Kézi szivato egy hangyányit többet mozdit. Leszedve összehasonlítom. Tegnap megint mentünk Vének - Győrt. Alalpjárat nem szép,.de stabilan megy úgy is. Fordulaton kisimul.
"Ha egy picit, üresben tolok a gázkaron elsőre is indul." Érdekes, új információ!
A villanyszivató koppra zárja a szivató pillangószelepét? Kicsit viseltesnek tűnik az a rugó.
Annak a lemezkének, ahova a rugó csatlakozik, a pillangószelep felőli végén van egy fül, ami most gyanúsan funkciótlan. Nem az nyomott meg valamit, ami eredetileg az alsó pillangószelep lemezkéjéhez csatlakozott, ezáltal nyitva kicsit a pillangószelepen?
Esetleg szóba jöhet még a karbiszinkron nem megfelelősége is...
Hogyan működik ez a szívató? Az a rugó húzza valamilyen elektromosan működő valamivel?
Az ilyen csappantyús szívatóknak szükséges kicsit nyitni a fojtószelepet, hogy működni tudjon. Ha ezt nem tudja automatikusan, akkor szokott lenni egy jel a gázkaron kicsivel a zárt helyzet (alapjárat) után, ahová hidegindításkor állítani kell a gázkart. Legalábbis nekem a Tohatsun és a karburátoros Suzukin is így van/volt.
Sajnos érzékeny. Még az jutott eszembe, hogy ezen nincs rudazat arra, hogy a szivatáshoz nyisson egy hangyafasznyit a pillangószelepen? Annak beállítása is kritikus tud lenni. Ha lötyög a pillangószelep tengely, +ban még azt is ront a helyzeten.
Az alsó, illetve a felső karbinál ha a pillangószelep tengelyéhez nyomatom a féktisztítót. Alapjárat esik, majd leáll. Komoly,hogy ilyen kis "rés" bele tud szólni a dologba. És gondolom ezáltal főleg a hidegindításba.
Többféle jelenséget is okozhat a szívóoldali tömítetlenség. Úgy okoskodok, hogy a + levegő szegényíti a keveréket. Emiatt a hidegindításhoz is kellhet a több szaft, amit a keverékcsavar kitekerésével adhattál meg neki.
Kevésbé igényes motoroknál mindenféle finomkodás nélkül lapátolja be a szivató a benyát. Favágó módszerrel indítanak. Némi kis fals, meg kopás nem okoz problémát. Az ilyen igényes technikánál a dúsítás mértéke is pontosan méretezett, így aztán oda kell figyelni, hogy minden tip-top legyen.
A tömítettlenség kereséshez kicsit szegényíts az alapjáraton, a gyanús részeket óvatosan fújkáld meg féktísztítóval/hidegindítóval (pl. pillangószelep tengelyvég). Ha megváltozik a fordulatszám, akkor ott megy be fals ájer.
De ezt csak látatlanban mondom, ne vegyél rá mérget, hogy falsot szív. Simán lehet, hogy más a gubanc!
Főtengelyszimmering hiba esetében nem melegen van inditási gondja?
Maga a "rezgő" membránok jók, tömítettség is, karbit kis pasztával raktam fel. Pillangószelep rúdja kézzel nem kotyog. Bár ha jól emlékszem, nálad volt hézag, alufóliát tettél oda asszem. (Na ezt, lesz idöm lekapom a karbit, megnézem. ) alsó hengerrel ment, felső hengerrel lassan leállt alapjáraton. Azaz ennek többet kellett kitekernem a dúsítón, hogy egy hengerrel úgy menjen mint az alsó. Ennek tesztelésére max 20-30 masodpercem van. Mert utána tök mindegy mi van, indul.
Mióta megvan most néztem 7 liter olajat használtam el 50-60 as keverékben, úgyhogy menni megy😀
Gyanítom valami apró dolog lesz.
Nézegettem vákumcsövet 2 karbi csatlakozás közt, szemre jónak tűnik. Meg 2 hosszabb is a blokon, szemre jók.
Még esetleg arra is gondoltam,hogy benzinszint alacsony a karbiban. Azt párhuzamosra allítottam be.
Vákumom kevés, azaz nem szív fel be elég benzint mindig inditáskor. Most már kezdem érteni a működését jobban.
Ott valami nem kerek az alapjárat/szivató körül. Rossz esetben főtengely szimering, vagy egyéb tömítettlenségi probléma a szívó oldalon is lehet az ok.
Mint a jelen példa is mutatja, amíg nem hagyják belekövedni a zsírt a rendszerbe, addig ez szokott működni. Nem azért kell évente zsírozni, mert egy év alatt tönkremenne ott, hanem mert kell a zsírnak 5-6 zsírzási ciklus (jobb esetben ennyi év) míg átér a rendszeren. Ha csak 5 évente zsíroz valaki, akkor a 10-20 éves (kalciumos) zsír nem fog kijönni onnan. Akkor majd (nagy nyomás hatására) lefelé a gumigyűrű maradékán keresztül fog magának utat találni...
Szerencsére találkozott az elmélet és a gyakorlat, csak felül jött ki zsír. Már csak a zsírzógombbal/furattal nem rendelkező bizbaszokat kéne megkenni valami jó tengerálló fújható anyaggal. Jól emlékszem, hogy a Liqui Moly Marine Multit szoktátok erre a célra ajánlani?
Azt jól értem, hogy a kormánytengelynél csak felfelé tud kijönni a zsírtöbblet, mert alul ott van a 20-as számmal jelölt O gyűrű a 10-essel jelölt zsírzógomb alatt?
Úgy gondolom nem sok értelme, de ártani talán nem árt. :))
Kérdés mivel kennéd? Az alu nem igazán barát az ilyen kencékkel, megeshet, hogy még rontasz is vele. A zsírzógombok döntően rozsdamentesek, azt nem szükséges kenegetni.
Csapágyboltban reggel vettem új zsírzógombot. Beszerelés előtt célszerű valamivel megkenni a menetét, hogy ne rohadjon majd össze az öntvény házzal, vagy túlgondolom?