Megpróbáltam egy képbe zanzásítani a definíció definícióját és két fő fajtáját. Ez egy nagyon fontos általános tudományi és logikai alapismeret és azt tapasztaltam sokan azt gondolják hibásan, hogy csak egyfajta van és az nem is bizonyítható, vagy cáfolható. Pedig a reális definíció egy állítás. Itt is valami nagyon erős pszichovírus okozza a problémát, vagy csak tanítási hiányosság? Még nem tudom magam sem.
Idézek Karinthytól, remélem, pontosan: „Gyermekkoromban elszántam magam, hogy hinnék Istenben, ha van, de nékem ő égő csipkefenyérben meg nem jelent, NEM MÉLTATOTTRÁ,hogyőthiggyem!”–pedighatalmánálfogvabármikor megtehetné (halenne?).
Tessék, megfogalmaztam Isten definícióját: a primitív (embriófázisbanlevő)emberagyszülöttje,melyetazérttaláltki, hogy legyen egy biztos pont az életében. Akár a gyereknek az anyaöl. Ergo, Isten nincs, csak eladható Őrtornyok meg azezer évevelünkésértünklétezőkatolikusegyházóriásplakátja,rögtön a pelenka meg az Orbitközött.
IGe: Valóban, „Isten” marketingszempontból egy jól jövedelmező áru.
Eszerint Istenről kérdezni az embert olyan, mint egy mosógépet kivallatni arról, hogy néz ki az elektromos áram. Ha beszélni tudna, sem tudna semmit mondani róla, sőt, lehet, még tagadná is a létezését. Fél füllel hallottam róla, hogy az anyag végsősoronazenergiaegyikmegjelenésiformája.Úgy képzelem,ezazenergianem„ami”,hanem„aki”,ésvalamilyenszinten még az élettelen anyag is tudatos. Az istenélmény pedig annyi, hogy ezt jobban érzed, mintmáskor.
IGe:Tehátakkorfeleslegesmindenaz„Isten”-hitrealapulóvalláséskönyv.Emberekneismerjenekírni,sebeszélniróla,mert semmitsemtudhatnak.Apapokiselmehetnekmegintkapálgatni, sört és sajtotgyártani.
Visszatérve az eredeti kérdéshez, én úgy hiszem,hogy melegsárgafényevan,ésmennydörgőhangja.Televanszeretettel és jósággal. Sajnos azért nem tudja senki a földön, hogymilyenŐ,mertmégsenkiselenneképeselviselniazAtyajelenlétét.ABibliaaztírja,hogyaholcsakahangjáthallottákis,földre estek,földrezuhantak,éssenkisevoltképesránézni.
IGe: Talán mást is kellene írni a Bibliába. Például a címlapjára azt, hogy mese.
Nekem Isten a hangot jelenti, aki arra sarkall, hogyéljek őszintén, jó szándékkal, harmóniában önmagammal és a környezetemmel.Csakfigyelnemkellrá.Egyébkéntszámomra Isten a Minden és a Semmi! Csak ez az Isten elnevezés nemtúl szerencsés. Nem tetszetősebb inkább az, hogy: Atya? Nem beszélvearról,hogyegyesekszerintazIstenugyanaztjelenti,mint a Sátán. Hátkituggya.
IGe: Nos, most az Atya kifejezéssel nem foglalkozunk. Tehát itt
Remélem,tudjátok,hogyistenkáromlókvagytok!Tudhatnátok, hogy Isten a leghatalmasabb uraság, a világ királya, fönt az égben, a mennyek országában ül aranytrónon Jézussal ajobbján,glóriaafejefölött,éskörbeveszikőtazangyalokésa szentek. Minden más elképzeléseretnekség!
IGe: Tényleg, mintha már láttam volna ilyesmit rajzfilmekben. Viszont volt a rajzfilmekben egy villámdobálós Isten is, akinek még neve is volt, Zeusz. Őt meg az Istenek Istenének ábrázolták.
A minap az út szélén egy fehér fényt láttam. Lelassítottam, megálltam, és láttam, hogy Isten áll az út szélén, és integet nekem zseblámpával a kezében. Mogorván jó estét kívánt, és forgalmi engedélyt és jogosítványt kérttőlem.
IGe: Még ennek is azonos a szerzője az előbbi kettővel, és lássuk be, teljesen megvilágosultunk ettől a mesterhármastól. Igen, a kiváltságos, hatalommal rendelkezők jelzője is egyben.
Nem fogjátok elhinni. Ma reggel láttam Istent. Éjjel riadtam föl, hogy valami megcsípte a karomat. Lámpa föl, szúnyogvadászat indul. Álomtól káprázó, lüktető szemeimmel csak nem voltam képes felfedezni sehol a kis dögöt. Hát feladtam, és jól betakarództam. Reggel viszont, ahogy fölkeltem, meghökkenve láttam, hogy nem messze tőlem a szekrényajtón ott gubbaszt Isten. Már csaptam volna agyon a komisz vérszívóját, amikor rájöttem, hogy Istent azért mégsem kéne megölni. Így hát ráborítottam egy poharat, a „kijáratot” lezártam egy befizetetlen villanyszámlacsekkel. És az ajtón kívül elengedtem a nagyvilágba. És Isten boldogan elrepült, idegtépő zümmögésével.
IGe:Aszerzőugyanaz,ésugyemáregyrejobbanértjük„Isten” lényegét. Meg igen, többek szerint – hinduista irányzatok – a szúnyog isIsten.
Hanincsellenetekre,akkormostelképzelemIstent.Középmagaspasi.Kopottfarmerbanésvilágoskitűrtpólóbanvan. 40 körüli, borostás, vidám, huncut tekintetű, középhosszú világosbarnahajú,kissékócos.Egyikkezezsebben,másikkalacigarettájátfogja,cinkosanvigyorgószájában.Ésaztmondjaéppen: „Na mi van, haver? Nem erre számítottál, mi?”
IGe:ÖrkényIstvánstílusában.Nagyontetszik.Megtöbbvallás szerint mindnyájan Istenvagyunk.
„És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra”. „Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonnyá teremté őket” (I. Mózes 1:26/a és 27). Világos, hogy mi hasonlítunkIstenhez:ŐöröktőlfogvaVAN.Micsakazóta,hogyazŐkezéből kikerültünk. Olyan tökéleteset, olyan jót és olyan méltóságosat határozott el az ember „paramétereiként”, hogy „nemcsak saját jellemére, szabad akaratára, fennköltségére és szentségére nézve, hanem” küllemére, megjelenésére nézve is! Képmására teremtette azembert.
IGe: Tehát, akkor „Isten”-nek van lába is, és vajon lábszaga is? A lábmérete biztosan 42.
Istennő, Isten a Legmagasabb rendű Létező. Isten a Mindenek Összessége. A Kezdet és a Vég. Az Alfa és az Ómega. Isten a Lényeg és a Szubsztancia. A Kérdés és a Válasz. (!!!!) A Fent és a Lent. A Bal és a Jobb, az Itt és a Most, az Előtt ésazUtán.IstenaFény;IstenaSötétség,melybőlmegszületika fény. Isten a Végtelen Jó, és a Rossz, amitől a jó egyáltalán létezhet. Ez mind Isten: Mindenek Összessége. Azt akarjátok, hogy Isten egy bizonyos minőség legyen, és semmi más. Hogy Ő legyenamagas,neazalacsony.Ajó,ésnearossz.Ámhaígymegtagadjuk az egyik felét, azzal saját énünk egyik felét is megtagadjuk. Nincsen semmi, ami ne Isten volna. Tehát Isten az, Aki, és az is, Aki Nem. Ez az istenikettősség.
IGe:Amindennekmárnemlehetösszessége.Egyébkéntmegha minden„Isten”,akkorazösszesvelefoglalkozóvalláshülyeség, hiszensemmiértelme„Isten”-nekönmagátdicsőítőszervezeteket teremtenie saját magánbelül.
Olyan mindegy, ki kit minek nevez, egy a lényeg, higygyen valamiben. De ne úgy, hogy saját emberi gyarlóságát rákenje valakire, legyen szellem vagyIsten.
IGe: Tehát ezen megállapítás szerint „Isten” amolyan sajátos lelki szemetesláda vagy „fogd rá a nyuszira” dolog?
Isten, Aki nem teremtetett. Tehát nem angyal, nem ember, nem állat. Transzcendens, felfoghatatlan és megismerhetetlen lény. A világban csak a megnyilvánulásaiból tudhatunk Róla. Mindig és mindenkor csak annyit tudhatunk Róla, amennyit Ő közöl velünk. Mindenható és mindentudó, korlátok nélkül szabad, és semmi teremtett nem tudja korlátozni. Időn és téren kívül áll. Se kezdete, se végenincs.
IGe: Ja és azt hogyan lehet felfogni, hogy „Isten” felfoghatatlan? Vagy a felfoghatatlanság mégis legfelfoghatóbb?