Sajnos én nem ismerem ezt a könyvet, sőt az írójáról sem tudok sokat (életemben nem hallottam a nevét sem), de nekem ne magyarázzon magyar nyelvről valaki, aki képes ezt leírni:
"gyakran találkozhatunk olyan mondatokkal, melyek kötőszóval kezdődnek: "
A baj itt nem a tartalom, hanem az hogy a "melyek" az kérdőszó, a mutatószó pedig: "amelyek". Vagy ez is csak olyan babona?
én itt semmiféle nyelvi spiller nem vagyok, mikor írok, a hangjaimat öntöm bájtokba, hát persze, hogy fura dolgok jönnek ki. Nem vagyok tökéletes, bár a kérdéses mondatot ízlelgetve úgy vélem, a legzavaróbb az lehet benne, hogy nem egyeztettem az első és a második tagmondatban az igék "számát". (egyes szám-többes szám) Én így helyesnek érzem, de lehet, hogy tévedek, ezek után bizonyára a szakértők (Rumci, LVT, phls és Szab nagy profi, olvasd el a múltat e rovatban!) is nyilatkoznak majd a dologról.
Megnéztem viszont: az író Szepesy Gyula, a könyv címe: Nyelvi babonák. A 221. oldalról másolom ide a következőket:
Régóta kedvenc vesszőparipája a tanároknak, hogy kötőszóval nem kezdhetünk mondatot. Pedig mindennapi beszélgetés közben és az irodalmi olvasmányokban is gyakran találkozhatunk olyan mondatokkal, melyek kötőszóval kezdődnek: "Ahol nincs, ott ne keress"; "Ha törik, ha szakad"; - bocs, most tovább nem írom. Itt áll még pár idézet, Vörösmartytól, Petőfitől, Aranytól, Móricz Zsigmondtól és másoktól. Van köztük jócskán "de"-vel és "és"-sel kezdett mondat is, érdemes elolvasni...
Kedves vurugya!
Nem vitatkozom Veled, valószínűleg igazad van. Jelenlegi tudásom alapján mégsem látom be - lehet, hogy tévesen -, hogy "hibát nem lehet véteni". Utána kell még járnom a kérdésnek, de úgy érzem, hogy a szóban forgó esetben a "vét" "el" igekötővel való kiegészítése módosítja a szó jelentését. Elismerem tehát, hogyha valaki a "hibát elvéti", az alapvetően jól cselekszik. :))) Konkrétan olyasmire gondolok, mint az "ír" és "elír" szó közötti jelentéskülönbség.
A megkérdezett "magyaros" ismerősök mindenesetre nem tudtak állást foglalni a kérdésben, így marad a Magyar Értelmező Kéziszótár, amihez csak két hét múlva férek hozzá. (Úgy kértem ki a véleményüket, hogy a korábbi megszólalásomat elküldtem nekik mailben, majd megkérdeztem, hogy látnak-e nyelvi, nyelvhelyességi hibát a szövegben. Senki nem talált. Ezt követően rákérdeztem a konkrét kifejezésre, hogy helyes-e. Helyesnek találták, majd abban maradtunk, hogy utána kellene nézni a MÉK-ben.)
Más: Ne vedd kötözködésnek, de véleményem szerint a megszólítás utáni első mondatod nem kifejezetten magyaros. A vesszővel elválasztott mondatrészek között nem érzem a kapcsolatot, hiányoznak kötőszavak. Abban az esetben, ha kerülni szeretted volna a kötőszavak használatát, szerencsésebb lett volna több különálló mondatot használni. Bocsánat, de tényleg így érzem. :)
Cilli, Luyzi! Sok a nyelvi babona az országban, egy részüket magyartanárok tejesztik, tőlük hallottam azt a babonát is, hogy nem lehet és-sel mondatot kezdeni. Az élőszó mondatait mindig le lehet írni, esetleg a helyzetet érzékeltethetjük valamilyen módon (Pl. Móricz párbeszédei). Van erről egy könyv is, címe: Nyelvi babonák.
Én -helyesen!- kockás füzetnek hívom a kockás füzetet is!
Pedig sok tanár köt bele emiatt oktalanul szegény diákokba.
Bevallom, hogy ezt nem tudtam. Érdemben vitatkozni nem fogok/tudok Veled, de úgy érzem, hogy ebben nincs egészen igazad. Mindenesetre megkérdezek egy-két magyar nyelvben járatos ismerőst, az eredményről pedig beszámolok, jó? :)
Természetesen már kiléptem, amikor rájöttem, hogy nem is a "ha"-t akartam írni, hanem a "de"-t.
Szóval pontosítom az előző hozzászólásomat:
és-sel és de-vel nem kezdünk írásbeli mondatot!! Ezt pedig a magyar nyelvhez nálam sokkal jobban értőtől tudom :-)
CILLI, Luyzi: ennél jobban nem is kezdôdhetett volna a mai munkaszombat. Örülök nektek.
CILLI: Hidd el, csak babona, amit írsz. Ha-val kezdôdik átlagban minden második feltételes mondat. (Merthogy ugye a fô- és a mellékmondat fölcserélhetô: Ha jössz, én is megyek. / Én is megyek, ha jössz.) És miért vonatkoznának e tekintetben más szabályok az írásra, mint a beszédre? De még furcsábbat mondok: még annak is van értelme, hogy aszongya: Vagy vagy?
Sziasztok!
Nagyon örülök annak, hogy rajtam kívül is vannak néhányan, akik fontosnak tartják a helyesírást - még akár az Interneten is. Volt idő, amikor én magam is poénosnak találtam a szándékosan rosszul leírt szavakat, majd rájöttem, hogy a saját helyesírásomat rombolom. Időnként "nem-Internetes" irományaimban is olyan komoly hibákat vétettem, amelyek korábban nem voltak rám jellemzőek.
Mielőtt bármilyen konkrét témát bedobnék, ami a nyelv és az Internet (vagy bővebben informatika) érintkezése kapcsán foglalkoztat, inkább átnézem az üzeneteiteket. Jó, hogy vagytok! :))
Hát...
Írod: (ejnye és-sel mondatot kezdeni, fuj)
Kérdem: miért lenne? A mondatkapcsoló kötőszók jelentős szövegszervező szerepet töltenek be. Ja, és szöveget is nyugodtan lehet velük kezdeni (mint ahogy igyekeztem is ezt illusztrálni).
Nyugi, nem vettem a szivemre a javításokat, sőt meg is köszönöm, mert természetesen nem csak a mások hibáira vagyok kihegyezve, hanem a sajátjaimat sem szeretem viszaolvasni :))
Másik kérdés, hogy nagyon gyorsan gépelek és át szoktam ugyan olvasni mindent, mielőtt elküldök, vannak apróbb hibák, amiken átsiklik a szemem. Ezeket megköszönöm, ha valaki kijavítja.
És köszönöm (ejnye és-sel mondatot kezdeni, fuj), hogy ilyen kedvesen fogadtatok :))))
Ne hagyd magad, CILLI! Csak "szakmai" ártalom ám, hogy rád rontunk. Észreveszed a mások hibáját, s van erôd a magadét javítani. Köztünk a helyed!
Vur: töröld, persze, az már lejárt lemez.
Tova Szilárd: elvileg van hatályban egy hasonló tv., de mintha a falra lenne hányva... Mit tehet egy beteg társadalom egy ilyen ménkü erôszakos világban?
LvT: Nagy késéssel bár, de küldöm ismét az anyagot.
CILLI, örömmel vesszük, hogy ránk bukkantál, és kérlek, ne vedd rossz néven a javításokat.
Beszélgettünk itt sok mindenről, s abban egyetértünk, hogy tréfábul mindenfélét leszoktakirnyi a zemberek éskész, eza ző biznicük.
Mi a komolynak szánt megnyilvánulásokban található hibákat üldözzük itt a neten.
Ha olyan honlapra bukkansz, amely durvább hibákat tartalmaz, kérlek, írd meg ide, egyik célunk, hogy mint Isssszonyú Hivatalosch EGYESÜLET kifogásainkat az illető webmesterrel tudassuk.
Többiek: Új levelünk nem lévén, a "vesztegel"-ből kitörölhetem a benne veszteglő egerésző 24-bírálatomat?
Olyan könnyen azért nem szabadutok tőlem. Annál jobban idegesít más pongyolasága, semminthogy problémát csináljak abból, hogy kijavítják az én hibáimat is. Sőt meg is köszönöm, mivel arra is allergiás vagyok, ha én írok hibásan.
:))))
Na tessék, ezt jól megkaptam. Egy - két hibát láttam már akkor, amikor kiment a levél; az "és" előtt a vessző nálam ritkán kerül be (ki tudja miért úgy rögzült bennem a szabály, hogy "és" előtt nincs vessző, jó jó, tudom, csak felsorolásnál, de mégis).
Mentségemre legyen mondva, nem Magyarországon érettségiztem, igaz ez már rég volt, na jó, nincs mentség :)))
Köszi a javítást, akkor is szívesen csatlakoznék.
(Lehet újra javítani)
Minden segítséget szívesen veszünk, légy üdvözölve!
Engedelmeddel kijavítanám „belépőd” egy-két apró hibáját:
...topicra és bár... – hiányzik egy vessző a tagmondatok között;
...több, mint 1300... – itt nem kell vessző a mint elé;
...kűzdök..., ...kűzd... – rövid ü;
...(???)felcserélése – hiányzó szóköz;
...leirni..., ...felhivtam... – hosszú í;
...kűzd és megnyugtató... – hiányzik egy vessző a tagmondatok közül;
...végig olvasom... – egy szó;
...topicot és valószínűleg – hiányzik egy vessző a tagmondatok közül.
Sziasztok!
Most találtam rá a topicra és bár még nem volt időm végigolvasni a több, mint 1300 hozzászólást, szívesen csatlakoznék hozzátok, ugyanis én is hasonló célokért kűzdök. Ismerőseim rendszeresen kapnak tőlem kijavított üzeneteket, icq-n is, e-mailen is elég dühösen reagálok néha az általuk ál-hibának, általam viszont visszataszítónak tartott dolgokra, mint pl. a pontos j és ly direkt (???)felcserélése és hasonlók. Tagja vagyok egy levelezőlistának (a tárgya lényegtelen), ahol a moderátor képes volt leirni, hogy "ojan". Amikor felhivtam a figyelmét, hogy ezt talán éppen neki nem kéne, még ő sértődött meg...
Szóval nagyon örülök, hogy más is kűzd és megnyugtató számomra, hogy nem egyedül vagyok ilyen megrögzött :))))
Amint időm engedi végig olvasom a topicot és valószínűleg szívesen csatlakoznék az egyesülethez is.
CILLI