Keresés

Részletes keresés

Broe Creative Commons License 2002.11.05 0 0 237
És ha kint szívok, valamiért igazoltatnak és kiderül, hogy magyar vagyok, akkor mi van? Az ő felfogásuk szerint nekem szabad náluk szívni?
Előzmény: pellea (236)
pellea Creative Commons License 2002.11.05 0 0 236
Ha valaki külföldön vett drogot, és nem adja meg a díler telefonszámát, lakcímét és vércsoportját, akkor biztos, hogy nem fogják keresni. Egyébként sem a magyar rendőrök keresnék. De mint már mondtam, részben ízlés dolga, ki hogyan védekezik. (Remélem jól értettem kérdésedet.) Nem lehet a másik ország bíróságát kérni. Az országok döntik el egymás között, hogy melyik jár el. Ha kint szívsz, itt elkapnak, tuti a magyar hatóságok fognak eljárni.
majd megnézem a másik topicot is
üdv
Előzmény: Törölt nick (235)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.05 0 0 235
koszi,
de még mindig arra vagyok kiváncsi, hogy számit-e valamit, ha külföldön történt? mert akkor ugye, nem birnak tanukat előszedni, stb.. és akkor még fiktiv személy se kell, mert ugysem hivjak be, ha aszondja, george cloony volt.. masfelol lehet-e a masik orszag birosagat kerni, ahol a dolog tortent?

(off, egy masik forumba is kerdeztelek, a baratom bajban vanban, bar talan nem a Te temad, csak erdekelne ez a szulot-eltartas kotelezettseg mit jelent? koszi)

Előzmény: pellea (234)
pellea Creative Commons License 2002.11.05 0 0 234
Először is bocs az eltűnésért.

1. A magyar állampolgárra külföldön is vonatkoznak a magyar büntető szabályok, ezt személyi hatálynak nevezzük. tehát elvileg Hollandiában sem füvezhet a magyar legálisan.

2. A rendőrök két éve kipróbáltak klb drogszondákat közúti igazoltatásoknál, ilyen lehet pl. a nyál- vagy verejték teszt. Ezekhez nem kell bevinni a sofőrt a rendőrségre. Vizeletet nyilván nem lehet az utcán venni, és mivel jelen pillanatban még mindig csak ez az egybejáratott módja van Magyarországon a drogtesztelésnek, ritkán alkalmazzák közúti ellenőrzésnél.

3. Ha valakinél drogot találnak, az nyilván gyanúsított lesz az eljárásban. A gyanúsított nem köteles vallomást tenni, ha tesz vallomást, egyes kérdésekre is megtagadhatja a válaszadást. A gyanúsított egy et nem tehet, mást nem vádolhat hamisan bűncselekmény elkövetésével. A fiktív személy megjelölése nem számít hamis vádnak.
Mivel a gyanúsítottnak nincs igazmondási kötelezettsége, a hamis vádon kívül azt mond, amit akar. Az is lehetséges, hogy valaki megtagadja a választ arra a kérdésre, hogy kitől vette/kapta a cuccot. Mindenki ízlése és bátorsága szerint választ a lehetőségek közül.

4. A szándékosságot a rendőrségnek kell bizonyítani. Azonban az ügy körülményeiből lehet arra a következtetésre jutni, hogy valakinek nem tudtán kívül került a zsebébe és egyúttal a vizeletébe a THC, akkor is, ha az illető mindent tagad. Ha csak a vizeletben találnak drogot, akkor elvileg lehet variálni, hogy jól berúgtam, buliztam, sokan voltak, ettem, ittam, megkínáltak cigivel, és most hogy így visszagondolok, mintha furcsa íze lett volna, stb. Van amikor bejön, van amikor nem ez a tip. védekezés. Most a gyakorlatról beszéltem:)

5. A Btk. tervezett módosítása kint van a neten, akit érdekel: mkogy.hu és az irományok között kell keresni, törvényjavaslat.

üdv

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.04 0 0 233
najo, lehet, hogy még nincs teszt, de ilyesmire gondoltam, pl:
"a rendőrség a közúti ellenőrzés során a jármű vezetőjét vizelet és/vagy vérminta adására kötelezheti. A vizeletminta adást nem lehet testi kényszerrel megvalósítani, mivel a katéterezés nem hajtható végre erőszakkal a törvények szerint. Ha valaki nem működik együtt, a vérvételt kikényszeríthetik, vagyis lefogják az illetőt és vért vesznek tőle. A járművezetésen kívül akkor lehet szakértői vizsgálaton való részvételre kötelezni valakit, ha már gyanúsított, vagyis az alapos gyanú megállapításához már van a rendőröknek bizonyítéka. Ilyen lehet pl. a fű a zsebben, kocsiban, saját bevallás."

de továbbra is arra lennék kiváncsi, külföld esetén hogyan bizonyitják a szándékosságot, hogyan hallgatnak meg tanukat, stb..

divatlila Creative Commons License 2002.11.04 0 0 232
http://drognet.uw.hu/

Sok érdekes infot meg lehet tudni innen.

Broe: csak érintőlegesen...:))

Broe Creative Commons License 2002.11.04 0 0 231
Látom, benne vagy a témában...
Előzmény: divatlila (230)
divatlila Creative Commons License 2002.11.04 0 0 230
Úgy értem,olyan műszerről,amit a rendőrök magukkal visznek helyszínre.
Budapesten ha elkapnak egy drogost,egyből viszik a Gyorskocsi utcába,és ott vizeletmintát vesznek tőle.
Előzmény: divatlila (229)
divatlila Creative Commons License 2002.11.04 0 0 229
Erről még nem hallottam.
Bár elég jól nézne ki,ha mondjuk a helyszínen kellene vizeltetni az illetőt. :)))
Annyire szerintem még nem állnak jól anyagilag,hogy ezt meg lehessen valósítani.

Gondolj bele,mekkora poén lenne:vizeletet kellene venni,hogy megállapíthassák,drogozott-e.És ha nem kell neki,akkor a helyszínen akár 2-3 órát is arra várnak majd a rendőrök,hogy valamit kicsurgasson magából a gyanúsított? :)) Vagy visznek magukkal minden ilyen esetben egy tartályos kocsit,hogy teleitassák az embert? :)))

Én nem tudok drogkimutató műszerről.

Előzmény: Törölt nick (228)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.04 0 0 228
de én pont olyat hallottam, hogy felszerelik oket vmi drogkimutato cuccal.. amit a helyszinen lehet használni (lehet, hogy vizeletes..)
Előzmény: divatlila (227)
divatlila Creative Commons License 2002.11.04 0 0 227
Korrigálom magam.Általában vizeletből szokták megállapítani,de néha vérből is.Azt hallottam,mosta Bp-en többnyire csak vizeletből mutatják ki a thc-tartalmat.
Szondával viszont semmiképp,mert ugye annak "alkoholszonda" a neve. :)))
divatlila Creative Commons License 2002.11.04 0 0 226
Vérvétel.
Szondával az alkoholt szokták kimutatni,a thc tartalmat nem.:)
Előzmény: Broe (224)
Broe Creative Commons License 2002.11.04 0 0 225
Vagy vizelet?
Előzmény: Broe (224)
Broe Creative Commons License 2002.11.04 0 0 224
Megszondáztatják??? Azt hogy csinálják? Én úgy tudtam, csak vérvizsgálattal mutatható ki.
Előzmény: Törölt nick (220)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.04 0 0 223
ugy tunik.. sajnos.. raadasul a regi topikok nem jelennek meg egybol, ugyhogy eszre se fogja venni ezt meg a tobbit, ahol várnak rá..
Előzmény: Kártékony (222)
Kártékony Creative Commons License 2002.10.31 0 0 222
Andrea elveszett?
:(
lbj Creative Commons License 2002.10.31 0 0 221
Szia alice_itt!

Bemásolom a Btk 3.§-át:
3.§ (1) A magyar törvényt kell alkalmazni a belföldön elkövetett bűncselekményre, valamint magyar állampolgár külföldön elkövetett olyan cselekményére, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény.

A jogelmélet ezt elkísérő hatálynak is nevezi, mivel a magyar állampolgárt külföldre is elkíséri.
Vagyis elvileg eljárás indulhat ellened, ha itthon fognak meg. Ugyanakkor én is kíváncsi vagyok e területen dolgozó jogászok véleményére, hogy volt-e már ilyen esetük, s azt hogyan ítélték meg.

Csao

lbj

Előzmény: Törölt nick (220)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.31 0 0 220

mi a helyzet, ha külföldön az ottani jogszabályoknak megfelelően - legálisan! - füvezett vki, és mondjuk itthon, autoval megszondáztatják, és azt mondja, odakint egy buliban megkinálták.. akkor törvénytsértett-e, és nemzetközi nyomzás lesz vagy megussza?
Ilyen esetben az állampolgárság számit, vagy mondjuk egy letelepedési engedély már a kinti szabályokat teszi érvényessé az illetőre?
Orange bud Creative Commons License 2002.10.21 0 0 219
Kedves Andrea,

A legujabb HVG-ben van egy huzos-zuzos cikk a drogtorveny megvaltoztatasarol. FAsza keppel amin fiatalok tuntetnek nagy korhaz heleyett bortont transzpivel, es a cikk tenyszeruen de azert az anyhites fele hajlik.
szoval megsporoltatok a hirdetesi penzt es meg sokkal hatekopnyabb reklamot is kaptatok, mert nem egy fuuggetlen szervezet hirdetese, hanem egy tenyfeltaro cikkecske lett belole.

Eljen a HVG! +Nektek is gratula,

Udv mindenkinek,
ob

Előzmény: pellea (212)
Kártékony Creative Commons License 2002.10.18 0 0 218
Persze, én is ilyesmire gondoltam.
De hátha van ennél még megtámadhatatlanabb... ;-)
Előzmény: divatlila (216)
divatlila Creative Commons License 2002.10.18 0 0 217
Úgysem lesz semmi az egészből.Hacsak nem valami beszari gyereket kapnak el,akire ha csúnyán néznek,már mondja is a neveket meg számokat.De ez ritka.
Előzmény: divatlila (216)
divatlila Creative Commons License 2002.10.18 0 0 216
Ilyenkor az általános válasz az,hogy buliban egy ismeretlentől.Ha nagyon kreatív a gyerek,kitalál még valami extrát is,pl. "egy olyan 180 cm magas,barna hajú,sötétebb bőrű gyerektől,soha nem láttam korábban."
Volt nagy meglepetés egyszer,mikor az egyik srác marha pontosan leírta,hogy hol,kitől kapta a cuccot,hogy nézett ki,hány órakor találkozott vele,stb...tökéletes személyleírást kreált.Bár az is benne van,hogy hazudott...
Előzmény: Kártékony (215)
Kártékony Creative Commons License 2002.10.18 0 0 215
Szia pellea !

Régóta szeretném már megkérdezni egy szakértő véleményét, hogy mi a teendő abban az esetben, ha "elkapnak"... :)
Szóval hazafele battyog az ember, igazoltatás, motozás, stb után kiderül, hogy van nálad valami zöld finomság. (Tételezzük fel, hogy a rendőrök nem rakják el maguknak, hanem feljelentenek.)

Szóval, tudnál nekem egy rövid leírást arról adni, hogy attól a pillanattól kezdve mi történik/het az emberrel? Kinek, hol és mit célszerű mondani? Feltételezem, hogy a rendőrség azonnal meg akarja tudni, hogy honnan van. Erre a kérdésre pl mi a legideálisabb válasz? Mi az a válasz, ami megtámadhatatlan? (Tételezzük fel, hogy nem akarom bemártani mondjuk egy barátom...)

Segítségedet előre is köszönöm,
szerintem sokan kíváncsiak lesznek a válaszodra.

doodoo Creative Commons License 2002.10.11 0 0 214
A jelen helyzetben még ez is több lenne, mint amit mondtak :)
Előzmény: divatlila (213)
divatlila Creative Commons License 2002.10.11 0 0 213
Szia!
Én lehet,hogy nem lennék elegáns és intelligens a főszerkesztő helyében.És biztos kikérném magamnak ezt az össznépi felháborodást és folyamatos b.szogatást a média meg egyéb szervezetek részéről.Max. annyit mondanék indokként,hogy:"Hát,ez egy ilyen nap." :))) Úgy látszik,én sem lennék intelligens.:)
Előzmény: doodoo (208)
pellea Creative Commons License 2002.10.11 0 0 212
A HVG valóban nem kötelezhető arra, hogy egy hirdetést leközöljön. és arra sem kötelezhető, hogy döntését megindokolja. Azt el tudjuk fogadni, hogy nem közlik, azt viszont elvártuk volna, hogy megindokolják a döntésüket, az illendőség kedvéért. A tanulságokat viszont levonhatjuk, ehhez van jogunk:)

doodoo, természetesen lehet terjeszteni a kinyomtatott hirdetéseket, vagy akár a neten is mehet klb helyeken

végül: a függőséget megelőző kezelés avagy felvilágosító program olyan lesz szerintem, mint 1999 előtt is volt. A legtöbb helyen csoportos önismereti terápiát csináltak, és csak 1-2 alkalommal volt szó kifejezetten a droghasználatról. Valami ilyesmi lesz, de ez pontosan a hatályba lépés után fog kialakulni, és újraszerveződni.

Sam Tanoo Creative Commons License 2002.10.11 0 0 211
Üdv!
Ez miben fog különbözni a jelenlegi kábítószer-függőséget gyógyító kezeléstől?
Előzmény: pellea (209)
pellea Creative Commons License 2002.10.11 0 0 210
Elvileg a beismerő vallomás enyhítő körülmény, de nekem az a tapasztalatom, hogy ezt elég kis súllyal veszik figyelembe a büntetés kiszabásánál. csak egy példát mondok, de sajna jellemző: három férfit ítéltek el, azonos cselekmény miatt, egy ügyben. Egy beismert, lényegében az ő vallomása alapján tudták megvádolni a másik kettőt. Mindhárman ugyanannyi büntetést kaptak. Szal ennyire érdemes. Én pl azt pártolnám, hopgy aki beismer, az rövidített eljárásban kerüljön bíróság elé, és cserébe a beismerésért legyen törvény által garantáltan alacsonyabb a büntetése. Nyilván nem emberölésre gondolok, hanem kisebb súlyú cselekményekre. Erre elvileg van is lehetőség, de nem alkalmazzák. Az ügyész kezdeményezhet ilyen eljárást, ha a gyanúsított beleegyezik. Azonban az ügyészek azt mondják, hogy ha már beismert, akkor minek könnyítsék meg a hylezetét. Vagyis erre az útra csak akkor van esély, ha a gyanúsított tagad, és jegyzőkönyvön kívül felajánlja, hogy beismer, ha megkapja a kedvezőbb elbírálást. Na ez így nem müxik a gyakrolatban. Egyébként ezt nevezik vádalkunak, és nem azt, amikor valaki azért, hogy saját bőrét mentse, másokat felnyom.
Előzmény: doodoo (204)
pellea Creative Commons License 2002.10.11 0 0 209
Október 1-től semmi nem változott drogjogi ügyben. Még csak most fog kormány elé kerülni az Igazságügyminisztérium előterjesztése, ha a kormány rábólint, akkor megy parlament elé törvényjavaslatként. A hatálybalépés tervezett időpontja 2003. január 1. A szöveget értelmezve továbbra is tilos fogyasztani, csak annyi lesz a különbség, hogy visszatér a régi szabály: a fogyasztót a drog birtoklása és megszerzése miatt büntetik, és mivel nem lehet úgy fogyasztani, hogy előtte ne szerezd meg, ezért a pozitív drogteszt elegendő az eljárás megindításához. Ha cuccot is találnak, az meg pláne. Enyhítés a fogyasztók számára, hogy a nem függők is választhatják az elterelést, ez egy féléves felvilágosító programban való részvételt jelent. Ha valaki, miután elkapták, elmegy egy ilyen "kezelésre", és ezt igazolja, akkor nem büntethető. Tehát az eljárás megindul, kihallgatás stb., csak nem büntetés a vége.
doodoo Creative Commons License 2002.10.11 0 0 208
Szia divatlila!

Nem a ráerőltetés a lényeg (ilyet senki nem is mondott), hanem az indoklás nélküli visszautasítás.
Szerintem ez nem egy intelligens viselkedés. Ennél még az is jobb, ha megmondja, hogy személyes véleménye alapján vétózta meg a hirdetés berakását.

Előzmény: divatlila (207)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!