Keresés

Részletes keresés

coffein2 Creative Commons License 2021.03.16 0 0 182230

Küldjem az elérhetőséget?

Ha gondolod felhívod, megmutatja a kávékat....

Előzmény: ogrEicsab (182227)
coffein2 Creative Commons License 2021.03.16 0 0 182229

Szia !

 

 8gr-os a kosár , és 7,9. -8,2 gr a kávé ( több mérés, átlagban inkább 8+.

1 kg átlagban 115- 120 adag jön le.

Ha kevesebb akkor a kart jobban ráhúzom a fejre.

Ahogy már írtam, a gép 7:10 bekapcsolva, kávé igazán 9 óra körül az igazi.

Előtte is lehet jót főzni, csak sokkal nagyobb odafigyeléssel.

Próbáltam 7,5 gr kávéval, finomabb őrléssel, nem volt ok.

Előzmény: danidoki (182228)
danidoki Creative Commons License 2021.03.16 0 0 182228

coffein2,

 

szia! Te a Ristrettot 7 gramm kávéból csinálod és a kisebb kosarat használod hozzá? 

Előzmény: coffein2 (182224)
ogrEicsab Creative Commons License 2021.03.16 0 0 182227

Jó a Budaörs, hiszen Érden lakom :)

Előzmény: coffein2 (182222)
danidoki Creative Commons License 2021.03.16 0 0 182226

Szia Zsolt,

 

köszi a tanácsot!

 

Végül vettem egy ilyen horgos hegyes végű tömítéskiszedőt, azzal nagyon könnyen kijött. Mennyi ideig bírják egyébként ezek a tömítések? Kotyogósom már régen volt :)) 

 

Én is az expoligonnál rendeltem tömítést, több más dolog mellett, de találtam egy másik helyet: http://www.boncaffenoir.hu/ itt a gyári magasságú van és lehet hozzá papírtömítéseketvenni, ha a fej vagy a kosár már el van kopva kicsit. Szóval nem bírtam ki, és mivel közel van, vettem több tömítést és több papírtömítést is. 

 

 

Előzmény: CZsolt_79 (182217)
Freedom of mind Creative Commons License 2021.03.16 -1 2 182225

Én sem vitatkozni akartam, csak miután a fórumtársat előítéletesnek bélyegezted meg, jelezni akartam neked, hogy mi a probléma. Ha neked ez így jó ahogy van, nekem édesmindegy. Az hogy te 7 éve fogyasztod az adott kávét és hogy milyen gépen, nincs relevanciája. Nem mond többet annál, mint hogy "az íze önmagáért beszél." 

Előzmény: coffein2 (182224)
coffein2 Creative Commons License 2021.03.16 -2 0 182224

Nem kívánok Veled vitatkozni, meggyőzni meg főleg nem.

Én ebből a kávéból kb. 7 éve fogyasztok naponta átlagosan 3 ristrettót.

Többnyire magam készítem egy la san marco 95-23 -as gépen.

Kívánom Neked, hogy Te is fogyaszd ilyen megelégedéssel az általad kiválasztott kávét,kávédat.

További szép napot.

 

Előzmény: Freedom of mind (182223)
Freedom of mind Creative Commons License 2021.03.16 0 2 182223

Persze, hogy előítélettel van, hiszen amit írt általánosságban igaz. No és itt ez a kávé amit belinkeltél. A leírásból megtudjuk, hogy SO kávé. Azt is, hogy Santo Domingo. A többi mind üres, sablonos markering szöveg, marketing duma, pl. hogy "szelektív disztribúción keresztül értékesítjük". Az meg ki a fenét érdekel, már bocsi? Én nem vagyok az elzárkózó típus, pont hogy az ellenkezője, de ha ilyeneket olvasok egy leírásban az nem hogy nem hoz lázba, de elveszi a kedvemet. Ezer és ezer féle kávé van a piacon hasonlóan semmitmondó leírással, az a baj. Miközben jobbnál jobb hazai pörkölők SO kávéi közül lehet válogatni ezen az árszinten, megjegyzem. Ha tiéd itthon az értékesítés és el akarod adni, csinálj hozzá kedvet!

Előzmény: coffein2 (182220)
coffein2 Creative Commons License 2021.03.16 0 0 182222

Nézzük a helyet, ami most nyitva van, de ha komolyan érdekel, privát üzenetbe küldök egy elérhetőséget, és ott megkóstolhatod a kávékat, közte az általam ajánlottat.

Budaörs, talán nem túl nagy "áldozat", hogy megismerd a kávét, pörkölőt..stb.

Előzmény: ogrEicsab (182221)
ogrEicsab Creative Commons License 2021.03.16 0 0 182221

Az előző hozzászólásom javítása: egsebre=egyenre

Bp., Azon belül is Buda, vagy 13. és 14. kerület.

Előzmény: coffein2 (182220)
coffein2 Creative Commons License 2021.03.16 -2 0 182220

Látom ,vagy némi előítélettel, de biztos tapasztaltad.

Melyik területre , városra, megyére szűkítsem a kört?

Előzmény: ogrEicsab (182219)
ogrEicsab Creative Commons License 2021.03.16 0 2 182219

Az az igazság hogy nem igazán járok kávézókba, és ráadásul nem is tudom hogy ilyet hol tudnék inni?! Megmondom őszintén nincs nagy bizodalmam ehhez a kávéhoz, mégpedig azért, mert az ilyen nagy üzemi kávékat leginkább egsebre szokták pörkölni, tehát amíg egy kézműves micro pörkölő úgy pörköl le egy adott tételt, hogy a legjobban kihozza az adott kávé íz jegyeit, addig az ilyenek nél általában ezt megölik. Biztosan vannak kivételek, lehetséges hogy ez is az. De ha segítesz abban, hogy hol tudom megkóstolni, akkor esküszöm hogy megteszem. :)

Előzmény: coffein2 (182218)
coffein2 Creative Commons License 2021.03.16 0 0 182218

Ha van rálehetőséget ,próbáld meg.

Ristrettót kérj, őzbarna legyen a színe, a crema, ha jól van készítve megtapad a csésze alján.

Természeten minden nélkül (No cukor, tejszín..).

Ha sikerül megkóstolnod, várom a visszajelzésed, amit előre is köszönök.!

Előzmény: ogrEicsab (182215)
CZsolt_79 Creative Commons License 2021.03.16 0 0 182217

Illetve én általában az expolygonnál szereztem be a kartömítéseket.

Előzmény: danidoki (182204)
CZsolt_79 Creative Commons License 2021.03.16 0 0 182216

Szia,

 

Ilyen ipari géppel még nem volt dolgom, de az otthoni E61 vagy bármilyen más - pl Gaggia - karos gép mintájára alulról ki lehet szedni a tömítést. Óvatosan ki lehet piszkálni egy csavarhúzóval, vagy ha nagyon be van gyógyulva akkor egy kis csavart beletekerni annyira, hogy tartson, és annál fogva ki lehet húzni.

Előzmény: danidoki (182204)
ogrEicsab Creative Commons License 2021.03.16 0 0 182215

Akkor még akár jó is lehet ! :)

Nem, nem kóstoltam még....

Előzmény: coffein2 (182214)
coffein2 Creative Commons License 2021.03.16 0 0 182214

Szíves tájékoztatásodra, frissen pörkölt ( igaz ez egy hónapon belül).

Kérdésem, kóstoltad már?

Előzmény: ogrEicsab (182213)
ogrEicsab Creative Commons License 2021.03.15 0 3 182213

Hát ennyiért már a prémium kategóriából válogathatsz a frissen pörkölt szemes kávék közül 🙄

Előzmény: coffein2 (182212)
coffein2 Creative Commons License 2021.03.15 -2 0 182212
Előzmény: umea... (182205)
retrokávé Creative Commons License 2021.03.15 0 0 182211

Kösz az infót. Én ráírtam.Meglátjuk meglesz -e még.

Előzmény: sztereofan (182210)
sztereofan Creative Commons License 2021.03.15 0 3 182210

retró felújítók figyelmébe: casino mocca kétkaros gép a jófogáson:

 

https://www.jofogas.hu/csongrad/Karos_kavegep__casino_mocca_116564852.htm

blaze73 Creative Commons License 2021.03.15 0 3 182209

Goppion és Douwe Egberts között kb. ég és föld a diffi.... ezt hogyan sikerült párhuzamba hozni ???? :D :D

Előzmény: danidoki (182197)
ogrEicsab Creative Commons License 2021.03.14 -1 5 182208

Melyek a legjobb kávék? Ez nagyon szubjektív , mert mindenkinek más ízlik. Fontos pl. az is, hogy milyen módszerrel készíted?!

A lényeg, hogy minden kávékészítési módszerrel messze a legjobb eredményt lehet elérni, ha nem bolti kávét veszel, hanem frissen pörkölt szemes kávét és Te magad darálod frissen.

És végezetül hazai kávépörkölők a teljesség igénye nélkül:

http://danetti.hu/termekek/3728/Bean-On--frissen-p%C3%B6rk%C3%B6lt-k%C3%A1v%C3%A9k

https://pacificaffe.com/

https://www.kapucziner.hu/

http://www.pallyotzcoffee.hu/#welcome

http://mtrm.hu/kinalatunk/

http://www.casinomocca.hu

https://roastopus.com/

http://black-sheep.hu/

https://frissen-porkolt-kave.hu/

https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/1-1-Frissen-porkolt-szemes-kavek

Jó kávézást! :)

Előzmény: umea... (182205)
danidoki Creative Commons License 2021.03.14 0 0 182207

H_G,

 

ha esetleg tudsz jó Goppion beszerzési forrást, kérlek jelezz! :) 

 

 

Előzmény: H_G (182206)
H_G Creative Commons License 2021.03.14 -2 2 182206

Podból főleg Musetti, kotyogósba Lavazza. Szemeset már elég régen ittam otthon (az a gép felújítást igényelne), abból leginkább Lucaffét szoktam.

 

A Goppion is nagyon jó, abban egyetértek.

Előzmény: umea... (182205)
umea... Creative Commons License 2021.03.14 0 0 182205

Gondolom, hogy itt mindenki issza a maga kávéját Melyek a legjobb kávék? Kérdés: Ki mit iszik?.

Előre is köszönettel:

umea

 

Előzmény: ogrEicsab (182195)
danidoki Creative Commons License 2021.03.14 0 0 182204

Köszi a sok jó tanácsot, ismeretet, tapasztlatot! 

 

 

Olvasgattam a fórumot, s láttam korábban egy SID fórumtárs által belinkelt - talán pont egy San Marco gépnek - bojlerét, ami teljesen fekete szutyok volt, ezért gondoltam, hogy a bojlert érdemes lenne kitisztítani.

(Sajnos gondolom itt az nem működik, mint ami az automatáknál, hogy citromsavat teszünka  vízbe, s ezt forgatja át a gép, mert itt ugye nincs hova betenni....)

 

Amikor felfűt, hallok olyan hangot, mint mikor a vízforraló elkezdi forralni a vizet. Bekapcsolás után a nyomásmérő felmegy sárgáig, ott szisszen egyet, s talán visszamegy zöld zónába. Legközlebb nézem majd a pontos percet, hogy ez mennyi idő.  // Látjátok, erre nem is gondoltam, hogy a gép többi egységének is át kell melegednie. Köszi ezeket a hasznos infókat is//. 

 

Amit biztosan cserélnem kell, az a szűrőtartó tömítés, ha jól írom, mert van, hogy mellette kinyomja a KV-t. Ti is innen szerzitek be, vagy van jobb bevált San Marco készülékekhez alkatrész lelőhely? https://kavegepbolt.hu/spd/1186851/Szurotarto-tomites-o-64x52-5x5-5-mm

 

Ezt egyébként bonyolult cserélni? Én alulról cserélném, benyúlva egy kisebb, vékony fejű csavarhúzóval, de egyelőre nem merem, amig nem láttam róla videót vagy valami irodalmat, esetleg, ha Ti is megerősítetetek ebben. 

coffein2 Creative Commons License 2021.03.14 -1 0 182203

Szia !

Ha tíz perc alatt felfűt, az arra utal, hogy nincs nagyon elvízkövesedve.

Az előttem hozzászólóhoz csatlakozva, mire jó kv jön le rajta, az min,. 1 óra.Hamarabb is lehet jót főzni, de akkor folyatni kell a karokon a vizet, mintha kv-t főznél, után várni egy kicsit, 1-2 perc .

10 perc után amit hallasz szisszenést , az a biztonsági szelep a gép tetején , a kazánon.

Folyamatosan jó kv , kb 1-1, 5 óra. Ott minőségi az ugrás. Előtte is jó, de utána más.

Ami nálam bejött, igaz kv-tól is függ, 8.gr kvminimum, 25 mp. főzési idő , presszós csésze szűk fele.

Gyufaszálnál vékonyabb, folyamatos lefőzés.

100 arabica .

Előzmény: danidoki (182201)
Giuseeppe Creative Commons License 2021.03.14 0 0 182202

Én pár évig használtam itthon egy vendéglátóipari gépet, nem La San Marco volt, de a tiédhez hasonló korú, és szintén vízhálózatos. Az első 10 perc arra elég, hogy a bojler elérje a beállított hőmérsékletet/nyomást, de utána kell még újabb 30-40 perc mire az egész gép hőstabil lesz (a bojleren kívül a főzőfej és a szűrőtartó kar is átforrósodik).

 

Nagyobb áramfogyasztást én akkor tapasztaltam, amikor kísérletképpen folyamatosan bekapcsolva hagytam, ha csak naponta kétszer kapcsoltam be, akkor nem láttam különbséget a villanyszámlán. Ellenben az is igaz, hogy azt a helyiséget, ahol egy ilyen állandóan be van kapcsolva, nem nagyon kell külön fűteni.

 

Végül azért szereltem le, mert a napi 2-3 eszpresszóhoz tök fölösleges, de akkor is jó muri volt ezt használni.

 

A teljes szétszedés valószínűleg jó ötlet, de nem árt érteni hozzá: én felújítottként vettem, úgyhogy csak a kötelező tisztításokat végeztem el rajta (mint a videóban, amit belinkeltél), illetve a vízlágyítót regeneráltam.

 

 

Előzmény: danidoki (182201)
danidoki Creative Commons License 2021.03.14 0 0 182201

Szia Coffein2!

 

Hát, jó kérdéseket tettél fel... :) 

 

Állítólag rendszeresen volt szervizelve, de a belseje az nagyon durván koszos, így a szerviz a belső tisztítására biztos nem terjedt ki. Nem folyik sehol, de mivel étteremben volt, el tudod képzelni... Kívülről is a zsírt mostam róla egy ideig. 

Sajnos sokat nem tudok róla, mert 1 évig volt az étteremben, ahonnan elhoztam. 1995-ös a gép, a réz mindenhol ugyanolyan színű, talán az egyik szelep új, az feltűnt. 

 

Regenerálásról sem tudok sokat, mert akitől vettem, elmondása szerinta KV szervizes hozta, beüzemelte, ez volt 1 éve. 

Én igazából megvárom, amig felfűti megát, akkor szisszen egyet, aztán készítem a kávét. Ez úgy 10 perc szokott lenni...ezek szerint nem várok eleget. 

 

Ha majd szétszedem, küldök képeket!

 

Minden tapasztalatot, tanácsot szívesen veszek, én még nagyon nagyon nagyon kezdő vagyok, így nem is sértődöm meg, ha valamiért letoltok!

 

Köszi!

 

 

Előzmény: coffein2 (182199)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!