Keresés

Részletes keresés

NevemTeve Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7094

Nálunk Békásmegyeren a lakásunkhoz közel van a Csobánka tér.

Előzmény: Astrojan (7091)
m0kus Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7093

Ja és a specrel szerint ekkor a Doppler z=2,23e-2

Előzmény: m0kus (7092)
m0kus Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7092

Már eleve ott bukik a feltételezés, hogy ebben az esetben a vöröseltolódás mértéke függene attól, hogy milyen messze vagyunk a fényforrástól, ami a specrel esetében nem igaz.

De csak a poén kedvéért.

adott egy 0,1kg fényforrás, Ez 0,999c sebességen 2.2366 kg-ra nő a tömege.

Ekkor ÉRTELMES távolságra tőle nem vehető észre gravitációs doppler-eltolódás.

52e-12m-re, ami az atomi elektron első pályája, a doppler mértéke z=1,00000000000000003209.

Szóval ez jó nagy f*ság

Előzmény: edtk (7084)
Astrojan Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7091

Kedves Teve, ne vedd sertésnek, de azt gondolod, hogy a specrelen kívüli világban, úgy értem a szervetlen, fizikai világban van abszolút tér vagy nem abszolút tér vagy bármilyen tér? Mert nincs.

Esetleg valamiféle idő. Mert az sincs.

Előzmény: NevemTeve (7088)
m0kus Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7090

Legyen a fényforrás egy néhány dkg zseblámpa. Kizártnak tartom, hogy akkorára nőne a tömege, hogy az ebből adódó vöröseltolódás akárcsak megközelítené a specrel által adott értéket. De a kedvedért kiszámolom.

m0kus Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7089

Ez nem mérési tévedés, hanem az érték a távolság függvényében változik.

Előzmény: edtk (7073)
NevemTeve Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7088

Nem az a gond veled, hogy ne tudnád, hogy a specrelben nincs abszolút idő és abszolút tér, hanem az, hogy tudod, de elvi okból elutasítod.

Persze ez itt off-topik.

Előzmény: Astrojan (7087)
Astrojan Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7087

A spec rel elm alapján az a>0 gyorsulással gyorsuló test tömege nő. ..ez nem igaz.

Úgy van Teve. És azt is mondhatjuk, hogy a hossza sem lesz kisebb. Meg azt is mondhatjuk, hogy nem kattog gyorsabban az órája. Meg lassabban se.

Előzmény: NevemTeve (7086)
NevemTeve Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7086

Kezdetnek:

A spec rel elm alapján az a>0 gyorsulással gyorsuló tömeg nő.

Ennek semmi értelme. Ha kijavítjuk arra, hogy

A spec rel elm alapján az a>0 gyorsulással gyorsuló test tömege nő.

akkor azt mondhatjuk erre, hogy ez nem igaz.

mmormota Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7085

Valamilyen okból azt gondolod, hogy az a halandzsa amit ebben a hozzászólásban összeraktál, az értelmes, tudományos gondolat. Így nem meglepő, hogy Lajtner könyvét is tudománynak véled.   

edtk Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7084

A spec rel elm alapján az a>0 gyorsulással gyorsuló tömeg nő. A növekvő tömeg növekvő gravitációt jelent. (most tekintsünk a el a térbeli elhelyezkedés finomságaitól), a gravitáció nagyobb lesz. A nagyobb gravitációt a fény gravitációs vöröseltolódással jelzi. Azaz a térhullámok növekedése, amihez a fény igazodik, létrejön. A pusztán matematikai Lorenzt transzformáció mögött valós térbeli transzformáció van.  Ez az időre is igaz, az idődilatáció az időben valóban létrejön. Ehhez nem kell az ált rel elm.

Előzmény: NevemTeve (7065)
edtk Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7083

Hoppá, rosszul írtam! A kapkodás! A helyes szöveg, mert a fénynél gyorsabb hullámok energiája NEM elég nagy, azaz hullámhosszuk sokkal nagyobb, mint a Planck-távolság  (feltéve, ha Planck törvénye ezekre a hullámokra is érvényes)

Előzmény: edtk (7081)
w.ullrichfun Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7082

Esetleg a fény sebessége?

Előzmény: lxt (7070)
edtk Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7081

Véletlen elküldtem a felét.

A fénynél léteznek gyorsabb spinváltó részecskék (inkább hullámok), de azok sem valószínű, hogy Planck-méret közlében lennének, mert energiájuk elég nagy.

Emiatt a Planck-méret szerintem a tér mérettartománya. Ezért nem lehet egységnyi Planck-távolságot megfigyelni.

Előzmény: edtk (7080)
edtk Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7080

Ne várj tőlem valami nagy magyarázatot. Szerintem azért téves, mert a spec rel elmélet mozgó tömegről szól. A tömeg pedig valószínűsít egy méretet. Mivel már kvarkok sincsenek egymagunkban, valószínűleg ezeknél sokkal kisebb "tömeg" még kevésbé létezhet önmagában.

Előzmény: jogértelmező (7077)
edtk Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7079

És mit mértek?

Előzmény: Sidereus Nuncius (7076)
jogértelmező Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7078

"Bocsánat, Murguly Györgyöt kihagytam (Az idő nem múlik). Nála jól látszik, hogy az idő érzelmi kérdés. (A könyve valószínűleg tévedésen alapul.)"

Ne bánkódj, egyáltalán nem baj, hogy kihagytad! Furcsán gondolkodó embertársunk - a mi Gyurkánk ugyanis ideológiai alapon próbálta támadni/porig gyalázni fizikánk nagyjainak zsenialitását. Béke poraira!

Előzmény: edtk (7069)
jogértelmező Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7077

"Szerintem, ez a dupla speciális rel elmélet megközelítés téves."

Légy szíves írd meg eme véleményed alapját. Előre is köszönöm.

Előzmény: edtk (7064)
Sidereus Nuncius Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7076

Nyilván te tévedsz.

The Nobel Prize in Physics 2011 was divided, one half awarded to Saul Perlmutter, the other half jointly to Brian P. Schmidt and Adam G. Riess "for the discovery of the accelerating expansion of the Universe through observations of distant supernovae"

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2011/

Előzmény: edtk (7073)
edtk Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7075

Erre nyilván nem vársz választ. Ráadásul egy kukkot sem értek belőle. Bocsánat újra, hogy beleszóltam a beszélgetésbe, jót akartam...

Előzmény: lxt (7070)
edtk Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7074

Megértem, van olyan, ami nem jön be. Gondolom, az agykutatásról, a pszichológiáról, a parapszichológiáról, a matematikáról, a fizikáról, a vízről, a filozófiáról, a vallásokról stb. szóló részeket mind átugrottad. Ezért nem találtad meg az összefüggéseket. Mondtam, nem elég egy-egy fejezetet elolvasni, mert nem fogod érteni.

Előzmény: mmormota (7071)
edtk Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7073

Ki téved?

Adam Riess and his team observed quite a few galaxies in this way, and figured just how fast the Universe is growing to unprecedented accuracy. His result: 74.2 ±3.6 kilometers/second/megaparsec. That means for every megaparsec (about 3 million light years) you go out, the Universe is expanding 74.2 km/sec faster. So a galaxy 10 Mpc away would be moving away from us at 742 km/sec. Adam’s measurement jibes well with other measurements, so there is reason to be confident in his results.

http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2009/05/07/the-universe-is-expanding-at-742-kmsecmpc/

2013-03-21 67.80±0.77 Planck Mission http://en.wikipedia.org/wiki/Hubble%27s_law

Előzmény: Sidereus Nuncius (7072)
Sidereus Nuncius Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7072

2011-ben olyan számeredményért (az Univerzum tágulási sebessége) adtak Nobel-díjat,

Nagy tévedés.

Előzmény: edtk (7068)
mmormota Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7071

nem találtam hibát az érvelésében

Én meg érvelést nem találtam. :-)

lxt Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7070

Idővel, mihez képest is érzékeljük tágulónak az univerzumot? Változhat az univerzum mérete akként, ahogyan az idő sebességét véljük állandónak? Mit mér az idő? Ha van (relatív, pillanatnyi) sebessége az időnek, akkor, attól az idő sebessége állandó? Változhat(na) az idő sebessége akként, ahogyan az anyagi valóság – az univerzum tágul? Tágul? Ki mondta nekünk, hitette el velünk, hogy az idő állandó? Vagy, hogy bármi. Tudunk valamiről, ismerni vélünk bármit is az univerzumban, ami állandó – persze a hülyeségen kívül?

E=mc2. De kérem! Amikor... ahol csak c2 relatív?:-)

edtk Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7069

Bocsánat, Murguly Györgyöt kihagytam (Az idő nem múlik). Nála jól látszik, hogy az idő érzelmi kérdés. (A könyve valószínűleg tévedésen alapul.)

edtk Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7068

Sok könyv jelent meg az időről magyarul is. Davies (Hogyan építsünk időgépet?), Hawkins (Az idő rövid története stb.), Gribbin (Az idő születése), Smolin (Az idő újraszületése) Ezek csak a főbb, ismeretterjesztő verziók.

Egymást ismételgetik. Csak ez utóbbi mond valami újat.  Lajtner véleménye, szerintem, azért érdekes, mert valaki képes volt kimondani egy új idődefiníciót.(Biztos kell majd pontosítani.)

Hogy mond-e valami előrejelzést? Sokkal többet is mond.  Döbbenetesen új dolgokat mond. Például azt, hogy a tömeg, távolság és az idő egyaránt kifejezhető energiában. És viszont. Én nem találtam hibát az érvelésében, (lehet, hogy van), és talán az is lehetséges, hogy a számokat, amikkel számolt, pontosítani kell. De ez nem baj, mert 2011-ben olyan számeredményért (az Univerzum tágulási sebessége) adtak Nobel-díjat, amit azóta minimum 3x pontosítottak - mások.

Előzmény: Mungo (7067)
Mungo Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7067

Szerintem, Nektek azt kéne használni, amit a már említett Lajtner-féle könyvben olvastam.

Sajnos azt nem lehet értelmesen használni. Lajtner úr inkább a vallásokra jellemző válaszokkal próbálkozik, csak ennek így ebben a formában semmi értelme. Miért ilyen a világ? Csak. A fizikust az érdekli, hogyan működik. Ezt pedig igen nagy pontossággal leírja a kvantummechanika. 

Továbbá minden valamire való elméletnek kell legyen olyan előrejelzése (jóslata) amit ellenőrizhetünk, mérhetünk.

A Planck egységek használatával egy elegánsabb formában felírható egyenleteket kapunk, de momentán nem bizonyított, hogy az elképzelhető legkisebb egységeket jelentik. (A Planck tömeg pl egy baktérium tömegének nagyságrendjébe esik.)

Eddig nem sikerült érdemben bizonyítani, hogy a téridő nem folytonos. Pedig ez alapvetően szükséges lenne, ha legkisebb, tovább már nem osztható egységeket akarunk használni. Az pedig nem érv, hogy momentán elvileg sem tudjuk mérni pl a Planck távolságot.

Creativus Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7066

OFF

Olyan korban élünk, hogy az ember bármikor bármit leírhat.

Arra, hogy minek milyen következményei lesznek, a mindennapok eseményei adnak útmutatást ...

ON

NevemTeve Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7065

> A spec relativitás elmélete azt mondja, hogy sebesség (gyorsulás) hatására a tér- és idődeformáció nem jön létre sem a térben sem az időben, csak úgy látszik. Ez nem lehet igaz, mert a fény is úgy látja, amikor gravitációs vöröseltolódása van.

Nem ez a fő gond, hanem az, hogy a specrel nem foglalkozik a gravitációval, az az áltrel területe.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!