Keresés

Részletes keresés

oszibá Creative Commons License 2001.01.16 0 0 32
Józsi barátom szerinted, mit lehet inni a pljeszavicára?
OF
oszibá Creative Commons License 2000.12.30 0 0 31
Thernitibi

„Azt mondjak 1o szemelyre kb. 4kg hus kell „

Tibor úr ne akarlak bosszantani, de ez a mennyiség nálunk úgy jön össze, hogy a feleségem 10 dekát, én 70 dekát.
Javaslom, próbáld meg tejföllel, nekem nagyon ízlik és még a hagyma sem potyog le.
Most nyomatom a harmadik söritalt.

(az anyagot bezdáni hentes barátom szokta készíteni, művésze a szakmának)

Oszi

Mijo Creative Commons License 2000.11.17 0 0 30

Diéta Magazin 2000/4.

Súlycsökkentés - segít a króm!

A króm azért került fel ajánlati listánkra, mert kiderült róla, hogy energiagazdálkodásunkban fontos szerepet játszik. Ha a szervezetünk a rossz fajta energiát használja fel (ez gyakran megesik), néhány extra kilót és gyakran az ezzel járó kellemetlen közérzetet "nyerjük" ezen. A króm ugyan csupán nyomelemként van jelen a testünkben, de jelenléte befolyásolja az éhségérzetet és így táplálkozásunkat, tehát indirekt módon a testsúlyt is. Lássuk, hogyan!

A króm és a vércukor

Az inzulin vércukor- (glükóz-) szabályzó szerepe jól ismert. A vér cukortartalma meghatározott határok között mozog. Az e határok között maradó szintváltozás normálisnak mondható, ezt nevezzük turéshatárnak. A vércukorszint a leginkább csökkento tendenciát közvetlenül étkezés után mutatja, amikor a táplálék cukortartalma a vérbe kerülve elemi cukorrá, glükózzá alakul. Így tehát, miközben a vér glükóztelítetté válik, az inzulin hiányában e telítettség túllépheti a turési küszöböt. A króm mint ásványi nyomelem aktívan együttmuködik az inzulinnal. Kémiai kötésben az úgynevezett Glükóz Tolerancia Faktorral (GTF) - amelynek pontos összetételét ma még nem ismerjük - folyamatosan segít abban, hogy a glükózszint a határértékek között maradjon, ami kívánatos a sejt energialeadásának eléréséhez. A csökkent glükózfelhasználás növeli a zsírok energiatermelésre való felhasználását.

A króm és az ok nélküli éhségérzet

Az inzulin hormon étkezés után egészséges emberben gyorsan növeli a glükózszintet. A GTF-fel együttmuködve "magához vonzza" a glükózt, és növeli annak a mennyiségét a vérben. Egy jó étkezés után az ember gyakran vágyik egy kávéra és valami kis desszertre. A jobb éttermekben ezért mindig van az étlapon olyasmi, amit a pincér e kérdéssel kínál a foétkezés után: - Valamit hozhatok még a kávé mellé? És az ember általában nem utasít vissza egypár palacsintát, fagylaltot vagy ne adj'isten rétest. Ez teljesen természetes dolog, hiszen ilyenkor még éhesnek érezzük magunkat. Ám egy finom ebéd, vacsora vagy kalóriadús desszert felér egy kisebb katasztrófával azoknál, akiknek a szervezetébol hiányzik a króm. Megjelenhetnek az inzulinsokk következményei: a nyálmirigy nagyobb mennyiségu hormont bocsát ki, és ha nincs jelen króm, az inzulin kevésbé aktívan, "lustán" viselkedik. Ha a GTF nem talál krómot, a vércukorszint emelkedhet. Mi következik ebbol? A vércukorszintre érzékenyen reagálón receptorok riadót fújnak. A nagy mennyiségu inzulin (inzulinsokk) riasztja a sejteket, ezzel csökkenti a vércukorszintet. Azonban a sejtek a túlzott vércukorszint-emelkedés hatására újabb problémát okoznak. Szélsoséges helyzet alakul ki a különféle hormonok mennyiségi növekedése miatt. A glükóz túl gyorsan csökken, és a szervezet észlelni kezdi a hiányt - ez a hipoglikémia. Amilyen mértékben szenved a szervezet krómhiányban, olyan mértékben lép fel ilyenkor fejfájás, gyengeségérzet, verejtékezés, és bizonyos esetekben eszméletvesztés.

Az agresszív éhségérzet a hipoglikémia tipikus jele. A táplálékfelvétellel több energiát viszünk a szervezetbe, ez emeli az inzulin szintjét. Az inzulin "leveri" ugyan a vércukor szintjét, de nem éget el pluszenergiát. A pluszenergia így a testben marad, és fokozatosan zsírrá alakul. A fokozott éhségérzet a szervezet "túltáplálkozásához" vezet, így kevesebb szabad króm marad a testben. A modern ételek sajnálatos módon krómszegénynek mondhatók. Bár krómban leggazdagabb táplálékok közé tartoznak a tengeri halak, a rákfélék, a söréleszto és a teljes kiorlésu lisztekbol készült pékáru, ilyenekben gazdag étrenddel sem tudjuk biztosítani napi krómigényünket. Miért? Mert e táplálékok krómtartalma is csökken a szárítási technikák, a nem megfelelo tárolás miatt, valamint a mélyhutés és a fozés során. A króm "átmegy" aktív szerves formájából egyfajta szervetlen formába, így hatékonysága a tizedére csökken.

Mit tegyünk?

Fel kell ismernünk azt a spirált, amely a szervezet krómhiányából indul ki - többet eszünk a szükségesnél, és az energiafelesleget a testünk sejtjeiben, kellemetlen és csúnya zsírpárnák formájában eltároljuk. Meg kell gondolnunk, hogyan támogassuk saját GTF-ünk aktivitását (ez króm híján mindig kisebb lesz az ideálisnál), és hogyan kerüljük el a hamis éhségérzet kellemetlenségeit. De nem minden krómot tartalmazó anyag segíthet rajtunk. A kutatások szerint, bár bizonyos táplálékkiegészítokben találhatunk olcsóbb, szervetlen vagy más, szerves kiegészítokkel kevert krómot, az a króm szívódik fel a leginkább, amelyet a GTF szervesen tartalmaz. Logikus, hogy a krómpótlás segít azoknak a betegségeknek a gyógyításában, amelyekre csökkent vagy instabil vércukorszint jellemzo. A krómpótlás a legjobb hatást a kevésbé súlyos diabéteszben képes kifejteni. A középsúlyos diabéteszben vagy alacsony inzulinszintben szenvedoknél is normalizálható a vércukor a segítségével.

Azoknál a pácienseknél, akik inzulininjekcióra szorulnak, a szerves kötésu króm bevitele segít aktivizálni a hormonokat. Ez a vércukorszint nagyobb stabilitását eredményezheti, így csökkentheto lesz az inzulinadag.

A króm és a rostok

Közismert, hogy a gyümölcsök, zöldségek és egyéb növényi eredetu étkezési anyagok rostjai elosegítik a szervezet tápés ásványianyag-felvételét. A króm is ezek közé tartozik. Felszívódása és biológiai hasznosulása magasabb értéku, mit a növényi rostoké. Átlagos táplálkozásunk rosttartalma csupán a fele az ajánlottnak. Optimális esetben 30 gramm növényi rostot kellene naponta magunkhoz venni. Ezért tehát ajánlatos olyan tabletták szedése, amelyek szerves kötésu krómot tartalmaznak, egyúttal rostokat is, amelyek növelik a felszívódást az emésztorendszerben.

Miért kell a normális étkezés mellett tabletta formában rostokat adagolni az éhségérzet csökkentésére? Nos, mindenkinek más fajta gyomra van. Ha a gyomor nincs megtelve, evéssel reagálunk. De a természet törvényei szerint az étkezés során kalóriákat veszünk magunkhoz. Ha rosttablettát szedünk, nem kerül be kalória, de az éhségérzetet hatásosan csökkentettük. A kis adagokban, rendszeresen történo rostbevitel jobb bélmuködést és a krónikus székrekedés megszunését eredményezi.

Súlycsökkento diétában 300-500 milligramm, több speciális rostkomponenst tartalmazó tabletta bevétele ajánlott, ez megfelel 6-12 szelet barna kenyérnek. Ily módon 1200-1400 kilokalóriányi energiabevitelt takarítunk meg, amely mennyiség valamely étel fogyasztásakor bekerült volna a szervezetünkbe.

A krómbevitel hatása persze nem lesz azonnal észreveheto. Ellenkezoleg, kezdetben idoleges étvágynövekedés jelentkezhet. A krómhiányos szervezet ugyanis nagyobb inzulintermeléshez van szokva. Ha tehát hirtelen növeljük a sejtaktivitást a krómbevitellel, egy ideig magasabb hipoglikémiás értéket kapunk. Így az éhségérzet is erosebb lesz a korábbinál. De a rendszeres krómpótlásnak köszönhetoen ez a "hibás" önszabályzó mechanizmus néhány hét alatt megváltozik, és az éhségérzet fokozatosan csökkenni kezd. Nincs is más teendonk, mint folyamatosan szedni a krómpótló tablettát. Amennyiben rosttablettákkal egészítjük ki a kúrát, ezzel csökkentve az ételekkel bevitt zsírmennyiséget és fokozva a fizikai aktivitást, egyre kevésbé fogjuk szükségét érezni annak, hogy folyton édességeket együnk. Egyúttal a "zabálás" vagy túlevés iránti vágyunk is megszunik, és végül testsúlyunk is csökkenni kezd!

Csodákat azért senki ne várjon. A króm csupán Természet anyánk parancsai szerint muködik. Azzal azonban, hogy mint kiegészíto tápanyagot magunkhoz vesszük, elosegíthetjük áldásos munkáját, mert bármennyire is változatosan és kiegyensúlyozottan is próbálunk táplálkozni, ez önmagában nem elég. (Így van ez más fontos anyagokkal is, mint például a szelén vagy a cink.) Ne feledjük, hogy a króm rost jelenlétében fejti ki ideálisan jótékony hatását. Ne higgyük viszont, hogy a krómdiéta gyors. Nem feledkezhetünk el az egyideju fizikai aktivitás és a jól kiegyensúlyozott étkezés fontosságáról sem. A króm azokon segít, akik maguk is tesznek érte!

Ivan Mach, dr. Josef Mainz"

Mijo Creative Commons License 2000.11.15 0 0 29

Ez körülbelül annyira eredeti pleskavica és tyevapcsityi, mint a sóban-vízben krumplileves, vegyeshalászlé bajai módra :((.....

Bocs: Mijo

Előzmény: Thernitibi (28)
Thernitibi Creative Commons License 2000.11.14 0 0 28
Pljeskavica & csevapcsicsa recept :
Recept :
Veszel fele aranyban diszno es marhahust es ledaralod aprolyuku
daralon. 1kg husra megy 2dkg so, 1dkg szodabokarbona 0,5dk bors ez a
csevapba a pljeszkavicaba meg plusz 10 dkg daralt hagyma es lo dkg fott
krumpli -ezt az egeszet egy nappal elobb be kell keverni. Azt mondjak 1o
szemelyre kb. 4kg hus kell , a bekevert masszat ajanlatos megkostolni,hogy
eleg sos-e vagy esetleg tul sos ezert mindig egy kicsit kvesebbet teszunk a
sobol szodab.-bol megkostoljuk es potoljuk .
Thernitibi Creative Commons License 2000.10.06 0 0 27
Borju-láb és borju-fej kirántva.

A szép, tiszta borjulábat és fejet főzzük meg jól - (levéből mindég készithetünk szép aszpikot) - csontját szedjük ki a legkisebb darabkáig, sózzuk meg és mártsuk lisztbe, azután felvert tojásba. Végül szép apró zsemlye, vagy fehér kenyérmorzsába mártsuk és süssük ki forró, fél-bő zsirban; tetejére adhatunk zsirban kisütött zöldpetrezselyem-levelet, vagy czitrom szeletekkel is diszithetjük.

Thernitibi Creative Commons License 2000.10.02 0 0 26
Ágnes mama előtt le a kalappal Józsi

Nopersze jó volt a hallé, a Mijo még most is a csukát keresi. Nem nálatok.

aktual Creative Commons License 2000.10.02 0 0 25
Délben halászlé.
Este csukapöri & fokhagymás sült csukesz!!
Bocsi, de erre nem lehet böjtösen
Előzmény: Thernitibi (23)
Thernitibi Creative Commons License 2000.10.02 0 0 23
Borleves bőjtösen.
Jó ó-bort, fél litert számítva egy személyre tegyünk tiszta porcelánedénybe; citromhéjat, szegfüvet és fahéjat kevés borssal tegyünk hozzá. Forraljuk fel s ízlésünk szerint, cukrot és tojást is adjunk hozzá; minden személyre számítsunk egy tojássárgáját. A tojássárgát tálban verjük jól fel egy kevés cukorral és a tálba csendesen öntsük hozzá a forró bort, mert különben a tojás összetúrósodik. Tálaláskor tegyünk a tányérokba néhány kocka vékony pirított zsemlét.

Zilahy Ágnes által írt szakácskövben fedeztem fel, amelyet 1892-ben jelentetett meg.

Tiborcsik Creative Commons License 2000.10.01 0 0 22
Meg az augusztus 11, kis jóindulattal: Tiborc, Tibor
Előzmény: Thernitibi (12)
Mijo Creative Commons License 2000.10.01 0 0 21

Na most Csicsikém, ha neked mostanában minden vélemény "lefikázás", akkor gyönyörködj a főztjeidben nélkülem :) ..., amúgy is rám fér egy kis fogyás ...., viszont ez a hátadmögötti érzés csak nehogy elhatalmasodjon rajtad, Paul Getti bátyánk is ennek a betege volt :((.. !

Mijo

Előzmény: Thernitibi (19)
Thernitibi Creative Commons License 2000.10.01 0 0 20
Birkagulyás palócosan

1 kg birkahús
0,3 kg vöröshagyma
0,15 zsír
0,03 finomra őrölt paprika
1 kg burgonya
0,5 kg zöldbab
0,2 kg tejföl
0,05 kg liszt, csipet őrölt kömény
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma

1 csomó kapor

Az elkészítés módja:
A megtisztított kockára vágott húst leforrázzuk, majd leöblítve, lecsepegtetve pörkölt alapon megpirítjuk. Mérsékeljük a tüze, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, köménymagot, és saját levében puhára pároljuk.
Közben külön-külön edényben megfőzzük a kockára vágott burgonyát (enyhén sós, babérleveles vízben) és a zöldbabot. Levükkel együtt a már megpuhult húsra öntjük, tejfölös habarással sűrítjük, és jól összeforraljuk.
Finomra vágott kaporral meghintve tálaljuk.

Ezt az ételt Gundel János alkotta Mikszáth Kálmán író, a nagy palóc tiszteletére.

Thernitibi Creative Commons License 2000.10.01 0 0 19
Mijo

Attól hogy Te lefikázod más receptjét (a kaja megkóstolása nélkül), még lehet jóízű.
Én csak a családnak főzök halat (és nem csak halat), elkerülvén azt az égést, amit a barátaim mondanának a főztöm ízére, jó bajai szokás szerint a hátam mögött.

Mijo Creative Commons License 2000.10.01 0 0 18

Egy kis ízelítővel hadd szolgáljak én is a nagyérdemű fele:

Az ország legjobb halászcsárdái !

Mijo

Mijo Creative Commons License 2000.10.01 0 0 17

Csicsikém, oké, szóljon halpaprikásról, mely leírását nem tudom honnan szerezted, azt se tudom te főztél-e már ilyent ( általad főzött ételből még nem volt szerencsém fogyasztani ), de ha gondolod, a költségedre tegyünk ez alapján egy próbát - a kivitelezést vállalom -, betűrendi hűséggel követve az általad jegyzetteket, de egyet előrebocsátok, kivételesen rakok szalámis szendvicset a zsebembe :) !?
( Pedig eddigi rövid életem alatt mintegy 150 mázsa halat a legkülönbözőbb variánsokban megfőztem ! Pacalból kevesebbet, cirka 50 mázsát. )

Mijo

Előzmény: Thernitibi (16)
Thernitibi Creative Commons License 2000.10.01 0 0 16
Sanyi

Természetesen az igazi bajai halászlevet a legjobban (sic!) Baján csinálják.Ezen nincs is vita.
De a recept halpaprikásról szól, nem halászléről.

S.TAJCS Creative Commons License 2000.09.30 0 0 15
Tibikém!
Szerinted Kalocsán készítik az igazi" BAJAI HALÁSZLÉT"?
Akkor mit főzünk mi Baján?
Sanyi
Előzmény: Thernitibi (13)
ZöPö Creative Commons License 2000.09.30 0 0 14
Nem. "Ami jó, az jó." Ez a helyes megfejtés.
Előzmény: Mijo (4)
Thernitibi Creative Commons License 2000.09.30 0 0 13
Vegyes halpaprikás

5 kg tisztított pontyszelet,
0,7 kg harcsaszelet,
0,5 kg csukaszelet,
5 fej közepes nagyságú hagyma (nagyon apróra vágva),
5 gerezd fokhagyma (apróra vágva),
8 evőkanál finomra őrölt édes paprika,
1 teáskanál őrölt erős paprika,
1 kávéskanál őrölt bors,
1 púpos kanál paradicsompüré, vagy 2dl jó minőségű vörösbor,
3-4 evőkanál só,
8 db csípős hüvelyes paprika

Az elkészítés módja:
A megtisztított halat szeletekre vágjuk, majd a hagymával együtt épp annyi vízben rakjuk fel főni közepes tűzön, amennyi ellepi a halat, majd forrás után bepaprikázzuk, sózzuk, fokhagymázzuk, erős paprikázzuk.
Időközönként forgassuk a tűz felett a bográcsot. (Ne keverjük)
20 perc forrás után rakjuk bele a paradicsompürét, vagy a 2 dl vörösbort,
és az őrölt borsot.
A harminc perc után elkészült halpaprikást házi készítésű csipetkével tálaljuk.

Az elkészítés módja a kalocsai Kovács Csárdából származik.

Thernitibi Creative Commons License 2000.09.30 0 0 12
Ne keresd Kornél, egy Tibor-nap van, árilis 14.
Matkovits Creative Commons License 2000.09.29 0 0 11
Nektek Csicsikém a szeptemberi Kornél napra is, ha a júliusi nem volt elég. Most utánanézek a Tibor napoknak...
Előzmény: Mijo (10)
Mijo Creative Commons License 2000.09.29 0 0 10

Nem nekem, hanem nekünk, a barátaidnak egy Kornél napi zabát, ha túlleszel az após szüreti mulatságain :))) ..., elég rossz a memóriád ilyenkor, ez a korral, vagy a kórral jár :) !?

Mijo

Előzmény: Matkovits (9)
Matkovits Creative Commons License 2000.09.29 0 0 9
Mit igértem én neked a seggberúgáson kívül?
Előzmény: Mijo (8)
Mijo Creative Commons License 2000.09.29 0 0 8

Az ötlet nagyon jó, semmi gond, de ha ma egy nap alatt megesszük a Maros Skóciából visszatérő, majd Izraelből visszatérő, és a Márfai nyaralásból visszatérő, valamint a Matkovits névnapi beígért, és folytásként a Deák meg az én sorban következő névnapi étkét, nem áll fönn esetleg a gyomorrontás eshetősége :)) ?

Mijo

Előzmény: Thernitibi (7)
Thernitibi Creative Commons License 2000.09.29 0 0 7
Urak

Itt a ragyogó alkalom, Mihály nap lévén már ma be lehet bizonyítani igazatokat.

Mijo Creative Commons License 2000.09.28 0 0 6

Na azéééé :)......

Mijo

Előzmény: S.TAJCS (5)
S.TAJCS Creative Commons License 2000.09.28 0 0 5
"amijó" helyesen " a Mijó ". Bocs'!
Előzmény: S.TAJCS (3)
Mijo Creative Commons License 2000.09.28 0 0 4

".. inkább amijóval értek .."

Mi vagyok én neked, cseszed, atyánszky ... ?

Mijo

Előzmény: S.TAJCS (3)
S.TAJCS Creative Commons License 2000.09.28 0 0 3
Első eset, amikor inkább amijóval értek egyet. Azért a hagymát üvegesre pirítani, ha bográcsban tesszük fel a kakast, nem kell, szétfő az mire a kakaspörkölt elkészül egyébként is. A többi stimmel.
Sanyi
Előzmény: Mijo (2)
Mijo Creative Commons License 2000.09.28 0 0 2

Kicsicsicsifijam, végre, hogy nyitottál már te is topicot - hogy én ezt hogy utálom, tehát: témát -, de hogy neked, mint esetenkénti finanszírozó tőkésnek halovány púúúd sincs ehhez a mesterséghez, az fix !

- a kakast gyönyörűm nem szeleteljük, az nem szalámi, hanem DARABOLJUK ! Tudod, mint a Darabonciás Deák :) ...

- ekkora mennyiségben mindig bográcsban főzzük az ilyen ételt, NUKU FEDŐ ....., és nem párolunk, hanem PIRÍTUNK ...., üvegesre .. !

- nem sózunk idő előtt cicám, ez nem hal, hiszen a célunk, hogy főjön, puhuljon ! Majd a vége előtt 40-50 perccel !

- a PÖRC: elfelejtettél említést tenni arról, hogy egészen apró kocekákra vágjuk a szalonnát, és azt sütjük ki zsírjára, addig, míg ugyan zsugorodott lesz és szép barna, de semmi esetre sem addig, míg megég és feketévé nem válik !

Amúgy majdnem minden stimmel, most csak a legkorrigálandóbbakra van érkezésem :)) !

Mijo

Előzmény: Thernitibi (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!