A legolcsóbb korlátlan (időkorlát és forgalom korlát nélküli) ADSL netkapcsolat matávnetnél bruttó 175.000, erre jön rá még a matáv netexpressz II: bruttó 37.500.- = 212.500.- és akkor még az ISDNt nem számoltam. Ennyit erről.
Jelenlegi nemet arak:
http://www.schnelltdsl.de/html/hauptteil_preise.html
A legdragabb az analog elofizetes melle: 29,89 DEM.
Az ISDN komfort elofizetessel EGYUTT: 64,79 DEM. (Ebbol 14,89 az ADSL, ami arrafele T-DSL (T, mint Telecom) nevre hallgat).
Szoval, hogy is van ez, kedves MATAV? Ugyis, mint Deutsche Telekom altal megszallt terulet? (Az a valasz, hogy eloszor be kell jonnie a beruhazasnak, NEM erdekel.)
Csak az a kar, hogy a megadott forumon nem lehet megtalalni az altalad idezettet. egeszen pontosan a "German" szora kerestettem mind a ket lapjan. Amiert pedig kerestem, az az informacio "frissessege". Ez az informacio annyira agg, hogy Matuzsalemet leocsizhetne (a legfrissebb hozzaszolas marcius 17-i). A DT arai szeptember elseje ota 50 marka kornyeken tamolyognak, ami nem sokkal tobb 20 dollarnal.
Ez nem azt jelenti, hogy nincs igazad, ellenkezoleg. A valosag az arelteres teren az altalad leirtnal is csufabb.
Csak nehany kulfoldi ar egy masik forumbol (http://forums.matroxusers.com/ubb/Forum3/HTML/001301.html). Kisse le vagyunk maradva :(
Remelem minel hamarabb kiheverjuk majd ennek az idiota monopoliumnak a kovetkezmenyeit...
Some prices in Denmark
~40$ per month 256/128 flatrate
~60$ per month 512/128 flatrate
~85$ per month 1024/256 flatrate
~$120 per month 2048/512 flatrate
in canada it's 26.95USD/month for 1024kbps down/128kbps up. Cable costs the same, but you get as much as 3Mbps down/512kbps up.
in Holland a high speed dsl (1 mbit to 2~8 mbit kbps downstream, depending on the company) connection will cost around 75$us a month (this includes phone)
My cost from Bell Atlantic (one month free) was $40/month for 640/90 service.
German Telekom wants 40$ for a 768/128 ADSL connection, pretty cheap i think
Csak röviden: Az ILEC-et (Incumbent Local Exchange Carrier = kb. heyli monopol telefonszolgáltató) törvény kötelezi a CLEC (Competitive Local Exchange Carrier) beengedésére a telefonközpontba. A törvény a wholesale (nagyker?) árat is megszabja amit az ILEC kérhet a CLEC-töl ("cable plant access charge"). Ez idáig szép és jó, de a helyi monopóliumok azért szépen "szabotálják" a dolgokat (késedelmes bemérések, hozzáférésátadások), legújabban pedig arról is szó van, hogy némely CLEC-et felvásárol az ILEC...
Szerencsére az USA-ban szinte mindenhol (családi házakat is beleértve) relative jó az infrastruktúra: van kábelTV és minimum 2 (fizikailag külön) telefonvonal. Így van több különböző lehetőség is internetre. Egyébként az AT&T nemrég megkezdte a KábelTV-n keresztüli telefonszolgáltatást több helyen is, így a helyi telefontársaságot is meg lehet már változtatni (persze sok helyütt már eddig is meg lehetett).
Ha lene kedved, írhatnál bővebben az USA béli "előfizetői vonalszakasz (használatá) átengedésének jogi és financiális helyzete" témakörről, esetleg magánban is, mert rendkívül érdekel.
Itthon most alakulnak a 'lobby' szövetségek a lassan-lassan összeálló (új) Hírközlési Törvény - egyebek között - ezzel foglalkozó részeinek "irányításához".
Az én nagyon pesszimista véleményem szerint itt épp azzal fogjuk elveszteni a liberalizáció során jelentkező pozitívumot, hogy a törvényben elrejtett 'monopólium-kapuk' segedelmével gyakorlatilag nem fog letörni úgy a (kisfogyasztói) ár, mint arra sokan számítanak!
Ha az eddigi joggyakorlatot nézzük (elég csak az utsó 2 évre), elmondható, hogy maga a KHVM (most már a Hírközlés nem ott van, de ezelőttre igaz) segített a Matávnak indokot találni az érdekérvényesítésre (áremelésre) és törvényesen hamisítják meg a forgalmi adatokat (illetve nem a valós naprakész adatokból, hanem elvi számításokból van pofájuk érvelni), sőt sok esetben olyan törvényi módosításokat emelnek be, ami kifejezetten ellenünk szól!
Drajko Laszlo, a MATAVNet fonoke ma elmondta, hogy mar mult penteken meg kellett volna kapniuk az ADSL-es szolgaltatasaikra a HIF-tol az engedelyt, a csomagok keszen vannak, es csak erre az egy pecsetre varnak. A tervek szerint 4 csomag lesz, kozelebbit azonban nem arult el.
Ejha!
Ez kimerítő volt... Remélem, úgy van (lesz), ahogy írod, és _fizikailag_ tényleg relative kevés akadálya lesz az ADSL-nek -- ebben talán előny, hogy Magyarországon baromi rossz volt a telefon-helyzet sokáig, így sok új (jó minőségű?) vonal leledzik.
Egyébként, hogy még tovább árnyaljam a lokális amerikai helyzetet, 2-3 hónap az átlag bekötési határidő, hacsak nem a helyi telefon-társaságtól rendelsz ADSL-t. Ők viszont nem foglalkoznak 15 Kft (ezer láb) fölött az emberrel (pedig lehet, hogy menne...). Persze amikor aztán másvalakit keresel, azon cégnek is a helyi telefontársasággal kell a vonalat beméretnie, így a dolog jól elhúzódik...
Volt annó egy Matáv Pesti Igazfatósága, ott is egy Purger nevezetű 'fasz(a)' igazgató.
Nos ez a főokos annak idején (1995-6 felé) egy ( ha jól emlékszem, szakmai, a Modem kor) újság részére adott nyilatkozatában a lényegében következőket mondotta volt:
"csak annyi (fizikai) vonalat fektetünk, amennyi előfizetőnk és várakozónk (akkor még voltak-MRP)van, mert felesleges beruházásnak tartjuk(sic!)"
Nos azt már nem igazán követtem, hogy ez az észlény hova a rákba került, de sajnos az ilyen szakmai(atlan) megközelítés - egyebek között -okozta azt a káoszt (tsá CHAOS!), mely az előfizetői hálózat (és itt főleg a legutolsó kifejtési pont után néha 100 métereken át 'vezetett' réz-szakaszokra helyezném a hangsúlyt!) állapotára - mind a nyomvonal, mind a vezeték-állapot/típus tekintetében - ma jellemző.
Ez azonban szvsz csak az egyik dolog.
A másik, hogy azért az utolsó 5 évben nagyon sok törzs-kábelt fektettek le (általában kapacitásnövelés végett), melyek kihatnak a végződtetett vonalak állapotára is.
A harmadik szempontom pedig az, hogy úgy tudom, (épp a bevezetőben említett gondolkodásmód miatt is) eléggé megpróbálták optimalizálni a host-kihelyezett-előfizető szakaszok távolságait, s ennek következtében talán átlagosan csökkent a 4 km körüli rézhosszak száma.
Egyébként az, hogy egy előfizetői út hogyan-merre vezet, egyértelműen nyilvántartott (már csak azért sem lehet nagyon rossz a realitása, mert alapvetően törzskábeleken haladnak a jelek és azokat engedélyeztetni kell és a többi közműcég felé nyilvánossá tenni - no meg az, hogy ki melyik ívponra (portra) csatlakozik fizikailag, az alapvetően a központ rendezőjében döntetik el és ez az utolsó (de legalábbis az utcai) kifejtési pontig meghatározza a kábelszakaszokat), tehát gond vagy kétértelműség (ti. a műszaki adatok, hossz vagy érkeresztmetszet, persze csak vagy-vagy!) esetében elegendő egy egyszerű kábelmérés!
Más probléma az áthallások ügye (azért részemről olyan TPV vonallal nem igazán találkoztam ahol hallható lett volna zavarás vagy áthallás és az én fülem igen érzékeny... vö. flédermaus), amit érpárcserével még lehet orvosolni - egy bizonyos határig (ez persze olyannak tűnik, mint egy piramisjáték - az utolsónak marad a sz@r érpár).
Lehet, hogy kilóg a lólábam - Bp centrikus lévén egy relatíve ideális képet nézek. De a vidék esetén a legelső úgyis az ARF-ek cseréje, akkor pedig megmozdulnak (mert meg kell mozdulniuk!) a hálózati beruházók is!!!
Na most már kifogytam az érvekből - de én optimista vagyok (ennek ellenére se ISDN-em nincsen - nesze nekem Csak önnek! - és csak 33.6-tal száguldok...)!
Azért én megnézem, hogy hol ad majd a MATÁV 4.8km-en 2Mbps-t:
(Megj.: Az alábbiak az USÁ-ban is gondot okoznak sok helyen...)
1. A drót minősége, és nem csak a táv számít
2. 4.8km az nem légvonal, hanem dróthossz. Azt meg
még a MATÁV sem tudja, merre, hogyan megy (saját bevallásuk szerint!).
3. Ha megy is sem fog 2Mbps-t (vagy a felettit) adni, vagy csak _horribilis_ áron (a 2Mbps alattihoz képest is ami szintén nem semmi).
Én egy picit utánnaszámolgattam. Nálunk kb. 15 fő netezik emilkézik ISDN-en keresztül (csak 64k). A havi forgalom a MatvNet honlapja szerint 900MB körül van. A telefonszámlánk a MatavNet előfizetéssel kb 75.000.-Ft.
Ha a MatavNettől rendelném meg a bérelt vonali szolgáltatást 64k vonallal havi 1GB forgalommal az 130.000.-Ft
Ehhez képest a TVNet 69.000.-Ftja szerintem kedvezőbb.
ON
Csak azért nem rendeljük meg egyből mert még várok az ADSL-re. Egyébként itt a ház előtt éppen most túr a UPC felhívtam az ügyfélszolgálatot és azt mondták hogy leghamarabb 2001 2. félév...
Valóban, a 30/45.000 Ft-os árban nincs benne az internetcsatlakozás díja. A Matávnet 78.250Ft-ért adja a 64 kb/sec-os bérelt vonalat internettel együtt. Hát ez tényleg több 13%-kal, mint a TVnet ajánlata, viszont a Matávnet sokkal nagyobb külföldre irányuló sávszélességgel bír. Egyszóval, ha már egy cég bérelt vonalat akar venni, akkor szerintebb érdemesebb azért a + 9.000 Ft-ért a sokkal inkább minőségi Matávnetet. Vagy a Datanetet is érdemesebb lehet választani, náluk külön csomagok (Standard, Prémium és Garantált) vannak aszerint, hogy a külföldi sávszélességet hány százalékban garantálják (30%, 50%, 100%)
És azért manapság a digitális TPV központok főképp kihelyezett fokozatok révén látnak el nagy tápterületet! A kihelyezettbe meg bele KELL fejleszteniük (fejlesztettniük) a megfelelő [hw+sw]-t.
Én inkább azokat sajnálom, ahik ARF-ről üzemelnek, mert amíg azokat ki nem dobják, addig nekik valóban esélyük sem lesz!!!
Tisztelt azopi.Én sem értem a 35,000 illetve 40.000 ft-os matáv béreltvonali szolgáltatást ezért ugy gondoltam hogy berakok ide egy matav linket,nem akarok butaságot mondani de ha jól emlékszem 78.000 ezer valahány száz forintos havidíjjat irnak a matáv tájékoztató adatai,és az árak természetesen nettóban értendőek.Ezen felül a letöltött megabájtok után is fizetni kell ha jól tudom,attól függően hogy milyen csomagot választ a felhasználó.A modem világ cimű ujság legutobbi számában részletes táblázatot közölnek a béreltvonali szolgáltatást nyujtó cégek árairól.
-Én is most próbálom meg elő guberálni,ha még nem dobtam ki.
Tisztelt Filburt!Az érdeklődésedre való tekintettel,be linkelem ide a tvnet-s témát,ha kinyilik az első oldal a lap jobb oldalán láthatod a béreltvonali akciós szolgáltatásról szóló tájékoztatót.
Körülnéztem kicsit én is. eXXon 2000-09-11 21:28 üzenete azt hiszem egyértelművé teszi a dolgot. Otthonra, ha az UPC kábelszolgáltat, akkor baromi drága az ADSL főleg az ISDN árúkapcsolással. Tehát, mint korábban valaki mondotta a MATÁV saját magát bírja hátbarúgni elég rendesen. Valószínűleg ezért sietnek/siettek a szolgáltatás indításával, mert a UPC novemberre ígéri a kezdést (de szvsz jó, ha idén már lesz cucc)... Így van esélyük ADSL-t drágán is eladni...
Szerintem azért a lelkesedés mert 69.000.-Ftért MINDEN benne van az árban. Tehát nincs külön forgalmi díj (ami a Matávnál van ha jól tudom) stb. Tehát ekkora összegért havonta bármikor bármennyit netezhetsz mindezt 64k-n.
Szerintem awake nem arra gondolt, hogy a sima TVnet-es kapcsolathoz képest drága a bérelt vonal, hanem arra, hogy egyéb szolgáltatók bérelt vonalas árihoz képest drága.