnak, folyton árulnak minden szezon elején és végén ellerslieben a piacon :) két ülés, egy műanyag láda meg egy matrac hátul - simán jó mindenre két főnek.
vagy ott a lehetőség a rendes kampervan (motorhome) bérlésére, ami drága, mint a méreg, de rendes vasat kapsz, felszerelve mindennel és oda mész, ahova akarsz. (Maui, Britz, Escape, Pacific Horizon, Apollo, stb.)
Queenstown-ból vannak szervezett utak, én ezzel a céggel (http://www.mitrepeak.com/packages) voltam. Persze akkor még mindig el kell jutni Queenstown-ig... De nekem is elég meredek ötletnek tűnik autó nélkül menni, én elég gyakran megálltam az út szélén csak úgy nézelődni, ezt tömegközlekedéssel nem lehet. Persze ha az utazók között van nagymellű szőke, akkor lehet, hogy nem lesz gond a stoppolással :-)
Gondolom horror áron lehet. :) Kocsi az alap. Nekünk is az volt az első, amikor ott voltunk, hogy vettünk. Vagyis hazudok, mert nem a legelső volt, de addig amíg nem lett kocsink, nem is tudtunk semmit csinálni rendesen.
Egyébként meg én a magam részéről nem vennék a nyakamba idegen stoppost vagy "osztozkodót". Amikor én már leszerveztem az útitervet, próbálok ahhoz igazodni. Nincs szükségem nekem felesleges cigi-, pisiszünetekre "álljunk meg egy kicsit"-ekre. Olyan meg nincs, hogy mindenkinek minden egyszerre kelljen.
Tetszik ez az "elozonlik a turistak" kifejezes.Foleg itt delen.Nekem nem sokkal a kierkezesunk utan mondta valaki amikor erdeklodtem a helyi "muszajelmenni" helyekrol,hogy a French Pass gyonyoru,erdemes ellatogatni.Meg europai fejjel ugy gondoltam,odaerek es turistabuszok tucatjai,pici sarga emberek szazszamra nagy kameraval a nyakaban lesz majd ott.Aha.Rajtunk kivul volt ott 2 raszta srac beszivva mint az allat egy szakadt kisbusszal es kesz.Meg Nelsonban megneztem a terkepet es 80-90 km korulire saccoltam a tavolsagot,gondoltam kenyelmesen masfel ora alatt ott leszunk.Elindultunk 11 korul.Hat 2 utan valamivel oda is ertunk,50 km gravel road 200m mely szakadekszerusegek mellett,amit odafele nem is lattunk a felhoktol.Na oda pl stoppal...A 2 oras razkodas alatt 1 farmerrel talalkoztunk aki egy kvaddal kergette a birkait.A hely egyebkent meseszep.
Osztom a velemenyed.A turistak plafonig pakolt kisbuszokkal kombikkal kozlekednek,hely zero.Sot a tobbsegebol az ulesek is ki vannak szedve.Eszakon is,de delen meg aztan vegkepp nem lehet auto nelkul meglenni.Pl a Milfordhoz ugy eljutni...hat nemtom.Sztem gyorsan tanuljon meg valamelyikotok vezetni,itt ugysem kerik az Eu jogsit.Vagy ne gyertek le delre.Tenyleg ertelmetlen.Meg autoval is minimum 2 het mire a sziget felet bejarjatok.El lehet stoppolgatni is,de a latnivalok ritkan vannak foutkozelben.
Számomra nagyon szimpatikus ötlet így végigjárni az országot (hátizsákkal, stoppal), de az nem 1 hónap (ha tehetném, így mennék mindenhova, annyi eltéréssel hogy vennék valami kis autót kinn). Talán az egyik szigetre "elég" lehet, de a délin lesznek olyan helyek ahol nem sok ember jár, és talán 1-2 nap is elmegy csak az utazásra rövid távon is. A frekventáltabb helyekre persze eljuthattok szervezett formában is, de pont NZ az a hely ahol mindenféleképpen kerülném ezeket, vagy legalábbis olyan időpontban mennék amikor nem özönlik el a túristák. Nem tudom hol terveztek szállásokat, de a holiday parkok, kempingek-ben sok jófej ember gyűlik össze, ott könnyen tudtok szerintem fuvart szerezni.
Kíváncsian várom majd a beszámolótokat majd ha lesz! :)