Mindegyiket próbáltam, és mindegyik jó a maga nemében. Azt érdemes figyelembe venni, hogy mennyi időt tudod majd szárítani! Ha csak egy nyarat, akkor a tölgy és csertölgy felejtős, ezek iszonyat lassan száradnak, tényleg kell az a 2 év, utána viszont pl. a csertölgy világbajnok tüzelő.
Bükk: nagyon jól tartja a parazsat, és szerintem ez a fa szárad a leggyorsabban. Viszont hajlamos a fülledésre, sok hamu keletkezik, és előszeretettel szállják meg a különböző bogarak, amik szabadrepülésbe kezdenek a házban tárolt fából :)
Gyertyán: hasonló a bükkhöz, viszont szinte egyáltalán nincs hamuja. Nagyon jó tüzifa, viszont hasogatni a legnehezebb
Akác: Akármit csinálsz vele, égni fog, könnyű vele bánni, egyáltalán nem fülled be, könnyű hasogatni. Hátránya, hogy kevesebb ideig tart parazsat, mint a többi keményfa, de ez nekem pl. egyáltalán nem gond. Nagyon szép lánggal ég.
Kőris: Nálam ez jött be leginkább, viszont felénk ritkán lehet kapni, eddig két telet tudtam csak fűteni vele. Egyesíti a többi tüzifa jó tulajdonságait. Ez is ég még vizesen is, viszont jól tartja a parazsat is, és van egy jellegzetes, finom illata magának a fának.
Ha egy nyarat tudsz csak szárítani, akkor a sorrend:
bizti,milyen paraméterekkel számoltál? szerintem 100ft/kiló alatt mondjuk az akác se nagyon jön ki, az egyértelműbb,hogy fabrikettet raklapon /960kg-t / meg lehet venni 150ft/kg-os áron és a szállítása is egyszerűbb/olcsóbb és a feldolgozás, ha nem magadnak csinálod akkor lehet kiegyenlíti a két árat
valszeg,mert könyebben tudnak csalni a fabrikett összetételén, mondjuk keményfának eladottba, zömében nyárfa forgácsot tömörítenek össze és már nem klappol a fűtőérték
A tölggyel két telet fűtöttem. Az is jó fűtőanyag, de vastag a kérge és kétszeres a hamuja, mint az akácnak. Hasítva az akáchoz képest inkább törik, mint hasad. Viszonylag könnyen, hogyha nem csomós. Import fa volt, talán Ukrajnából.
Ezekből én csak akáccal és tölggyel fűtöttem. Leginkább akáccal. Felénk ez a választék. Jellemzően inkább akác. Az az Alföld keményfája. Most, januárban választhattam volna az akác és a tölgy között. Akácot választottam.
egyszer próbáltam, nekem meg sem közelítette semmilyen szempontból a tüzifát
Én többször is kipróbáltam. Több helyről vásárolt fűrészpor brikettet. Amikor még negyedébe-ötödébe került, mint a mostani ár. Gyors meleget ad, de nincs parazsa.
Ugyanarra az eredményre jutottam. A kandallókályha tüzelője a légszáraz keményfa.
az a baj,hogy baromi lusta vagyok:) felvágni, a fabrikettet csak be kell hordani, bedobálni, ideális a mérete illetve egy másik rossz tulajdonságom, hogy türelmetlen vagyok: ezt a házat még fel sem újítottuk,de nyomatnám már a fűtést, próbának biztos hogy még ebben az idényben még valamit be fogok állítani és később jövőre,két év múlva majd rágyúrok egy cserép/tégla kályhára,de az álom egy kemence volna
érdekes, h nem érezted a fabrikettet olyan "erősnek", pedig az adatok alapján ugyanúgy 18-19MJ/kg mint a tölgy vagy az akác, mondjuk összevissza írnak fűtőértéket, de elvileg kg-ra vetített fűőérték ár is szinte azonos 2,9Ft/MJ a fabrikett 3,0 a keményfa
Az a baj, hogy a szén, és a különböző brikettek ma már szó szerint aranyárban vannak, ha egyáltalán lehet kapni. Nálunk pl. a minőségi, hengeres fabrikett most 4050 ft/csomag, ami annyit jelent, hogy 1kg=270 ft. Azért na... (és hozzáteszem, hogy egyszer próbáltam, nekem meg sem közelítette semmilyen szempontból a tüzifát)
Én mindenképpen azt ajánlanám, hogy elsősorban tüzifában gondolkodj, és ahhoz passzoló készülékben. OK, hogy a tüzifa ára is jelentősen emelkedett, de ott talán az a veszély nem fenyeget, hogy nem lesz, és beeshetnek egyéb, "alternatív" megoldások is a beszerzést illetően.
Egy száraz csertölgy, gyertyán, bükk parázstartása kiemelkedő, nem kell állandóan pakolni a kályhát. Az akác és a kőris ilyen szempontból más, cserében viszont még vizesen is tüzelhetőek. Én most akáccal nyomatom, és igaz, hogy nem tart addig parazsat mint a többi, de így is elnyújtható az égés, és nincs olyan, hogy nem ég, akárhogy teszed rá, akármit csinálsz, az akác az égni fog. Ebből kellene még pár száz m3 :)
Nem ismerem. Sohasem fűtöttem szénnel. Magyar szén, meddőhányóból újrabányászva, osztályozva, mosva. Csak ismerem, hogy milyen a jó sziléziai szén, ami hosszan tartja a parazsát és magas kalóriája van. Sokszor jártam ott. Ismerem a magyar szenet is, mert édesapám azzal fűtött. Reggelente több salakot szedett ki a kályhából. mint amennyi szenet előző nap berakott. A német brikett más. Annak csak kevés hamuja marad. A tőzegbrikettnek is.
Nem így működik. Azért írtam, hogy diószén. Abból is csak a jó minőség, ami nem porlik.
A brikett darabok között sok a levegő. Hogyha tele töltenéd a tartályát brikettel, talán még az is begyulladna egyszerre. Pedig talán 2-3 csomagot is elnyelne.
Én még 1000 Ft/csomag (18 db, 10 kg) árban vettem házhoz szállítva 2021 nyarán. Egy év múlva, 2022 nyarán 3000 Ft/ csomag volt az utolsó ára. Azóta már nem is lehet kapni. Elfűtik a németek. Erre nem lehet fűtést alapozni. Ezt hozta a háború.
A német brikett kályhája az Ohra. Ahhoz lett kifejlesztve.
sz.r így értekezni, szóval belerakok ebbe a Salgóba 5-6,8 vagy akár 10 ruf brikettet,amennyi belefér és alágyújtok, el kezd égni,akkor az egész lángra fog kapni vagy csak az alsó,majd amikor az elég,akkor lejjebb csúszik a rakat és így tovább,mert akkor ez egy klassz önetetős kályha lenne és fél napra magára lehetne hagyni
értelek,de elvi síkon ez a Salgótarjáni kályha működhetne úgy hogy beletöltök 6db ruf brikettet,alágyújtok,hagyom felgerjedni,majd lezárom és Ő szépen az alá csusszanó briketteket egymás után elégeti 5-6-8 óra alatt?
Német brikettre nem lehet alapozni a fűtést, mert jelenleg sem kapható. Én ezért ajánlom a vegyes tüzelésű kandalló kályhát. Abban száraz tűzifával, barnaszénnel,szén brikettel, tőzeg brikettel, fűrészpor brikettel is hatékonyan tüzelhetsz. Tűzifa beszerezhető, hazai kitermelésből és egy-két év szárítás után kiválóan használható. Én most 3 éves akáccal fűtök. Attól jobbat nem tudok ajánlani. Parázs tartás céljából egy-két darab német brikettel, vagy tőzegbrikettel megsegítve akár 8 óra után is újra gyújtható.
A Kamino kályhámat én 6-7 óránként rakom. Német brikettel akár ettől hosszabb égésidő is elérhető. Kell a füstcsőbe egy fojtószelep. amellyel szabályozható a kéményhuzat.
Ezt hol olvastad? A Kamino típusok akár fával, akár szénnel folyamatosan használhatóak. A szakaszosan üzemeltethető, folyamatos működésre nem ajánlott kályhák azok, amelyek gyengébb anyagokból, egyszerűbb, költséghatékony módon készített, akár egy év alatt szétfűthető, vékony anyagból készült lemezkályhák. Jellemzően 50 kg körüli, vagy alatti tömeggel. Az áruházlánci lemezkályhák zöme ilyen. Pl. nyaralókban eseti fűtésre alkalmasak.
Jól megkavartál:) ha feltöltöm szénnel úgy 50-60 centi magasan akkor hogy gyújtom be felülről? Pedig már azon örömködtem,h próbát teszek ruf brikettel és lesz egy kafa adagolós kályhám,amit fél napig magára hagyhatok ha alulról égeti el az anyagot