Valami hasonló alkalmatosságon töröm én is a fejem, de kiegészítem még egy boronatárcsa-sütés lehetőséggel is.
Nem találod problémásnak a rostély beillesztését a terméskő adta szabálytalan formába? Vagy faragod a köveket?
Ha félkör alakot csinálsz, a tűz sugárzó hője mindig égetni fog. Télen jó, de nyáron... Én ezért körben zárt formát tervezek. Felül így is gondom lesz a lánggal, füsttel.
2,5x2,5 m alapterület kiskockakővel ( 10x10 cm bazalt ) lesz burkolva. Ennek a szélén lesz egy 1,4 m átmérővel kb 0,7. m magas félkör alakú tüztér. A tüztér vastagsága olyan 20-25 cmre gondolom.
Ennek az anyaga is bazalt lesz, csak nem kockakőből, hanem nagyobb terméskővel lesz megoldva.
A tűztér alján betonvasból készült rács lesz a hamunak, feljebb állítható magaság miatt, több tüske lesz elhelyezve a grillrács számára.
A bogrács tartásához egy ferdén meghajlított colos cső lesz bebetonozva ami természetesen kihajtható lesz.
Hát röviden ennyi...
Ha érdekel benneteket akkor csinálhatok képeket az építés folyamatáról.
Sziasztok! Még újonc vagyok a témában, de az elszántságom meggyőző. Annyira, hogy dél-előtt olvastam a soraitokat, és neki láttam a saját kerti tűzhelyem megépítésének. Nos, azt mondhatom, hogy az ötleteitek alapján rövid idő alatt kialakult bennem egy jól variálható, jól telepíthető, és nem utolsó sorban jól téliesíthető eszköz elképzelése. Ennek alapján beizzítottam a műhelyemben található berendezéseket, és segítségükkel, nomeg persze a feledésbe merült tárgyaim segítségével (régi kacatok, amelyek kiindulási pontkén, és alapként funkc.) nekiláttam az elképzelés megvalósításának. Nem sokára fotót is fel kívánok tenni a cuccról, de csak akkor, mikor már szalonképes, és bevetésre kész állapotban lesz. Addíg csak annyit a 'berendezésről", hogy: lehet rajta bográcsolni, rácson sütni, diszkoszban sütni míg a bogrács rotyog, tárcsán sütni, és nyárson forgatni... Köszönet a felvillanyozó ötlekért! Heawi
Az általános gyakorlattal ellenben felénk nem dívik a szalonnasütés, én sem szeretem igazán. Inkább a bográcsban készült csodák és a mindenféle húsok sütése kedvelt. De azért lehet, hogy még kipróbálom, csak a vonalaim bánhatják.
Ati-pati: bocs hogy csak most láttam meg ezt a jó topicot! Azért remélem hasznosítani fogod az ötletemet! A lapátos szalonna sütést még így is nagyon ajánlom neked is mindenkinek!
Bacukám, hogy mi miért nem akadtunk elöbb egymásra! Mennyi felesleges munkától megkimélt volna ez a remek leírás! Talán még a családban tudom majd hasznosítani valahol.
Szerintem a legjobb ötletek egyike, amit apuval csináltunk Balatonon.
Arról van szó hogy szerzel egy fém hordót!
Az kb egyharmad magasságban elvágod, az alján kivágsz egy négyzetet, ahova
egy rácsot raksz, a hordó belsejét kirakod körbe hőálló téglával, a tetejének a szélére
rozsdamentes peremet raksz. A hordó aljára pedig lábakat hegesztesz, és alá még hogy a hamu és pernye ne menjen ezer felé, akkor a rács alá egy tartót eszkábálsz.
Ezt az egész hordósat, akár körbe is rakhatod terméskővel ami szépen fog mutatni!
emellé pedig még csinálhatsz bogrács álványt is ami belóg a sütőgető felé, így bármikor bográcsozhattok is. (ezen az állványon van a rács is, amit flekkenezéshez lehet használni)
Nálunk már ki van tökéletesítve az egész, így olyan tartót is csináltunk a sütőgetőhöz
amit a pereméhez fel tudsz csavarni így keresztbe egy nyársat is rakhatsz amin két
grlillcsirkét is el lehet készíteni, és hogy ne kelljen közben tekergetni, az Obiban veszel
hozzá grillmotort, és közben már borozgathatsz is : )
Amit viszont mindenkinek ajánlok az a szalonna sütő lapátos módszer!
Igaz hogy illuzió romboló, de iszonyat gyors és nem kell órákig a tűz mellett gubbasztani
egy két karéj szalonnás kenyérért. No meg aztán ha vendégek jönnek akkor az egész
vendégsereget jó lehet lakatni sültszalonnás kenyérrel percek alatt.
Szóval egy olyan szerkezetről van szó, ami úgy néz ki mint egy ostyasütő (legalábbis mindenki
ezt mondta rá : ). Hosszú nyele van, úgy néz ki mint egy nagy harapófogó, csak a két végén
egy egy lapát van (az egyiknek pereme van, hogy ne csusszon ki a szalonna, és ebbe passzol
a másik lapátrész). Remélem követhető :DD
Így ezt berakod a tűzbe, felmelegíted és ha már elég meleg akkor közé rakod a szalonnát,
összenyomod a lapátot és már csurog is ki belőle a szalonnának a zsírja. Ezzel percek alatt pedig egy vendégsereget lehet púpra telekajáltatni. (csak győzzék pucolni a hagymát : )
Most hirtelen ennyi jutott eszembe a témáról, ha valakit érdekel a leírtakból is valami, az írjon
nyugodtan egy emilt, és akkor szívesen lerajzolom, illetve a sütőgetőről képet is tudok küldeni
igaz nem a legtutibbat de van róla. (bacu@freemail.hu)
Biztosan van ilyen leírás, de sajna nem tudom hogy hol.
Jó módszer az is, ha lemásolsz valahonnan az ismeretségi körödből egy már jól működő szerkezetet.
Faszeneset szeretnék, mert a bográcsot azt bárhol fel lehet állítani és ugye körbe lehet járni , rázogatni jobbról-balról. De, én olyat szeretnék, amit rendes fahasábokkal lehet fűteni. Szerinted találok valahol a neten építési leírást?
Elösször is dönts el, hogy mit szeretnél benne készíteni: faszénen sütni vagy bográcsba főzni.
Ha a faszenes dolog érdekel, akkor nagyon kis mélységüre kb. 8-10 cm-esre készítsed a tűztér mélységét, bográcsnál értelemszerűen sokkal mélyebbet kell készítened, hogy a fahasábok is beleférjenek.
Kérdéses még a tűztér ajtaja, ezt sokszor elhagyják mert egyszerűbb megépíteni, végül is talán csak a hamu kiszedésekor előnyös, azonban azt mindenképpen biztosítsad, hogy atűztérből a víz kifolyhasson. (hólé, oltóvíz)
Külön meggondolást igényel a bográcsos változat esetén a bográcstartó oszlopok elhelyezése, ha érdekel leírom.
Engem is érdekel a tűzhely építés, ugyanis van a vadonatúj kertünkben egy kis lebetonozott négyszögletes rész - kb, 1m-szer 1 méter csekélyke fallal. Az előző tulaj kutyaházat akart csinálni, de a kutyának se kellett. Most azt tervezem, hogy kár lenne lebontani, ha kicsit átépítem, talán jó lenne tűzhelynek. De, hogyan kezdjek hozzá?
Utálom a gagyi grillező vacakokat, olyat szeretnék amit a III. világháború befejezése után is nyugodtan használhatok. És az ize is más a saját készítésű tűzhelyen készített kajának!
Persze hogy használhatsz! csak arra vigyázz, hogy falazás közben észre ne vegyenek:DDDDD
No de most halál komolyan!!!!!!! Mi a francnak egy épített??? nem elég egy grillező készülék?????? Egyébként üdvözlöm a topicodat:-)))))
Sütni és főzni is akarok. A tűzhely formájával nincs is problémám, mert azt még időben lelestem egy ismerősöm kertében. Az építés részletei nem világosak pld.: mivel kevés a szép kövem, használhatok-e téglát a belésejében ott ahol, majd nem fog látszani?
Sütni akarsz, vagy fözni ? Vagy mindkettöt ?
Sütni nyárson, vagy rácson ?
Én egyszer láttam egy jópofit. Kulcslyuk alakú volt, a kör alkú rész magasabb, ott ment a fözés, a kilógó párhuzamos falak alacsonyabbak voltak, oda lehetett rakni a nyársat, vagy a rácsot. Ide a parazsat ki lehetett huzkodni a nagy tüztérböl.
A kör alakú részben pedig 120 fokos elrendezésben alul ki lehetett venni egy-egy követ, szabályozni a huzatot. Jól müködött.
Nekem külön tüzhely és külön kerti kandallóm van, az se rossz.
Asszem nem a könek árt meg a meleg, hanem a habarcsnak. Lehet kapni höálló betont.