A nagybátyám mindig azt mondja, hogy a Földközi tenger, különösen az Adria, az Európa csatornázása. Mert túl zárt, nehézen elmegy a piszkosság. Ez igaz, magam is látom, hogy évről évre piszkosabb a tenger. :( Én végigjártam az egész tengerpartunkat (kivéve egy kis részt Zadar környékén), s biztos vagyok hogy sehol a szárazföldi parton nem nyaralnék, csak szigeteken.
Abbahagyva a szerénységet, mondhatom hogy a horvát tengerpart legszebb Európában (bár nem voltam Görögországban), de nem vagyok biztos hogy szebb-e thaiföldinél, vagy Karib-szigetekénél. Majd meglátom. :D
OFF - itt is :) Balatonra?? ez egészen hihetetlen... azt még megértem, aki a gyógyvizek miatt jár hozzánk, de hogy a Balatonban mit lát, az ő tengerpartjukhoz viszonyítva??? én is beszélgettem nyáron egy zágrábi horváttal, aki kérdezte tőlem (angolul persze, mert én horvátul csak néhány szót tudok - még), hogy szerintem melyik a legszebb tengerpart. én természetesen a horvátot mondtam, nem hízelgésből, hanem mert tényleg így gondolom. erre ő megkérdezte, h miért, más tengerparton még nem jártál?? :) pedig jártam itt Európában, mégis nekem ez a legszebb. így merült fel bennem a kérdés, hogy vajon a tengerparti horvátok tisztában vannak azzal, milyen gyönyörű helyen élnek?? vagy ez nekik olyan, mint nekünk mondjuk az Alföld és a puszta, hogy jó-jó, hungarikum, na és? ON
Na, csak tessék. :) Ez igaz, hogy a kettő országunknak éppen az a másik a legjobb szomszédja. Horvátok rengetege odamegy Pestre, magyarok pedig idejönnek tengerpartra...s ami nehéz elképzelni, az hogy egyre több horvát megy Balatonhoz nyaralni! Azt mondják, olcsóbb nekik. Mindenesetben, a nyelv még mindig nagy akadály, így, ha tudnék segíteni...
Horvát anyanyelvű vagyok, Zágrábban végeztem a magyar szakot, magyar-horvát szótáron dolgozom a két állam közötti együttműködésben, s nemsokára tervezem szerezni a doktori disszertációt is, egy magyar nyelvtani témáról. Hiszen nyelvész vagyok, tapasztalatom már van a horvát nyelv tanításában is, ha vannak kérdéseitek, nyugodtan tehetitek. Bár a fő okom miért idejöttem az, hogy mélybe fulladjak a magyarba, szívesen segítenék a horvátul tanulóknak és tanulni akaróknak is. :)
Üdv. A magyar klaviaturán is elő lehet csalni a szlovák, cseh, lengyel és horvát mellékjeles betűket, anélkül, h. átállítanánk a nyelvet. Aki nyelvtanulásra vállalkozik, még ezt is megcsinálhatja. 1 perc rájönni. Navračić
Sziasztok! Én is most kezdtem el a horvát nyelvet tanulni, de az "ucimo" sorozatból, tanárral. Megvettem még a Magyarországon megjelent alapfokú tankönyvet is, a munkafüzetet még nem sikerült.El tudná nekem is küldeni valaki a hanganyagot hozzá?Előre is köszönöm!
Grafológia tankönyv írásához keresem a környező országok írássztenderdeit, vagyis azt az írást, amit az általános iskola 1. osztályban tanítanak a gyerekeknek. Az interneten sok helyen megtaláltam nyomtatott formában az abc-ket, de nekem igazán a kézírásos formára lenne szükségem.
Da netko ne bi mislio kako samo "farbam" ... pisem vam eto i na hrvatskom jeziku! :) Svo oni koji bi htjeli nauciti hrvatski, ili se samo dopisivati zbog vjezbanja istog, ili koji trebaju neki prijevod ili bilo sto, slobodno neka se jave. Kao Hrvatica preferiram hrvatski jezik, ali kao rodjena Suboticanka znam i srpski, samim time i cirilicu, ako netko ima problema s tim jezikom i tima cu rado pomoci! :) Pozdrav, Lana
Horvát nyelvorákat tartok szivesen és fordítok is, magyarról-horvátra és horvátról-magyarra. Bármilyen más kérdések felmerülése esetén is segítek szivesen.
a hanganyagot amit kaptam, szerintem el tudom juttatni neked ha adsz egy e-mail címet nekem:) Ez a horvát nyelv alapfokon tankönyvhöz tartozik. A hozzá tartozó tankönyvért még én is küzdök, egyenlőre az újranyomására kell várni. Sehol sem tudtam beszerezni, csak a munkafüzetet...azt is fortuna segítségével...
a segítségeteket szeretném kérni. Nemrég kezdtem el én is horvátul tanulni ön erőből. Sajnos csak egy 83-as kiadású szerb-horvát nyelvkönyvet sikerült eddig beszereznem de már ez is valami. Most rendeltem meg a horvát nyelv alapfokon c. tankönyvet+munkafüzetet. Szükségem lenne hangzó anyagra is, de sehol sem tudok rá bukkani. El tudná nekem is valaki küldeni az mp3-at amiről szó volt a fórumon?Vagy esetleg van valainek cd -rom anyaga? Nagyon sokat segítene!
Szia!<BR> Mivel más nem válaszolt írok valamit. A nyelvtanban nem vagyok teljesen biztos.<BR> elim Vam snagu, zdravlje i mnogo godine kao umirovljenik.<BR> (Zselim vám sznágu, zdrávlje i mnogo godine kao umirovljenik.)<BR> magyarul pontosan: Kívánok erőt, egészséget és sok évet nyugdíjasként.
8.-án pénteken lesz az egyik kolégámnak a nyugdijas bucsusztatója aki történetesen 30éve magyarországon élő horvát-magyar állampolgár, magyar feleség stb. Párszor pecáztunk együtt csípem az öreget.
Szeretném ez alkalomból pár kedves szóval horvátul felköszönteni.Az alábbiak szerint:
Kada otvorio sam moj topic, mislio sam isto i elio bih da index-čitatelji koji elili bie učiti po hrvatski mogu naći se. A čini se meni da nije dosta čovjek na indexu koji zanima hrvatski jezik, ili nemam interesantni stvari za reći.
Veselim se, da nasla san takovu starnicu, gdje mozem vjezbati hrvatski jezik. Ako znate, onda pisite po hrvatski!I jos trazim nekoga, tko dobro prica, jer meru zaboravila san jezik, i dobro bi bilo s nekim vjezbati, pricati, ali i to je dobro, ako u emailicu pisemo jedan drugomu.