Ebben a külső levegőnek 5(első lökhárító alatt), a bejövő friss levegőnek 6, a lábtérnek 7, és a belső hőmérsékletnek van szenzora. A középső befújásnak nincs. Megeshet, hogy a 8-as itt a beltéri hőmérséklethez tartozik, annak klímavezérlőben (baloldali kis rács mögött) van az érzékelője.
Golf 4 kocsimon néha-néha befogott a jobb első kerék és kijött az abs lámpa. Kicseréltem a szenzort, ideig óráig minden rendben volt, azonban megint elkezdte csinálni, de most van, hogy napokig semmi baja aztán elkezd villogni az abs lámpa, érzem hogy be-be fog a kerék kb. 1mp alatt 2-3x villan föl a lámpa es fog be a fék, majd beáll a hibalámpa és ennyi.
Én arra gyanakszom, hogy a kábel lehet megtörve vagy esetleg az apa csatlakozó kopott ki. Járt már valaki így?
ezek a csavarok valami spéci anyagú autóipari cuccok vagy ha veszek a csavarboltban egy mezei M8x50-60? (még nem mértem le) hatlapfejű csavart az ugyanolyan jó lesz bele?
No akkor a markatarsak ismereteinek novelesere leirom a 2018 Juniusi Golf Variant 2.0 TDI BMT Comfortline (7 speed DSG) autom 210e (vagy 5 ev, mert ma 5 eves) nagy szervizenek tapasztalatait.
Most mar 211e Km van benne ;)
Kertem arajanlatot Porsche Slovenia-tol, az 1600 Euro lett volna a klima kabin szurojevel egyutt. Utobbit magam kicsereltem az egyik legjobbra, 19 Euro volt Amazonrol.
Kertem arajanlatot magyar szervizektol is egy 210e kilometeres nagy szervizre (Oem-technik Hungary, Lurdy gyorsszerviz, Patkai auto - random amit a neten talaltam) - itt volt 357e, 696e (valto olaj cseret is ide soroltak, az DSG eseten nem olcso), 287e is.
Aztan megkerdeztem itteni szerelot, aki kollegam apja es otthon szervizel, eddig minden automat o szervizelte - o az egeszet megcsinalta 650 Eurobol. Anyaggal, cakkundpakk.
Nyilvan egy oreg szakinak ez ujjgyakorlat. Ehhez nem kell computer sem, szoval ra mertem bizni.
Hepu vezerles keszlet ment bele - mutatta a kiszerelt dolgokat, mint elektromos vizpumpa es az a fura fedel amiben szimmering van.
Utobbin meglepodott, mert a szimmeringben mar nincs a szokasos fem szorito gyuru (az a rugos akarmi korben). A kivettben volt, ott szerinte volt nemi kis olaj szivargas.
Filtron uzemanyag szuro, Mann levego szuro, 5w30 504/507 olaj es hutoviz, seged szij (generator es klima?), stb.
Tehat eleg eros volt a szoras az ajanlatok kozott, de legolcsobb az oreg szaki volt aki ismeros es mar ezer eve a szakmaban van.
Szerintem kicserelt mindent amit kellett, es ugy tunik nem is a legolcsobb dolgokat rakta bele. Neki nyilvan van kedvezmenye a nagykernel ezekre is.
1 napot volt nala az auto. De legalabb mindent megnezett, szokott szolni ha valami latszik es javitani vagy cserelni kell a jovoben.
(foleg a futomunel szol ha logas van vagy kutyacsont kotyog, gombfej lotyog (elozoleg alfam volt, abba pl. Lemforder lengokarokat szerelt es az birta is))
Klima megtoltve. 120 Euro volt - szerintem igy nem sok.
Meglatjuk meddig tart. Mult heten ugye kapott uj belso szurot.
Elugrottunk hosszu hetvegere Bled-be, igy Ljubljana utba esett es hamar megvolt.
Durva egy hely, egy regi hangarban van 7 bejarat, mindegyikben van 5-6 csapos emelo.
Szoval egyszerre tudnak jo sok auton dolgozni. Gumi szerelestol kezdve az optikai tuningig minden van. Meg persze auto moso, stb.
R134a gazos cucc meg a parkoloban is volt (eloszor oda allitott, de mondtam, hogy uj gaz kell az autoba), az R1234yf tolteshez azonban be kellett allni.
Mondjuk ehhez is volt vagy 3 fele gep odabent.
Tegnap osszehasonlitottuk a szomszed autojaval - par evvel oregebb Seat Leon - aminel ugye a motor az kisertetiesen hasonlit.
Abban meg regi gaz van, annak fekete a zaro kupakja. Az ujabb kupakja szurke es a csatlakozo atmeroje is nagyobb.
Olvastam, hogy csak minositett szerelo vasarolhat gazt (609 certification), stb.
Ennek ellenere tobb oldal arul utantolto keszletet - manometer, csatlakozo, kis gaztartaly - ott viszont csak annyit kerdeznek szerelo vagy-e vagy nem. Ha nem akkor dragabb.
Pl icecool.de
Komolyan elgondolkodtam, hogy berendelek egy kilos kiszerelest, az kb 2 autora eleg.
Nekem a Golf, nejemnek egy uj Corolla van (3v5 ev gari, most nem emlekszem) - ezek mindegyike sanszos az uj gazra.
Amugy tobb helyen olvastam, hogy ezt a gazt lecsereltek masikra - nem a regire hanem valami masik tipusra - ami csak annyi veszodseggel jar, hogy olajat is kellett cserelni a kompresszorban.
Viszont videoban latszott, hogy valahogyan a csoveken at csereltek az olajat is, ott bugyborekolt a manometer alatti uveg reszben a vakuumolas soran.
Ott mondjuk ilyen pici gazpalackos (mint a gyorsfozoke) Honeywell gazt hasznaltak. Es nem is europai volt, mert ounce-ban (magyarul uncia?) mert a merlege.
Valami doglott BMW-t javitott.
Most meglepem az utantoltest (ha nincs mas baja), de ugy tunik ez a gazos dolog zsakutca. (mondjuk egy ora alatt a szervizben vagyok - nem igazan macera. Csak mire megtalaltam ki tudja javitani es tolteni az uj klimakat, addigra mar 4 szervizzel beszeltem es kettoben voltam is)
Ha gyakrabban kell bele gaz, tuti beszeryek egy ilyen utantolto keszletet. 155 Euroert nem draga, ha valoban eleg 2 toltesre.
Az az agyrém, hogy ezt a szutykot bevezették. Olyan feltételeket írtak elő a használatához, amibe jószerével senki sem akar beruházni, mert egyelőre csak veszteséget tudna termelni. (plusz a hozzá szükséges eszközök)
Néztem egyszer ezt az QBDelevent, nem nyerte meg a tetszésemet. Ott feladtam amikor azt írta, hogy a különböző modulokhoz kreditek kellenek, amit napi x hirdetés végignézésével lehet megszerezni.....
OBD11 kerdesem lenne. Ha jol latom ez egy BT interfesz az auto OBD csatijara.
Lattam belole csak a hardvert, lattam olyat is ami HW es 12 honap elofizu (OBD11 Pro).
Melyiket ajanlott megvasarolni?
Ha mar nem garis az autom, lehet 1-2 dolgot szeretnek magam diagnosztizalni.
Regi automhoz volt ELM327 OBD olvasom (hasznaltam is, csereltem ugy gyujtotrafot, hogy eges kimaradast diagnosztizalt) , sot tan meg akad valahol egy Nonda nevu elofizus amerikai cucc is ami elvileg online ad mindenfele tanacsot meg stb. De szerintem az nem lesz jo a Golf 7.5 automhoz.
Szoval mit erdemes vasarolni, ha szeretnem tudni mi ujsag az auto rendszereivel?
Nem feltetlenul kodolgatnek, de az is elkepzelheto.
Lehet felre ertettem. De a cuccban kulonbozo gaz es olaj tartalyok vannak.
LCD kijelzon kivalasztja az autot, evjaratot, motor tipust - a tobbit automatan csinalja.
Tegnap kivancsisagbol kiszedtem a kabin szurot. Jol tele volt leander maggal.
VW jelolesu Mahle szuro, 5Q0 819 669 van benne.
Szerintem az olcsobb, mert nem kek, hanem sotet szurke.
Gyorsan rendeltem bele egy Mahle LAO888 szurot - ami PM2.5-tol kezdodoen minden egyebet is szur.
20 Euroert megerte, Amazon mar meg is hozta a szokasos hatar menti Lockerbe. (joval olcsobb mint mondjuk az itteni boltokban es pikkpakk meg is erkezett.
Delutan elmegyek erte - ugyis kell vasarolnom az olaszoknal.
Gondolkodtam a Mann FP26 009 szuroben - de nem gyozott meg amit a neten olvastam a polifenolos aktiv szen megoldasokrol. Igy maradtam a Mahle 'papiron' mindenre alkalmas szurojenel.
Rosszabb nem lesz mint ami most benne volt. Ugyis illik evente cserelni.
Holnap reggel a klimasnal kiderul mi a helyzet a klimammal, kilencre viszem az autot.