Nekem 1950-től megvan az összes, 1963-tól saját jogon, a többit meg begyűjtögettem.
Az remek... kb. 750 darab -- 30 esetben enyhén különböző -- akkumulátortöltőt, 400 darab 2 tranzisztoros astabil multivibrátort, 320 darab fényorgonát, 270 darab garázskapu nyitót tudsz megépíteni és még mindig lesz 3-400 érdekes, megépíthető és roppant hasznos kütyü.
És már a 70-es években is pont ugyanezen nyafogtunk, bár kis időre összezavarta a képet, hogy véletlenül becsúszott 78-ban az évkönyv szerű különkiadás, azt hittük, változik valami. Sajnos azóta is az az egyetlen olyan kiadvány, amiben legalább 30% használható tartalom van.
B.F. bűnei megbocsáthatatlanok a hazai amatőr társadalom irányába, és még a végjátékban is tudott egy akkorát rúgni a maradványokba, hogy le tudta az egészet nyomni a sárba.
Nekem 1950-től megvan az összes, 1963-tól saját jogon, a többit meg begyűjtögettem. Az utolsó pár évfolyam már nincs bekötve, nem tudom, hogy be lesz-e...
Valamikor hozzám került - másodpéldányként - néhány kidobástól megmentett teljes évfolyam a '60-as - '70-es évekből, azt annak idején szegény Öreg Csókának adtam oda...
No igen, HA5BK eszméletlenül részletes és precíz, de civilnek utánépíthetetlen cikkeivel, imádtam 🙂. Meg HA7VC, HA8RM, HA5NM leírásai.
Pár érdemleges cikket eltettem, lefűzve egy dossziéba, a többit én is kihajintottam jó húsz éve. Az egész megvan elektronikus formában, az MHSZ Rádióamatőr füzeteivel, Rádió- és Filmtechnikával, sok Rádióélettel, Rádióvilággal együtt.
Sok év kihagyás után egy lapszámot vettem meg, az ATU2012 miatt.
Az egész sorozat jó ezekből a sárga röviden tömören könyvekből!
Bookline.huról vettem újra meg a sorozat darabjait, mert ugye halála előtt anyám fűteni eltüzelte sok könyvem(amik nem voltak nálam, hanem otthon maradtak sajnos).
Ugye a szeszes-italra jobban elmegy a nyugdíj, mint tűzifára...
Mint az egyszerű tiszteletes: "rosszul mondom híveim, hogy jól értsétek"
Az átütési feszültséghatárnál (ami részben impedancia függő) azon az impedancián már kisebb póver megy át, mint azon az impedancián, ahol a maximum teljesítmény préselhető át, nyilván ott alacsonyabb lesz a csúcsfeszültség. Ez azért van, mert eme összefüggésekben osztunk, szorzunk, négyzetre emelünk, logaritmust vonunk, amely műveletek enyhén szólva sem "lineárisak", azaz ha változtatom az impedanciát akkor ott más lesz a csúcs póver és a csúcs feszkó is. És mindebbe belekeveredik a veszteség is, ami meg dielektrikum függő, mert a közhiedelemmel szemben azon megy át a jel, a póver, az továbbítja és nem pedig a réz/vas/alomenárijum. Ha meg emellé a szintén más impedanciatartományban "dolgozó" veszteséget is beleveszem, akkor sarokba vágom az összes drótot és megyek új hobbit keresni a fapörkölő szakkörbe, ahogy ezt Dallos tanár úr mondta mindig a rádiószakkörben.
Tehát ha kis teljesítményt akarunk átvinni (vevőantenna jelét) ahol ugye a kis teljesítmény azt jelenti, hogy nagyságrendileg sincs a közelében az átütési, telítési, leolvasztási, felrobbanási, 5 centiként átégési, kigyulladási határokhoz, akkor ott a veszteségre kell optimalizálni, mert egyszerűen nincs elég póver az input oldalon, azt nem tudjuk növelni, ennyi jön az égből. Ha adó jelet viszünk ki, akkor a veszteség kevesebbet számít, mert fel tudom tekerni az intezívnoszty gombot, kicsit megrázkódik a távvezeték és ki tudom használni a maximális teljesítmény adta örömöket, hogy a vándormadarak rögtön sülve esnek le az égből.
Miután a finnyás amatőrök nem akartak egyszerre két antennát használni, igaz, se kimenőteljesítmény, se vevőérzékenység nem volt hozzá úgy a 70-es évekig, nos inkább kötöttek egy kompromisszumot a Bell Labsnál és belőtték a számtani és mértani közép közé, így lett a végén 50 Ohm. Páran még görcsöltek az 52 Ohmon (nekem is van ilyen teljesítménymérőm), de miután az egységsugarú amatőr könnyebben megjegyezte az 50-et mint az 52-t, a darwini szelekció miatt 50 lett a győztes.
Nem nevezném cikinek, azért mert nem értem. Gondolom te se érted.
Én valami olyasmit gyanítok, hogy más más feszültségszinten más más kábel a jó és a "teljesítmény" alatt olyan nagy feszültség szintre utalnak, ami "adás oldali". Jó jó tudom adás oldal lehet a pmr 500mWattja is...
Solton a Kossuthnál mondták, hogy az orosz csöves végfokhoz 68 Ohmos tápvonal kellett, az új félvezetőshöz 53 Ohmos. Hogy a tartalék adó egyáltalán használható legyen, a toronytól mintegy 200 méterre van egy beiktatható illesztőtag...