Keresés

Részletes keresés

nicko Creative Commons License 2017.01.04 0 0 710

Még1x.

Mindegy, hogy kerek aljú vagy "lapos fenekű" a wok a végeredményt illetően. Csak az előbbihez kell a wok gyűrű, hogy megálljon a tűzhelyen! Én a lapos fenekűt használom.

http://azsiabt.hu/termekek/wokx

1. igen csak ennyi a célja, megtartani a kerek aljú wokot.

2. nem írtad, hogy haladó szakács vagy úgy ámblokk. :)

A wok használata teljesen más főzési eljárást jelent mint a megszokott hagyományos magyar konyha.

wokban piritunk többnyire a magyar konyha meg főz edényekben, lábosokban vagy max. 5cm magas oldalfalú serpenyőben. Emiatt a wok esetén mindent előre le kell szeletelni,darabolni,pácolni stb. mert ha már füstölésig hevítettük az olajat (az sem mindegy melyiket használjuk) már nem lesz idő ilyenekre, gyorsan megy minden. Egy kezdőnél itt jöhetnek a gondok, hogy odaég a cucc a wokban :)

Meg amiket írtam nem kell külön hevíteni az elmosás egyszerű.

Acél wokba használat után tiszta vizet kell önteni vissza kell rakni a tűzhelyre majd mikor már jó forró a víz ekkor kell a wok tisztító (nekem bambuszköteg van de a linken látni fogsz "wok seprű" néven) csak ezzel szabad kisubickolni, majd az eljárást még 1-2x megismételni amíg tiszta nem lesz, kiöblíteni tiszta vízzel. Ha ez kész vissza a tűzre, hogy a víz elpárologjon a wokból és kicsit felmelegedjen. Ekkor tűzről levenni pici mogyoró olaj bele majd papír törlő segítségével szétkenni a wok belső részén mindenhol. Én ezt is tűz felett csinálom azbeszt kezem van. :) De jó erre a célra bármilyen eszköz nagyobb csipesz amivel a törlőt meglehet fogni. Erre azért van szükség, hogy ne rozsdásodjon a wok két használat között.

A beavatást csak 1x kell megcsinálni (kelleni fog fém dörzsi szivacs, mosószer, papír törlő, olaj, sok víz, tűzhely)az első használat előtt viszont azt jól így az időt kb. 1 óra rá kell szánni, mert gyárilag egy védő réteg van rajta rozsdásodást gátló azt el kell távolítani majd egy kis olaj réteget kell a wokra égetni. Erről linkeltünk be annak idején videókat.

Ha valaki mosószerrel mossa el wokot használat után magának okoz bonyodalmakat, mert azzal eltávolítja az olaj réteget, lehet újra elvégezni a beavatást.

Köjálnak mindig ezzel van gondja a kínai konyhák, büfékkel szemben, mert nem igazán akarják elfogadni azt a tényt, hogy ha a wokot tűzön hevítik használat után és használat előtt, nincs az a mosószer ami jobban fertőtlenítene a 100+ foktól. :)

Szóval nyugodtan vehetsz lapos fenekű wokot akkor nem kell a gyűrű az elkészült étel nem lesz rosszabb ízű benne mint a gömbölyűben. Alatta a tűz nem mindegy milyen erős..lakótelepen vasárnap 12-14 óra között szinte használhatatlan a gyenge gáz miatt.

wok mellett szükséged lesz egy bambusz kötegre vagy seprűre a tisztításához és vagy wok lapát vagy wok kanálra ami merőkanálhoz hasonló eszköz.

Székesfehérváron nem tudom, hol lehet ilyen eszközöket venni, Bp-n itt és itt.

Én a Rákóczi téri csarnoknál veszek már mindent mert olcsóbb.

Illetve vannak ilyen általános kínai boltok ahol minden félét árulnak, ott láttam pl. wok kanalat 400Ft-os áron is, szója szószokat, különböző rizst, igaz wokot meg nem árulnak (Köki terminál)

Előzmény: Veghaster (709)
Veghaster Creative Commons License 2017.01.03 0 0 709

Hú, köszönöm szépen a kimerítő válaszokat. Természetesen újabb kérdéseket szül : )

1; ez a wok gyűrű jól látom, hogy semmilyen extra funkciót nem szolgál azon kívül, hogy gömbölyú aljú serpenyőt megtámaszt ? Beszéltem Zanussi szervizzel hogy lehetséges-e ezt a típust utólag "wokosítani", de elutasító választ kaptam, szerinte ahhoz az egész szelepet át kellene alakítani. Tehát ha jól értem, a wok ring nem fogja jobban "szétszórni" a lángot, ugye ? Ebben az esetben viszont a sütőn lévő rács, illetve a gázszórófej méreteihez illeszkedő méretű wok gyűrűt kellene találnom ?

2; Az nem teljesen világos, hogy egy egyébként rutinos, haladó szakácsnak miért nem javasolt az acél serpenyőt ? Van hátránya a beavatáson kívül ? Szőlőhegyen lakunk, a háztól karnyújtásnyira pedig egy bográcsozó hely - szóval ez nem lehet akadály. Meg úgyis disznóvágás szezon van : ))

Már nem lakunk a fővárosban, a gyűrű előbb jönne meg U.K.-ból, minthogy mi Pestre menjünk. De a serpenyőt - ha találok megfelelőt - ezen a héten megvenném pl. Szfváron.

Előzmény: nicko (708)
nicko Creative Commons License 2017.01.03 0 0 708

Végül is ezen elöl van a nagy égő nekünk hátul. Ez jobb ebből a szempontból, kényelmesebb a főzés rajta nagy lángon.

Ahhoz, hogy kerek aljú, tradicionális wokot használj mint a kínaiak, ahhoz egy kiegészítőt kellene venni egy wok gyűrűt. Lehet kapni a Vámház krt-i Ázsia Bt-nél vagy ebayről tudsz rendelni. Itthon tavaly mikor néztem 3500 pénz volt annyiba került a Vámház krt-on csak a gyűrű amennyiért a wokot vettem a Rákóczi téri csarnok oldalában lévő a kínai fűszeresnél, ahol nagyjából minden olcsóbb volt.

Ha nem akarsz ezzel szenvedni akkor nyugodtan vehetsz olyan wokot amit én is használok. 2015 áprilisában sokat beszéltünk erről, képeket videókat néztünk a használatáról a beavatásról keress vissza rá a topicban.

Teflonos - kezdők wokja nem igényel különösebb beavatást vagy az elmosásnál különösebb szakértelmet. Olajjal együtt szabad csak hevíteni. Ezek az előnyei, hátránya nem lesz olyan finom benne az étel mint az acél wokban.

Öntött vas wok - haladók wokja nem igényel különösebb beavatást, de az elmosásnál már nem mindegy miként végzik (tilos a mosogatószer használata) nehéz ezért ebben a dobva-rázva sütés kizárva. És min. 10 percig kel hevíteni a tűzhelyen használat előtt.

acélvas wok - profik wokja.

első használat előtt be kell avatni (erről bővebben írtunk többször is miért szükséges) majd hamar felhevül így nem kell sokat várni az olajjal, hogy bele kerüljön.

Dobva-rázva sütés/főzés ebben már alap.

Minél több réteg olaj kerül az oldalára annál lesz könnyebb a főzés (teflonszerűvé válik) és finomabb az étel benne.

Elmosogatni szintén tilos mosószerrel.

Még egy előnye van, hogy kertben nyílt láng felett (kiépített bográcsozó) is jól lehet használni, ráadásul az ilyen tűz erősebb mint az otthoni földgázos szokványos tűzhelyen. (én a beavatást a kertben végeztem el, mert panelben kihívták volna a tűzoltókat) :)

Szerintem öntöttvas wokot vegyél és olvasd el a beavatást miként kell valamint jó sok yt videó is tud ebben segíteni. :)

Előzmény: Veghaster (707)
Veghaster Creative Commons License 2017.01.03 0 0 707

Húh, megnyugodtam : )

És milyen serpenyő lenne a jó választás szerinted ? Homorú aljú vagy lapított ? Teflonos, öntött vas, alu ? Napi szintű süti-főzi van, hála a magasságos jó Istennek még jól is főz.  Valahol azt olvastam, hogy egy átlagos 4 tagú család esetén ~30 cm alá nincs értelme menni.

Zanussi zck552g1wa, eléggé alap típus.

Előzmény: nicko (706)
nicko Creative Commons License 2017.01.03 0 0 706

nyugi a mi 16 éves gáztűzhelyünkön sincs wok égő mégis elég jókat tudok wokban kotyvasztani. :)

viszont ez lassan csere érett lesz és akkor megpróbálunk olyan gázosat, villany sűtővel amin van wok égő.

Egyébként milyen tűzhely mert azt nem írtad?

Előzmény: Veghaster (705)
Veghaster Creative Commons License 2017.01.03 0 0 705

Sziasztok

az asszony rágja a fülemet, hogy wok serpenyőt szeretne most már, különben igrum-burgum. Tavasszal kapott új tűzhelyet, már csak a serpenyő hiányzik. Meg a WOK égő... Ugyanis azt nem tudtuk, hogy spec wok égős tűzhely kell hozzá. Mik a lehetőségek ilyenkor ? A tűzhelyet nem fogjuk lecserélni az hót ziher. Ki tudunk még jönni ebből jól ? Vagy felesleges minden forint amit serpenyőre költenénk ?

nicko Creative Commons License 2016.12.04 0 0 704

brutál metal amit az elején csinál a kínai szakács :)

nicko Creative Commons License 2016.11.26 0 0 703

ez a rész pont most megy az RTL II-n.

Mett91 Creative Commons License 2016.11.13 0 0 702

Az elején szerintem nem is főzőbort tesz bele, hanem fekete szójaszószt. Legalább is én még sosem találkoztam ilyen sötét szójaszósz szerű kínai főzőborral. Amikor a szójaszószt említette akkor viszont pont épp nem azt rakott bele :D

Trükkös..

Előzmény: nicko (700)
Mett91 Creative Commons License 2016.11.13 0 0 701

Én is használom, persze erősen mértékkel.

Ez a channel is elég jó, de sok receptnél trükközések vannak. Szerintem sok mindent máshogy csinálnak az ilyen plázás éttermekben.

Előzmény: nicko (700)
nicko Creative Commons License 2016.11.13 0 0 700

"kínai só" alias glutamát :p

Mett91 Creative Commons License 2016.11.12 0 0 699

Tűzhelyen nem volt eddig gond vele, de nyílt tűznél valóban vigyázni kell vele, mert az már megkaphatja (az enyém be is barnult itt ott picit az alján, mert bele ért a lángokba...ahhoz képest egész jól kibírta :D ).

Előzmény: nicko (698)
nicko Creative Commons License 2016.11.12 0 0 698

:)

még annyi kiegészítésként, hogy ilyen fanyeles a wok akkor azt biza hűteni kell vízzel ne hogy meggyulladjon.

Előzmény: Mett91 (697)
Mett91 Creative Commons License 2016.11.12 0 0 697

+1

Szabad tűzön, szénnel egy kis izzó "alappal", meg szárazfával a lángok miatt.  A wok füstölgött mint állat másodperceken belül. Pedig a tűzhelyen van wok égő, de hiába no.

A korom valóban kicsit hátulütője a dolgoknak, de nem vészes.

Előzmény: nicko (696)
nicko Creative Commons License 2016.11.12 0 0 696

nem véletlen írtam a szabad tüzet. higgyétek el ott simán ellehet érni a kívánt hőt és a beavatást is meglehet ejteni viszonylag hamar.

1 hátulütője van a korom ami az aljára kerül, de ezt ellehet távolítani mosásnál.

a városi gáz és a mezei gázrezsók erre alkalmatlanok vagy jó sokáig eltart a beavatás.

a pirítás vagy főzés utána azért már jó.

Előzmény: Antreg (693)
Antreg Creative Commons License 2016.11.12 0 0 695

Hàt az biztos hogy egy gyenge hàzi gàztuhelyen valoszinuleg csak kis mennyiségu ételt lehet egyszerre késziteni a wok-ban mivel csak a wok also része lesz elég tuzes bizonyos receptekhez....Attol még jo lehet, de nem olyan lesz mint a kinainàl...,

Előzmény: ZsuR (694)
ZsuR Creative Commons License 2016.11.12 0 0 694

...ha nem eleg eros a beavatashoz, akkor az etelhez sem lesz az...

Előzmény: Antreg (693)
Antreg Creative Commons License 2016.11.12 0 0 693

"meg kell mondjam nálam (és sok más illetőnél) sem lett egyből tökéletesen tapadásmentes, mivel patina rétegnek kell kialakulnia, nem pedig csak a színének kell megváltoznia"

Es az is probléma lehet ha beavatjuk ugyan de nem olyan ereju gàzégovel mint a kinaiaknàl....lehet hogy a gyenge gàztuzhely làngjànàl nem tokéletes a beavatàs....

Előzmény: Mett91 (685)
Mett91 Creative Commons License 2016.11.11 0 0 692

Ez pontosan így van. Szerény véleményem szerint a túltisztogatásnak, vegyszerekkel sterilizálásnak több hátránya van, mint amennyi előnye. Nyilván az ember megkövetel bizonyos tisztaságot, pláne ha evőeszközökről van szó, de sokan duzzognak a street kitchen videók alatt, hogy ez mennyire gusztustalan (természetesen 99%-ban nyugatiak, vagy nagyon nyugatiak amerikából), mert ha már kézzel hozzányúl valamihez akkor az már a világ vége. Az nem számít, hogy sugárhajtómű van a wok alatt :D

Előzmény: nicko (691)
nicko Creative Commons License 2016.11.11 0 0 691

bűfé, étterem, kifőzbe mindegy..magyar előírások tesznek arra, hogyan kell a wokkal bánni és elmosatják.

ha sokadikra sem akkor bünti vagy bezáratják a boltot.

a hivatalnak meg eszébe sem jut nincs az a mosószer ami felér azzal a hővel ami a wokot éri..tűznél eddig jobb sterilizálót nem találtak még ki.

Előzmény: Mett91 (690)
Mett91 Creative Commons License 2016.11.11 0 0 690

Ez jó dolog lehet, bár a plázákon vagy bevásárlóközpontokon kívül nem igen találkoztam még ilyennel szóval valóban igazad van, van ilyen...hiába előírás no, azért csak magyarisztánban vagyunk, pláne én itt Borsod megye szívében :)) Az igazat megvallva nem is tartom helyénvalónak a komolyabb szőrszálhasogatást, mint pl amit csináltak egyes éttermekben, hogy még a tisztító szer mentes wok elmosásba is belekötöttek, a kínai meg csak lesett. Meg címkézz fel mindent, ragaszd fel a konyhai vagy edénytisztítási műveleteket a falra. Csak az a baj velük, hogy hamar lekopnak a sok olvasgatástól. Bár arra gondolom külön előírás van, ami csak büfének minősül. 

nicko: én azt a helyet nem ismerem, de félreértés ne essék, nekem tökre tetszik, hogy egy kicsit autentikusabb beütése van az egésznek, csak az ott dolgozók ezt nem biztos, hogy így gondolják :))

Előzmény: ZsuR (688)
nicko Creative Commons License 2016.11.11 0 0 689

mikor nyíltak sorra nálunk is a plázák a 90-es évek vége felé, voltak thai konyhák bennük vagy kifőzdék, ahol részben előtted készült a cucc wokban. Én annak idején a Lurdiba jártam a néhai PGSM miatt és mentem thai kaját enni.

Előzmény: Mett91 (687)
ZsuR Creative Commons License 2016.11.10 0 0 688

Van azert mar olyan konyha is, ahol a szagelszivo hatasos - az ettermekben kotelezo... es nem zajos, mert a motorja is "hazon kivul van"... semmi szag... a konyhaban, de erezni a kornyeken, hogy mit foznek :))

Előzmény: Mett91 (687)
Mett91 Creative Commons License 2016.11.10 0 0 687

Na igen, meg az amcsi wok 'n' walk féle gyorsétteremlánc is hasonló, ahol élőbe készül a kaja csak egy kis plexi választ el a szakácstól. Gondolom egészséges az égett olajszagot szipákolni egész nap abban a kis zárt helységben, persze egy konyha is hamar megtelik a füsttel. Emlékszek sokáig a kedvenc kínai büfémben is rendszeresen szünetet tartottak a szakácsok, mert olyan füstöt csináltak pillanatok alatt a kis konyhának nevezett lyukban, hogy még a kajálda részben is félhomály volt :)

Persze a szünetet úgy kell érteni, hogy kimentek cigizni :D

Na ez is a wok mögött van :))

Előzmény: nicko (686)
nicko Creative Commons License 2016.11.10 0 0 686

ismerőseimet ezzel a videóval szoktam sokkolni, hogy a kínai szakácsoknak könnyű..semmi meleg se robot munka :D

Előzmény: Mett91 (685)
Mett91 Creative Commons License 2016.11.10 0 0 685

Ha roppanósra akarod csinálni a kajákat, akkor pirítani kell. Pirítani nem tudod máshogy, csak ha tetümódon felhevíted. Ha belerakod a cuccaidat pl zöldséget, és lemezwokod van akkor ez egy kicsit lehűti, pláne home körülmények között, és pláne ha 3-4 főnyi adag kerül bele, másik dolog pedig, hogy innentől nehezebb is roppanósra csinálni. Kis adagokba persze sokkal jobb eredményeket lehet elérni íz-állag terén, persze minden csak attól függ mekkora a tüzed/wokod de itt most a Te esetedről van szó.

A lemezwok tökéletes lesz amit linkeltél, az az "ezüst" színű szénacélból készült. Elvileg stainless steel, de ez csak addig érvényes amíg rajta van a védőbevonat (amit beavatás előtt le kell mosni), illetve amíg be nem avatod. Aztán ezt ismételgeted majd, mert meg kell mondjam nálam (és sok más illetőnél) sem lett egyből tökéletesen tapadásmentes, mivel patina rétegnek kell kialakulnia, nem pedig csak a színének kell megváltoznia (ez már az első beavatásos hőkezelés után is létrejön, hiszen szénacélról van szó).

Pároláshoz kell a fedő. Ha már ízlenek az európai kínaik, akkor itt is egy hasznos channel:

https://www.youtube.com/channel/UCxsMiu1Ghxc2lH0v7wEM0Mg/videos

Amit belinkeltem Khoan Vong neki van beavatós videója is, kb ugyan az mint amit itt linkeltek az előbb, csak mellé találsz még ezer más dolgot is pl recepteket.

A lényeg, hogy ha lemezwokot veszel, akkor ajánlott vagy az ÁzsiaBT, aztán ott még lehet be is avatják neked, vagy KenHom Acél wok. Egyikkel se lősz mellé.

Fedő egyéni preferencia, ha kicsit párolni akarsz akkor valóban hasznos lehet, de mint írtam ha pirítani akarsz akkor ezt fedővel együtt nem fogod tudni, magyarán a fedő semmilyen "fröccsvédelmi célt" nem tud kiszolgálni :))

Előzmény: vombat1 (677)
ZsuR Creative Commons License 2016.11.10 0 0 684

Viccelsz ugye... azert hoztam fel, mert ti felejtettetek el :))

Előzmény: nicko (683)
nicko Creative Commons License 2016.11.10 0 0 683

elfelejtetted ezt és hasonló videókat már néztünk? :)

Előzmény: ZsuR (682)
ZsuR Creative Commons License 2016.11.10 0 0 682

Product features

• Flat bottom is easy to use on both electric and gas cookers
  • Coated by an anti rust oil to protect the wok, pan must be seasoned before use
  • Handle length: 195mm
  • Not dishwasher safe
  • Dimensions 330mm (13")
  • Dimensions - Shaft Length 195mm
  • Material Mild Steel

Ezt mondja az iras rola... a vedoreteget elobb mososzeres dorzsivel forro viz alatt lemosd, es szaritod.

Rakensz egy vekony reteg olajat, es a legerosebb lang felett kezded kiegetni.

Előzmény: nicko (680)
ZsuR Creative Commons License 2016.11.10 0 0 681

A gyari bevonatot a sima wokrol elobb mosni, sikalni kell - es utana beleegetni a vekony reteg olajat, amit rakentel egetes elott.

Előzmény: nicko (679)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!