Nos, gratulálok. Utoljára 3 éve fizettem oktatásért nem is keveset. Még jó is volt és elég jól is ment nekem, mivel olyan területhez (szoftver) választottam amiben a legnagyobb tudásom volt korábbról. De nem jött be, egy év után beláttam hogy nem vezet sehová. Legalább jól szórakoztam vele.
Ilyesmire már csak akkor költök, ha garantált hogy hasznosítani is tudom majd.
Jut eszembe kamuzok, mert azóta is vásároltam pl. pénzügyi oktatásokat, de azok nem voltak drágák és inkább magáncéllal vettem őket.
Volt eszembe, hogy egy ilyen biztosítós-pénzügyes MNB vizsgát leteszek, de ezzel is csak vállalkozóival menő ügynöki munkák vannak. Hideghívásokból termeld ki az adód... ráadásul olyan termékek eladásával amiket magadnak nem vennél meg...áh.
Én idén leszek 60 és tavaly szeptemberben fejeztem be a legutóbbi képzést. ..és havi 168 órában még használom is, pedig a könyvelés sem fut rosszul. Mondjuk abban az éves nyitások és bevallások időszakait leszámítva már csak 120 óra körüli átlagot csinálok. A kor semmit sem számít, viszont a hozzáértés bizonyítvány nélkül pedig semmit sem ér.
Lehet hogy van "szakmád vagy három is", de ha ezek helyett a filléres kajafutárkodást választod akkor azok piacképessége a nullával konvergálhat és én ezzel szemben azt vetettem fel, hogy mi lenne ha egy piacképes OKJ-t végeznél?
Egy villanyaszerelő például 2-3 nap alatt csinál annyit, mint azok a szerencsétlenek a mopeden egy munkahónapban (átlagosan havi 21 napban) és ez a tevékenység egyedül is hibátlanul végezhető. Persze.
Nekem is vannak piacképtelen képzettségeim*, de ezek inkább csak hobbiból.
*Ezek kiözül a faipari üzemmérnök mostanában egészen felkapott lett, de azon a szakterületen már végzetesen lemaradtam.
Szakmám van vagy három is, naprakész gyakorlatom bennük nem annyira.
Nem sokat változtatna egy újabb papír.
Nem is akarok feltétlenül sokat keresni, de azt a kicsit a lehető legkevesebb munkával ill. kötöttséggel, viszont mégis szabályosan, a nyugalmam érdekében.
No és azt sem szeretem ha sok a fix fizetni való. Az már futás a pénz után amit másoknak (államnak) kell kifizetni.
A futárok árbevételeit ismerve azt mondom, hogy az átalányadónál jobbat ne válassz. Nem érné meg inkább egy átképzés? Az OKJ ingyenes és komoly ugrás a bérezésben.
Arra gondoltam foodorázhatnék is ha a szabályok engedik
és meg tudja érni.
De azt sem tudom jelenleg lehet e ilyet és ha lehet akkor mi a minimális adó és járulék költség a mellékállású vállalkozásban. Tavaly mintha szó lett volna valami drágításról abban is.
Az őstermelésben jelenleg nem fizetek, idénre pár százezer forint bevételt tervezek "realizálni".
Szóval csinálnék még valamit, de nem szeretnék az adóban befizetett pénzem után futni.
elöször veletek akartam itt megoszatni a tapasztalataitokat, nem hiszem, hogy egyedül nekem merült fel ez a kerdes IFA/ingatlanado ügyeben.
Termeszetesen megkerdezhetem hivatalos uton is, csak nem akartam egyböl 'kiteregetni a lapjaimat' egy hivatalos szerv elött, hogy miert is akarok 'hirtelen' atjelentkezni az orszag masik vegebe es lakcimkartyat cserelni, de IFA-t sem szeretnek fizetni...
Mintegy 3000 önkormányzat van hazánkban. Nem túlzás részedről, hogy találsz partnert, akivel egy, azaz egy önkormányzat helyi adóügyében beszélgetni tudsz?
meg egy kerdesem ezzel kapcsolatban.... kicsit furcsa, hogy ne kellene semmilyen adot fizdetnem Siofokon az uj ingatlanom utan? Lehetseges-e tenyleg adomentesseg ingatkanadora?? Ha IFA-rt sem kell fizetnem, ingatlanadot sem kell fizetnem? Lehetseges-e? Meg egyszer pontositok, Budapeströl kijelentkezem, vagyis lakcimet valtoztatok, es ha ugyan eletvitelszerüen nem is Siofokon fogok elni, ugyanugy fizetem a siofoki közmüveket es a lakcimkartyam is Siofokon lesz kiallitva...
Viszont ha elolvasom es ertelmezem ezt az adomentessegi lehetöseget Siofokon, tenyleg beleeshetek az adomentessegbe.... hihetetlen...., vagy valamit rosszul ertelmezek?
Ezek alapjan viszont ezt talaltam Siofokon, ami ram is vonatkozhat:
'Adómentesség: Az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után, ha az adóalany az adóév első napján azt ténylegesen (életvitelszerűen) lakóhelyként használja – figyelemmel a lakcímet igazoló hatósági igazolvány adataira – az adóalanyt az alábbiak szerint adókedvezmény illeti meg:
mentes a II. övezetben található lakás céljára szolgáló épület, épületrész hasznos alapterülete 80 m2 -éig (több tulajdonos esetén tulajdoni hányadaik arányában), amennyiben a tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosultja igazolja, hogy az adótárgyként bejelentett lakás céljára szolgáló ingatlanát életvitelszerűen használja.'''
MIvel a lakas besorolasa 'lakas', nem üdülö, es ha a lakcimkartyaval valamint a közüzemi szamlakkal igazolom az 'eletvitelszerü hasznalatot', meg akar adokedvezmenyben is reszesülhetek.....jol gondolom?
Azt szeretném kérdezni, mi a helyes számítási módja az idegen pénznemben realizált árfolyam nyereségnek az adóbevallásban ?
Nézegetem a brókercég által kiállított kimutatást és nem nagyon jön össze a saját kimutatásommal.
Ők elvileg úgy csinálják a forint összeget, hogy
(Eladási euro ár*mennyiség - Vételi euro ár*mennyiség - Eladási euro költség - Vételi euro költség ) * euro árfolyam
Ehhez képest a sajátom úgy épül fel, hogy
((Eladási euro ár*mennyiség - Eladási euro költség) * eladáskori euro árfolyam) - ((Vételi euro ár * mennyiség - Vételi euro költség) * vételkori euro árfolyam)
Az alábbi képen látható konkrét sor pedig végképp nem gyön ki, hiszen a 70,02 euró nyereség az ő számítási módjukkal rendben van, de hogy abból hogyan kerekedik ki 42 276 HUF !?
Fogok persze náluk is reklamálni, de ha nem látok valamit és ti rámutattok miért helyes ez így, akkor mégsem csinálok magamból majmot... :-)
/ sajnos a múltkori nyugdíj témát úgy néz ki bebuktam, nem tudom igazolni sehogy azt a harminc év előtti öt évet... benyelték a járulékaimat :-/ /
Aligha leszel az IFA alanya Siófokon, ha nem szálláshelyként működöl. Ellenben az ingatlanadó alanya igen és ott számít az ingatlan besorolása, mérete,és elhelyezkedése. Szerintem ezt kéne tanulmányoznod és összevetni a pestivel. Amúgy a bejelentkezés egy dolog, az életvitelszerű ott tartózkodás meg egy másik - akár ellenőrizhető - dolog, tehát igazából azt hiszem ha szabályos akarsz lenni Pesten maradsz bejelentve és a dokumentum szerinti ingatlanadóval számolsz Siófokon.
A NAV elkezdte elfogadni a DÁP eAláírását. Használhatjátok cégszerű aláírásnak, de az egyéni vállalkozóként való felhasználás is megy. Tudom, bonyi a DÁP és elég gáz, de adjatok neki időt és jó lesz az, meg legalább ingyen van. A témáról bővebben írtam, itt: https://fairconto.hu/a-dap-is-cegszeru-alairas/
Sziasztok! Lakast vasaroltam Siofokon - nem kizarolag nyaralas szempontjabol, hanem akar allandora is. Pesti vagyok. Es erdeklödnek, hogy adozas szempontjabol, hogy jarrok jobban... ha atjelentkezem allando lakcimre Siofokra (igy itt fizetem majd az ingatlanadot, de IFA-t nem!), vagy maradok Pesten allandora es csak az eves IFA-t fizetem Siofokon.... Hogy jövök ki olcsobban? Mint emlitettem a siofoki nyaralo (ha ugyan allando lakhatasra is alkalmas), nagyon keveset lesz csak hasznalatban (tehat csak magan celra, kiadasra nem!), igy elözetes szamitasaim szerint az 'atjelentkezesÄ lenne a kezenfekvöbb, ti is igy gondolhatok?