A monori piacon vettem egy virágzó cserjét, de az eladót a fia helyettesítette, aki nem tudta megmondani milyen növényről van szó. Annyit mondott róla, hogy náluk az udvaron félárnyékos helyen van és a termése hüvelyes.
Ha alaposan megnézzük a képet szinte kizárt, hogy ez lenne a baja, valószínűleg megsérült a csúcsa és arra hajtott tovább, ezt látszik alátámasztani a tény, hogy látszik egy másik szár is (a teteje sajnos nem), ami nem görbül, a fényhiánytól a Pachyk szára nem így görbül.
Ha az általam fel tett madagaszkári pálma milyensége a téma akkor elárulom, hogy ezt a kis növényt az olaszországi Hanbury botanikus kertben fényképeztem. Ha az enyém lehetne biztos forgatnám, hogy formás legyen. De lencsevégre kaptam egy pálmát is ami az élni akarás mintaképe is lehetne. Ime
Ez így van, de ha egy nyílegyenes törzs (annak kellene lennie, és a tavalyig még az is volt) valamerre elhajlik, az tartási hibára vezethető vissza. Egy irányból kapta a fényt, néha forgatni kellett volna, ha az optimális feltételeket nem is tudjuk biztosítani neki.
mai szerzeményeim, de nem tudom a nevüket, csak azt hogy szukkulensek.Segitséget kérnék a beazonositásukhoz.a levelek széle fogazott, a kozepe zold a hosszukás nagy levelek pirosba hajlanak.levelei apro szőrösek, a levélvég tüskés
Szerencsére nem ki csak visszafagyott, de idén majd próbálom takarni, hogy kevésbé károsodjon.Nekem elég sok növényem van cserépben teraszon és enyhe téli napokon szoktam folyadékpótlásról is gondoskodni pont a kiszáradás ellen, de lehet, hogy szegény valahogy kimaradt.
Említed, hogy a teraszon tartott Jeneszter tavaly télen kifagyott. Ha cserépben volt az a növény akkor ezen nem lehet csodálkozni, hiszen a cserépben a talaj jobban át tud fagyni, mint a kertben lévő föld. Nem beszélve arról, hogy lehet, hogy bírja egy növény a -20 c°-t, de a gyökerek már -5 c°-on is károsodhatnak, vagy egyszerűen télen kiszáradásos halál vitte el a jenesztert, mert ha napsütésben vagy szeles helyen volt az a növény, a fagyott talajból nem bírta pótolni a szél, vagy a napsütés általi nedvesség vesztést.
Talán a -20 C fok túlzás, inkább "csak" -15, ahogy a fügénél, de az sem mindegy, hogy mennyire védett helyen van, nálam egy jeneszter, ami szintén -20 C fokra "van hitelesítve" a múlt télen egészen visszafagyott, pedig nem volt -15 c-nál hidegebb, viszont elég szeles helyen volt, egy nyitott teraszon.:-(
jó napot mindenkinek , érdeklődni szeretnék hátha van itt egy az adot fához értő, tenyésztő ember.
Vettem olyan két hete 2 csemete Szecsuáni mamutfenyőt és rá pár napra el is lettek ültetve az egyik meg egy jó hete a másik. Az a probléma hogy sárgás lett a levele nem mind de amit közvetlenül ér a nap az ilyen lett egy két levél el is száradt . Vagyis végülis változó de az árnyékosabb részeken több a teljesen zöld rész rajta de ott is van sárgulás . Vizet kap rendesen hogy ez normális e nem tudom az interneten kiültetés utánni nevelésel kapcsolatban nem találtam semmit .
Fekete föld van itt a csemeték kb 60 cm hoszúak
Amelyik később lett elültetve az zöld volt teljesen naptól védet helyen elültetésig .
Most ez nem igazán bírja a napfényt ?
Jobb lenne neki árnyékot csinálni még picit nagyobb nem lesz ?
Vagy a föld nem techet neki ?
A régebben elültetett csemete csúcsán új leveleket látni egyépként
Anyám két hónapja szekál, hogy mi lehet ez a lassan kisebb fa méretűvé növő terebélyesedő daturához hasonló levelű , fura virágú és termésű növény, ami egyszer csak feltűnt a kert közepén, hát ez az! Megviszem neki a jó hírt!:-) Köszi az infót!