Keresés

Részletes keresés

perika53 Creative Commons License 2018.10.21 0 0 19040

Kerestem a neten a csoportotokat, de nem találtam semmit. Hol lehet többet megtudni rólatok? Örülök, és gratulálok, hogy eddig jutottál de ez már meghaladja a mi tudásunkat, ez már profi sajtkészítés. 

 

Előzmény: elefada (19029)
portos150 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 19039

Nem akármilyen kenyér..... és nem akármilyen penész..... szóval jobb nem kísérletezni.

Előzmény: gombászok (19037)
gombászok Creative Commons License 2018.10.09 0 0 19038

Nagyon tetszik, feltétlen kipróbálom!

Előzmény: elefada (19034)
gombászok Creative Commons License 2018.10.09 0 0 19037

A friss sajttésztába keverik a penészkultúrát(olvastam, hogy penészes kenyér megszárítva porrá törve is jó???), és formázás, préselés után hosszú tűvel nyitnak utat a penészek fejlődéséhez szükséges levegőnek.

Előzmény: papadzso (19035)
elefada Creative Commons License 2018.10.07 0 0 19036

Morbierre gondolsz? Az faszenes, nincs szüksége oxigénre.

Előzmény: papadzso (19035)
papadzso Creative Commons License 2018.10.06 0 0 19035

Sziasztok. Valaki meg tudná mondani, hogy azokba a sajtokba amiknek csak a közepén van egy vékony csíkban kék penész azt hogy készítik. Valahogy levegőt is kell kapnia ott belül. 

elefada Creative Commons License 2018.10.03 0 0 19034

Persze! 

SÖT!!! Ekkor kostolhatsz egyedi ízviágot. Kritérium a nyers tej!

A tejben ott vannak alaobol a tejsavbaktériumok.Ha félkemény visszamelegítettet készítesz, 1% általam leírt joghurtot is tehetsz bele, ez termofil. 

Gyurt sajthoz, ha gyorsan akarod savanyítani adj aludtejet és ezt a joghurtot, oltsd40-42 fokon, s felejtsd el az STI, VAGY STAR 26 kultúrát.

Előzmény: DaveQ (19033)
DaveQ Creative Commons License 2018.10.03 0 0 19033

Sziasztok!

Mi történik ,ha hőkezelés,pasztőrözés nélkül beoltom a friss tejet(természetesen oltási hőmérsékleten)?....utómelegitést is használok ,mert félszáraz sajt a cél. Valamint kihagyom a kulturázást is.Saját pincében érlelném. Tudom ,hogy az a cél minél több kulturát,kalcium-kloridot stb.-t használjunk fel és vásároljunk a sajtkészitéshez....de lehet félszáraz,száraz érlelt sajtot késziteni ugy is ,hogy a folyamatban csak egyszerű oltót használunk?

elefada Creative Commons License 2018.10.02 0 0 19032

Nem szabad kikeverni, nagy kanállal tömbökben szedd a ruhára.

 

Előzmény: Törölt nick (19031)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.02 0 0 19031

Köszönöm a segítséget. Akkor nem hibáztam el. Mikor kikevertem, akkor gondoltam át, hogy kimaradt az ülepítés. Nagyon krémes lett és ízre is finom. 

Előzmény: elefada (19030)
elefada Creative Commons License 2018.09.30 0 0 19030

A krémsajtot nem is ülepítjük, mert nem is törjük fel. A  cél az, hogy minél nagyobb darabokba szedjük ki, akkor egynemü, sima krémes lesz,

Én úgy oldom meg, hogy egy pelenkát terítek a rácsra, s nagy lukas kanállal minél nagyobb darabokban szedem ki, egy rétegben elterítve, Így csepeg egy fél napot, s utánna lesülyozom. Így formázható masszát kapok. Ha rongyba szeded, felakasztod mint a túrót, vizesebb, inkább kenhetöbb masszát kapsz.

Előzmény: Törölt nick (19028)
elefada Creative Commons License 2018.09.30 0 2 19029

Rég jártam már itt, de most aktuálisan kapcsolodok a posztodhoz.

Tegnapi nap a sajtmustrán bemutatkozott a csoportunk, nevünk nyerstejes sajtkészítök. Bemutattuk a joghurtomat is, ami ipari kultúra nélküli. Csak a tej, hozzáadott adalékanyag nélkül. Elöször itt kerül leírásra, hiszen innét indultam. a technologiát még senki nem alkalmazta rajtam kívül. Beneveztem a versenyre is, de nem lett értékelve. Számítottam rá, hisz ellenérdekelt vagyok.

Tehát a technologia: készitünk egy alap gomolyát, TÖGYMELEG NYERStejböl. A savójára lesz szükségünk, de AZONNAL.

(fontosak a nagybetük)Felmelegítjük a savót 50-55 fokra, ezáltal a mezó és a rosz bacik egy részét semlegesítjük.

Lehütjük a savót 45-46 fokra, inkubáljuk (száraz dunsztba tesszük) 6 ó. Ha letelt a 6 ó a termofilok elszaporodtak. Hideg érlelésre hütőbe tesszük. Másnap már használható kultúraként. Akár így is fagyasztható kiadagova, de én az ebböl készített első joghurtot használom anyakultúrának. Ezt 6 óráig altatom, utánna felkeverem, adagolom, fagyasztom. Gyogyszertárba veszem a kb 1dl-es tégelyeket.  720ml beföttes üvegekbe altatom. 1 üvegbe 10ml anyagot teszek, a tej 45-46 fokos,és 6 órát alszik. A krémességen nagyon sokat segít, ha a tejet a  hökezeléskor 90 fokon tartod 20-30 percig, majd leveszed a tüzröl, s spontán hagyod lehülni  1-2 órát, majd hütöd 46 fokra, s így teszed bele a 10ml anyagot.

A sajtmustráról : google TV2 online sajtmustra 

Remélem, segítettem, hogy adalékanyag nélkül készítsünk tejterméket! Egészségetekre!

Előzmény: Aradi75 (19026)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.23 0 0 19028

Sziasztok.

Szeretném megkérdezni, hogy mi van olyankor, ha nem ülepítem a krémsajt alvadékot, hanem a beoltás és 12 óra pihentetes után felvágom az alvadékot és kendőbe teszem?

perika53 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 19027

http://xn--mtkiwebruhz-q7ad.hu/hu/productdisplay/fd-dvs-yf-l812-1

én ezt használom, de mindegyiknek van leírása, válogathatsz közülük. 

Itt találsz sajtformákat is. Mindenütt drágák, de ritkán kell venni :)

Előzmény: Aradi75 (19026)
Aradi75 Creative Commons License 2018.08.30 0 0 19026

Sziasztok!

 Abban szeretnék segítséget kérni .

 Milyen kulturált vegyek joghurthoz !

 Ami selymes és nem savanyú .

 Sajt forma sajt gyűrű.

 Sajnos amit találtam az nagyon drága !

 10 és 15 kg  És 3 kg-osat szeretnék

 Rozsdamentes érdekelne .

 Valaki tud ebben esetleg segíteni .

Válaszotokat előre is köszönöm üdvözlettel Aradi László

mini-Max Creative Commons License 2018.06.21 0 0 19025

Árulnak még valahol Göcseji sajtot?

Sehol sem látok. Megszűnt?

portos150 Creative Commons License 2018.06.16 0 0 19024

Sziasztok!

 

Kecskések felé lenne ajánlatom...

 

Van négy négyhónapos kislány kecske, ha valakit érdekel keressen meg, nem az ár érdekel, hanem, hogy jó helyre kerüljenek.

 

Ugyanitt van egy gyönyörű bakom  szánen- núbi keverék. Mivel kislányt tartottunk meg tőle, mennie kell.

A bak szarvatlan és nem vad ..... szintén a fenti szempontok az irányadók.

 

Email:  portos150@citromail.hu

perika53 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 19023

Ha még azóta nem találtál más beszerzési forrást: http://www.beerodalom.hu/  itt is és az http://www.equus.hu/webbolt/  oldalakon.

 

Elefada régi jól bevált receptjeit meg megtalálod, ha a keresőbe beírod amit szeretnél.

 

Krémsajt, ahogy én csinálom:

Kecsketej 65 fokon 30 perc, hűtés gyorsan 19-20 fokra

kultúra lehet aludttej is 5 liter tejbe fél deci, áll 3-4 órát (Choozit MA 11 való bele igazán)

oltó annyi csepp, ahány liter tej

áll 12-14 órát

kendővel bélelt csepegtetőre óvatosan kimer vékony rétegben, én ráborítom a kendő -pelenka- maradék részeit.

félidőben ügyesen kendőstől megfordít

pár óra alatt kicsepeg, sóval összegyúrva esetleg különböző fűszerekkel megbolondítva kb 2 hétig eláll, ha addig el nem fogy :)

Most a nagy melegben óvatosan, hogy ne savanyodjon túl! Hűtőben is csepeghet, ha a nagyja savó már kijött belőle.

 

Előzmény: lyuko (19017)
perika53 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 19022

Úgy látom mindenki ezerrel sajtozik és nem ér rá az oldalt olvasgatni :( 

 

 

hegefeco Creative Commons License 2018.05.24 0 0 19021

Sajt- és tejtermékgyártó szakembert, pasztőröst, ill. üzemvezetőt keresünk a Csányi Tejüzembe.Medve István  polgármester
Csány Község Önkormányzata 3015 Csány, Kossuth u. 2.  Tel: 70 / 370 6416

ojbryan Creative Commons License 2018.05.18 0 0 19020

Sziasztok!

 

Kaukázusi kefír (kefírgombával készítve) meddíg fogyasztható kb, hűtőben tartva?

Köszönöm!

Redlidike Creative Commons License 2018.05.03 0 0 19019

Szia!

Igaz én csak műkedvelőként voltam hétvégén a sajtfesztiválon de annyit mondhatok, hogy amit vettünk trappista sajtot tőletek az isteni finom volt, ott helyben meg is ettük :) Láttam, hogy gyönyörű brie sajtotok is van. Ha nem titkos, segítenél benne, hogy hogyan készül? Természetesen tiszteletben tartom ha nem akarod megosztani.

A trappistával kapcsolatban kérdezhetnék? Milyen súllyal préselitek? Valaki azt mondja, hogy csak max a sajt súlyával kell préselni, Panni az oldalán pedig 5-10x súllyal való préselést ír. Köszönöm!

Előzmény: Pap Pali (19018)
Pap Pali Creative Commons License 2018.05.02 0 0 19018

Kedves Rózsa mama! 

Ha megtennèd, hogy nèhàny gondolatban bemutatnàd a hètvègi elemzèst, nagyon hàlàs lennèk. Volt Nàlad egy, Àginàl kettő ès volt mèg egy cami is. Remèlem hazaèrt mindenki szerencsèsen.

lyuko Creative Commons License 2018.04.30 0 0 19017

Sziasztok! Pár napja elkészítettem életem első sajtját, kétliter kecsketejből. Nem lett sok, de nekem nagyon ízlett!

Most tíz literből csinálok, egyelőre csak amolyan ecetezős módszerrel.

Rendelek legközelebb tejoltót is. Tudnátok valami linket ahol jó szájbarágósan elmagyarázzák a dolgokat? Hol szoktatok tejoltót rendelni? Kétféle sajtot szeretnék, egy keménysajtot, meg egy lágyabb kenhető sajtot márha egyáltalán lehetséges kecsketejből. Pár kecském van, eddig a húsukért tartottam, de lehet ezután a tejük is képbe kerül. Ja! lényeges, kefirt is szeretnék, az most is naponta iszok, igaz boltit. Kefirkúltúráthol lehet kapni?

gombászok Creative Commons License 2018.04.08 0 0 19016

Amennyiben van szeparátorod.

Ha nincs, befőttes üvegben be kell tenni a hűtőbe, teletöltve az üveget, 24 óra múlva feljön a zsír a tetejére és kanállal óvatosan le lehet halászni.

A színe mutatja meddig van tejszín, az sárgább. Így kb. a felére csökkenthető a zsírtartalom.

Persze ez csak frissen fejt házitejnél működik, tejgyárival nem. Ennyi idő alatt nem indul be számottevő savanyodás.

Előzmény: Pap Pali (19015)
Pap Pali Creative Commons License 2018.04.03 0 0 19015

Szeparàlàssal.

Előzmény: reg1000 (19014)
reg1000 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 19014

Ez a cikk is azt ìrja, hogy “válassz alacsony zsìrtartalmú joghurtot”.
Ezt házilag hogy oldjam meg? A tejből vegyem ki a zsìrt, vagy a kész joghurtból? Egyáltalán hogy lehet kivenni a tejből, vagy a joghurtból a zsírt?

Előzmény: elefada (19013)
elefada Creative Commons License 2018.04.02 0 0 19013

Igen!wellnesscafe.hu/wellness/2017-06/szuperegeszseges-fogyaszto-etel-a-joghurt/

 

 

 

Előzmény: reg1000 (19012)
reg1000 Creative Commons License 2018.04.02 0 0 19012

Üdv!

Tudja valaki, hogy a házilag készített joghurt ajánlott, vagy nem magas koleszterin esetén?

Pap Pali Creative Commons License 2018.04.01 0 0 19011

Uhhhh....hàt az emberek fejèben óriàsi katyvaszt van sajt ügyileg is. A gomolya az juh tejből kèszül, a tehèn sajt a "rendes" sajt ès a többi 100 meg 100 sületlensèg. Meggyőzödèsből tudatja veled, hogy a gomolya az nem a friss sajt ès a piacon vàsàrolt darabkàból ő kèszit mèg otthon èrlelt sajtot.

Vàsàrlói szokàs, hogy termèket hasonlit termèkhez, a helyet, hogy az egyedisèget próbàlná kivenni a kèszitmènyből. ( màs àlat, màs tàjegysèg, màs kèszitèsi eljàràs, stb).

A bóti olcsóbb, de legalàbb nem tudja mi van benne, gondolok itt a tej helyettesítőre.

Tiszteletem azoknak akik időt ès energiàt nem sajnàlva, hírdetik a tanokat ès szembe mennek az àrral ès mernek pl.nyerstejről beszèlni.

Előzmény: HappyCarpenter (19010)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!